Dr. Kaposi József Magyarország a tanulás világában egyre jobban lemarad versenytársaitól:  a reformok ellenére a tudásbeli szakadék, amely a világ.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Lehetséges-e ma átfogó közoktatási reform a finanszírozás reformja nélkül? Hermann Zoltán MTA Közgazdaságtudományi Intézet Oktatási.
Advertisements

Merre tart a magyar foglalkoztatáspolitika? Garzó Lilla.
A tanári munka értékelése
A regisztrált diplomás munkanélküliek helyzete a fővárosban Előadó: Vass István igazgató
Iskolai teljesítmény pszichológiai determinánsai
Memorandum, 2000 ● Memorandum az egész életen át tartó tanulásról
„Ezt egy életen át kell játszani”
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben.
Kovács István Vilmos Fejlesztéspolitikáért felelős elnökhelyettes
A köznevelési törvény tehetséggondozási aspektusai, felkészítés a minőségi felsőoktatásra a közoktatásban Dr. Kaposi József Oktatáskutató és Fejlesztő.
Az integrált oktatás modellje Nahalka István Egyetemi docens
Szabó Miklós Az oktatás szerepe a társadalomban. Az oktatás filozófiai alapja „A helyes cselekvéshez és megértéshez szükség van a jó tudására.” (Platón)
Az EFOP köznevelést érintő beavatkozásai
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Az EU oktatási és képzési rendszerének célkitűzései
Kulcskompetenciák Európai Bizottság 2005
A természettudományok helye a közoktatásban Szabó Gábor egyetemi tanár, Szegedi Tudományegyetem & ELFT főtitkár.
Trendek és politika a magyar felnőtt- és szakképzésben Sum István MP Rt. Oktatási Központvezető.
Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma
Környei László elnök HunDidac Szövetség EGER október 11.
Nyíregyházi Főiskola március 6. Dr. Kokovay Ágnes Kompetenciaalapú képzés és a távoktatás.
A felnőttoktatás funkciói Magyarországon
Az informatika szükségessége és lehetősége a hazai és az Európai Uniós fejlesztési célkitűzésekben Dr. Köpeczi-Bócz Tamás.
Az oktatás az EU-ban Lisszaboni statégia: Célmeghatározás –mit –mikorra –ki által –milyen minőségben Az eszközök között kiemelt helyen az egész életen.
Az érettségit nem adó szakképzés válságtünetei
Javaslatok a magyar közoktatás megújítására Eltérő álláspont a Zöld könyvről.
REFORMÉRTÉKŰ LÉPÉSEK A SZAKKÉPZÉS TERÉN MAGYAR SZAKKÉPZÉSI TÁRSASÁG május 30.
MIKÉNT ALAPOZHATJA MEG A KÖZOKTATÁS A SZAKKÉPZÉST? SZAKKÉPZŐ ISKOLÁK IGAZGATÓINAK XIV. ORSZÁGOS FÓRUMA BUDAPEST, ÁPRILIS 21.
Dobszay Ambrus Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Tartalomfejlesztési és Módszertani Központ A Képesítési Keretrendszer hasznosulása a közoktatásban.
„Felsőoktatás új utakon” Fejlesztési célok és források a felsőoktatásban november 28. Budapest.
A szakmunkásképzés válságtünetei Hozzászólás a Kézdi Gábor, Köllő János és Varga Júlia által írott tanulmányhoz Mártonfi György, OFI Bp február.
Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében Benedek András Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében VI. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
Ifjúsági munkanélküliség Magyarországon
Közismeret Osztályfőnöki Kommunikáció-magyar ( KO-MA) Matematika Idegen nyelv Természetismeret Társadalomismeret.
Tantervfejlesztési Hálózat építési Mobilitást segítő Támogatások forrás: „Magyar nyelven Európában” Budapest, április 1.
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
Megközelítésmódok a tanári kompetenciák leírására
A Varga Tamás Általános Iskola és az SZTE Neveléstudományi Intézet együttműködése a TAMOP pályázat keretében Fejes József Balázs
A „soft law” hatása az oktatás és képzés szabályozására az európai integráció tükrében dr. Várnagy Péter egyetemi docens PTE FEEK.
Az érettségi utáni továbbtanulást meghatározó tényezők
Pedagógusok egy nemzetközi tanárvizsgálat (OECD TALIS) tükrében
Foglalkoztatottság 1.A foglalkoztatási ráta Magyarországon EU átlagban alacsony, a V4- ek között a legalacsonyabb. 2.A válság előtt egyedül Magyarországon.
Az országos mérések megújult rendszere
K OMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁS. Háttér 2000 Lisszabon EU határozata 2004 Európai Bizottság dokumentuma Hazánkban: Nat Oktatási Minisztérium stratégiája Nemzeti.
Európai Társadalmi Jelentés 2008 Műhelybeszélgetés Oktatás május 30.
Emberi erőforrás fejlesztési operatív program
Az esélyegyenlőség elvének érvényesülése az oktatáspolitikában EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA KÖZNEVELÉSÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG Pölöskei Gáborné helyettes.
Az oktatás, az egészségügyi, valamint a szociális ellátás, mint versenyképességi tényezők Április 6. Dr. Molnár László Vezérigazgató GKI Gazdaságkutató.
Learning by working! Dualizáció Magyarországon „A holisztikus megközelítés” Dr. SZILÁGYI JÁNOS Képzési igazgató Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar.
A közoktatás fejlesztési irányai és a társadalmi felzárkóztatás kapcsolata.
Vázlat a faipari szakképzés helyzetéről Koronka Lajos a Kozma Lajos Faipari Szakközépiskola igazgatója.
A TERMÉSZETTUDOMÁNY OK OKTATÁSÁNAK HELYZETE.. Az OKNT mellett működő ad-hoc bizottság munkája felhasználásával.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
Csapó Benő SZTE Neveléstudományi Intézet MTA-SZTE Képességfejlesztés Kutatócsoport A PISA céljai, tudományos alapjai.
NEMZETKÖZI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK I. Kereskedelmi Vámkedvezmények Szabadkereskedelmi övezet Vámunió Közös piac II. Gazdasági Közös gazdaságpolitika III. Oktatás.
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM „A” komponens Schottner Péterné komponensvezető
„Újra tanulok” A Nemzeti Munkaügyi Hivatal képzési stratégiája Bálint István Foglalkoztatási főigazgató-helyettes.
REKTOR Előadó: Dr. Mészáros Tamás, rektor, egyetemi tanár Egyetemi stratégia bizonytalan környezetben.
A szakiskolások továbbtanulási esélyei Kecskemét, Dr Liskó Ilona OFI
A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal szerepe a GINOP 6
PROCSEE projekt 1. Szakértői Fórum disszeminációs esemény Racsko Réka
ORSZÁGOS FELNŐTTKÉPZÉSI TANÉVNYITÓ KONFERENCIA
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése Dr. Soós Adrianna – főigazgató-helyettes (FSZH)
A szakiskolai képzés és az érettségi követelmények
Korai iskolaelhagyás és társadalmi következményei
Balázsi Ildikó Oktatási Hivatal
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése Dr. Soós Adrianna – főigazgató-helyettes (FSZH)
A hazai oktatáspolitika alakulása között
Előadás másolata:

Dr. Kaposi József 2014

Magyarország a tanulás világában egyre jobban lemarad versenytársaitól:  a reformok ellenére a tudásbeli szakadék, amely a világ legfejlettebb részeitől elválaszt bennünket, nem szűkült, hanem szélesedett ;  nemcsak az átlagos magyar állampolgár, hanem a fiatal felnőttek és az iskolába járó fiatalok tudásával is súlyos gondok vannak. Mutatószámok:  a magyarok 70 %-ának gyenge a szövegértése (teljes minta: 50%; Nyugat- Európa: 45 %);  egyszerű dokumentumok megértésében a magyarok 60 %-a bizonyul gyengének (teljes minta: 49%; Nyugat-Európa 42 %);  hasonló problémák jelentkeznek az egyszerű számolási feladatok megoldása eseté is – főként ha a gyengén teljesítők arányát nézzük.

 A magyar közoktatásban — különösen az általános iskolában és a szakiskolában — megszerzett tudás a mindennapi életben kevéssé hasznosítható:  ez beszűkíti az érettségivel nem rendelkezők álláskilátásait, és alacsonyan tartja a béreiket;  a legfeljebb nyolc osztályt végzettek példátlan mértékben kiszorultak a munkaerőpiacról;  A szakképzés nem ruházza fel a tanulókat a felnőttkori tanuláshoz és a sikeres alkalmazkodáshoz elengedhetetlen általános készségekkel.  Az általános iskolából kikerülők egy részének tudása olyan gyenge, alapvető készségeik és képességeik olyan fejletlenek, hogy arra még gyakorlatias szakmunkásképzést sem lehet építeni.

 a megvalósult tantervek,a tankönyvek, a tanítási módszerek évtizedekkel elmaradnak a lehetőségektől;  a tanítás minőségéről nem állnak rendelkezésre hasznavehető adatok;  nem működnek azok a csatornák, amelyeken az új tudás beáramolhatna az oktatási rendszerbe:  kevés az olyan tudományos kutatás, amely az eredendően új tudás létrehozásának eszköze lehetne,  elmaradott a tanárképzés-továbbképzés.  a tanárképzésre a mennyiségi túlképzés és a minőségi alulképzés jellemző;  lemaradásunk a nyelvtudás tekintetében sem csökkent;  nem halad megfelelő ütemben a tanárok informatikai hozzáértésének fejlesztésével sem.

A 2003-as PISA-vizsgálat (matematikai és szövegértési készségek) eredménye:  az OECD-országok rangsorában a 19–20. helyre szorultak;  a rendkívül gyenge teljesítményű tanulók aránya mindkét kompetenciaterületen elérte a 47 százalékot (5 százalékkal magasabb az OECD-országok átlagánál);  a magyar fiatalok ötöde-negyede nem tanul meg olyan szinten írni és olvasni, amilyenre későbbi tanulmányaiban és a munkájában szüksége lenne. A 2006 és 2009-es PISA - vizsgálat eredményei már javulást mutattak mind a három fenti adatban.

Változások között: Forrás: Jelentés a magyar közoktatásról OFI

 A tanári kar minőségét és ezáltal a tanári szakma társadalmi presztízsét javító intézkedések.  Alapkészségeket fejlesztő oktatás előtérbe helyezése.  A behozhatatlan induláskori lemaradások megelőzése és a tanulók közötti különbségekre szegregációval válaszoló gyakorlat meghaladása.  Az iskolai munka és az oktatás fejlesztése megfelelő visszacsatolások alapján történjen.

Felsőoktatás szerkezetére és intézményi rendszerére vonatkozó problémák:  a felsőoktatás tömegesedése (a felsőoktatásban részt vevők arányának rohamos emelkedése a bekerülők átlagos színvonalának csökkenéséhez vezetett; tömegesedést nem előzte meg, és nem is követte megfelelő kapacitásnövekedés, amely az oktatás átlagos színvonalának csökkenését váltotta ki);  a felsőoktatási intézményrendszer fokozatos széttagolódása (amelyet az egyetemi integráció nem befolyásolt érdemben);  a bolognai folyamat elsietettsége;  finanszírozási problémák – PPP;  a tanárképzés területén megjelent, kiemelt jelentőségű problémák.

Problémák a felsőoktatás kimeneti oldalán:  számos alapszak munkaerő-piaci követelmények szempontjából alig hasznosítható végzettséget nyújt;  jelenleg a felsőoktatásban szerezhető diplomák felére nincs piaci kereslet;  a képzési programok nem igazodnak a nemzetgazdasági érdekekhez (pl: természettudományos és a mérnökképzés terén hiány mutatkozik

Forrás: Kállai Gabriella (2011): Hallgatók a felsőoktatásban In: Felsőoktatás – Adatok és tendenciák, OFI, (

Vágó Irén és Tomasz Gábor (2011): A felsőoktatási intézményrendszer In: Felsőoktatás – Adatok és tendenciák, OFI, (

ÉvÁtlagos iskolázottságÉvÁtlagos iskolázottság 19204, , , , , , , , , ,95 A magyarországi lakosság becsült átlagos iskolázottsága években kifejezve, 1920–2006

A humán fejlettségi index (HDI) alakulása a világon, Európában és Közép- Ázsiában, a legfejlettebb országokban és Magyarországon, 1990 és 2010 között (0 és 1 közötti érték): Forrás: Jelentés a magyar közoktatásról OFI

A felsőfokú végzettséggel rendelkezők aránya a 25–64 évesek körében, Magyarország, OECD- és EU 19 átlag, 1997–2007 (%): Forrás: Jelentés a magyar közoktatásról OFI

A stratégiai keret négy specifikus célt tűzött ki: 1. Az élethosszig tartó tanulás és mobilitás realitássá tevése, 2. Az oktatás és képzés minőségének és hatékonyságának javítása, 3. A méltányosság, a társadalmi kohézió és az aktív állampolgárság elősegítése, 4. A kreativitás és innováció elősegítése, a vállalkozókészséget is ideértve.

Az elfogadott öt mérföldkő:  a felnőttek részvétele az egész életen át tartó tanulásban (2020-ra a felnőtt népesség legalább 15%-a vegyen részt a tanulásban),  az alapkészségek területén gyengén teljesítők aránya (2020-ig az olvasás, matematika és természettudomány területén alacsonyan teljesítők aránya a 15%-ot ne haladja meg),  a felsőfokú iskolázottsággal rendelkezők aránya (2020-ra a 30–34 évesek körében a felsőfokú végzettséggel rendelkezők aránya érje el a 40%-ot),  a korai iskolaelhagyók aránya (2020-ra a 10%-ot ne haladja meg az oktatási rendszerből korán kilépők aránya) és a kisgyermekkori nevelésben való részvétel (2020-ig a 4 éves és a tankötelezettség kezdetét jelentő életkorú gyermekek legalább 95%-a vegyen részt a kisgyermekkori nevelésben).

 Eurostat adatok Eurostat adatok  Vágó Irén és Tomasz Gábor (2011): A felsőoktatási intézményrendszer In: Felsőoktatás – Adatok és tendenciák, OFI, (  Kállai Gabriella (2011): Hallgatók a felsőoktatásban In: Felsőoktatás – Adatok és tendenciák, OFI, (