© GfK 2012 | Hazai fogyasztói trendek alakulása | 2012. április 04.1 HAZAI FOGYASZTÓI TRENDEK ALAKULÁSA Kozák Ákos, Budapest, 2012. április 04.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Republikon Tolerancia-kutatások
Advertisements

A gazdaságos közlekedésért... Budapest, FORENSIS Autóklub.
A Családoktól tanulunk Kutatást végezte: Hegedűs Réka és Dávid Beáta 2005 Home-Start International Otthon Segítünk Alapítvány MTA Szociológiai Kutatóintézet.
ALKALMAZOTT KOMMUNIKÁCIÓ
ÖKO-Pack Nonprofit Kft.
Turisztikai szuksegletek
„Útközben” – nyitókonferencia Budapest – szeptember 24. Új módszerek alkalmazási tapasztalatai esetismertetésen keresztül TÁMOP /
A VÁSÁRLÁSI FOLYAMAT ÉS A PIAC
1. 2 Hol vásárol? Hogyan vásárol? Mikor vásárol? Milyen szempontok alapján dönt? Ki vagy mi befolyásolja a döntést? ( fekete doboz elmélet)
A fogyasztói orientáció és a piacok Magyarországon Dr. Sz ente Viktória Kaposvári Egyetem, Gazdaságtudományi Kar Marketing és Kereskedelem Tanszék Piacot.
Logók és logfájlok Az online közönségmérés kihívásai.
1 Bevásárlás, az árak összehasonlítása. 2 Mária, 20 éves egyetemista, félállásban dolgozik Mi a közös ezekben az emberekben? Teréz, 30 éves, dolgozó édesanya.
A kibocsátáscsökkentés első számú eszköze az energiahatékonyság
Egy csoport sikeres ember, karrierjük csúcsán, mindegyiküknek jó állása, álom autók és házak tulajdonosai, meglátogatták hajdani egyetemi professzorukat.
Az életminőség mérése Kelemen Rita
“The mind once stretched by an idea never returns to its original form” “Az elme amit egyszer kitágított egy eszme soha nem tér vissza eredeti formájába”
Mediatizált valóság és bulvarizálódás
Vérmérsékletem képekben
EZ A MUNKA ÜZLETI LÉPÉSEK. Elvisszük a hírt mindenkinek, mert keressük azokat, akik: •Változtatni akarnak (a körülményeiken) •Ambiciózusak (tesznek érte)
Vajon mi is az a TVN? Gondolatok a 2009-es „észpénz.net” kampány kapcsán június 4. Turny Ákos igazgató.
Biztos kezdet- gondolat Projekt? Program? gyerekházak.
Fogyasztói magatartás, attitűdök a funkcionális élelmiszerek piacán
MAKROKÖRNYEZET /1/ ÜZLETI KÖRNYEZET 2. előadás 2006/2007. tanév.
Bevezetés a tanácsadásba Dr. Dan Brinkman.. Tanácsadás  Nátán esete (2Sám 12:1- 14)
Nem számít!. Nem számít! Lezárás Lényegi Részei HATÁRIDŐ BEMUTATKOZÁS JÓ STRATÉGIA, ÉS TAKTIKA TERMÉKLÉTRA KIFOGÁSKEZELÉS.
Vannak pillanatok az életben, amikor a másik jelenlétét olyan nagyon hiányoljuk, hogy állandóan magunk mellet szeretnénk tudni.
1 Az önfeltárás kockázati tényezőinek összefoglalása Dimenzió Idő Téma Értékelés Emberek Kis kockázat Múlt események, gondolatok, általános elképzelések.
Nem számít!. Nem számít! A jó sorrend a konzultációkhoz: 1. Vágyak. 2. Problémák. 3. A félelmek eltávolítása átbeszéléssel! 4. Következő havi terv.
Sikeres Székelyföld – 3 Fórumsorozat Csíkszereda, november 25. RÁDULY ATTILA Elnök, Zöld Nap Egyesület, Kézdivásárhely KÖRNYEZETTUDATOSSÁG.
A fogyasztói magatartás
Környezettudatos fogyasztói magatartás – a zöld marketing perspektívái
Üzleti megoldás nemcsak üzletembereknek !. Mit kell tudnod és mit kell mondanod ? - Milyen érvek vannak az elkezdés mellett. - Hogy épül fel, az üzleti.
A vállalkozások környezete
Sok szeretettel….
"Keresd az életben mindig a szépet
A fogyasztás pszichológiája − Milyen a magyar fogyasztó
MOTIVÁCIÓ.
Az öregedés művészete Bendel Beáta Bölön, 2007 október 21.
Vannak pillanatok az életben, amikor a másik jelenlétét olyan nagyon hiányoljuk, hogy állandóan magunk mellett szeretnénk tudni.
Energiahatékonyság és fenntartható fejlődés
1. A fogyasztói társadalmak átalakulása az utóbbi fél évszázadban.
GfK Custom ResearchSugatagi Gábor - A magyar fogyasztó politikai preferenciái2010. február 17. Sugatagi Gábor : A magyar fogyasztó preferenciái a politikai.
A vásárlási döntési folyamat Alternatívák értékelése
Vérmérsékletem képekben
1. Szabadság és boldogság különféle értelmezése Dr. Skrabski Árpád főiskolai tanár Apor Vilmos Katolikus Főiskola Kass János: Az Isten tenyerén.
Nevelés és nevelői attitűdök
A nyár számomra tömény esszenciáját jelentette mindannak, amit a múltban szerettem, és ami hiányzott belőle.:)
1 Válság a fejekben is Nem látják át és nem veszik igénybe a fogyasztóvédelmi intézményrendszert a magyarok - Gulyás Emese - Tudatos Vásárlók Egyesülete.
Mérő László egyetemi tanár ELTE Gazdaságpszichológiai Szakcsoport Az üzleti gondolkodó tudománya február 25.
AZ PÉNZÜGYI SZABADSÁG MEGTEREMTÉSÉNEK ÚTJA
Tudatos a fogyasztó? Kozák Ákos március 28..
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Marketing KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Keresőmarketing nap Birkás Dávid november 20.
Fiatalok szegmentálása táplálkozási szokásaik szerint
AZ MNKSZ RÉSZVÉTELE A „TRAME” PROJEKTBEN AZ EU / GRUNDTVIG FELNŐTTOKTATÁSI PROGRAM KERETÉBEN ( ) TAPASZTALATOK ÉS EREDMÉNYEK KONFERENCIA A self-narration.
Okos Jövő Fórum 2015 Smart Future Fórum 2015 Győr A Széchenyi István Egyetem és az Okos Jövő Innovációs Klaszter közös rendezvénye.
Belülről Vezetés “Egy teljes élmény magadért” 12 év – 50 csoport – 400 ember 12 év – 50 csoport – 400 ember A MEGÚJULÁS NAVIGÁTORA ÉLET ERŐ MŰHELY Cséffalvay.
A FOGYASZTÓI PIAC ÉS A VÁSÁRLÓI MAGATARTÁS ELEMZÉSE.
GfK Pénzügyi KutatásokPénzügyi tudatosság Mennyire tudatos a magyar lakosság pénzügyekben? 2010/10/14 Bacher János – ügyfélkapcsolati igazgató.
A piac és a piacgazdaság. A piac fogalma Több értelmezése lehet: I. A piac a javak (termelés, szolgáltatás) realizálásának színtere, a tényleges és a.
Személyes életvitel.
Biyovis a mi üzletünk.
Az életszínvonal és a kereskedelem kapcsolata
Asztrológiai továbbképzés
Miért szükségszerű a változás a természettudományok oktatásában?
Biztos kezdet- gondolat
A piac és a piacgazdaság
"Keresd az életben mindig a szépet
Vajon mi motiválja a munkavállalót?
"Keresd az életben mindig a szépet
Előadás másolata:

© GfK 2012 | Hazai fogyasztói trendek alakulása | április 04.1 HAZAI FOGYASZTÓI TRENDEK ALAKULÁSA Kozák Ákos, Budapest, április 04.

© GfK 2012 | Hazai fogyasztói trendek alakulása | április év a magyar társadalomban Eufória és cselekvési vágy Az érzelmek – kötődés intenzitása Mégsem olyan egy- szerű (és nekünk kell megvívni a csatát) A magyar gazdaság gyakorlatilag betagozódik a nagy európai rendszerben Kezdünk tisztán látni: Itt már minden az EU- felkészülés jegyében történik Itt már minden az EU- felkészülés jegyében történik Gazdasági- és politikatörténeti változások     ? ?

© GfK 2012 | Hazai fogyasztói trendek alakulása | április 04.3 Forrás: Retail Marketing Management, David Gilbert nyomán Újabb 10 év a magyar társadalomban „ Öszödölés ” Recesszió kezdete” 2/3 Gazdasági mélyrepülés

© GfK 2012 | Hazai fogyasztói trendek alakulása | április 04.4 Általános értékorientáció Magyarországon 1/2 1 Kérdés: Mi a fontos Önnek? Jelölje meg minden sorban azt az állítást, amelyik az Ön személyes életelveinek leginkább megfelel ! Értékorientáció puritanizmus szexualitás családközpontúság énközpontúság individualitás alkalmazkodás környezttudatosság környzet iránti közöny biztonság kockázatvállalás közösségi orientáció elszigetelődés jövőre irányultság jelenre irányultság Témák 1 Önuralmat gyakorolni A szexuális tapasztalatokat bővíteni Család Függetlennek maradni Saját magamhoz hű maradni Úgy élni, mint mások Környezet- és energiatudatosan élni Nem mindig bűntudattal élni Elővigyázatosnak lenni Kockáztatni A szabadidőt a barátokkal élvezni Zavartalanul kiengedni Gondolni a jövőre Élvezni az életet itt és most Százalékok Referencia értékek WEC EEC

© GfK 2012 | Hazai fogyasztói trendek alakulása | április Általános értékorientáció Magyarországon 2/2 Érték orientáció folyamatosság változás karrierközpontúság szabadidő központúság Istenben hinni az emberiségben bízni létezni birtokolni menekülés realitás hibridizáció fatalizmus materializmus posztmaterializmus Témák 1 Elfogadni a dolgokat ahogy alakulnak Mindig új dolgokat keresni Több pénzért feláldoznám a szabadidőmet Fontosabb nekem a szabadidő, mint a nagyobb jövedelem Bízni Istenben Az emberekben bízni A személyiséget kibontakoztatni Sok pénzt keresni Szeretem, ha a TV kiragad a hétköznapokból A TV számomra elsősorban információforrás A hagyományoson és a modernen nyugvó jövőt teremteni Elfogadni a dolgokat ahogy alakulnak Sikerre és jólétre kell törekedni A személyiséget kell kibontakoztatni Százalékok Referencia értékeks WEC EEC 1 Kérdés: Mi a fontos Önnek? Jelölje meg minden sorban azt az állítást, amelyik az Ön személyes életelveinek leginkább megfelel!

© GfK 2012 | Hazai fogyasztói trendek alakulása | április 04.6 Fogyasztáshoz kapcsolódó értékorientációk Magyarországon 1/2 Értékorientáció beolvadás kiválás puritanizmus hedonizmus időtlenség divat tudatosság életstílus életszínvonal alapvető hasznon hozzáadott érték Témák 1 Nem számít, hogy van-e másnak is ugyanolyan Olyan dolgokat szeretek venni, ami másnak nincs Azt kell megvenni, amire szükség van Azt kell megvenni, ami tetszik Az időtálló dolgokhoz kell ragaszkodni Követni kell a divatot Mindig figyelek a környezetem véleményére Nem figyelek a locsogásra Lényeg, hogy egy autó működjék Egy kocsinak jól is kell kinéznie Százalékok Referencia értékek WEC EEC 1 Kérdés: Mi a fontos Önnek? Jelölje meg minden sorban azt az állítást, amelyik az Ön személyes életelveinek leginkább megfelel!

© GfK 2012 | Hazai fogyasztói trendek alakulása | április 04.7 Fogyasztáshoz kapcsolódó értékorientációk Magyarországon 2/2 Értékorientáció fogyasztás csökkentése fogyasztás kiterjesztése aktivitás passzivitás a vásárlás öröm a vásárlás teher minőségközpontúság árközpontúság Témák 1 Kicsivel több szerénység mindannyiunknak jót tenne Az ember nyugodtan megengedhet magának ezt-azt Legszívesebben magam javítom az elromlott dolgokat Megjavíttatom a dolgokat A bevásárlás szórakoztat A bevásárlás fárasztó Vásárlásnál legfontosabb a minőség Vásárlásnál legfontosabb az ár Százalékok Referencia értékek WEC EEC 1 Kérdés: Mi a fontos Önnek? Jelölje meg minden sorban azt az állítást, amelyik az Ön személyes életelveinek leginkább megfelel!

© GfK 2012 | Hazai fogyasztói trendek alakulása | április 04.8 A jövő ideális élelmiszere Magyarországon 1 Kérdés: Ha a jövő élelmiszerére gondol, melyiket venné meg legszívesebben? Témák 1 Bioélelmiszer, tartósító és adalékanyagok nélkül Olyan élelmiszer, amely egyszerre táplál és ápol Energiában és fehérjeépítő elemekben gazdag élelmiszer, amely növeli az életerőt Olyan élelmiszer, amely egyszerre táplál és szépít A lehető legtökéletesebb termék előállítása céljából tudományosan módosított élelmiszer Százalékok Referencia értékek WEC EEC

© GfK 2012 | Hazai fogyasztói trendek alakulása | április 04.9 Összefoglalás Inkább puritán, családközpontú, törekszik a biztonságra és gondol a jövőre A termék alaphasznosságán felül elvárja a hozzáadott értéket A minőség- ill. árközpontú fogyasztók aránya 53 ill. 47%, ami alig tér el a Ny- Eu.-i referencia értéktől Fogyasztásával a tömegbe olvad: 10- ből 8-nak nem számít, „van-e másnak ugyanolyan” Kevésbé környezettudatos és valamivel kevésbé közösségi ember, mint kelet- és nyugat- európai társai Önmagához akar hű maradni, nem pedig úgy élni, mint mások

© GfK 2012 | Hazai fogyasztói trendek alakulása | április Összefoglalás A jövő bizonytalan Az egyik legfontosabb megtakarítási cél a tartalékolás a bizonytalan jövő miatt Ár-érték arány, de ennek hajtóereje az alacsony vásárlóerő, megnyilvánulása az árvadászat A mindennapok megélése is nehézségekbe ütközik Alacsonyabb árkategóriákat keres Visszafogja a fogyasztást