BJ kodifikáció története A klasszikus büntetőjog magyar kodifikációja: a Csemegi-kódex (Kbtk.) + a módosításra irányuló törekvések Dr. Gosztonyi Gergely.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
ÁLLAMTAN I.A magyar államszervezet II.Az egyes szervtípusok III. A jogforrási hierarchia.
Advertisements

Az új Munka Törvénykönyvének legfontosabb változásai.
A fogyasztóvédelmi hatóság hatásköre, illetékessége és eljárása a villamosenergia-, földgáz-, víziközmű-, távhő- és hulladékgazdálkodási közszolgáltatás.
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
A kollektív munkajogi szabályozás az új munka törvénykönyvében.
Bevándorlók társadalmi beilleszkedése európai politika – közép európai valóság Kováts András Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület.
Az új közbeszerzési törvény megalkotásának körülményei, várható jövőbeli változások május 26. Dr. Kovács László Miniszterelnökség Közbeszerzési Szabályozási.
MIBŐL VALÓSULHATNAK MEG A HELYI STRATÉGIÁK? REGIONÁLIS PÁLYÁZATI FORRÁSOK.
Aktualitások és változások a pedagógiai szakszolgálati feladatellátásban 2016 őszén 1.
A fogyasztóvédelemről szóló évi CLV. törvény módosításáról szóló évi LV. törvény A békéltető testületeket érintő változások Dr. Szomori Béla.
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
Az Európai Unió gazdasági joga II. Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
NKE. Az Európai Unió elsődleges joga Az alapító szerződések, illetve azok módosításai (a hozzájuk fűzött Jegyzőkönyvek, Nyilatkozatok) Csatlakozási Szerződések.
Melyik számlaosztályban szerepelnek az alábbiak? a) Szállítók b) Vevők c) Anyagok d) Anyagköltség e) Pénztár f) Árbevétel g) ElÁBÉ h) Forgóeszközhitel.
Egységes, központi elektronikus nyilvántartás jön létre a korábbi széttagolt, és egymással nem kompatibilis, adathiányos korszerűtlen nyilvántartások.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Jogok és kötelességek a családban.
Bűnüldözési és nyomozóhatósági jogkör. Előadás vázlata Jogi szabályozás NAV hatáskörébe tartozó bűncselekmények NAV nyomozóhatóságai Felderítés, nyomozás.
Közigazgatási szervezetrendszer II. Az államigazgatás szervei – központi és dekoncentrált szervek.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
A „Mintaprogram a minőségi időskorért” Pilote Project for Quality Ageing Az idősgondozás Magyarországon, elvek, szabályok, gyakorlat, intézmények Brettner.
BEST-INVEST Független Biztosításközvetítő Kft.. Összes biztosítási díjbevétel 2004 (600 Mrd Ft)
Kereskedelmi jog V. Előadás Egyes társasági formák A korlátolt felelősségű társaság.
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
Sajtó és szabadság: a médiairányítás a 20. századi Magyarországon
A székesfehérvári fiatalok helyzete
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság
Határozatok elismerése és végrehajtása az Európai Unióban
TÁMOP / „A hátrányos helyzetűek foglalkoztathatóságának javítása (Decentralizált programok a konvergencia régiókban)”
NÉPEGÉSZSÉGÜGY MEGELŐZÉS, FEJLESZTÉS JÖVŐKÉP a Köz- egészségügye
KSH Statisztikai koordinációs főosztály
Összeállította: Horváth Józsefné
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
A víziközmű-szolgáltatásról szóló évi CCIX
Esélyek a munkaerőpiacon
Szupergyors Internet Program (SZIP) Jogi akadálymentesítés megvalósítása: Jogalkotással is támogatjuk a fejlesztéseket dr. Pócza András főosztályvezető.
Az Áldozatsegítő Szolgálat átalakulása
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Kiskunfélegyháza Város Polgármesteri Hivatal
Kompetenciák fogalma Joghatóság (nemzetközi értelemben vett hatáskör) ügyek megosztása a különböző államok hatóságai között hatáskör ügyek megosztása a.
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Tóth Gábor Heves Megyei Kormányhivatal Jogi és Koordinációs Főosztály
A kollektív szerződés Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd
Elektronikus irat (elektronikus dokumentum) és elektronikus aláírás
Baross László Mezőgazdasági Szakközépiskola és Szakiskola Mátészalka
SZÁMVITEL.
Keresetindítástól a perindításig 1. / keresetlevél benyújtása 2
Környezetgazdaságtan 1
A Nyugat-Balkán az EU és Oroszország között
A szociális gazdaság jogi háttere Szlovákiában
Kiskunfélegyháza Város Polgármesteri Hivatal
A FIZETÉSI MEGHAGYÁSOS ELJÁRÁSSAL ÖSSZEFÜGGŐ PEREK SZABÁLYAI
A KÖZIGAZGATÁSI PERRENDTARTÁSRÓL SZÓLÓ ÉVI I
Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet
Ákr. – új eljárási törvény a közigazgatásban
Jegyzői Értekezlet A településkép védelméről szóló évi LXXIV. Törvény végrehajtásának aktuális Önkormányzati feladatai Lukáts István.
2010. I-IV. hónap közlekedési baleseti statisztikája,
Kalibrálásról… egy kicsit másképpen
Szabványok, normák, ami az ÉMI minősítési rendszerei mögött van
A Közbeszerzési Döntőbizottság tapasztalatai Dr
Körmöczi Márta Országos Egészségbiztosítási Pénztár
A gyermeki jogok érvényesítése
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Kérdőív a Pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzésének és megakadályozásának ellenőrzésére Készítette: Dancsné Veres Mária 2/24/2019.
Pappné dr. Fülöp Enikő Nyírbátor Város Jegyzője OEVI vezető
AZ ÁKR. ÉS AZ ÜGYÉSZI FELHÍVÁS, FELLÉPÉS
Állati jogok a büntetőjogban
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
KONFERENCIA KAFFEE projekt Óvári Márta Köznevelési Főosztály
REGIONÁLIS KÉPZÉS REGIONÁLIS KÉPZÉS.
Előadás másolata:

BJ kodifikáció története A klasszikus büntetőjog magyar kodifikációja: a Csemegi-kódex (Kbtk.) + a módosításra irányuló törekvések Dr. Gosztonyi Gergely Ph.D.

1879. évi 40. tc (Kbtk.) Trichotomia a Kbtk.-val vált teljessé Összhangot a két tv. szerkezeti egysége és egymásra hivatkozásai teremtették meg Csekély fokú a társadalomra való veszélyesség Kihágásoknak nincs taxatív listája, így a súlyosabbak ide kerültek, míg a többit alacsonyabb szintű normákban (szabályrendelet) lehetett szabályozni

A Btk. általános része érvényes a Kbtk.-ban foglalt eltérésekkel 12. § A bűntettek és vétségekről rendelkező büntető-törvénykönyv általános határozatai, a mennyiben a jelen törvény ellenkezőt nem állapit meg, a kihágások eseteiben is alkalmazandók. 15. § A kihágások büntetései a következők: 1.Elzárás 2. Pénzbüntetés 24. § Hivatalvesztés és a politikai jogok felfüggesztése, a kihágás fölött itélő biróság által nem állapitható meg.

Az állam elleni kihágások 37. § Két hónapig terjedhető elzárással és háromszáz forintig terjedhető pénzbüntetéssel büntetendő, a ki az ország, a társországok vagy az osztrák-magyar monarchiának nyilvánosan kitüzött czímerét vagy zászlóját, ugyszintén, ki a polgári vagy katonai hatóságok által, ezen minőségük jelvényeül nyilvánosan használt zászlót vagy czímert meggyalázó szándékból bemocskolja, megrongálja vagy leszakitja.

A hatóságok és a közcsend elleni kihágások 49. § A ki a hatóságnál tett bejelentés nélkül az utczán vagy nyilvános téren fáklyásmenetet rendez; ötven forintig terjedhető pénzbüntetéssel büntetendő.

Pénz- és értékpapirok hamisitására vonatkozó kihágások 55. § A ki nem azon czélból, hogy forgalomba tétessék, nagyobb mennyiségben hamis fémpénzt vagy papirpénzt készit, vagy készittet; két hónapig terjedhető elzárással és háromszáz forintig terjedhető pénzbüntetéssel büntetendő.

A közbiztonság elleni kihágások 66. § A ki hatósági engedély nélkül nyilvános helyen, vagy házról-házra koldul, vagy a ki tizenhat éven alóli gyermekeket a koldulásra biztat, vagy koldulni küld, vagy e czélból másnak rendelkezésére bocsát: nyolcz napig terjedhető elzárással büntetendő. 72. § A ki szállodákban, vendéglőkben, az idegeneknek nyilvántartására hatóságilag megrendelt vendégkönyvbe vagy jegyzékben, ha a könyv vagy jegyzék átadása mellett arra felhivatott, nevét, állását és lakhelyét be nem irja: ötven forintig terjedhető pénzbüntetéssel büntetendő. A ki pedig a hatóság tévedésbe ejtése végett nevét, állását vagy lakhelyét hamisan irja be: száz forintig terjedhető pénzbüntetéssel büntetendő.

A közrend és a közszemérem elleni kihágások 74. § Vendéglősök, korcsmárosok vagy kávéház-tulajdonosok, a kik vendéglőjükben, korcsmájukban vagy kávéházaikban, a hatóságilag megállapitott zárórákon túl vendégeket időzni engednek: úgyzintén, a kik a hatósági közegek azon meghagyásának, hogy helyiségeiket zárják be, nem engedelmeskednek; valamint azok is, a kik a hivatásában eljáró hatósági közeget be nem bocsátják, vagy eljárását akadályozzák, vagy pedig vendégeiket az elől elrejtik: ötven forintig, visszaesés esetében pedig, ha utolsó büntetésök kiállásától két év nem mult el: kétszáz forintig terjedhető pénzbüntetéssel büntetendők.

A közrend és a közszemérem elleni kihágások 76. § A ki nyilvános tánczvigalmat, álarczos menetet, hangversenyt, tüzi-játékot, állatseregletet, kiállitást vagy hasonló látványt, a melyre fennálló ministeri rendelet vagy szabályrendelet szerint, a hatóság engedélye szükségeltetik, ennek engedélye nélkül vagy az engedély megszegésével rendez, illetőleg tart: száz forintig terjedhető pénzbüntetéssel büntetendő. 79. § Varázsolással, szellemek idézésével, jóslásokkal, kártyavetéssel, álomfejtésekkel, ráolvasással s mások rászedésére számitott hasonló szemfényvesztésekkel üzletszerüleg foglalkozók: nyolcz napig terjedhető elzárással és száz forintig terjedhető pénzbüntetéssel büntetendők.

A közigazgatás gyakorolja főleg e cselekmények elbírálását, nem az igazságszolgáltatási rendszer 80 esetben a közigazgatás, 44 esetben a járásbíróságok járhattak el (néhány esetben párhuzamos hatáskörrel)

81. § Kéjnők, a kik a reájuk vonatkozó hatósági szabályokat meg nem tartják: egy hónapig terjedhető elzárással büntettetnek. 83. § A ki a közönség szemléletének kitett helyen, szemérmet sértő módon, öltözet nélkül fürdik: nyolcz napig terjedhető elzárással büntetendő. 84. § A ki nyilvános helyen botrányt okozó részeg állapotban jelen meg: huszonöt forintig terjedhető pénzbüntetéssel büntetendő.

XIX. század vége: iparosodás, polgárosodás, kapitalizmus(osodás), urbanizáció, társadalmi rétegződés változása Bűnözés jellemzőinek megváltozása Visszaesés, fiatalkorúak Ugrásszerű számbéli növekedés Új típusú bcs.-k Dogmatikus klasszikus BJ-I iskola tehetetlen szerte Európában Finkey: „A BTK-ünknek a visszaesés tekintetében elfoglalt álláspontja tarthatalan.”

A Csemegi-kódex revíziója Az igazságügyi kormányzat már év májusában megindította a kódex kiegészítésére és módosítására vonatkozó előmunkálatokat 1892: első novellajavaslat (más ügyek miatt nem vették tárgysorozatba) Tudományos tervezetek: 1898, 1901, 1903 Vitakérdés: teljes revízió vagy szűkebb novelláris javítás kell-e

Kelemen Samu OGY képviselő, 1906 “A büntető törvénykönyv gyökeres revíziója 20 év óta folyamatban van. Az igazságügyi miniszterek azzal az ambícióval rendelkeztek, hogy minden törvényre saját egyéniségük bélyegét akarták ráütni. Így fordulhatott az elő, hogy az elődeik által már benyújtott törvényjavaslatot visszavonták átdolgozás végett. Bizakodom, hogy az igazságügy miniszter úr lesz az a hóditó királyfiú, ki az aranyczipellővel megváltja a hamupipőkét eddigi szenvedéseitől.” Képviselőházi Napló

Günther Antal igazságügy miniszter, 1908 „A büntetőtörvénykönyv revíziója kérdésében majd húsz esztendeig a körül folyt a vita, vajon egy általános revízió következzék-e be, vagy pedig szűkebb keretű novella által történjék az orvoslás. Ezen a kérdésen átestünk, és én arra az álláspontra helyezkedtem, a melyre hivatali elődöm helyezkedett, hogy novella utján orvosoljuk a legsürgősebb és legégetőbb bajokat.” Képviselőházi Napló

Nagy Emil OGY képviselő, 1908 “Ha figyelemre méltatjuk az előző rendszernek törvényhozási alkotásait, be kell ismernünk, hogy a sok rossz törvény között ez a büntetőtörvénykönyv, a Csemegi-kódex egyike a legrosszabbaknak.” Képviselőházi Napló

Visontai Soma OGY képviselő, 1908 „Különösen helytelennek tartom azt, hogy egy olyan országban, a hol politikai tévedések, közigazgatási visszásságok, a kisemberek érdekeinek épen politikai irányban való teljes figyelmen kívül hagyása megállapítható, minden rombolásáért és minden romlásért, a mely bekövetkezett, éppen olyan kiváló jogász, mint Nagy Emil t. barátom egyedül és kizárólag Csemegi kódexét tegye felelőssé.” Képviselőházi Napló