Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Cserkésztörvények magyarázata

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Cserkésztörvények magyarázata"— Előadás másolata:

1 Cserkésztörvények magyarázata

2 A cserkész egyeneslelkű és feltétlenül igazat mond.
Becsület törvénye Igazlelkűség alól nincs mentség, nincs kivétel. Nem jelenti az igazság durva, meggondolatlan kimondását. A cserkész szavában meg lehet bízni!!! A cserkész becsületében bízni kell.

3 A cserkész híven teljesíti kötelességeit, melyekkel Istennek, hazájának és embertársainak tartozik
Hűség törvénye Kötelességeinket jó kedvel végezzük A cserkész Istennek imádással, szeretettel, engedelmességgel tartozik Szeretjük szülőföldünket, ragaszkodunk hozzá, ismerjük. Nem bennünket kell megértsen mindenki más, nekünk kell megértenünk másokat. (empátia) A cserkész hü a királyhoz és tisztjeihez, szüleihez, hazájához és munkaadójához.

4 A cserkész ahol tud segít
Szolgálatkészség törvénye Napi jócselekedet Embertársainkért Önmagunkét A cserkésznek kötelessége hasznosnak lenni és másokon segíteni.

5 A cserkész magával szemben szigorú, másokkal szemben gyöngéd
Lovagiasság, önfejlesztés törvénye Légy önmagad legszigorúbb bírája. Tőlünk elvárható a lovagiasság, udvariasság, a lelki finomság, az illemtudás, a gyengébbel szembeni megkülönböztetett figyelem és előzékenység A cserkész udvarias.

6 A cserkész minden cserkészt testvérének tekint
Testvériség törvénye Elfogadjuk egymást fajra, nemre, vallásra stb. tekintet nélkül A cserkész mindenkinek a barátja és testvére minden más cserkésznek, bármely társadalmi osztályhoz tartozzék is.

7 A cserkész barátja az állatoknak
A cserkész szereti a természetet, jó az állatokhoz és kíméli a növényeket A környezetvédelem törvénye Egy Földünk van! Romboló ösztöneink fékezését célozza. A cserkész nem zavarja, nem kínozza, oktalanul nem pusztítja el az állatokat és a növényeket (háziállat tartás, virágszedés) A cserkész barátja az állatoknak

8 A cserkész feljebbvalóinak jó lélekkel és készségesen engedelmeskedik
Fegyelem és engedelmesség törvénye A cserkészetben van vezető és vezetett A vezető megbízik a cserkészeiben, ahogy az is szükséges, hogy s cserkészek megbízzanak vezetőjükben. A jó és gyors munkához fegyelemre van szükség. A cserkész szülei, őrsvezetője vagy tisztje parancsainak kérdés nélkül engedelmeskedik.

9 A cserkész vidám és meggondolt
Az optimizmus törvénye A cserkész legyen derülátó és vidám A cserkésznek különbséget kell tennie derülátó, pozitív hangulat és a neveletlen, zabolátlan magatartása között. A cserkész mosolyog és fütyül minden körülmények között.

10 A cserkész takarékos Takarékosság törvénye
Takarékoskodunk pénzzel, energiával, nyersanyagokkal Ügyel a saját és a más javaira is. A cserkész takarékos.

11 A cserkész testben és lélekben tiszta
A cserkész civilizált ember, ennek minden tisztálkodási szokásával A cserkész tiszta gondolatban, szóban, tettben. A cserkész tiszta gondolatban, szóban és tettben.

12 Jó munkát!


Letölteni ppt "Cserkésztörvények magyarázata"

Hasonló előadás


Google Hirdetések