Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az emberi test és a víz Készítette: 5.a.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az emberi test és a víz Készítette: 5.a."— Előadás másolata:

1 Az emberi test és a víz Készítette: 5.a

2 Mennyit bír ki az ember víz nélkül?
A víz az egyik alapvető lételem, míg az ember élelmiszer nélkül 4-6 hetet bír ki, víz nélkül csak néhány napot.

3 Mennyi az emberi test vízszázaléka?
Az emberi test tömegének több mint a fele víz, felnőtt férfiaknál 60%, nőknél – a nagyobb testzsír-százalék miatt - 50%, míg a csecsemőknél 70%

4 A napi vízforgalom  A napi vízforgalom felnőttek esetében a teljes vízkészletükre vonatkoztatva 6%, csecsemőknél ez 20%. 

5 Az átlagos napi vízmennyiség fogyasztás
Az átlagos mindennapjaink során, a teljes folyadékszükségletünk legjelentősebb részét (kb ml-t) folyadék formájában vesszük fel, de szintén nagy mennyiség, kb. 800 ml származik a táplálékok szabad és kötött víztartalmából. Mennyi vizet fogyassz egy nap?  A nap közben elfogyasztott élelmiszerekkel mintegy 0,5 - 1 l víz jut be a szervezetbe, míg a fehérje, zsír és szénhidrát-metabolizmus során további 0,25-0,4 l keletkezik. Ezek alapján a napi ajánlott folyadékbevitel férfiaknak kb. 2-3 liter, nőknek napi 1-2 liter.

6 A gyümölcslevek Legértékesebbnek a valódi gyümölcslé (100%-os) tekinthető, míg a legkevesebb biológiailag értékes anyagot a (5-15%-os gyümölcstartalmú) gyümölcsitalok, illetve gyümölcsös üdítőitalok tartalmazzák. A light, illetve a fittnes, wellness (csökkentett cukortartalmú) készítményekből napi 2-3 dl fogyasztása általában megengedhető a fogyókúrázóknak, de cukorbeteg egyéneknek ebből sem tanácsos sokat fogyasztani.

7 Milyen vizeket fogyassz?
Az ásványvizek piacán Magyarországon az elmúlt években igen nagy kereslet mutatkozott. Mégis kevesen tudják, hogy csak az a víz tekinthető valódi ásványvíznek, amelyben literenként legalább 1000 mg oldott ásványi só van (pl. Anna-víz, Apenta, Balfi, Borsodi, Büki, Csokonai, Fonyódi, Hajdúszoboszlói, Kerekdombi, Kékkúti ásványvíz, valamint a Harmatvíz, Kristályvíz, Mohai Ágnes víz, Parádi víz). 

8 Egészségünkre! 


Letölteni ppt "Az emberi test és a víz Készítette: 5.a."

Hasonló előadás


Google Hirdetések