Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Iskolagyümölcs- program oktatási segédanyag 2013/2014 tanév II. félév

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Iskolagyümölcs- program oktatási segédanyag 2013/2014 tanév II. félév"— Előadás másolata:

1 Iskolagyümölcs- program oktatási segédanyag 2013/2014 tanév II. félév
osztályos tanulók számára Készítette: Somfainé Fehér Diána

2 A kiegyensúlyozott táplálkozásnak
a rendszeres zöldség és gyümölcsfogyasztás mellett a megfelelő folyadékfogyasztás is részét képezi.

3 A víz szervezetünk legfontosabb alkotóeleme. A szervezet víztartalma a kor előrehaladtával egyre csökken. A felnőtt szervezet átlagosan ¾ része víz, míg idős korra ez a mennyiség a felére csökken.

4 Víz távozik szervezetünkből a verejtékezés, a légzés, és az emésztés folyamán, amit pótolnunk kell. Napi folyadékszükségletünk mintegy felét a táplálékokkal, másik felét víz formájában vesszük magunkhoz. Így a vízfelvételnek és vízleadásnak egyensúlyban kell lennie. Vízfelvétel Vízleadás

5 Az elfogyasztott víz bejárja az egész szervezetet. Az emésztőrendszerből felszívódik a vérbe, majd az egész szervezetben szétáramlik. A szervezeten belüli körforgása során tisztítja, méregteleníti a szervezetet.

6 Sportoláskor, a nehéz fizikai munka során, nyáron a nagy melegben, a síráskor, a lázas állapot alatt, a hasmenés vagy a hányás során víz távozik el szervezetünkből. Ha a vízháztartás egyensúlya megbomlik, a szervezet kiszárad.

7 A szomjúságérzet a folyadékegyensúly fenntartásának egyik legfontosabb ingere, amely sürgős vízpótlásra figyelmeztet.

8 Fontos a rendszeres folyadékfogyasztás!
Ne várd meg amíg a szervezet szomjúságot jelez. Alakítsd ki ivási szokásaidat, ügyelve a szilárd és folyékony táplálékok arányára.

9 Étkezés közben viszont nem ajánlott a folyadékfogyasztás,
Tanulás és játék közben tarts hosszabb- rövidebb pihenőket, egy- egy frissítő pohár víz elfogyasztására. Étkezés közben viszont nem ajánlott a folyadékfogyasztás, mert rontja a szilárd ételek lebontásának hatékonyságát.

10 Esténként tarts számvetést,
hogy mennyi folyadékot ittál meg.

11 Vajon bármilyen folyadékkal pótolhatjuk a szervezet vízszükségletét?
NEM! A felnőtt szervezetnek 2-3 liter víz a napi szükséglete. Mégpedig tiszta víz. Minden folyadék amit megiszunk és nem tiszta víz, az nem számít bele a 3 literbe.

12 Eltávolítják az őket feloldó vizet, és szervezetünk víz tartalékaiból
A tea, kávé, alkohol és a különböző üdítőitalok nem megfelelő helyettesítői a tiszta, természetes víznek. Ezekben az italokban ugyan van víz, de emellett víz elvonó anyagokat is tartalmaznak. Eltávolítják az őket feloldó vizet, és szervezetünk víz tartalékaiból is elvonnak.

13 Ma az üdítők fogyasztásával, becsapjuk szervezetünket.
Testünk szomjúsággal jelzi a víz hiányt, mi pedig víz helyett üdítőitalt adunk neki. Az üdítőitalokban annyi cukor és egyéb haszontalan anyag van, hogy a szervezetünknek komoly kihívást jelent, hogy vizet vonjon ki belőle.

14 De, még ha ez sikerül is, egy pohár colában található víz mennyiséget a szervezet pont elhasznál a benne lévő haszontalan anyagok kiürítésére.

15 Sőt! Az igazság az, hogy a szénsavas italok nemhogy pótolják a vizet, hanem vizet vonnak el a szervezetből.

16 A tiszta ivóvíz az egyetlen élelmiszer,
amely semmi mással nem pótolható, az emberi élet nélkülözhetetlen feltétele.

17 Tudtad? A víz hiányára sokkal érzékenyebben reagál a szervezet,
mint bármely szilárd étel megvonására. Étel nélkül néhány hétig, akár 50 napig is képes életben maradni az ember, a víz megvonása azonban már 4-5 nap után végzetessé válhat.

18 Szomjazás esetén a szervezet először az izomból vonja el
a nélkülözhetetlen vízmennyiséget, és ez az izmok fokozott ingerlékenységével, valamint fájdalmas izomgörcsökkel járhat. Később látás romlásához is vezethet.

19 nem tudnak lerakódni a salakanyagok, a vér megfelelően híg marad,
Megfelelő vízfogyasztás mellett azonban lassulnak az öregedési folyamatok, nem tudnak lerakódni a salakanyagok, a vér megfelelően híg marad, és a fizikai és szellemi teljesítőképesség sem szenved kárt.

20 Ha ásványvizet fogyasztunk, az alacsonyabb ásványianyag-tartalmú
Mára a Föld vízkészlete olyan mértékben szennyezett, hogy az csak nagyon komoly szűrés és tisztítás után válik fogyaszthatóvá. Ha ásványvizet fogyasztunk, az alacsonyabb ásványianyag-tartalmú ásványvizek fogyasztása javasolt (az ásványi anyagok túlzott felhalmozódásának elkerülése érdekében). A változatosság kedvéért emellett fogyasszunk ivóvíz minőségű csapvizet is.

21 Nem szabad megfeledkezni arról,
hogy az alkoholok és a cukrozott üdítőitalok fokozzák a szomjúságot, ezért nem ajánlottak a folyadékszükséglet fedezésére. Túlzott és rendszeres fogyasztásuk ráadásul hozzájárul a túlsúly és az elhízás kialakulásához.

22 A napi folyadékszükséglet kielégítésére táplálkozás-élettani
szempontból legalkalmasabbak: Csapvíz és ásványvíz, Gyümölcsök, zöldségek Gyümölcs- és zöldséglevek, minél magasabb rosttartalmúak, cukor hozzáadása nélkül, Gyümölcstea cukor hozzáadása nélkül, ízlés szerint friss citromlével ízesítve, Tej és folyékony tejtermékek: kefir, joghurt, Levesek, főzelékek, mártások

23 Tippek nyárra: ☼ Díszítsd, ízesítsd italaidat szivárvány-jégkockával: gyümölcsdarabokat, gyümölcslét, limonádét fagyassz le jégkockának és ezeket tedd a hűsítő italba.

24 Tippek nyárra: ☼ Kérd meg anyukádat, főzzön reggel egy adag, szárított gyümölcsdarabokat tartalmazó gyümölcsteát, hűtsd be, így délutánra már kész is a jeges tea, amely citromkarikákkal díszítve még izgalmasabb szomjoltó

25 Tippek nyárra: ☼ Oltsd szomjadat limonádéval egyszerűen és természetesen: friss citrom levével, citromkarikákkal ízesítsd a vizet. Fogyasztás előtt ne felejtsd el alaposan megmosni a gyümölcsök héját!

26 Tippek nyárra: ☼ Egyszerűen és könnyedén készíthetsz otthon is egészséges fagylaltot, ha natúr joghurtot és friss vagy fagyasztott gyümölcsöket keversz össze, majd ezt lefagyasztod.

27 Tippek nyárra: ☼ Nyáron, hőség idején általában
nem kívánjuk a nehéz ételeket, inkább frissítő, üdítő jellegű fogásokra vágyunk. Ebédre vagy vacsorára választhatsz, sovány tengeri halat, baromfihúst, sovány sajtot és friss zöldségeket tartalmazó salátát.

28 Tippek nyárra: ☼ Forró leves helyett jólesik nyáron egy hűsítő, zamatos gyümölcsleves. Tízóraira, uzsonnára vagy desszertként fogyassz friss gyümölcssalátát! Cukor és tejszínhab nélkül a legfinomabb és legegészségesebb!

29 Ne feledd, egyél naponta háromszor zöldséget és gyümölcsöt,
igyál megfelelő mennyiségű tiszta ivóvizet és sportolj rendszeresen az egészséged érdekében!

30 Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége: A víz jótékony hatásai
Forrás: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége: A víz jótékony hatásai Magyar Ásványvíz Szövetség és Terméktanács: A víz élettani szerepe Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet: Italok és ételek a nyári melegben Internet


Letölteni ppt "Iskolagyümölcs- program oktatási segédanyag 2013/2014 tanév II. félév"

Hasonló előadás


Google Hirdetések