Bébiételek. Bébi ételek és italok = olyan élelmiszerek, melyek speciális igényeket elégítenek ki, és mint ilyeneknek speciális feltételeknek kell megfelelniük.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Étrend-kiegészítő vagy gyógyszer? Határterületi termékek elhatárolásának szempontjai Medical Tribune konferencia október 1. Dr.
Advertisements

ADATSZERZÉS, INFORMÁCIÓ HASZNOSULÁS Biztonságtudatos vállalati kultúra Készítette: Jasenszky Nándor egyetemi szakoktató NKE NBI TEH tanszék.
A fogyasztóvédelmi hatóság hatásköre, illetékessége és eljárása a villamosenergia-, földgáz-, víziközmű-, távhő- és hulladékgazdálkodási közszolgáltatás.
Ökológia állattenyésztésünk értékei és felhasználási lehetőségei versenyképességünk növelése céljából Seregi J. – Holló G. – Holló I. – Repa I. Mosonmagyaróvár,
A Hulladékgazdálkodási technológus FSZ átjárhatósága és kredit beszámíthatóság KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖKI BSc.
A környezetvédelmi megbízott szerepe a vállalkozások tevékenységében és Önkormányzati munkakörben Önkormányzati munkakörben.
A nyomonkövetési dokumentáció javasolt adattartalma: I
A FELNŐTTKÉPZÉSI A FELNŐTTKÉPZÉSI INTÉZMÉNYEK HATÉKONYSÁGÁNAK VIZSGÁLATA Felnőttképzők Szövetsége Borsi Árpád Budapest, december 10.
Bemutatkozás Fodor Noémi Gépészmérnök – mérnöktanár Környezetirányítási szakértő TAR-ZERT Auditor Minőségirányítási vezető.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
FOGYASZTÓK TÁJÉKOZTATÁSA. Az élelmiszerek csomagolásán, címkéin feltüntetett információkban a magyar fogyasztók hány százaléka bízik mindig, néha, illetve.
Hogyan teljesíthetjük a HpT 13§B követelményeit Egy vállalati Compliance Adatbázis terve Dr Lőrincz István Associator Kft.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
Vetésforgó tervezése és kivitelezése. Vetésforgó Vetésterv növényi sorrend kialakításához őszi búza250 ha őszi árpa50 ha lucerna ebből új telepítés 300.
A vállalatok marketingtevékenysége és a Magyar Marketing Szövetség megítélése Kutatási eredmények az MMSZ részére (2008. július)
Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal Haditechnikai és Exportellenőrzési Hatóság Várható változások a hadiipari tevékenységi engedélyezés területén.
Az események bejelentésének és kezelésének folyamata Nagy Zsigmond, balesetvizsgáló október 19.
Dr. Pók László SZECSKAY ÜGYVÉDI IRODA Köthetünk-e útján szerződést? „INFORMÁCIÓVÉDELEM MENEDZSELÉSE” LXII. SZAKMAI FÓRUM szeptember.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
BEST-INVEST Független Biztosításközvetítő Kft.. Összes biztosítási díjbevétel 2004 (600 Mrd Ft)
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
Gazdasági informatika - bevezető
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság
A szerkezetátalakítási programban bekövetkezett változások
ÁRUÁTVÉTEL A VENDÉGLÁTÁSBAN
Merre tovább magyar mezőgazdaság?
Részekre bontás tilalma
PANNON-LNG Projekt Tanulmány LNG lehetséges hazai előállításának
Gyűjtőköri szabályzat
KÖLCSÖNÖS MEGFELELTETÉS (Cross compliance)
WE PROVIDE SOLUTIONS.
Dr. Kovács László Főtitkár
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
SZKENNER MÉRÉSI EREDMÉNYEK KÖZÖTTI ELTÉRÉSEK
D Á N I A 2007.november Készítette: KOVÁCSNÉ NAGY MÁRIA.
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Kockázat és megbízhatóság
Az Európai Unió közlekedési politikája és a transzeurópai hálózatok
Teljesítményértékelési rendszer
Kommunikáció a könyvvizsgálatban
Követelményelemzés Cél: A rendszer tervezése, a feladatok leosztása.
SZÁMVITEL.
Szervezetfejlesztés II. előadás
Környezetgazdaságtan 1
Munkavégzésre irányuló jogviszonyok
Bevezetés Az ivóvizek minősége törvényileg szabályozott
A PDCA elv alkalmazása az információvédelmi irányítási rendszerekben 1
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet
Logisztikai Rendszerek Tervezése és Üzemeltetése. Tápler Csaba
A hétköznapok kémiai biztonsága
Kalibrálásról… egy kicsit másképpen
Az iskolai szervezet és fejlesztése
Szabványok, normák, ami az ÉMI minősítési rendszerei mögött van
Felszín alatti vizek kémiai állapotfelmérése
A Weende-i takarmányanalitikai rendszer
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
I. HELYZETFELMÉRÉSI SZINT FOLYAMATA 3. FEJLESZTÉSI FÁZIS 10. előadás
SOTER-LINE Soter-Line Oktatási, Továbbképző és Szolgáltató Kft.
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Kérdőív a Pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzésének és megakadályozásának ellenőrzésére Készítette: Dancsné Veres Mária 2/24/2019.
Scool-Túra Kft Miskolc Széchenyi út 36.
A gazdasági fejlettség mérőszámai
Az innovációs célú beszerzések gyakorlata
Áramlástan mérés beszámoló előadás
A bioszféra.
A részekre bontás tilalma és annak gyakorlati alkalmazása
Algoritmusok.
Előadás másolata:

Bébiételek

Bébi ételek és italok = olyan élelmiszerek, melyek speciális igényeket elégítenek ki, és mint ilyeneknek speciális feltételeknek kell megfelelniük az allergiás megbetegedések jelentős része élelmiszer-eredetű fontos az anyatej után megfelelő beltartalmú és káros anyagoktól mentes táplálék álljon rendelkezésre

az ökológiai gazdálkodásból származó alapanyagokat tartalmazó bébiételek készítésekor két rendeletet kell betartani: –EEC 2092/91 rendeletét az ökológiai gazdálkodásról –az Európai Unió aktuális rendeleteit a bébiételekről

A termőterület kiválasztása válasszuk el a termőterületet a konvencionális területektől pl. egy fasávval

a termőterületnek megfelelő távolságra ( m) kell lennie légszennyezést okozó forrásoktól, pl. gyáraktól, nagy forgalmú utaktól és elhelyezkedésük meghatározásánál figyelembe kell venni az uralkodó szélirányt Ezen felül: –megfelelő tisztaságú öntözővíz –a szervesanyag igény kielégítéséhez elegendő mennyiségű trágya elérhető legyen.

Talajvizsgálat vizsgált tényezők: –nehézfémek: Pb, As, Cd, Hg –káros anyagok maradványai

Levélanalízis levélanalízist főleg gyümölcsösben végeznek céljai: –nehézfémtartalom meghatározása –az esetleges makro- és mikroelem hiány felfedése

Fajtaválasztás Beltartalom, dietetikai követelmények –alacsony savtartalmú gyümölcsfajták kiválasztása –a keserű íz kerülése sárgarépa esetében –magas szárazanyag tartalom –sűrűség Termesztési követelmények –rezisztens és toleráns fajták termesztése a feldolgozóipar követeli meg

A feldolgozóipar által támasztott követelmények –az alapanyagnak lehetőleg sima felülettel kell rendelkeznie kisebb tisztítási veszteség és könnyebb feldolgozhatóság –a gyökérzöldségek külsejének és belsejének színe ne legyen eltérő így egységes színű termék állítható elő belőlük –gyümölcsök: a gyümölcsvelő színe legyen jellemző a fajtára és ne tartalmazzon sötétebb részeket (magok, hajtás, csészelevél eredetű darabok)

Szerződéses termesztés A talajvizsgálat, a terület és a fajta kiválasztása után, ha a gazda az ökológiai gazdálkodás követelményeinek is eleget tesz létrejöhet a szerződés. előnyös mindkét fél számára: –a mennyiség és az ár szerződésben történő rögzítését követően a gazda könnyebben gazdálkodik az erőforrásokkal –biztos piac a termék számára

A szerződés meghatározza –az alkalmazott technológiát –a megtermelt alapanyag minőségét mind beltartalmára mind külsejére vonatkozóan

A termelők ellenőrzésének rendszere A termőterület ellenőrzése –a termesztés során egy vegetációs időszakon belül többször ellenőrzik: a technológiát a növényvédelmet Betakarítás előtti ellenőrzés –betakarítás és a feldolgozás optimális időpontjának együttes meghatározása –mintavétel

–a mintából: a labor meghatározza a nehézfém és növényvédőszer tartalmat –ha nem találnak ilyet megkezdődhet a betakarítás A feldolgozás ellenőrzése –értékelési szempontok: a szállítás pontossága a mennyiség pontossága a minőség állandósága az igények kezelése a beszállító rugalmassága

A tárolás és a szállítás ellenőrzése –adott feldolgozási egységek különválasztása és jelölése, mely megjelölésre kerül a késztermékeken és a kísérődokumentumokon is A dokumentáció ellenőrzése –a szerződő félnek és az ökológiai gazdálkodást ellenőrző szervezetnek joga van bepillantani a dokumentációban

Az ISO 9000 minőségellenőrzési rendszer ISO 9001: –a termelés, vásárlói szolgáltatások (eladás) és a termékfejlesztés, tervezés szabályozása ISO 9002: –a termelési rendszer szabályozása ISO 9003: –a végtermék ellenőrzésének rendszere a korábbi termékellenőrzéssel szemben – ahol a termék minőségét már nem lehetett többé befolyásolni, ez a rendszer szabályozza, ellenőrzi és dokumentálja a gyártási folyamatot, méghozzá olyan módon, amely garantálja az elvárt termékminőséget

A termelés minőségbiztosítási rendszere Ellenőrzés az alapanyag fogadásnál –az alapanyag és a csomagolóanyag ellenőrzése organoleptikus minősítés (kóstolás) élelmiszer analitikai vizsgálatok (pH, szárazanyag, savasság, refrakció, stb.) mikrobiológiai teszt mérgező anyagokra végzett vizsgálatok: –mérgező fémek, növényvédőszerek maradékai, antibiotikumok, nitrit és nitrát tartalom

Ellenőrzés a gyártás során –a bébiételeket és italokat kizárólag hőkezeléssel szabad tartósítani a megfelelő hőmérsékletet befolyásolja: –a termék tulajdonságai által meghatározott kémhatás –a célország éghajlata –a gyártási folyamat szakaszai: előkészítés, főzés, lezárás, hőkezelés, cimkézés, egyéb jelölés

A végtermék ellenőrzése = élelmiszer analitikai és mikrobiológiai vizsgálatok speciális táplálékigény kielégítése: fehérje, zsír, szénhidrát, és sótartalmat jelölni kell a címkén hamutartalom, szárazanyag, refrakció, só- és rosttartalmat is vizsgálják tételszám = adott termékmennyiséget jelöl, így a feldolgozott alapanyag és a rá vonatkozó teszteredmények visszakövethetők a termelőig rakszám = a beérkező alapanyag kapja, és elkíséri a feldolgozásig

HACCP rendszer Az élelmiszeripari termékek biztonságát a HACCP rendszer garantálja. –Kockázat = az élelmiszerben jelenlévő olyan biológiai, kémiai vagy fizikai hatások, vagy az élelmiszer olyan állapota, mely káros lehet az egészségre. –Ezek a következők bébiétel és ital esetében: biológiai: mikrobiológiai szennyeződés kémiai: vegyszermaradványok, toxikus nehézfémek, nitrát és nitrit tartalom, stb. fizikai: üvegszilánk, fémszennyezés, stb.