Geriatria Dr. Fehér Rózsa. Alapfogalmak Biológiai öregedés az 5. évtizedtől Biológiai öregedés az 5. évtizedtől A szervezet homeostaticus tartalékainak.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Csorna A Harmadik legyakoribb halálok Évente 4-5 millió haláleset a világon 2020-ra millió 30% halálozás további 30% maradandó rokkantság.
Advertisements

A prevenció lehetőségei a szülészet-nőgyógyászat területén Prof. Papp Zoltán Semmelweis Egyetem ÁOK I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika.
MMIK – „a befogadó intézmény” tradicionális múlt tradicionális múlt felkészült szakember gárda (humán erőforrás) felkészült szakember gárda (humán erőforrás)
A Hulladékgazdálkodási technológus FSZ átjárhatósága és kredit beszámíthatóság KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖKI BSc.
Ady Endre Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola - Berhida Környezeti nevelés.
Kábítószer-probléma kezelése Szentesen Drogambulancia Dr. Szalayné Péter Ildikó Addiktológiai konzulens.
TÖRTÉNELEM ÉRETTSÉGI A VIZSGA LEÍRÁSA VÁLTOZÁSOK január 1-től.
A zajártalom, mint a leggyakoribb foglalkozási betegség.
Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Szőke István szakmai igazgató Pécs, január 29. A gazdasági válság foglalkoztatásra gyakorolt hatásának.
A VÉDŐNŐK SZEREPE AZ EMLŐRÁK KORAI FELISMERÉSÉBEN Puskás Gabriella AZ EMLŐRÁK GYÓGYÍTÁSÁÉRT ALAPÍTVÁNY BUDAPEST.
Varga Aranka Inkluzív oktatási rendszer. Iskola funkciói – társadalmi elvárások Funkciók: Tudásszerzés és kompetenciafejlesztés folyamatának terepe Formális.
EGT Finanszírozási Mechanizmus Kulturális és természeti örökség megőrzése, megújítása program A kulturális és a művészeti sokszínűség előmozdítása.
Péli Kati gyógypedagógus (Éltes Mátyás EGYMI, Általános Iskola és Speciális Szakiskola)
Hypertonia Készítette: Keilbach Józsefné, FMISZI Bicske Felhasznált irodalom: Ember I.(szerk.)Népegészségügyi orvostan 140 és/vagy 90 Hgmm-t elérő és az.
Csepregi Teréz Szociálpolitikai szakért ő Október 2.
Az események bejelentésének és kezelésének folyamata Nagy Zsigmond, balesetvizsgáló október 19.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
Bevezetés a pszichológiába - tanulás Illés Anikó.
Új irányok az emberi erőforrás gazdálkodásban Fiatal regionalisták VIII. országos konferencia Győr, október Szűcs Ágnes Nyíregyházi Főiskola.
Dohányzás,nikotin függőség
Mozgásszervi rehabilitáció
Kortárs előadó-művészeti tevékenységek előmozdítása c. intézkedés
Dobrik-Lupták Sára szeptember 19.
Keresztyén Ifjúsági Dicsőítő Csoport
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Az ellátottjogi képviselet 2015-ben
PÁPA MEGYEI FÓRUM.
AMIT A STROKE-RÓL TUDNI KELL
Káros szenvedélyek: Drogok.
Gyermekkori leukemiák
RIT terápia Csoportterápiás módszer fiatal dadogók számára
Kispálné Horváth Mária
A közigazgatással foglalkozó tudományok
A hazai gépjárművezető-képzés elméleti oktatásának közlekedésbiztonsági elemzése és hatása a kezdő gépjárművezetőkre Kiss Diána Sarolta Prof. Dr. Holló.
TMF Termékminőségi Felülvizsgálat Dr
Kockázat és megbízhatóság
Autista diákok kiscsoportos mentorálása
Környezeti teljesítményértékelés
GÉNTECHNIKÁK LABORATÓRIUM Bioetika
Tájékoztató a évi OSAP teljesüléséről
A gyermeki személyiségfejlődés nyomon követése a gyakorlatban
Kandó Kálmán Szakközépiskola és Szakiskola
Innovációs képesség és jólét összefüggései
Hormonokról általában Hormonhatás mechanizmusa
Szociális ellátást igénybevevők szükségletei – és szolgáltatásai
REZIDENSI TÖRZSTANFOLYAM
A szociális és egészségügyi (pszichiátriai, addiktológiai) ellátás összekapcsolása RSZTOP-3 projekt kísérőintézkedések képzés 2017.
Bemutatkozik az iskolapszichológus
Hallgatói juttatási rendszer
„ Egy hatékony iskolai egészségnevelési program – az egyik legköltséghatékonyabb beruházás, amit egy nép (állam) csak megtehet annak érdekében, hogy párhuzamosan.
Az egészséges nő A HPV-ről és a méhnyakrák megelőzéséről
Olvasási szokások, olvasási nehézségek
rendellenességei, betegségei
Környezeti Kontrolling
Lehetséges okai,típusai,kezelése
Mentőhívás Készítette: Szluka Tibor.
A csoportok tanulása, mint a szervezeti tanulás alapja
Tehetségelméletek elméleti alapok a tehetséggondozáshoz.
TIENS PROPOLISZ TABLETTA
KÉT DIPLOMA 10 FÉLÉV ALATT!
Belügyi Rendészeti Ismeretek
Jézuskától - Jézus Krisztusig
Céges értekezlet címe Előadó.
Az MKET új stratégiája – Szolgáltató MKET
AC/DC Találd meg a helyed! Előadó: Fodor Ágnes, a VGYKE elnöke
Az ELTE Fogyatékosügyi Központ bemutatása
A talajok mechanikai tulajdonságai III.
Üzlezi információelemző specializió
A statisztikus elemző specializió
Előadás másolata:

Geriatria Dr. Fehér Rózsa

Alapfogalmak Biológiai öregedés az 5. évtizedtől Biológiai öregedés az 5. évtizedtől A szervezet homeostaticus tartalékainak beszűkülése A szervezet homeostaticus tartalékainak beszűkülése Egyénenként változó módon történik Egyénenként változó módon történik Függ: genetikai faktoroktól, éltmódtól, környezeti faktoroktól, diétától, személyes szokásoktól Függ: genetikai faktoroktól, éltmódtól, környezeti faktoroktól, diétától, személyes szokásoktól

Alapelvek a geriátriában A betegségek megjelenése gyakran atípusos A betegségek megjelenése gyakran atípusos A kórképek már korábbi stádiumban is súlyosabb tünetekkel jelentkeznek A kórképek már korábbi stádiumban is súlyosabb tünetekkel jelentkeznek A működészavarok csekély mértékű enyhülése összességében jelentős javulást eredményez A működészavarok csekély mértékű enyhülése összességében jelentős javulást eredményez Gyógykezelés és megelőzés ugyanolyan hatásos mint a fiatalokban Gyógykezelés és megelőzés ugyanolyan hatásos mint a fiatalokban Az idősek tüneteit és laboratóriumi leleteit nem szabad „túlértékelni” Az idősek tüneteit és laboratóriumi leleteit nem szabad „túlértékelni”

Az idős beteg vizsgálata Funkcionális felmérés Funkcionális felmérés Szemészeti eltérések vizsgálata(látástábla és szemészeti szakvizsgálat!) Szemészeti eltérések vizsgálata(látástábla és szemészeti szakvizsgálat!) Hallászavar vizsgálata (suttogási teszt) Hallászavar vizsgálata (suttogási teszt) Elesés és járászavarok vizsgálata (felállás, járás, koordináció) Elesés és járászavarok vizsgálata (felállás, járás, koordináció) Cognitív zavarok vizsgálata (dementia) Cognitív zavarok vizsgálata (dementia) Incontinentia Incontinentia Depressio vizsgálata Depressio vizsgálata

Kiemelt megelőző intézkedések Testmozgás Testmozgás Hypertonia kezelése (célérték!) Hypertonia kezelése (célérték!) A stroke megelőzése (pitvarfibrillatio!) A stroke megelőzése (pitvarfibrillatio!) Rákszűrés (vastagbél, emlő, prostata) Rákszűrés (vastagbél, emlő, prostata) Osteoporosis (Ca bevitel, D vitamin,mozgás) Osteoporosis (Ca bevitel, D vitamin,mozgás) Védőoltások (pneumovax) Védőoltások (pneumovax) PPD (tuberculin bőrpróba évente) PPD (tuberculin bőrpróba évente)

Geriátriai problémák Dementia Dementia Depressio Depressio Delirium Delirium Immobilitas Immobilitas Elesési és járászavarok Elesési és járászavarok Vizelet incontinentia Vizelet incontinentia Fogyás és malnutritio Fogyás és malnutritio Gyógyszeres kezelés és polypragmasia Gyógyszeres kezelés és polypragmasia Egyéb speciális szempontok Egyéb speciális szempontok