Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Ételismeret Ételcsoportok: Hideg előételek Levesek Meleg előételek

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Ételismeret Ételcsoportok: Hideg előételek Levesek Meleg előételek"— Előadás másolata:

1 Ételismeret Ételcsoportok: Hideg előételek Levesek Meleg előételek
Főételek Sajt Desszert Gyümölcs

2 Hideg előételek Hideg saláták és főzelékek- Orosz hússaláta
Tojásokból készült hideg előételek- Kaviárral töltött tojás Pástétomok- Libamájpástétom Galantinok- Jércegalantin Gyümölcsökből készült- Sárgadinnye pármai sonkával Kocsonyák- Malackocsonya Hideg sültek és felvágottak- Csabai töltött karaj Hideg vegyes ízelítők- Magyaros hideg vegyes ízelítő Szendvicsek

3 Levesek: Híg levesek magyaros híg levesek- gulyásleves húsleves jellegű levesek- csontleves erőleves- erőleves fridattóval Sűrített levesek egyszerű sűrített levesek- zöldborsóleves gyümölcslevesek- hideg almaleves krémlevesek- brokkoli krémleves pürélevesek- tökpüréleves nyáklevesek- rizsnyák leves Összetett levesek Újházy tyúkleves Jókai bableves Különleges levesek - Fecskefészekleves

4 Meleg előételek: Tojásból készült meleg előételek- Bevert tojás hadik módra Zöldségekből készült meleg előételek- Brokkoli csőben sütve Rizottók- Szárnyasmájrizottó Tésztákból készült előételek- Lasange Sajtokból készült meleg előételek- Sajtfelfújt Húsokból, belsőségekből készült meleg előételek- Csáky töltött rostélyos Meleg vegyes ízelítők

5 Főételek Konyha technológia alapján: sütéssel, főzéssel, párolással,egészben sütéssel Marhahúsból készült ételek: Bélszín ételek Szárnyasból készült ételek: Csirke, Tyúk, Jérce, Pulyka Sertéshúsból készült ételek: Sertés csülök Pékné módra Halakból készült ételek: Ponty, fogas, Süllő,Harcsa Vadakból készült ételek: - apró,- nagyvadak

6 Sajtokból készült ételek
A lágy sajt rövid ideig érlelt, könnyen kenhető, sok vizet és zsírt tartalmaz. -Brie: tehéntejből készült francia sajt -Camembert: tehéntejből készült francia sajt -Feta: kecske vagy juhtejből készült görög sajt -Krémsajt: krémszerű állományú -Márványsajt: krémszerű állományú -Mascarpone: olasz krémsajt/a tiramisu sütemény alapja/ -Mozzarella: éretlen olasz túrósajt -Pálpusztai: jellegzetes szagú magyar sajt, sárgásbarna penész bevonat borítja Félkemény sajtok: érett, kevesebb vizet tartalmaz, könnyen szelhető -Cheddar: Anglia leghíresebb sajtja -Chester: tehéntejből készült angol sajt -Edami: enyhe, vajas ízű holland sajt -Emmentáli: tehéntejből készült, világhírű svájci sajt, magyar vál­tozata a Pannónia -Óvári sajt: jellegzetes magyar sajt -Trappista sajt: eredeti hazája Franciaország Kemény sajt: sokáig érlelik, víztartalma alacsony, de zsírtartalma elérheti az 50%-ot. Jól reszelhető, nehezen vágható

7 Gyümölcs Almatermésűek:
.Legnagyobb tömegben kerül a piacra: alma, birs, Bogyósok: kellemes aromájuk, magas vitamintartalmuk, jó kocsonyásító képességük miatt értékesek. Fajtái: áfonya, egres, eper, málna, ribizke, szeder, szőlő Csonthéjas gyümölcsök: olyan gyümölcsök, amelyeknek lédús gyümölcshúsa csonthéjas magot vesz körül, ilyen a cseresznye, datolya, meggy, naspolya, kajszibarack, nektarin, őszibarack, szilva Dinnyefélék: a kobakosok csoportjába tartozó gyümölcsök. Példa a görögdinnye, Sárgadinnye Száraztermésűek: héjas gyümölcsöknek is nevezik, belső, ehető magrészüket fogyasztjuk, ilyen a dió, gesztenye, mandula, mogyoró Déligyümölcsök: meleg égövön honos gyümölcsök. Fajtái: ananász, banán, citrom, datolya, füge, grapefruit karambola, gránátalma, kivi, mandarin, mangó, narancs, kumkat, limi

8 Néhány különleges fűszer amit használunk
édeskömény- sütemények és különböző ételek ízesítéséhez majoranna- Kitűnően ízesíthetők vele a levesek - burgonyaleves, gombaleves -, főzelékeink közül a kelkáposzta, a savanyú burgonya, de különleges ízt ad a csirke töltelékének, vagy az egészben sült csirkének is, ha sütés előtt a belsejét bedörzsöljük vele borsikafű- Kiválóan alkalmas feketebors pótlására olyan diétás étrendekben, ahol kímélni kell a beteget az izgató fűszerféléktől. Ha viszont a borsfüvet korianderrel, fehér mustárral és kevés csípős paprikával keverjük össze, megtévesztésig hasonlít a valódi bors ízéhez. Minden olyan ételt ízesíthetünk tehát borsfűvel, amelyet különben borssal ízesítenénk. a sertészsír, a vöröshagyma és a fűszerpaprika együttes használat a sertéshús és sertészsír domináns alkalmazása a tejföl nagymértékű felhasználása sajátos ételkészítési módok (pörköltalap készítés, pirítva párolás, rántással, sűrítés) sajátos fűszerezési eljárások magas szénhidráttartalmú köretek és főzelékek fogyasztása


Letölteni ppt "Ételismeret Ételcsoportok: Hideg előételek Levesek Meleg előételek"

Hasonló előadás


Google Hirdetések