Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

ÉLELMISZEREK MINŐSÉGE ÉS ÁRUISMERETE

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "ÉLELMISZEREK MINŐSÉGE ÉS ÁRUISMERETE"— Előadás másolata:

1 ÉLELMISZEREK MINŐSÉGE ÉS ÁRUISMERETE
7. előadás

2 GYÜMÖLCSÖK

3 Kertészeti termékek Feldolgozásuk szerint: Használati cél szerint:
Alapanyagok Félkész termékek Késztermék Használati cél szerint: Közvetlen nyersfogyasztást szolgáló Konyhai előkészítés után fogyasztásra kerülő Ipari feldolgozás nyersanyaga

4 Zöldség-gyümölcsfélék árutulajdonságai
Növénytani tulajdonságok: Kifejlődés és növekedés folyamata Sejt és plazmaképződés Sejtújulás és tartalékanyag-képzés ÉrésFogyasztásra érés Túlérés A termék szövetei Védőszövetek: Bőrszövet,Szilárdító szövet,Pótló szövet Raktározó szövetek: epidermisz, kutikula, hipoderma A termék morfológiója Lépszerkezet (alma) Tömlőszerkezet légüreges(paprika), vízüreges (paradicsom) Vázszerkezet (saláta) A termék fiziológiai tulajdonságai: A termék fizikai tulajdonságai A termék vízháztartása Az áru felhasználásra való érettsége

5 Gyümölcsök Csoportosítás:
Almatermésű gyümölcsök :alma, körte, birs, naspolya Csonthéjú gyümölcsök: cseresznye, meggy, szilva, őszibarack, kajszibarack Héjas gyümölcsök: mandula, dió, mogyoró, gesztenye, (mák, tökmag, napraforgómag) Bogyós gyümölcsök: köszméte, ribiszke (piros, fehér, fekete),málna, szamóca, szeder, faeper Szőlő: borszőlő, csemegeszőlő Déli gyümölcsök: füge, citrom, narancs, mandarin, grépfrút, datolya, gránátalma,, ananász, banán, kókuszdió, szentjánoskenyér, olajbogyó, mazsola

6 Gyümölcsök összetétele
Gyümölcs megnevezése Hamu taralom % Kálium mg/100g Nátrium mg/100g Kalcium mg/100g Magnézium mg/100g Foszfor mg/100g alma 0.4 112 4 11 10 birsalma 0.6 189 9 66 25 sárgadinnye 0.8 210 8 13 20 görögdinnye 0.5 147 5 19 15 2 cseresznye 174 16 kajszibarack 0.7 226 6 14 körte 100 málna 172 27 24 45 meggy 186 31 50 őszibarack 183 30 vörösribiszke 316 3 57 35 földieper 145 28 18 szilva 240 szőlő 195 75

7 Almatermésű gyümölcsök
Alma Pyrus Malus

8 ALMAFAJTÁK

9 Almatermésű gyümölcsök
Körte Pyrus communis

10 KÖRTEFAJTÁK

11 Almatermésű gyümölcsök
Birs Cydonia oblonga

12 Almatermésű gyümölcsök
Naspolya

13 ALMATERMÉSEK BETEGSÉGEI
Fuzikládiumos varasodás (Bársonyos, zöldessárga, később barna, majd feketés varas foltok. A gyümölcs növekedése gátolt, féloldalas lesz) Fekete pettyesség (Olajbarna foltok, ezekben fekete pettyek. A húsba nem hatolnak be. Szépséghiba) Vánkos penész (Felületen fokozottan terjedő barnuló folt) Magházrothadás (Csak belülről látható hiba) Korompenész (A felületen képződik, letörölhető. A tárolást gátolja) Kövecsesség (A körte éas birs húsában keletkező köves csomók) Jónatánfoltosság (Alma élettani betegsége) Forgalomból kizáró betegségek: Zöldpenészes rothadás Keserű rothadás Szürke penész Rózsaszínű gyümölcspenész

14 Csonthéjú gyümölcsök Cseresznye Prunis avium

15 Cseresznyefajták

16 Csonthéjú gyümölcsök Meggy Cerasus vulgaris

17 Csonthéjú gyümölcsök Szilva Prunus domestica Stanley Zöld ringló
                                                                       Stanley Zöld ringló Besztercei Ringló

18 Csonthéjú gyümölcsök Őszibarack Prunus persica                                                                                                          

19 Csonthéjú gyümölcsök Sárgabarack Armeniaca vulgaris

20 Héjas gyümölcsök Mandula Prunus amygdales                         

21 Héjas gyümölcsök Mogyoró Corylus coruna Corylus avellana

22 Héjas gyümölcsök Dió Junglans regia                       

23 Bogyós gyümölcsök Köszméte

24 Bogyós gyümölcsök Ribiszke

25 Bogyós gyümölcsök Málna Rubens idaeus

26 Bogyós gyümölcsök Szamóca (eper)                                                      

27 Szőlő

28 Déli gyümölcsök

29 Déli gyümölcsök


Letölteni ppt "ÉLELMISZEREK MINŐSÉGE ÉS ÁRUISMERETE"

Hasonló előadás


Google Hirdetések