Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1 ENCASIA – A KBSZ részvétele a Hálózat munkájában KBSZ SZAKMAI FÓRUM - LÉGIKÖZLEKEDÉS Budapest, 2103. 04. 15. dr. Becske Loránd főigazgató.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1 ENCASIA – A KBSZ részvétele a Hálózat munkájában KBSZ SZAKMAI FÓRUM - LÉGIKÖZLEKEDÉS Budapest, 2103. 04. 15. dr. Becske Loránd főigazgató."— Előadás másolata:

1 1 ENCASIA – A KBSZ részvétele a Hálózat munkájában KBSZ SZAKMAI FÓRUM - LÉGIKÖZLEKEDÉS Budapest, 2103. 04. 15. dr. Becske Loránd főigazgató

2 2 BALESETVIZSGÁLÓ SZERVEZETEK FELÉPÍTÉSE Az EU által preferált szervezeti felépítés a multimodális, egyre több ilyen eseményvizsgáló szervezet van.

3 3 European Network of Civil Aviation Safety Investigation Authorities ENCASIA Polgári repülésbiztonsági vizsgálatokat végző hatóságok európai hálózata Független, senki által nem utasítható szervezet! Alapja: 996/2010/EU rendelet Céljai: •az eseményvizsgálatot végző hatóságok által folytatott munka minőségének javítása, •a függetlenségük megerősítése, • •a vizsgálatot végző szakemberek képzése

4 4 ENCASIA HATÁSKÖRE, FELADATAI: •Ajánlások készítése és tanácsadás az Unió intézményei számára az eseményvizsgálatokra és a balesetek és repülőesemények megelőzésére vonatkozóan, •Az információk áramlásának elősegítése a balesetvizsgáló szervek között, •Az információk áramlásának segítése a balesetvizsgáló szervek, az EASA, a Bizottság és az ICAO között, •Képzés, •Az eseményvizsgálatok bevált eljárásainak népszerűsítése, •A vizsgáló szerv kérésére megfelelő segítség nyújtása, •Biztonsági ajánlások figyelemmel kísérése, elemzése.

5 5 ENCASIA Tagjai: Az Európai Unió valamennyi tagállamának polgári légiközlekedési balesetet vizsgáló szervei. Képviselők: A szervezetek első számú vezetői, multimodális szervezeteknél a polgári légiközlekedési balesetek vizsgálatáért felelős szervezeti egység vezetője helyettesítheti. Rendes ülés: Évente két alkalommal, de a tagok kezdeményezhetik rendkívüli ülések összehívását is. Öt munkacsoport. Pénzügyi háttér: A működéshez szükséges összeget az EU biztosítja, de egy saját alapítvány kezeli.

6 6 MUNKACSOPORTOK

7 7 KOMMUNIKÁCIÓS ÉS HÁLÓZATI MUNKACSOPORT

8 8 Cél: az ENCASIA honlapjának létrehozása Célközönség: a széles nyilvánosság Feladat: az ENCASIA és általában a szakmai vizsgálat lényegének, menetének bemutatása Elérhető: az EU honlapján keresztül és saját URL címmel Nem a balesetvizsgálók fóruma -Események adatbázis - jelszóval külön adatbázis ( ECCAIRS) -Biztonsági ajánlások adatbázis - jelszóval külön Uniós adatbázis -Balesetvizsgálók fóruma - külön EU-s rendszer, a CIRCA Nem cél az egyes szakmai vizsgálatok eredményeinek ismertetése

9 9 KÖVETENDŐ ELJÁRÁSOK

10 10 KÖVETENDŐ ELJÁRÁSOK Cél: A legjobb, leghasználhatóbb eljárások felderítése, népszerűsítése, gyakorlati átültetése. Nehézség: „Ahány ház, annyi szokás” -Minden tagállamban más a jogrendszer, különbözőek az eljárások, a már kialakult gyakorlat eltérő. Eszköz: Körbeküldtek egy, a témával kapcsolatos kérdőívet, amelyre eddig a tagállamok fele válaszolt. Eddigi javaslatok: •A kivizsgálásoknak (és a zárójelentéseknek) az esemény súlyához való igazítása, •„Sorvezető” kidolgozása az események besorolásához.

11 11 SEGÍTSÉG KÉRÉSE ÉS NYÚJTÁSA

12 12 SEGÍTSÉG KÉRÉSE ÉS NYÚJTÁSA A munkacsoport célja: Annak feltárása, hogy az egyes balesetvizsgáló szerveztek hogyan lehetnek a leghatékonyabban egymás segítségére (Nem kizárólag az eseményvizsgálatban! – pl.: Multimodális szervezetté válás)

13 13 KÉPZÉS

14 14 KÉPZÉS Az ENCASIA egyik alapfeladata a balesetvizsgálók megfelelő szintű képzettségének biztosítása. 2013 – saját képzési program kidolgozása (megtörtént) 2013 május 15 – 17 első képzés (egy – egy fő tagállamonként) Jövő évi terv: két – két fő részére (elképzelhető, hogy kezdő tanfolyam is lesz)

15 15 PEER REVIEW

16 16 PEER REVIEW Új munkacsoport (kezdetben csak négy volt) Feladata: Az egyes tagállamok balesetvizsgáló szervezeteinek segítése a kapacitásaik kihasználásának, illetve a vizsgálatok szakmai színvonalának növelésének érdekében. Célja: Valamennyi tagállam a lehető legmagasabb szinten legyen képes lefolytatni az egyes események vizsgálatát. A munkacsoport által kidolgozott programot az ENCASIA – elfogadás után – eljuttatja a Bizottsághoz.

17 17 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET ! foigazgato @kbsz.hufoigazgato @kbsz.hu www.kbsz.hu


Letölteni ppt "1 ENCASIA – A KBSZ részvétele a Hálózat munkájában KBSZ SZAKMAI FÓRUM - LÉGIKÖZLEKEDÉS Budapest, 2103. 04. 15. dr. Becske Loránd főigazgató."

Hasonló előadás


Google Hirdetések