MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete A közfoglalkoztatás mikrovilága Ferge Zsuzsa köszöntése október 21. Dr. Váradi Monika Mária MTA Közgazdaság-

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

1 „Út a munkához” program tapasztalatai Szűcs Erika Balatonvilágos november 10.
Az önkormányzatok feladata a közfoglalkoztatási programban
Komplex kistérségi programok a gyerekszegénység csökkentéséért Kun Zsuzsa, MTA KTI Gyerekprogram Iroda.
A helyi termékek szerepe a gazdaságfejlesztésben TAPASZTALATOK, PÉLDÁK, A FEJLŐDÉS LEHETSÉGES IRÁNYAI.
„Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián,
Merre tart a magyar foglalkoztatáspolitika? Garzó Lilla.
Munkanélküli fiatalok: egy hátrahagyott generáció
Jó gyakorlatok a norvég foglalkozási rehabilitációban Kihívások és válaszok konferencia Szombathely Støren- Váczy Blanka szociálpolitikus.
A Kormány intézkedései és tervei
MUNKAÜGYI POLITKA  Alkotmányos jogokra épül  Kollektív autonómia  A foglalkozás és a munkahely szabad megválasztása  A munkahely védelme  Az igazságos.
I. AZ EMBERI ERŐFORRÁS MENEDZSMENT SZEREPE A SZERVEZETEKBEN
A gazdaságfejlesztés jelentősége a települések és a térségek megélhetése és életben maradása szempontjából Az önkormányzatok működési és beruházási költség.
A közmunkaprogramok tapasztalatai,
Szociális és gyermekjóléti területhez kapcsolódó lehetséges szolgáltatások.
Mobil: (30) Cím: 4100 Berettyóújfalu, Széchenyi u. 13.
Civil szervezetek részvétele a munkaerőpiaci szolgáltatások ellátásában a Közép-magyarországi régióban.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Munkanélküliség.
Mikro és kisvállalkozások szerepe a rövid ellátási láncban Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály.
A szociális segély indokoltsági célzása – önkormányzati esettanulmányok tapasztalatai (vázlat) Bódis Lajos – Nagy Gyula.
Főigazgatói értekezlet november 27–28. Sárvár „Út a munkához” program bemutatása.
Segélyezési rendszer átalakítása
Közfoglalkoztatás ’2011 Szolnok, október 26. Dr. Czomba Sándor Foglalkoztatáspolitikáért felelős Államtitkár.
Kunszentmártoni kistérség munkaerő-piaci helyzete, támogatási lehetőségek Készítette: Deák István kirendeltség-vezető.
Mire való ma az állam? K öltségvetés, foglalkoztatás, gazdaságfejlesztés Bod Péter Ákos Budapesti Corvinus Egyetem.
Képzések finanszírozása SZTE JGYPK Felnőttképzési Intézet Szeged, 2008/2009. I. félév.
FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM, MINT A HELYI ÖSSZEFOGÁS FÓRUMA Gödöllő, március 9.
Miért érdemes az eMagyarország hálózathoz tartozni? Az eMagyarország hálózat működése kézzelfogható eredményekkel járul hozzá a társadalom és a gazdaság.
Közmunkaprogram kórházaknak Budapest, április. 27 SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM KÖZMUNKA TANÁCS KÖZMUNKA TANÁCS.
Társadalom- és foglalkoztatáspolitikai stratégiák hatása és hatékonysága Scharle Ágota Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet Budapest, november 12.
EURÓPAI UNIÓS POLITIKÁK
EU regionalizmus Az EU regionális politikájának gyakorlata, megvalósulása, eszközrendszere, fejlesztési lehetőségei Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem.
Közfoglalkoztatás és értékteremtés Szűcs Erika miniszteri megbízott Szociális és Munkaügyi Minisztérium Cegléd, április 15.
Marginalitás és jól-lét – kibékíthető koncepciók? Inkluzív társadalom – jól-lét – társadalmi részvétel A Kodolányi János Főiskola szakmai konferenciája.
HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ A gazdasági növekedés társadalmi feltételei: értékek, intézmények, kizáródás, tudás, egészség - Panelbeszélgetés.
Pedagógusképzést segítő hálózatok fejlesztése a Dél-Dunántúlon Pécsi Tudományegyetem TAMOP 4.1.2B.2-13/ projektje Pécs, november 25. Janovics.
Civil Európa – civilek Európában
Közfoglalkoztatás Magyarországon
Álláskeresőként történő nyilvántartás
A Bologna-folyamat hatása az ifjúság munkaerő-piaci helyzetére
A Veszprém Megyei Önkormányzat aktuális területfejlesztési tervezési feladatai, a megyei integrált területi program bemutatása Somlóvásárhely, július.
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
Emberi erőforrás fejlesztési operatív program
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
A közfoglalkoztatás új rendszere és évi tervezése Festetics Palota Budapest, 2011.december 14. Lőrincz Leó főosztályvezető Közfoglalkoztatási és.
1 „Út a munkához” program Szűcs Erika november 24. Budapest.
1 A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009 Szűcs Erika július 16. Miskolc.
MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete A földhasználaton alapuló közfoglalkoztatás sajátosságai és kimenetei Dr. Váradi Monika Mária MTA Közgazdaság- és.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
„Út a munkához” program egyéni és társadalmi hatásai Tapasztalatok Sarkad városában.
Közfoglalkoztatás Nemzeti Közfoglalkoztatás Program.
Együttműködésen alapuló gazdaság és társadalomfejlesztés Herpainé Márkus Ágnes Társadalmi Összetartozásért Alapítvány SOPRO hálózat.
SZEGÉNYSÉG ÉS A SZEGÉNYEKET ÉRINTŐ NÉHÁNY VÁLTOZTATÁS
A gyerekszegénység néhány metszete Magyarországon
Megyei szintű foglalkoztatási megállapodások, foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési együttműködések SIPOS-KOVÁCS MÓNIKA PROJKETMENEDZSER.
„Út a munkához” program tapasztalatai
A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009
A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009
A foglalkoztatáspolitika és egyéb politikák
A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009
Európai Uniós ismeretek
Kölcsönös tanulás Gyakorlatának kezdeményezése: Néhány ajánlás
Társadalmi vállalkozások
A földhasználaton alapuló közfoglalkoztatás sajátosságai és kimenetei
Közfoglalkoztatás Szombathely városban Előadó: Horváth Olga.
„Út a munkához” program egyéni és társadalmi hatásai
DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS PAKTUM KONFERENCIA
A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009
Előadás másolata:

MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete A közfoglalkoztatás mikrovilága Ferge Zsuzsa köszöntése október 21. Dr. Váradi Monika Mária MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományok Központja, Regionális Kutatások Intézete

MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete A kiteljesedett workfare előzményei 1996: jövedelempótló támogatás feltétele a települési önkormányzattal való együttműködés 2000: rendszeres szociális segély folyósításának feltétele az önkormányzat által szervezett közcélú munkában való részvétel, az együttműködés törvényben rögzített követelménnyé vált – de források és szándék híján lehetőség maradt Kitérő: egyénre szabott beilleszkedési programok intézményi hátterének kialakítása (2005) – kapacitásproblémák Kitérő: a családi segélyezési rendszerre való áttérés (2006) - az „Út a munkához” programnak megágyazó, nem egyszer etnikai színezetű társadalmi feszültségek 2008: Válság és „kirekesztő társadalompolitikai fordulat” –workfare kiterjesztése iránti igény (segély helyett munka elve, „nincs ingyen ebéd”) – szegény- és romaellenes (vö. érdemes és érdemtelen szegények) diskurzusok erősödése –az (alsó) középosztály lecsúszásából fakadó frusztráció és félelem, a társadalmi szolidaritás gyengülése

MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete Út a munkához A közfoglalkoztatás bővítésének ösztönzése financiális eszközökkel (közcélú foglalkoztatás, szociális segély, rát – önrész eltérő mértéke) Nem kötelező közfoglalkoztatás – minél több jogosult jellemzően rövid idejű (max. 90 nap), hatórás foglalkoztatása Értékteremtő tevékenységek és eszközbeszerzés támogatásának hiánya Önkormányzati intézményi állások kiváltása közcélú munkásokkal A területi célzás elégtelensége A települések között a közfoglalkoztatás forrásaihoz való hozzáférés egyenlőtlensége fennmaradt

MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete A kiteljesedett workfare politikája : a közfoglalkoztatás egységes rendszere A szociális biztonsághoz való jog alkotmányos szűkítése „Másodrendű”, stigmatizált közfoglalkoztatási jogviszony létrehozása, a minimálbérnél alacsonyabb közfoglalkoztatási bér Az álláskeresési járadék folyósítási idejének csökkentése A foglalkoztatást helyettesítő támogatás (FHT) összegének csökkentése, a hozzáférés feltételeinek szigorítása Az intézményrendszer átalakítása: szakmaiság vs. katonai szervezet Hierarchikus centralizált tervezés és ellenőrzés, a helyi programok erős kontrollja, merev szabályozás, ugyanakkor törekvés a korrekcióra a rendszeren belül Ellentmondásos célkitűzések: mind szélesebb kör bevonása, egyúttal a programok fenntarthatóságának ösztönzése (szociális szövetkezet, sávos támogatás)

MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete A közfoglalkoztatás egységes rendszere A „közfogi” kiterjesztése Növekvő számú munkanélküli bevonása a hosszabb idejű közfoglalkoztatásba Nyolcórás, értékteremtő program esetében lényegében folyamatos foglalkoztatás A területi célzás pontosítása, a hátrányos helyzetű térségek, települések számára jelentős forrásvisszapótlás Értékteremtő tevékenységek támogatása, főként a kistérségi/járási startmunka-mintaprogramok, kiemelten a mezőgazdasági programok A helyi igényekre való nagyobb figyelem Janus-arcú közfoglalkoztatás: munkakényszer, a részvétel az ellátásra való jogosultság feltétele, erős szankcionáló eszközök kapcsolódnak hozzá; ugyanakkor lokálisan (gyakran) az egyetlen (vágyott) lehetőség a formális munka világában való részvételre

MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete „Ha nem lenne, meghalnánk”: önkormányzati nézőpontok Települési szinten „konszolidálódott” rendszer : –alapvetően támogató konszenzus övezi a segélyért munka elvét és gyakorlatát –jobb a munka, mint a segély: karbantartja és teszteli a (tartós) munkanélküliek munkavégző képességét, szocializációs eszköz :„a gyerek látja a szüleit dolgozni” –lehetőséget nyújt a munkaerő költségkímélő foglalkoztatás ára; helyettesítő és lefölöző hatás – forrásvisszapótlás ; startmunka, településfejlesztés és feladatellátás, költségmegtakarítás –ugyan a megélhetéshez nem elég a bér, de egyes esetekben évekig tartó munkaviszony t és folyamatos bevétel t jelent az érintett családoknak –helyi társadalmi béke fenntartása: nem fenyeget éhséglázadás, mérsékelhető a helyi (alsó) középosztály, ill. a nem roma lakosság elégedetlensége Tartósnak remélt berendezkedés a közfoglalkoztatásra –a helyi és térségi foglalkoztatási kapacitások hiánya, szűkössége –a munkaerő „alkalmatlansága” a piaci viszonyok közötti helytállásra de bizonytalanság a program fenntarthatóságát illetően –gazdasági, pénzügyi szempontból nem hatékony (piactorzító?) rendszer, amely összeomlik állami támogatás nélkül –a társadalmi vállalkozások létrehozásának nehézségei: tőke, piac, tudás és bizalom hiánya

MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete „Kvázi hazudnom kell”: önkormányzati nézőpontok Szakmai kapacitások és források hiánya - központi direktívák a bővítésre, a tervszámok ereje - téeszelnök, menedzsment, munkavezető, szociális szakember - ösztönzés, differenciálás lehetősége Szabályok felpuhítása, eltüntetés -jelenléti ív, munkanapló -bérkiegészítés -földterület -bevételek (alszámlák), fejlesztések -informális egyeztetések, alkuk (napszám, visszahelyezés) Településvezetők „kiskorúsítása” – kockázatvállalás a rendszer működtetése érdekében - a polgármester, az ellenőr és az „ügy” - a sikeres modellprogramok feltétele: válasz a hiányokra (helyi gazdaságfejlesztés), trükközés, kockázatvállalás

MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete Lokalitásba zárva A közfoglalkoztatás, mint a workfare eszköze lehet –büntető,fegyelmező, az emberi méltóságot semmibe vevő, a kiszolgáltatottságot növelő –szociálisan érzékeny, támogató, „emberi arcot” mutató, közösségépítő gyakorlat A különbségek forrása –regionális elhelyezkedés, településméret –polgármester (politikai és esetleges gazdasági, hatalmának jellege, helyi beágyazottsága, szerepfelfogása, szakmai háttere…) –a polgármester és a helyi elit/középosztály diskurzusai a szegénységről, „érdemes” és „érdemtelen” szegényekről, és a társadalmi tagságról –a helyi társadalom szerkezete, a szegények és nem szegények, romák és nem romák együttélésének mintázatai –helyi függőségi, hatalmi viszonyok természete. A közfoglalkoztatás helyi megszervezése és működtetése az informális viszonyokra támaszkodik, megerősíti, intézményesíti azokat –patrónus-kliens kapcsolatok (Kabaj) –a helyi (roma) kisegyházi közösség által kialakított érték- és normarendből fakadó viszonyok (Uszka) –a politika és gazdaság szoros összekapcsolódásán alapuló függőségek rendszerei (napszám a „főnök” gazdaságában)

MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete A közfoglalkoztatottak arcai : hierarchiák és rétegződés Akiket be sem hívnak, el sem jönnek, kiesnek az ellátásból: számuk folyamatosan csökken a közfoglalkoztatás kiterjesztése miatt A „ harmincnaposak ” –„ utcasöpréssel nem csinál kárt ”, teher a foglalkoztatásuk Közfoglalkoztatott „elit” : képzettség, munkatapasztalat, rátermettség, megbízhatóság – folyamatos, viszonylag kiszámítható foglalkoztatás esélye Nem homogén massza jelenleg hiányzik a rendszerből az egyénre szabott szolgáltatás Különbségek életkor, képzettség, munkatapasztalat, a közfoglalkoztatásban eltöltött idő, mobilitásra való hajlandóság, az elsődleges munkaerőpiacra való visszatérés esélye, és a szegénység mélysége mentén intézményekben dolgozó, kvalifikált és/vagy bizalmi pozíciót betöltő közfoglalkoztatottak, jövedelmi, dolgozói szegénység munkatapasztalattal és szakmával rendelkező, álláskeresésben aktív közfoglalkoztatottak, a kilépés lehetőségével akik „mindig is” közfoglalkoztatásban dolgoztak, körforgás a segélyezés-közfoglalkoztatás rendszerében, mély és tartós szegénységben élnek fiatalok a rendszerben, a munkaerőpiac peremén, többségüknek nem volt más tapasztalata, mint a közfoglalkoztatás és az informális munka, újratermelődő munkanélküliség és szegénység

MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete A függőség biztonsága A közfoglalkoztatási bér nem segít kiemelkedni a (mély)szegénységből ; –szinten tart, megóv a további ellehetetlenüléstől, lesüllyedéstől, „ ki tudjuk fizetni a számlákat ” –tartalékolásra nem ad lehetőséget, mobilitási utakra nem segít Kiegészítő jövedelemszerzés kényszere és lehetősége az informális munkavégzés különböző terepein –mezőgazdasági napszám, idénymunka lehetőségei a nyolcórás tartós közfoglalkoztatás mellett összeszűkültek (délután, hétvége) –a keresleti oldalon jelentkező munkaerőhiány kormányzati szintű kezelésére való törekvés ellenére továbbra is informális alkuk és gyakorlatok jellemzőek Közfoglalkoztatási csapda –gyengülő kötődés a piaci alapon szerveződő munka világához (visszatérők) –álláskeresés intenzitásának jelentékeny mértékű csökkenése –az öngondoskodásra való hajlandóság gyengülése –a közfoglalkoztatás mint vágyott/lehetséges perspektíva: „ a polgármester majd ad munkát ” Közfoglalkoztatás és mezőgazdasági kistermelés –szociális földprogram jelenléte –gazdálkodási tapasztalatok mellett is a forráshiány korlátozza a lehetőségeket –értelmes, tartást adó, költségcsökkentő tevékenység –valamelyest mérsékli a szegénységet, de a közfoglalkoztatással együtt sem elég a kitöréshez Közfoglalkoztatás versus mobilitás ????

MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete Köszönöm, kedves Ferge Zsuzsa!