A Cserkészet és a Hagyomány- őrzés Nevelésre Gyakorolt Hatásai.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Lépj tovább a szolgálatban!
Advertisements

A cserkészet.
Nagybajomi Általános Művelődési Központ tagiskolája
Jó Karma Ez egy jó kis olvasmány, de rövid! Élvezd! A Dalai Láma üzenete a világ számára 2012-ra. Mindössze néhány percig tart elolvasni és végiggondolni!
Ami a Tiéd.
Jánosi Beatrix szeptember 08.
MONDJÁTOK EL AZ EMBEREKNEK
Megbocsátás és parancsba kapott szeretet
Hahó, itt az új év ! Boldog 2014-et !.
„A törvény tökéletes teljesítése tehát a szeretet.” (Róm 13,10)
IDÉZEZEK „Nem kívánok ragyogást,
A cserkészet bemutatása
Hálát adok Neked mennyei Atyám,
A SIKERES ÉLET TITKA.
A keresztség A befogadás szentsége.
A Nyugat kapujában S O P R O N. KÖZGAZDASÁG-TUDOMÁNYIKARKÖZGAZDASÁG-TUDOMÁNYIKAR.
Tízparancsolat 2. Mózes 1-17.
Bevezető előadás ANDRAGÓGIA IFJÚSÁGSEGÍTŐKNEK Az akkreditált, iskolai rendszerű, felsőfokú szakképzésben 1. előadás.
KÍNAI KÉPEK ÉS KÖZMONDÁSOK
A cserkészetben rejlő lehetőségek az evangélikus nevelés számára Buday Barnabás cserkésztiszt (16.) országos elnök.
Az Élet Igéje augusztus Chiara Lubich 1949-es írása.
Folyamodjatok az Úrhoz,
Asztal- és életközösség Jézussal
Te vagy az, akibõl élet árad,
A H I T M I N D E N D E N K I É Dévényi Erika.
Az Élet Igéje július.
A TÉKOZLÓ FIÚ (Negyedik lecke) Felismerés III..
Az Élet Igéje szeptember „Illett, hogy vigadjunk és örvendezzünk, mert öcséd meghalt, de föltámadt; elveszett, de megkerült.” (Lk 15,32)
ISTEN hozott köztünk!.
„Az igazságosság békét terem, az igazságnak meg biztonság lesz a gyümölcse mindörökre.” (Iz 32, 17)
A BHAGAVAD GITA EGYSZERŰEN.
Készítette: Dömötöri Melinda
Azért, hogy az isteni kegyelem által megtaláljuk ezt az utat, nagyon segít, ha sok módon keresünk és próbálkozunk, hogy azon az úton járjunk, amely.
A megtérés fogalma. Mk 1:14-15 Miután Jánost fogságba vetették, elment Jézus Galileába, és így hirdette az Isten evangéliumát: "Betelt az idő, és elközelített.
1 Továbblépés - Az üzenet.
Az Élet Igéje augusztus.
Dalt zengnek a rétek, s minden virág,
Kész az én szívem, Istenem, vedd Uram áldó énekem
2013. október Az Élet Igéje „Ne tartozzatok senkinek semmivel, csak kölcsönös szeretettel, mert aki felebarátját szereti, teljesíti a törvényt.” (Róm.
Az Élet Igéje február „Akiket Isten Lelke vezérel, azok Isten fiai.” (Róm 8,14).
Egyedül Isten adhatja a hitet, de a hitedről te is tanúságot tehetsz
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Az „Iskola másként” és a cserkészet
Jézus és a tízparancsolat
Isten igéje megvilágítja az életünket
Ergonómia Számítógépes munkakörnyezet kialakítása, egészségmegőrzés.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Barátság Készítette: Kovács Mária.
Érzékenyítés. Általános értelemben: valamilyen kérdésre való fokozottabb érzékenység kifejlesztése. Érzékenyítés.
LK 2, ÚGY BÁNUNK MAGUNKKAL, AHOGY SZÜLEINK BÁNTAK VELÜNK. /PÁL FERI/ A kölcsön kapott gyermek.
Családi életre nevelés Házasság. Tartalom A házasság definíciója és eredete Egyházi házasságkötés Polgári házasságkötés Házasodási tendenciák napjainkban.
A SELMECBÁNYAI HAGYOMÁNYŐRZÉS, MINT SZEMÉLYISÉGFEJLESZTÉS Kovács Nikolett Andragógia III. Nemzeti Tehetség Program Tehetségútlevél Program „NTP-TÚP ”
Herman Ottó nyomában Herman Ottó halálának századik évfordulóján rendezte meg iskolánk „Herman Ottó nyomában” elnevezésű környezetvédelmi akadályversenyét.
A viselkedés és az iskolaérettség kapcsolata
Mi a cserkészet? Szülőknek 1.
ISTEN HOZOTT! JÓ REGGELT!.
A LURKÓ-TÁBOR, mint a jó gyakorlat dokumentációja
KÜLFÖLDI MAGYAR CSERKÉSZSZÖVETSÉG
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
Hogyan indítsunk cserkészcsapatot közösségünkben?
Cserkésztörvények magyarázata
Önkéntesség 2.0 Vágvölgyi Gusztáv – Pabló
Te adtad nékem lelkemet,
Körülvesz a völgy, hol a halál sötét árnyékot vet, De szereteted őriz és véd. Felkavar és zúg a vad vihar a szívemben bent, Ő velem van, és ennyi elég.
…MIVEL EZ NEM NAGYON MEGY,
Egyenletek.
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
VALLÁSOS ÉS ERKÖLCSI NEVELÉS A KATOLIKUS ÓVODÁKBAN
Ami a Tiéd.
Ami a Tiéd.
Előadás másolata:

A Cserkészet és a Hagyomány- őrzés Nevelésre Gyakorolt Hatásai

A Cserkészet

 A cserkészet vagy cserkész mozgalom egy önkéntes, politikamentes ifjúságnevelő mozgalom, amely nyitott mindenki számára származástól, nemtől, társadalmi és vagyoni helyzettől, valamint felekezettől függetlenül. Célját, alapelveit és nevelési módszer határozza meg.

Cserkész jelszó: Légy Résen! Jelentése: Törekedj mindig arra, hogy valami jót tehess Embertársaiddal! Cserkész köszönés: Jó munkát! A cserkészek bal kézzel fognak kezet, közben a jobb kezükkel tisztelegnek. - mert a lelket is beleviszik Tisztelgés: Nagy ujj védi a kicsit Nagy ujj védi a kicsit Hármas szám: 2-es ujj: Haza 2-es ujj: Haza 3-as ujj: Isten 4-es ujj: Embertárs Hármas szám: KötelességteljesítésTörvénytartásSegítőkészség

A 10 Cserkésztörvény  A cserkész egyenes lelkű és feltétlenül igazat mond!  A cserkész híven teljesíti kötelességeit, melyekkel: Istennek, Hazának és Embertársainak tartozik!  A cserkész ahol tud segít!  A cserkész minden cserkészt testvérének tekint!  A cserkész másokkal szemben gyöngéd, magával szemben szigorú!  A cserkész szereti a természetet, jó az álatokhoz és kíméli a növényeket!  A cserkész feljebbvalóinak jó lélekkel és készségesen engedelmeskedik!  A cserkész vidám és meggondolt!  A cserkész takarékos!  A cserkész testben és lélekben tiszta! Kiscserkész törvények: Kiscserkész törvények:  1. A kiscserkész engedelmes és segítőkész.  2. A kiscserkész szereti a rendet.  2. A kiscserkész szereti a rendet.

Hierarchia  Óvodás cserkészet apródok, tündérek, fiókák (5-7 évesek)  Kiscserkészet (7-10 évesek)  Cserkészet (10-14/16 évesek)  Rovercserkészet (14/16-18/20 évesek)  Ifjúsági cserkészet – öregcserkészet (18/20- 24/25 évesek)  Felnőtt cserkészet – családi cserkészet  Őrsök, Őrsvezetők

Mit is tanulnak ebből a gyerekek?  Tiszteletet az idősebbek iránt  A természet szeretete  Talpra esettség  Csapatban érvényesülni  Segítő készséget  Kedvességet És mindezt úgy,hogy élvezik a gyermekek az egészet.

Selmecbányai Hagyományőrzés Jó Szerencsét!

“Selmec: Az Istened, Anyád,Szeretőd,Menyasszonyod,Testvéred,Mindened, Aki bántja: ellenséged!“

bALEK okítások bALEK feladatok Daltan Tanszékek

A balek tízparancsolat: 1. balek kussch ! 2. balek kussssch ! 3. balek kussssssch ! 4. balek légy illedelmes ! 5. balek ne légy falánk ! 6. balek ne légy konfidens ! 7. balek mutatkozz be ! 8. balek illedelmesen köszönj ! 9. balek a Firmák asztalához csakis engedéllyel ülj ! 10. balek válassz magadnak Firmát ! A balek definíció szerint: Zöldfülű, (sárgacsőrű, büdös), poros hasú, ész és értelem nélküli véglény, amely A balek definíció szerint: “ Zöldfülű, (sárgacsőrű, büdös), poros hasú, ész és értelem nélküli véglény, amely minden tekintetben, az Isteni Fényben Tündöklő Dicső FIRMÁK támogatására szorul.” Agya még üres, de Agya még üres, de fejlődőképes. A balek legfőbb feladata, hogy kövesse és figyelje Firmáját, akitől tanulhat, ügyelve arra, hogy mindig betartsa a balekok tízparancsolatát.

Beavatás  bALEK Feladatok  bALEK ZH  bALEK vizsga  bALEK szóbeli vizsga

bALEK Keresztelés Fiúsítás Keresztelés

Alappillérek ÖsszetartásTestvériségSzeretetTisztelet

Hierarchia Valéta Elnök BurschFiliszterVeteránFIRMAKohlenbrennerbALEKpogány

Mit tanulhatnak ebből a főiskolások?  Összetartást  Tiszteletet  Dolgozni tudást  Állóképességet Mindezt teljesen önkéntes alapon egy cél eléréséhez ami az hogy elmondhassuk Hagyományőrzők vagyunk!

A hasonlóság  Köszönés  Szabályrendszer (parancsolatok)  Egyenruha  Önkéntesség

Cél  A Két hagyomány megismertetése  Annak szükségességének feltárása  Saját élmények elmesélése  Az emberek érdeklődését felkelteni ilyen fajta tevékenységek felé

LÉGY RÉSEN! JÓ SZERENCSÉT! VISZONT LÁTÁSRA!