GYÜMÖLCSÖK Készítette:Balás-Piri Bálint. Hazánk gyümölcsei Hazánkban legtöbbet almafélékből és csonthéjas gyümölcsökből ( szilva,meggy ) termelünk. A.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette:Dobák Lídia
Advertisements

Alap Termékek.
Házi tartósítási eljárások
Az év fája 2013-ban: HÁZI BERKENYE (Sorbus domesticus)
Szentlőrinci Kistérségi Bölcsőde és
Wellness by Oriflame Your blood sugar level controls your mood, performance, behaviour and your food choices. It is important to control it. Otherwise,
Mikroelemek LSA komplexel A növény tápanyag felvételének javítása
MEGŐRIZHETŐEK-E ELTŰNŐ FÉLBEN LÉVŐ TÁJFAJTÁK FALUSI KERTEKBEN?
„ŐSZ KINCSEI” TÉMAHÉT október 10 – 14.
B-vércsoport.
Testünk építőkövei: A vitaminok
Az egészséges fogyás útja 1. A túlsúly oka 2. A túlsúly típusai 3
A vitaminok és ásványi sók
Készítette: Tóth Tünde
Szórakozás a középkorban.
Házi lekvár készítés Készítette: Kukely Katalin 3. Évf Andragógia szak
A honfoglaló magyarok étkezési szokásai
GAZDA – ÁLLATTARTÁS I. 14. Jellemezze az alább felsorolt melléktermékeket! - A melléktermékek jelentősége a takarmányozásban - Cukoripari melléktermékek.
E G É S Z S É G N A P Dévaványa.
Az ókori görög étkezési szokások
Az ókori sumér étkezési szokások
Reformtáplálkozás.
A Víz Melyik a tisztább? Csap víz (Duna szűrt vize) Ásványvíz(ek)
Gyümölcsök és gyümölcskészítmények
Viasz és Gyümölcs észter
A szilvafa.
A helyes táplálkozás.
Étkezési szokások az ókori Rómában
Boripar.
VPOP Jövedéki Igazgatóság
Készítette: Nagy Krisztián és Kiss Péter
ÉLELMISZEREK MINŐSÉGE ÉS ÁRUISMERETE
Mirtusz.
WELLNESS-SZELETEK WELLNESS AKADÉMIA TERMÉK MODUL
Táplálékok , tápanyagok
Replicator Pannonicum Club. Pannonicum = Egészség A z RPC megoldás lehet azok számára, akik tudják, mit akarnak és készek tenni is érte. Az RPC rendszer.
ÚJ Partnertermékek. SANKOM A Sankom egy tökéletesen kiegyensúlyozott energianövelő, amely természetes módon csökkenti az étvágyat.
Magyarország.
NYÁR mezőgazdaság. Melyik a hagyományos, és melyik a korszerű aratási folyamat ?
Komposztálási alapismeretek
Készítette:Nievel Lajos. Az első és legkézenfekvőbb dolog az, hogy igyekszünk étrendünket alapanyagokból összeállítani. A hús, a zöldség, gyümölcs, magvak,
Árvay Családi Pincészet „Angi” Sárgamuskotály 2013 Illatában hordozza a fajta gyümölcsösségét (friss szőlő, körte) mely fűszerességgel, pirított magvakkal.
Oktatási anyag lakóotthonok segítői részére
Alma Az alma színei: piros, zöld, sárga. Az alma Magyarországon a legelterjedtebb és legnagyobb mennyiségben termesztett gyümölcs. .
KÖZÉPSŐ CSOPORT „ŐSZ KINCSE” TÉMAHÉT OKTÓBER 6-10.
Étkezési szokások az ókori Rómában
Testünk építőkövei – a vitaminok
PÁLINKAFŐZÉS – kémiatanári szemüvegen át. XXI. Század kihívása, mert: 1.Nagy etil-alkohol tartalmú ital, aminek „nem rendeltetésszerű” fogyasztása igen.
 A növényvédelmi helyzetet befolyásoló tényezők:  2015 őszi időjárás, hatásai.  ös os téli időjárás  Áttelelő károsítók és várható veszélyek.
Portéka Manufaktúra - Görcsöny Mecsek Portéka gyümölcslevek HADOBÁS BÉLA.
Az új konzerves eledel kínálatunk 2015 BEWI DOG – színhús válogatás BEWI DOG - húspástétom.
A VASPÓTLÁS NEHÉZSÉGEI ÉS LEHETÖSÉGEI A KÖZÉTKEZTETÉSBEN TÁMOP B-14/ „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a.
10. rész :Táplálékunk összetevői Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz.
Dr. Lenti István a mezőgazdasági tudomány kandidátusa
A PIROS BOGYÓS GYÜMÖLCSÖK TÁMOP B-14/ „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés minőségi fejlesztésére.
Gyümölcs Munkácsy Mihály Ált. Isk. Pápa 3. Évfolyam 61 tanuló.
Gyümölcsök Készítette: Harman Eszter. Gyümölcsfélék Almafélékből és csonthéjas gyümölcsökből termelünk a legtöbbet. A párásabb, kissé hűvösebb területeken.
Készítette: Tremmel Máté. Fontos!!! Legtöbbet almafélékből és csonthéjas gyümölcsökből (barack, szilva, cseresznye, meggy) termelünk A párásabb, kissé.
A gyümölcstermő növények életszakaszai
DOWN Alapítvány Vámos Magdolna 2016.
Réti gyógynövények.
Az emberi test és a víz Készítette: 5.a.
melléklet: Észterek1 diasor
Ételismeret Ételcsoportok: Hideg előételek Levesek Meleg előételek
ISKOLAGYÜMÖLCS-PROGRAM
Élelmiszerek Az élelmiszerek fogalma. Az élelmiszerek árujellemzői és forgalmazásuk feltételei.
A virág.
21. FÖLDMŰVELÉS.
Kétszikűek Fontosabb családok.
A virág.
Előadás másolata:

GYÜMÖLCSÖK Készítette:Balás-Piri Bálint

Hazánk gyümölcsei Hazánkban legtöbbet almafélékből és csonthéjas gyümölcsökből ( szilva,meggy ) termelünk. A hűvösebb területeken a bogyósok málna, ribizli, egres a gyakoribb. A melegebb vidékeken dió, mandula, gesztenye terem. Sziasztok !!!! Ne egyetek meg !!!!!

Alma Az alma nyersen a legegészségesebb !!!!!!!!!!!! Sok C-vitamint tartalmaz. Télen is jól tárolható. Gyümölcslé,lekvár,kompót készíthető belőle. A birsalmának kissé fanyar és savanykás íze van. Nyersen nem szokták fogyasztani. Kompót,befőtt,birsalmasajt készíthető belőle. Leveléből főzött teát álmatlanság,idegesség megelőzésére használják. Magas a C-vitamin tartalma !!!!!!!!!!!

Körte A körtét a gyümölcsök királynőjének is nevezik A téli körte egész télen eltartható hűvös kamrában,pincében. Sokféleképpen felhasználhatjuk

Szilva A szilva magas cukortartalmú gyümölcs, ezért hizlal. Magas a kalória értéke. Alkalmas lekvár és befőtt készítésére, aszalásra, mélyhűtésre.

Barack A magyar kajszibarack minősége kimagasló, igen zamatos. Sokoldalúan felhasználható. Lekvár, befőtt, dzsem, gyümölcslé készíthető belőle. Mélyhűtve és aszalva is eltartható. A kajszibarack rokona az őszibarack. Ez már júniusban szüretelhető. Gyümölcslé és dzsem készül belőle.

Meggy A meggy értékes és sokféle formában fogyasztható. Befőtt,lekvár, meggybor készíthető belőle. Betegek is fogyaszthatják, mert nem puffasztó. Levele és gyümölcskocsánya gyógyszer alapanyaga.

Csemegeszőlő A csemegeszőlő fogyasztása a sportolók és szívbetegek számára különösen ajánlott. Bogyói sok szőlőcukrot tartalmaznak. Különböző fajtái vannak.

Málna, szamóca,ribizli,egres A málna, a szamóca, a ribizli és az egres (köszméte) bogyói frissen a legfinomabbak. A köszméte a magyar kertek legkorábban fogyasztható gyümölcse.

Dió, mogyoró, mandula A dió, a mogyoró és a mandula fehérjékben, zsírokban, ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag. Nem csak sütemények készítéséhez használjuk, pörkölve is szívesen ropogtatjuk. Mandulából készül a marcipán.

Tudtad ?????? A honfoglaló magyarok már itt találták a szőlőt. Hazánkban több híres szőlőtermő vidék van. A magyar borok világhírűek. Híres magyar növénynemesítők voltak:Magyar Gyula és Mathiász János.

Köszönöm a figyelmet !!!!!!!!!!!!!!!!!!!