1 Új utakon – változó jogi környezet Prof. Dr. Paá l Tamás Országos Gyógyszerészeti Intézet Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerfelügyeleti Intézet Semmelweis.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezés szabályai (Seveso II.) - polgármesterek felkészítése Lakossági tájékoztatás A lakosság.
Advertisements

MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET
MINŐSÉGMENEDZSMENT 11. előadás PTE PMMK MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK
Reklámállítások megítélése Balogh Virág május 5.
Bevezetési és tájékoztatási követelmények a Budapesti Értéktőzsdén
 nov. 4-én fogadták el  szeptemberében lépett hatályba  Cél: alapvető emberi jogok fenntartása+realizálása  Kötelezettségek kikényszeríthetőségéért.
G M P Dr. Hetényi László.
A szociális biztonság koordinációja az Európai Unióban
 2001/95/EK (általános termékbiztonságról szóló) irányelv 12.cikke hozta létre a RAPEX-et  Az irányelv 11. cikke tartalmazta az értesítési eljárásra.
A tőzsdei bevezetés felügyeleti szempontjai
1 ENCASIA – A KBSZ részvétele a Hálózat munkájában KBSZ SZAKMAI FÓRUM - LÉGIKÖZLEKEDÉS Budapest, dr. Becske Loránd főigazgató.
A polgári védelmi tervezés Jogszabályi háttér § §1949. évi XX. törvény a Magyar Köztársaság Alkotmánya § §1996. évi XXXVII. törvény a polgári védelemről.
A hamisított és illegális növényvédő szereknek HuCPA.
A munkavállalók munkavédelmi érdekképviseleti lehetőségei
Modellkorrekció a gyógyszerellátásban
A TANÁCSADÓ SZEREPE az EU műszaki jogi szabályozásának vállalati alkalmazásában CE jelölés és társai – a.
Nemzeti alaptanterv Választható kerettantervek Vizsgák és mérések követelményei Helyi tantervek Oktatási program- csomagok A tanítás gyakorlata A háromszintű.
A Környezettani Hatásvizsgálat hazai gyakorlata Dr. Kárász Imre Környezettudományi Tanszék.
Az egyes termékek kiegészítő oltalmára vonatkozó európai közösségi szabályozás (SPC) és annak hazai végrehajtása dr. Kiss Marietta Magyar Szabadalmi Hivatal.
Dobogókő, január Az előzetes vizsgálati eljárás (Kvt. 67. §, R §) Dancsokné Fóris Edina.
Az ETT tagi jóváhagyási eljárás magyar sajátosságai és a tagállami jóváhagyó hatóságok gyakorlatai Előadó: Dr. Csonka Ernő Területi Közigazgatásért és.
Szakmai irányelvek, protokollok készítésének, megjelentetésének eljárásrendje Szy Ildikó osztályvezető Egészségügyi Minisztérium III. Egészségpolitikai.
Az Európai Unió intézményrendszere
EU KÖLTSÉGVETÉS MEGÁLLAPÍTÁSA ÉS SZERKEZETE. IDŐZÍTÉS Április 1-ig: tervezett összegek Július 1-ig: becslések Szeptember 1-ig: előzetes költségvetési.
ÜZEMBENTARTÓI BALESETVIZSGÁLAT első tapasztalatok
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM Monitoring és értékelés.
Gazdasági kihívások az egészségiparban; Budapest, január Csatlakozás az Európai Unióhoz: iparjogvédelmi hatások az egészségiparban Ficsor Mihály.
Az Európai Unió farmakovigilancia szabályozása
A szolgáltatások szabadsága Európában kontra egészségügy: az egészségügyre vonatkozó külön direktíva várható tartalma az egészségügyre vonatkozó külön.
Budapest, december 9. 1 A könyvvizsgálói közfelügyelet szerepe és a Közfelügyeleti Bizottság tevékenysége ben Fekete Imréné.
INTÉZMÉNYKÖZI MEGÁLLAPODÁS SZERKEZET. TÖRTÉNET, SZEREPLŐK 1999-es megállapodás 2002-es megállapodás 2006-os (hatályos) megállapodás Módosítások: 2007,
Javaslat az ÁVF számára Etikai Kódex elkészítésének szempontjai
Az EU panaszmechanizmusai a gyakorlatban Dr. Bendik Gábor ügyvéd Levegő Munkacsoport
A munkavállalói FB tagság
A megerősített kérelmekre adott tanácsi választervezetek hazai véleményezésének rendje és gyakorlata november 17. dr. Sós Gabriella.
Funkciói, feladatai és területei
Problémák az interoperábilis közlekedésre alkalmas vontatójárműveknél Dr. Márkus Imre vezérigazgató 1.
Európai közjog és politika Jogász szak (nappali/levelező képzés) 2006/2007./I. félév Széchenyi István Egyetem (Győr)
Évi 1 tonnánál nagyobb mennyiség? Mit tegyek? Honnan kérjek segítséget? El tudja dönteni, hogy CMR anyag-e? Előzetes bejelentés REACH-IT, ICLUID5 CMR anyag?
A hamisított és illegális növényvédő szereknek HuCPA
MINŐSÉG A SZAKFELÜGYELETBEN
MAGYOTT Közgyűlés február 16. Beszámoló Állatgyógyászati munkacsoport Dr. Kulcsár Gábor.
Magyar Ekvivalencia és Információs Központ
Prof. Dr. Neményi Miklós tudományos és külügyi rektorhelyettes A doktori és publikációs adatbázis kialakításának elvei és megvalósítása Nyugat-magyarországi.
Biztonság és Partnerség Társadalmi vita - Zárókonferencia szeptember 2. Budapest Az egészségügy feladatai 2010-ig Dr. Székely Tamás miniszter.
A gyógyszertárak és az ÁNTSZ feladatai a megváltozott jogszabályi környezetben Dr. Bódis Lászlóné országos tisztif ő gyógyszerész.
Gazdaságtudományi Kar Faculty of Economics Vállalati információs napok a duális felsőoktatási képzésekről Miskolc, március 25. Veresné dr. Somosi.
Utazási Irodákat érintő, jogszabályváltozásból adódó kötelezettség Határidő: december 31. Érintettek köre: valamennyi utazási iroda Tárgya: szakmai.
A szolgáltatási irányelv alkalmazásából nyíló lehetőségek a kkv-k számára A gazdasági élet stratégiái június 28. Külügyminisztérium.
1 Gyermekgyógyszerek szabályozása az Európai Unióban Dr. Csekey Éva általános főigazgató-helyettes OGYI Medical Tribune „Közös kincsünk – fókuszban a gyermekgyógyászati.
A képzett szakemberekért E-tanácsadás Szakképzési tanévnyitó igazgatói értekezlet augusztus 28. Nádráné Tóth Borbála osztályvezető.
április 19. Dokumentumkezelés a gyógyszertörzskönyvezésben április 19. Kovács Lajos CHINOIN.
Helyszíni ellenőrzés Grigely Győző, KDRFÜ. Az ellenőrzés jogi háttere Támogatási Szerződés, ÁSZF 10. pont „Kedvezményezett a Szerződés aláírásával kötelezettséget.
VASÚTI VIZSGAKÖZPONT KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. Vasúti Vizsgaközpont Novák László igazgató.
A Nemzeti Statisztika Gyakorlati Kódexe
Török Ádám, az MTA főtitkára, az AKT elnöke
Új utakon – változó jogi környezet
A minőségi és hatékony gyógyszerrendelés ösztönzéséről szóló kormányrendelet (B-súly rendelet) módosításának aktualitásai Komáromi Tamás (Healthware.
17. Országos Védőoltási Továbbképző Tanfolyam
KBSZ ÚJ BEJELENTŐ FELÜLETÉNEK BEMUTATÁSA
Az off-label gyógyszerhasználat és az orvosi felelősség
Dr Pallós Júlia Budapest, április 20.
A hivatalos statisztikáról szóló évi CLV. törvény bemutatása Dr
17. Országos Védőoltási Továbbképző Tanfolyam
Ellenméreg – mérgezések megelőzése
Nyíregyházi Egyetem, Műszaki és Agrártudományi Intézet 44
Egészségügyi ellátás tárgyi és humán erőforrás feltételeinek szabályozása.
Vicsi Klára Terminológiai szótárfelmérés eredménye és tanulságai az MTA Műszaki Tudományok Osztályán Vicsi Klára Magyar.
Helyi támogatási kérelmek benyújtásának ügymenete
ECRIS-TCN dr. Borza Gabriella Nemzetközi és Belső Koordinációs Osztály
Előadás másolata:

1 Új utakon – változó jogi környezet Prof. Dr. Paá l Tamás Országos Gyógyszerészeti Intézet Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerfelügyeleti Intézet Semmelweis Egyetem Gyógyszerügyi Szervezési Intézet Medical Tribune NEM MELLÉKES HATÁSOK konferencia május 26.

2 Változó jogszabályok A Bizottság „új gyógyszercsomagjának” részeként dec.: 2 új jogszabály-tervezet „Az EU-ban évente haláleset a gyógyszerek mellékhatásai miatt, s a kezelések 79 milliárd €-ba kerülnek” A jelenlegi rendszer párhuzamosságokat tartalmaz s nem elég hatékony

3 Várható jogszabály-változások Az EU Bizottság módosítani kívánja a: /EK közösségi gyógyszerkódexet 726/2004/EK rendeletet (CP és EMEA) a gyógyszermellékhatás-figyelés szempontjából Új módosító direktíva és rendelet jelenleg tárgyalási szakaszban (COREPER Gyógyszerészeti és orvostechnikai munkacsoport), következ ő tárgyalás május 28.

4 Az el ő adás felépítése Miért? (Személyes vélemény) Mit? Hogyan? Összefoglalás

5 Az el ő adás felépítése Miért? (Személyes vélemény) Mit? Hogyan? Összefoglalás

6 Miért? 1 A forgalomba hozatal-engedélyezés és -értékelés tempója feszített Ideiglenes és kivételes forgalomba hozatali engedélyek (kevés tapasztalat) Fejlett terápiás készítmények engedélyezése (más típusú értékelés) gyorsabb forgalomba kerülés = várható új mellékhatások a forgalomba hozatal engedélyezése után

7 Miért? 2 jelenleg a PhV WP értékel és javasol: új mellékhatás, nincs az SmPC-ben… …CMDh diszkusszió, javaslat… …a nemzeti hatóságok kezdeményezik az SmPC módosítását A cégek válasza eltér ő : –rendben, módosítják –módosítják, de másképp –nem módosítják, mert nem kötelez ő (nem volt referral) Különösen generikum esetében rossz, mert egyre n ő a diszharmónia

8 Miért? 3 A referral lehet ő sége adott, a döntés kötelez ő, de lassú, f ő leg, ha Standing C’ttee eljárás követi (CHMP: szó-, Standing: min ő sített többség; paroxetin 2,5 év, nimesulid 1 év) A CHMP túlterhelt, ez tovább nem növelhet ő

9 Az el ő adás felépítése Miért? (Személyes vélemény) Mit? Hogyan? Összefoglalás

10 A tervezett változások 1 1. A forgalomba hozatali engedély-jogosultak mellékhatás-figyel ő rendszere (PhV System MP és MF, amit a hatóságok ellen ő riznek) kockázatelemzés alapján válassza ki a szigorúan követend ő gyógyszereket 2. A hatóságok el ő írhassanak forgalomba hozatal utáni biztonsági klinikai vizsgálatokat, hívjanak fel a mellékhatások bejelentésére (beteg által is), ezen szerek listája legyen nyilvános

11 A tervezett változások 2 3. Jelentsék az „off-label” ill. helytelen alkalmazás (mellék)hatásait is 4. ACMDh hatásköre változzék: az 1+ tagállamban forgalmazott gyógyszerekre egyhangúlag PhV döntést hozhat, e nélkül a Bizottság dönt 5. Az EMEA-ban PhV Risk Assessment Advisory C’tte (PRAAC) segítse ezt a munkát

12 A tervezett változások 3 6. Tagállam ismerje el más tagállam PhV értékelését 7. „Gyógyszerbiztonsági” portálok a gyógyszerhatósági honlapokon 8. Mind a cégek, mind a tagállami hatóságok közvetlenül a EudraVigilance adatbázisba jelentsenek – ezért a PSUR rendszer módosul (kockázat- és el ő ny/kockázat- elemzés)

13 A tervezett változások 4 9. A cég köteles a nyilvánosságra hozatal el ő tt jelezni a biztonsági korlátozásokat a nemzeti hatóságnak, az EMEA-nak 10. A több tagállamban folyó PASS ellen ő rzésére a PRAAC is jogosult 11. A tagállamok és az EMEA rendszeresen auditálják saját mellékhatás-figyel ő rendszerüket kérdések! 12. Tagállami büntetések bevezetése a követelményeket nem teljesít ő cégeknek

14 Az el ő adás felépítése Miért? (Személyes vélemény) Mit? Hogyan? Összefoglalás

15 1. A forgalomba hozatali engedély-jogosultak mellékhatás-figyel ő rendszere (PhV System MP és MF, amit a hatóságok ellen ő riznek) kockázatelemzés alapján válassza ki a szigorúan követend ő gyógyszereket Cél: a felesleges részletek kiküszöbölése és a munka oroszlánrészének a cégekre hárítása A hatósági Értékel ő Jelentés tartalmazza e rendszer értékelését is Elemei a PhV QP, Master Plan, Master File kockázatelemz ő rendszer minden termékre, monitorozza az eredményeket A cég rendszeresen auditálja rendszere teljesít ő képességét

16 2. Forgalomba hozatal utáni biztonsági klinikai vizsgálatok (PASS), hívjanak fel a mellékhatások bejelentésére (beteg által is), ezen szerek listája legyen nyilvános A forgalomba hozatali engedély – határid ő kkel – többféle PASS követelményt el ő írhat (klin. vizsg., minden ADR azonnal jelentése, stb.) Err ő l értesíti az EMEA-t, az felteszi a listára A követelményt a cég integrálja a kockázat- menedzsment tervébe Évente ellen ő rizni kell, eleget tesz-e a cég

17 2. Forgalomba hozatal utáni biztonsági klinikai vizsgálatok (PASS), hívjanak fel a mellékhatások bejelentésére (beteg által is), ezen szerek listája legyen nyilvános Az SmPC-ben „ez a gyógyszer intenzív követés alatt, minden feltételezett mellékhatást /gyógyszerhatósági honlap címe/ kell jelenteni” vitatott! +3 év a hatálybalépés

18 2. Forgalomba hozatal utáni biztonsági klinikai vizsgálatok (PASS), hívjanak fel a mellékhatások bejelentésére (beteg által is), ezen szerek listája legyen nyilvános Az ilyen (beavatkozással nem járó!) vizsgálati tervet a cég csak egy tagállamban végzend ő vizsgálat: a nemzeti hatósághoz több tagállamban végzend ő vizsgálat: a PRAAC-hoz (60 napos notifikáció) nincs szó etikai jóváhagyásról Az eredményt ugyanígy kell jelenteni

19 3. Jelentsék az „off-label” ill. helytelen alkalmazás (mellék)hatásait is A tagállamok a téves gyógyszereléssel kapcsolatos adatokat is jelentsék az EudraVigalance adatbázisba, + a betegek biztonságáért felel ő s tagállami hatósági szervnek vita!

20 4. A CMDh hatásköre változzék Az 1+ tagállamban forgalmazott szerek (PSUR) PhV AR-ját a CMDh megtárgyalja –konszenzus: minden tagállam e szerint (módosít, töröl, stb.) –nincs konszenzus: a többségi vélemény a Bizottságnak (=referral) Ha CP gyógyszer is volt: PRAAC készíti az AR-ot – CHMP – Bizottság, ha döntés kell (A tagállam-kezdeményezte referral is fennmarad, de az el ő z ő vel kombinálódik)

21 5. Az EMEA-ban PRAAC segítse a munkát Összetétele: –10(+10) a nemzeti hatóságok javaslatai alapján az EMEA Igazgató Tanács választja ki –5(+5) az érdekl ő d ő szervezetek ajánlásai szerint, az EP meghallgatásával a Bizottság jelöli –3 évre (+ 1ízben 3 év) –de minden tagállam képvisel ő i jelen lehetnek –a tagállamok többsége vitatja, 1/tagállamot akarnak Minden értékelésbe bevonják, lásd még 2., 4., 6., 8.! vita: döntsön vagy felesleges

22 6. Tagállam ismerje el más tagállam PhV értékelését Az 1+ tagállamban forgalmazott: kijelölt tagállami (CMD) ill. rapport ő r (CHMP) értékelés „a Közösség számára” (90 nap) Küldi a cég és az EMEA számára, utóbbi a PRAAC-hoz - a cég 30 napon belül hozzászólhat – a C’ttee elfogadja az AR-ot

23 6. Tagállam ismerje el más tagállam PhV értékelését Tagállam írásban delegálhatja is más tagállamnak bármely PhV felel ő sségét

24 7. „Gyógyszerbiztonsági” portálok a gyógyszerhatósági honlapokon Tartalma: –a jóvá hagyott kockázatkezel ő rendszerek –on-line mellékhatás-bejelentési lehet ő ség bárki számára Link az EMEA hasonló portáljára: –az „intenzív követés” alá vont gyógyszerek listája készítmény-nevekkel vitatott! –ugyanilyen adatok, valamint –bizottsági ülések összefoglalói, hol találhatók a PhV MF-ok, a PSUR id ő pontok…

25 8. Mind a cégek, mind a tagállami hatóságok közvetlenül a EudraVigilance adatbázisba jelentsenek – ezért a PSUR rendszer módosul (kockázat- és el ő ny/kockázat-elemzés) A cégek elektronikusan is fogadják az ADR riportokat minden ADR riport a Közösségen belül egyazon helyen hozzáférhet ő legyen A cég továbbküldi a riportot a EudraVigilance-ba (csak oda!) 90 napon belül ha súlyos: 15 napon belül A tagállami hatóság a riportról a EudraVigalance-ból értesül kétségek!

26 8. Mind a cégek, mind a tagállami hatóságok közvetlenül a EudraVigilance adatbázisba jelentsenek – ezért a PSUR rendszer módosul (kockázat- és el ő ny/kockázat-elemzés) A tagállami hatóság a hozzá érkezett spontán riportokat a EudraVigilance- be jelenti 15 napon belül

27 8. Mind a cégek, mind a tagállami hatóságok közvetlenül a EudraVigilance adatbázisba jelentsenek – ezért a PSUR rendszer módosul (kockázat- és el ő ny/kockázat-elemzés) A cég a PSUR-t az EMEA-nak elekronikusan adja be, benne –terápiás el ő ny/kockázat értékelés –az eladott mennyiségek és a felírt vények száma kivéve generikumok, hacsak nem írták el ő Az EMEA továbbadja: PRAAC, CHMP, CMDh A PSUR beadásának gyakorisága (új beadványok) a forgalomba hozatali engedélyben és az EMEA-honlapon

28 8. Mind a cégek, mind a tagállami hatóságok közvetlenül a EudraVigilance adatbázisba jelentsenek – ezért a PSUR rendszer módosul (kockázat- és el ő ny/kockázat-elemzés) Ha több készítmény is azonos összetétel ű, a PSUR-beadási frekvenciájuk azonos lesz, megállapítja –a CHMP, ha legalább egyiket CP-al engedélyezték –egyébként a CMDh

29 8. (A EudraVigilance hozzáférhet ő sége) A teljes adatbázis hozzáférhet ő : EMEA, nemzeti hatóságok, Bizottság Bizonyos mértékig hozzáférhet ő : a forgalomba hozatali engedélyek jogosultjai („ hogy teljesíthessék a kötelezettségeiket ”) (?) Egyes adatok hozzáférhet ő k az egészségügyi szakemberek számára (?) Egyes részek (tömörítve): publikus (?)

30 9. A cég köteles a nyilvánosságra hozatal el ő tt jelezni a biztonsági korlátozásokat a nemzeti hatóságnak a Bizottságnak és az EMEA-nak jelenteni Vita: el ő írható-e, mennyivel korábban? Hacsak nincs életveszély, 24 órával a bejelentés el ő tt a nemzeti hatóságok, a Bizottság és az EMEA kölcsönös tájékoztatás, a +1 tagállamban forgalmazott gyógyszer esetében a kommunikációt az EMEA koordinálja

31 Sok egyéb apróság… …pl. az EMEA-ban folyamatosan figyelik a szakirodalmat, s „bedolgozzák” az adatokat EGT-szint ű lista a PhV szakemberekr ő l

32 Az el ő adás felépítése Miért? (Személyes vélemény) Mit? Hogyan? Összefoglalás

33 Összefoglalás A f ő vonalak már kirajzolódtak De több rész vitatott, ezért a részletek még módosulhatnak (s az ördög mindig a részletekben van!)

34 Köszönöm megtisztelő figyelmüket!