A tüzelőanyag cellák felhasználása mérnöki szempontból- Dr. Bánó Imre.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
BKÁE- ÁFK, BCE-KIK Közigazgatás szervezéstan és technológia A funkcionális, a divizionális, a programorientált és a team- orientált szervezet bemutatása.
Advertisements

SZTE ÁJTK Tehetségnap június 10. A rendezvény az Oktatásért Közalapítvány támogatásával, az NTP-OKA-XXII-088 pályázat keretében valósul meg.
ADATSZERZÉS, INFORMÁCIÓ HASZNOSULÁS Biztonságtudatos vállalati kultúra Készítette: Jasenszky Nándor egyetemi szakoktató NKE NBI TEH tanszék.
A felhasználói interfész A felhasználói interfész az a felület, amellyel a szoftver az ember felé „fordul”; amellyel a felhasználó nap mint nap találkozik.
Környezetszennyezés A mai emberek felelőtlenek. Szennyezik a levegőt, folyókat. Ezért napjainkba sok ezer ember hal meg környezet szennyezéstől.
A kártyanyomtatás fortélyai Csákvári Krisztián Kártya és címke gyártás
A környezetvédelmi megbízott szerepe a vállalkozások tevékenységében és Önkormányzati munkakörben Önkormányzati munkakörben.
TÖMÖRÍTÉS. Fogalma A tömörítés egy olyan eljárás, amelynek segítségével egy fájlból egy kisebb fájl állítható elő. A tömörítési arány függ a fájl típusától,
Olaj mint életünk szerves része A napraforgóolaj: a napraforgó növény magjából, hideg vagy meleg eljárással nyert növényi zsiradék Olíva olaj: Legegészségesebb.
Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Szőke István szakmai igazgató Pécs, január 29. A gazdasági válság foglalkoztatásra gyakorolt hatásának.
ENERGIA ELŐÁLLÍTÁS, TÁROLÁS ÉS FELHASZNÁLÁS ÖSSZEFÜGGÉSEI Dr. Tóth László professor emeritus, Szent István Egyetem AZ E-MOBILITÁSRÓL MÁSKÉPPEN A megújuló.
1/12 © Gács Iván A levegőtisztaság-védelem céljai és eszközei Levegőszennyezés matematikai modellezése Energia és környezet.
ENERGIA TAKARÉKOS RENDSZERSZEMLÉLET AZ ÉPÜLETGÉPÉSZETBEN Fehér János okl. kohómérök Fűtéstechnikai szakmérnök Székesfehérvár, 2010.JAN.20.
Villamos Energia. A villamos energiaátalakítás folyamata Legáltalánosabb felfogásban a vizsgálatunk tárgyai olyan átalakítók, amelyekben az energiaátalakítás.
Informatikai rendszerek általános jellemzői 1.Hierarchikus felépítés Rendszer → alrendszer->... → egyedi komponens 2.Az elemi komponensek halmaza absztrakciófüggő.
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
Biomassza Murai Péter Tóth Barnabás Erdős Boglárka Tibold Eszter.
Kiszervezés szolgáltatói szemmel Tóth Zoltán november 9.
Napenergia-hasznosítás az épületgépészetben Konferencia és kiállítás november 9. Nagy létesítmények használati melegvíz készítő napkollektoros rendszereinek.
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Megújuló energiaforrások használata
PANNON-LNG Projekt Tanulmány LNG lehetséges hazai előállításának
Vezetékes átviteli közegek
1. témazáró előkészítése
WE PROVIDE SOLUTIONS.
Becslés gyakorlat november 3.
Hajók gépészeti berendezései
ELŐNYÖK – megbízható működés
6. rész: Otthoni vérnyomásmérés
Természeti erőforrások
TAB Város és a megújuló energiára alapozott oktatás Schmidt Jenő Tab Város Polgármestere 1.
Pályázati lehetőségek kisvállalkozásoknak és magánszemélyeknek
videós team Team vezetője: Tariné Péter Judit Tagok:
Adatok importálása, rendezése és szűrése
Kockázat és megbízhatóság
Megújuló energia a megújuló borsodi ártéren
Kockázat és megbízhatóság
Levegőszennyezés matematikai modellezése
Energia(termelés) és környezet BMEGEENAEK7 és BMEGEENAKM1
Környezeti teljesítményértékelés
Bevezetés Az ivóvizek minősége törvényileg szabályozott
Projektmunka Földrajzolok
MEGKEZDTÜK A FELKÉSZÜLÉST A TANULÓI LAPTOP PROGRAMRA
ADAT ÉS TECHNOLÓGIA ORIENTÁLT MARKETING TEVÉKENYSÉG, VÉGE A MEGÉRZÉSEK ÉS AZ ÉRZELMI ALAPÚ DÖNTÉSHOZATALNAK.
A jármű hajtások különböző megoldásai, világtendenciák, előnyök, hátrányok. Dr. Bánó Imre.
Megújuló energiák Készítette: Petőfi Sándor Általános Iskola
B.Sc. / M.Sc. Villamosmérnöki szak
AZ OKOSHÁZAK BEMUTATÁSA
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
Nap és/vagy szél energia
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
Környezeti Kontrolling
Élj ökosan – generációkon át II.
Új pályainformációs eszközök - filmek
MIT KELL TUDNI A NUKLEÁRISENERGIA ALKALMAZÁSÁRÓL AZ ÚJ OKJ-BEN
Halmazállapot-változások
4. Fénytechnikai mennyiségek mérése
Vállalati fenntarthatóság
Megfigyelés és kísérlet
Ide írandó a dolgozat pontos címe
Megújuló energiaforrások
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
Emlékeztető/Ismétlés
A mérés
A tudáspiacok.
A részekre bontás tilalma és annak gyakorlati alkalmazása
Energia-források: Nap geotermikus nukleáris Energia.
A program értékelése Kerekasztal beszélgetés
Miért veszélyes a gyógyszerhamisítás?
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Előadás másolata:

A tüzelőanyag cellák felhasználása mérnöki szempontból- Dr. Bánó Imre

Mottó: Mert vonaton jár az idő S gépből csinált madarán A gyalogos bizony Elmarad ám

Alapelvek:  Ma van a holnap tegnapja  Ami húsz év múlva jellemző lesz, az legalább tíz éve megvan  Paradigma váltás idejét éljük

Miről is akarok beszélni  Az energia felhasználás folyamata  A zöld energia felhasználás problémái.  A villamos energia előnyei és hátrányai.  Az energia szállításának kérdése.  Az energia tárolásának lehetőségei, milyen energiatárolást alkalmazzunk?  Az energia átalakításának kérdése, hogyan segít az üzemanyagcella megoldani a problémákat.

Az energia felhasználás folyamata Nyerés Felhasználás Tárolás Szállítás

A zöld energia felhasználás problémái 1. Fajtái:Biomassza Szélenergia Vizi energia Napenergia Geotermikus energia

A zöld energia felhasználás problémái 2.  Valamilyen zöld energia mindenütt van.  Általában nem folyamatos energiaforrás.  Jellegében nem illeszkedik a ma használt, centrális nagy energia rendszerekhez.

Az energia felhasználás az alkalmazó szempontjából Energiánk rengeteg van Csak - Nem ott - Nem akkor - Nem olyan formában Amikor szükségünk van rá

A villamos energia előnyei Tiszta Jól alkalmazkodik a különféle üzemeltetési körülményekhez Jól szabályozható Megbízható Egyszerű szerkezetet eredményez

A villamos energia hátrányai Igen rosszul szállítható Igen rosszul tárolható A nagy energiarendszerek stabilitási problémái A nagy energiarendszerekre érvényes a Lorentz törvény A nagy energiarendszerek rendkívül érzékenyek a külső zavarásokra

A belsőégésű motorok és a villanymotorok összehasonlítása. Belsőégésű motor Elektromos hajtómű Rotax 912 S Plettenberg NOVA ,6 kg 100 Le (73,5 kW) 11,5 kg 201 Le (150 kW) 1,78 Le/ kg 38% 17,4 Le/kg 92%

Megbízhatóság Egy négyhengeres repülőgépmotor szétszedve

Egy elektromos kerékmotor szétszedve Megbízhatóság

Mi tehát az igazi energiaprobléma? Tárolás:Mechanikai energia ? Elektromos energia ? Kémiai energia ? Szállítás:Csővezeték ? Elektromos távvezeték ? Keréken ? Vizi úton ?

A különféle energiahordozók összehasonlítása

Az üzemanyagcella összehasonlítása az akkumulátorokkal

Az üzemanyag mennyisége a hatótáv függvényében gépkocsiknál

Mi is az az üzemanyagcella és milyen fajtái vannak Az üzemanyagcellát Sir Wiliam Robert Growe találta fel 1838-ban (akkumulátor 1859). Az üzemanyagcellában az elektrolízissel éppen ellentétes folyamat zajlik le: kémia energiából elektromos energia keletkezik. Az üzemanyagcellák az elemekhez hasonlóan vegyi reakciókkal közvetlenül elektromosságot állítanak elő, a különbség az, hogy míg az elemeket kifogytuk után el kell dobni, az üzemanyagcella mindaddig üzemel, amíg üzemanyagot töltünk bele.

Oláh György szabadalmai Metanol előállítása energiából, vízből és a levegő széndioxidjából Direkt metanolos üzemanyagcella A reakció megfordítható

A közvetlen metanol alapú üzemanyagcella működése

Az üzemanyagcellák fajtái

Hogyan tudja az üzemanyagcella segíteni a problémákat 1 Nagy energiatermelő egységek:  Lehetővé teszi a könnyű egyenletes üzemet  Jó üzemi tartalék  Fosszilis energia hasznosítása esetén kezelhetővé teszi a CO 2 problémát  Mind Hidrogén, mind Metanol használható üzemanyagként

Hogyan tudja az üzemanyagcella segíteni a problémákat 2 Kis és közepes energiatermelő egységek:  Lehetővé teszi az autonom energiaellátást  A fellépő zavarokat a lehető legkisebb területre korlátozza  lehetővé teszi a nagymértékű zöld energia használatot  Mind Hidrogén, mind Metanol használható üzemanyagként

Hogyan tudja az üzemanyagcella segíteni a problémákat 3 Mobil alkalmazások:  Lehetővé teszi az E-mobilitás ésszerű megvalósítását  Valószínűleg csak szobahőmérsékleten folyékony energiatároló üzemanyag (Metanol) használható.  Járulékosan csökkentheti az egyéb környezet szennyező, zavaró hatásokat (pld. zaj).

Milyen nehézségekkel nézünk szembe az üzemanyagcellák alkalmazásakor? Hidrogén esetén, mivel hogy gáz, nehezen kezelhető. Metanol esetében, alacsony lobbanáspont, a „zöld” metanol előállításának nehézségei. Nincs kiforrott technológia a széndioxidnak levegőből történő kinyerésére. Általában még sok kutatást igényel.

Ami másoknak probléma az számunkra lehetőség

Köszönöm a türelmüket