Tűzterhelés. Az építmény adott tűzszakaszában, helyiségében jelen lévő és / vagy beépített éghető anyagok tömegéből és a fűtőértékből számított hőmennyiség.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az új Munka Törvénykönyvének legfontosabb változásai.
Advertisements

A fogyasztóvédelmi hatóság hatásköre, illetékessége és eljárása a villamosenergia-, földgáz-, víziközmű-, távhő- és hulladékgazdálkodási közszolgáltatás.
T ű zvédelmi M ű szaki Irányelv Fire Protection Technical Guideline Azonosító: TvMI 6.1: Beépített t ű zoltó berendezések tervezése, telepítése.
KIÜRÍTÉS. ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK A kiürítésre számításba vett útvonalon körforgó, toló, billenő és emelkedő zsalus rendszerű, valamint csak fotocella elven.
Növényvédő szerek tárolása a felhasználónál 89/2004 FVM rendelet Növényvédő szert elkülönített raktárban, vagy illetéktelenek által nem hozzáférhető szekrényben,
2011. évi CXXVIII. tv. a katasztrófavédelemről. Egységes állami katasztrófavédelmi szerv Integrált hatóság - tűzvédelem - iparbiztonság - polgári védelem.
Szabadtéri rendezvények. A TvMI vonatkozik: OTSZ szerinti szabadtéri rendezvényekre szabadtéri rendezvény: az 1000 főt vagy az 5000 m 2 területet meghaladó,
1 VIII. VASÚTI PÁLYÁK TERVEZÉSÉTŐL A KIVITELEZÉSIG VASÚTI PÁLYÁS MÉRNÖKTOVÁBBKÉPZŐ Magyar Mérnöki Kamara Budapest, EU támogatású projektek.
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
A FELNŐTTKÉPZÉSI A FELNŐTTKÉPZÉSI INTÉZMÉNYEK HATÉKONYSÁGÁNAK VIZSGÁLATA Felnőttképzők Szövetsége Borsi Árpád Budapest, december 10.
Kristályosítási műveletek A kristályosítás elméleti alapjai Alapfogalmak Kristály: Olyan szilárd test, amelynek elemei ún. térrács alakzatot mutatnak.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
NSZFI SZFP Programkoordinációs Iroda Minőségfejlesztési Terület Teljesítményértékelési rendszer A képzett szakemberekért Információgyűjtés.
A vállalatok marketingtevékenysége és a Magyar Marketing Szövetség megítélése Kutatási eredmények az MMSZ részére (2008. július)
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
TEROTECHNOLÓGIA Az állóeszközök újratermelési folyamata.
Gazdasági informatika - bevezető
EN 1993 Eurocode 3: Acélszerkezetek tervezése
A szerkezetátalakítási programban bekövetkezett változások
3. tétel.
Tájékoztató a munkahelyteremtő pályázati programról
Részekre bontás tilalma
WE PROVIDE SOLUTIONS.
Dr. Kovács László Főtitkár
Kertészet korszerűsítése - ültetvénytelepítés támogatására öntözés
JSA/LMRA – Veszélyazonosítás a munkavégzés előtt
Mérése Pl. Hőmérővel , Celsius skálán.
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
Szupergyors Internet Program (SZIP) Jogi akadálymentesítés megvalósítása: Jogalkotással is támogatjuk a fejlesztéseket dr. Pócza András főosztályvezető.
Az üzlet működésével kapcsolatos szabályok
A közigazgatással foglalkozó tudományok

Tóth Gábor Heves Megyei Kormányhivatal Jogi és Koordinációs Főosztály
SZÁMVITEL.
Levegőtisztaság-védelem 6. előadás
Országos Tűzvédelmi Szabályzat KÖZÖSSÉGI LÉTESÍTMÉNYEK,
Laboratóriumi méréstechnikai gyakorlat 3/15. M osztály részére 2016.
Fényeslitke Szivattyúállomás j. tartály
Tervezés I. Belsőtér BME-VIK.
Munkavégzésre irányuló jogviszonyok
Intézmény-akkreditáció szakképző intézmények kérelme esetén
Turbulencia hatása a tartózkodási zóna légtechnikai komfortjára
Nemeskocs Község Önkormányzatának Településkép-védelmi Rendelete
Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest, december 18.
Számítógépes szimulációval segített tervezés
Elektromos alapjelenségek
Logisztikai Rendszerek Tervezése és Üzemeltetése. Tápler Csaba
Compliance és Corporate Governance
Önköltségszámítás.
A villamos installáció problémái a tűzvédelem szempontjából
Környezeti Kontrolling
Az iskolai szervezet és fejlesztése
Új pályainformációs eszközök - filmek
Szabványok, normák, ami az ÉMI minősítési rendszerei mögött van
ÁLTALÁNOS FORGALMI ADÓ évi évközi változások
Felszín alatti vizek kémiai állapotfelmérése
Háztartási termelés, család, életciklus
Egymáson gördülő kemény golyók
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
Dr. Bánky Tamás Építésfelügyeleti szakmai nap július 5.
Hőtan Összefoglalás Kószó Kriszta.
Méréstechnika 1/15. ML osztály részére 2017.
Járműtelepi rendszermodell 2.
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Online pénztárgépadatok felhasználása a kiskereskedelmi statisztikában
Áramlástan mérés beszámoló előadás
A részekre bontás tilalma és annak gyakorlati alkalmazása
Hagyományos megjelenítés
A Tudatos biztonság létrehozása
Előadás másolata:

Tűzterhelés

Az építmény adott tűzszakaszában, helyiségében jelen lévő és / vagy beépített éghető anyagok tömegéből és a fűtőértékből számított hőmennyiség egységnyi padló- felületre vonatkoztatott értéke MJ/m2-ben

Állandó tűzterhelés: a beépített éghetőanyagok, illetve épületszerkezetek tömegéből származó tűzterhelési érték.

Időleges tűzterhelés: az adott helyiségben, tűzszakaszban található éghető anyagok és berendezések (bútor, textília, technológiai berendezés, megmunkált termékek, azok előkészített anyaga, raktározott anyagok, csomagoló anyagok stb.) tömegéből származó tűzterhelési érték.

Normatív tűzterhelés bizonyos rendeltetésű helyiségekre, helyiségcsoportokra a tűzvédelmi tervezésben alkalmazható, statisztikai felmérésen alapuló tűzterhelési érték. A következő tényezőktől függ: éghetőanyagok fűtőértéke éghetőanyagok mennyisége a vizsgált tér alapterülete az éghetőanyagok rendezettsége

Felhasználási lehetőségek: oltóvíz biztosítási idő meghatározása tűzszakasz alapterületének meghatározása raktározott anyagok mennyiségének meghatározása a közvetlen munkavégzés helyén tárolt anyagok mennyiségének meghatározása

Veszélyességi övezet a helyiségben vagy a szabadtéren lévő anyagnak, gépnek, berendezésnek tűzvédelmi szempontból önállóan értékelendő környezete, térrésze. A veszélyességi övezet kiterjedését: éghető gáz, gőz, köd és por esetén nemzeti szabvány szerint, minden más esetben - a robbanóanyag, robbantószer kivételével - az anyag, gép, berendezés és a kapcsolódó technológiai terület alapján kell megállapítani.

Tűzszakasz: az építmény, illetve szabadtér tűzvédelmi szempontból meghatározott olyan önálló egysége, amelyet a szomszédos egységektől meghatározott éghetőségű és tűzállósági határértékű tűzgátló szerkezetek, illetve a jogszabályban, nemzeti szabványban előírt tűztávolságok választanak el.

Építmény: olyan ideiglenes vagy végleges alkotás, amely általában a talajjal való egybeépítés (alapozás) révén vagy a talaj természetes geológiai alakulatának megváltoztatása révén jöhet létre. A talajtól elválasztva eredeti rendeltetésének megfelelő használatra alkalmatlanná válik.

Szabadtér: helyiségnek nem minősülő térség, ahol termelést, raktározást vagy ezekhez kapcsolódó tevékenységet végeznek.

TŰZVESZÉLYESSÉGI OSZTÁLYOK „A” – „Fokozottan tűz- és robbanásveszélyes” az az anyag, amelyeknek bármely halmazállapotban heves égése, robbanása, indító gyújtásra, illetve más fizikai, kémiai hatásra bekövetkezhet; az a folyadék, olvadék, melynek zárttéri lobbanáspontja 21  C alatt van, vagy üzemi hőmérséklete eléri vagy meghaladja a nyílttéri lobbanáspontját T lpzt 35  C; az a gáz, gőz, köd, amelynek ARH-e a levegő térfogatához viszonyítva legfeljebb 10 %.

„B” – „Tűz- és robbanásveszélyes” az a por, amely a levegővel robbanásveszélyes keveréket képez; az a folyadék, olvadék, amelynek zárttéri lobbanáspontja legalább 21  C, nyílttéri lobbanáspontja legfeljebb 55  C, vagy üzemi hőmérséklete a nyílttéri lobbanáspontja alatt van, de nagyobb, mint a nyílttéri lobbanáspont 20  C-kal csökkentett értéke T lpzt  21  CT lpnyt  55  C vagyT lpnyt -20  C 35  C; az a gáz, gőz, köd, amelynek ARH-e a levegő térfogatához viszonyítva 10 %-nál nagyobb.

„C” – „Tűzveszélyes” az a szilárd anyag, amelynek gyulladási hőmérséklete (gyújtóforrással vizsgálva) legfeljebb 300  C; legalább 50  C nyílttéri lobbanáspontú gázolajok, tüzelőolajok és a világításra használatos petróleum; az a folyadék, olvadék, amelynek nyílttéri lobbanáspontja 55  C felett van, de legfeljebb 150  C, vagy üzemi hőmérséklete a nyílttéri lobbanáspontjánál legalább 20  C-kal, de legfeljebb 50  C-kal kisebb 55  C < T lpnyt  150  C vagyT lpnyt -50  C  T ü  T lpnyt -20  C; az a gáz, amely önmaga nem ég, de az égést táplálja – a levegő kivételével.

„D” – „Mérsékelten tűzveszélyes” az a szilárd anyag, amelynek gyulladási hőmérséklete (gyújtóforrással vizsgálva) 300  C-nál nagyobb; az a folyadék, olvadék, amelynek nyílttéri lobbanáspontja 150  C-nál magasabb, vagy üzemi hőmérséklete a nyílttéri lobbanáspontja alatt több mint 50  C-kal van T lpnyt > 150  CvagyT ü < T lpnyt -50  C; az a vizes diszperziós rendszer, amelynek lobbanáspontja szabványos módszerrel nem állapítható meg és éghető anyagtartalma 25 %-nál nagyobb, víztartalma pedig 50 %-nál kisebb.

„E” – „Nem tűzveszélyes” a nem éghető anyag.

Tűzoltási út, terület és egyéb utak Az az útszakasz, terület, ahol a tűzoltó gépjárművek akadálytalanul közlekedhetnek illetve beavatkozás esetén zavartalan működésük biztosított. A létesítmény közlekedési, tűzoltási felvonulási útvonalait, területeit, valamint vízszerzési helyekhez vezető útjait állandóan szabadon és olyan állapotban kell tartani, amely alkalmas a tűzoltó gépjárművek közlekedésére és működtetésére. A tűzoltóság vonulása és működése céljára - ha arról jogszabály, illetve nemzeti szabvány másként nem rendelkezik - az építményekhez olyan utat, illetőleg területet kell biztosítani, amely alkalmas a tűzoltó gépjárművek nem rendszeres közlekedésére és működtetésére.

Tűzoltási felvonulási út: a tűzoltási felvonulási terület megközelítésére szolgáló, szilárd burkolatú, meghatározott teherbírású, legalább két nyomvonal szélességű tűzoltó gépjárművek közlekedésére alkalmas út.

Tűzoltási felvonulási terület: az épületek tűzoltásra, mentésre szolgáló homlokzati síkja előtt létesített, szilárd burkolatú, legalább két nyomvonal szélességű terület (út), amely a tűzoltás technikai eszközeinek (gépezetes létra, gépjárműfecskendő stb.) és a tűzoltóegységeknek - tűz esetén - a rendeltetésszerű működés feltételeit biztosítja