A Horthy-rendszer születése.  A békekonferencia ellenére a román hadsereg  folytatta az előrenyomulást Megszállta a Duna-Tisza közét  aug. 4-5.-én.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
Advertisements

A Kárpát-medence a római korban. Pannónia meghódítása  A hódítás előtt Pannónia lakói kelták voltak  Kr.e. IV. században vándoroltak be, de   hoztak.
A kollektív munkajogi szabályozás az új munka törvénykönyvében.
A Tanácsköztársaságot ünneplő tömeg, március 23. A Tanácsköztársaság.
A Horthy-korszak kezdete Trianoni békeszerződés. 1.Előzmények (a tanácsköztársaság bukása utáni időszak) a.) rövid életű, átmeneti kormányok alakulása.
Az angol polgári forradalom Az alkotmányos monarchia megszületése.
Különadók 2011, Ágazati különadók 2010.december 4-től hatályos 2010.december 4-től hatályos Adókötelezettséggel érintett tevékenység kör: Adókötelezettséggel.
Izrael „történelem előtti” kora. 0. Mi az a „történelem előtti kor”? A zsidó történetírás Kr.e körül jelent meg Kánaánban:  Az éppen megszülető.
Deák Ferenc A haza bölcse október 17. – január 28. Készítette: Frank Ádám (11.b)
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
TARTALOM BREVIÁRIUM – RÖVID MAGYARÁZATOK NÉGY ESZKÖZ BERUHÁZÁSTERVEZÉS ÉS -MENEDZSMENT Bevezetés Főszereplők Az eszközök Tanulság ESZKÖZÖK és ERŐFORRÁSOK.
Közigazgatási szervezetrendszer II. Az államigazgatás szervei – központi és dekoncentrált szervek.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
Alkotmányos királyság Franciaországban
Sajtó és szabadság: a médiairányítás a 20. századi Magyarországon
Magyarország a két világháború között
HAZÁNK NÉMET MEGSZÁLLÁSA ÉS A NYILAS URALOM
Gyulai Implom József Általános Iskola
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság
FORDULAT A HÁBORÚ MENETÉBEN
Teljesítési garanciák a svájci építőiparban
Elvtársak!!!.
A protestáns vallások terjedése Magyarországon
Összeállította: Horváth Józsefné
SZÁMVITEL.
Az egységes olasz és német állam létrejötte
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
„Vasbordájúak” serege -forradalom Angliában
Zrínyi Ilona Elevi: Kajcsa Mónika si Mihály Denissza
Iratbetekintés, másolat készítés május 14-15
A HIDEGHÁBORÚ KIBONTAKOZÁSA
ÚJ UTAKON A SZAKKÉPZÉS Társy József
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Nagy Károly.
A felvilágosult zsarnok – II. József
A kollektív szerződés Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd
Osztrák-Magyar Monarchia
A HARMADIK BIRODALOM ÁRNYÉKÁBAN
A SPANYOL VILÁGBIRODALOM ÉS NÉMETALFÖLD
Az orosz állam birodalommá válása a Romanovok idején
A közigazgatás személyi állománya
A Széll Kálmán tér irányú vágánnyal létesít közvetlen kapcsolatot b.)
Az erősödő náci állam vonzásában
Az orosz forradalom Agitálás Lenin II. Miklós A Téli Palota ostroma
A kétszintű érettségi.
Kockázat és megbízhatóság
Bevezetés a jog- és államtudományokba
Környezeti teljesítményértékelés
A kiegyezés Az 1867-ben I.Ferenc József és a magyar politikai vezetők között született megállapodások összefoglaló neve.
Portugália.
A korai Egyház Az első közösségek.
Közigazgatási alapvizsga a Probono rendszerben
A Széll Kálmán tér irányú vágánnyal létesít közvetlen kapcsolatot b.)
Jegyzői Értekezlet A településkép védelméről szóló évi LXXIV. Törvény végrehajtásának aktuális Önkormányzati feladatai Lukáts István.
Az őszirózsás forradalom
Középkor története 7. osztály
Új pályainformációs eszközök - filmek
A római államtörténet korszakai
Megfigyelés és kísérlet
A Közbeszerzési Döntőbizottság tapasztalatai Dr
Dr. Bánky Tamás Építésfelügyeleti szakmai nap július 5.
Kiútkeresés a válságból Gömbös-kormány
Magyar alkotmány- és közigazgatás-történet
U8 – U10 célok a szezonra.
Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ
Madách Imre Az ember tragédiája Paulay Ede rendezésével.
Pappné dr. Fülöp Enikő Nyírbátor Város Jegyzője OEVI vezető
A harmadik Magyar Köztársaság első évtizede
Előadás másolata:

A Horthy-rendszer születése

 A békekonferencia ellenére a román hadsereg  folytatta az előrenyomulást Megszállta a Duna-Tisza közét  aug én bevonult Bp.-re.  A bukást követően két hatalmi tényező alakul ki Mo.-n  román megszálló csapatok  a „fővezérség”: a nemzeti hadsereg (Horthy)  Dunántúlon függetlenné válik  fehérterror  tiszti-különítmények  Tisztogatás (kommunista vezetők, szimpatizánsok, zsidók) Vörösterror után fehérterror

nemzeti hadsereg plakátja A Prónay - különítmény

Prónay-különítményesek akasztanak augusztus 23. Somogyi Ferenc, a tabi járási direktórium tagjának kivégzése A szekszárdi direktórium tagjainak kivégzése

Az egymást váltó kormányok időszaka  1919 aug. 1.-én a Forradalmi kormányzótanács lemond  szakszervezeti kormány Peidl Gyula vez.  visszaállította a régi bíróságokat  elrendelte a rendőrség és a csendőrség újjászervezését  államosított üzemek visszaadása  feloszlatják a Vörös Őrséget (a Vörös Hadsereg már feloszlott)  Nincs belpolitikai támasza, hiányoztak hatalmi eszközei + hadsereg  1919 aug. 6.-án sikeres puccs (Friedrich és Csilléry András)  Habsburg József Friedrich Istvánt bízza meg kormányalapítással

 Friedrich megbízásába az antant nem megy bele  (Habsburg ember  az ország államfője)  Friedrich kísérlete nem sikerül  A „keresztény blokkra” kíván támaszkodni   Antant nyomás – ált, titkos választójog (nőkre is)  Nincs belső bázis  Friedrich-kormánynak sincs rendfenntartó ereje  A békekonferencia nem ismer el hatalom nélküli kormányt  magyar békeszerződés aláírása nélkül  lehet lezárni a háborút

A hatalom törvényesítése  Független hatalommal bíró kormány nem lesz  míg az ország nagyobb része és a főváros idegen megszállás alatt állt  Sürgetővé válik a román hadsereg kivonása  a Clerk – missió  1919 okt Sir George Clerk angol diplomata Bp-re jön  kettős célja van  román hadsereg kivonása  az antantnak is elfogadható (koalíciós) kormány alakítása  Horthy Miklós altengernagy az embere (Nemzeti Hadsereg fővezére)  nov. 16.-án Horthy bevonul Bp.-re, a tényleges hatalom az övé

Horthy Miklós a Nemzeti Hadsereg élén belovagol a fővárosba, november 16.

 nov koalíciós kormány alakul  Huszár Károly vezetésével (szocdem is)  az antant is elismeri  meghívást kap a béketárgyalásokra  1920 jan. nemzetgyűlési választások  Friedrich-féle ált. választójog alapján  Kampányidőszak – pogromhangulat  MSZDP nem indul  A kisgazdapárt győz (árutermelő birtokos parasztság)  2. a Keresztény Nemzeti Egyesülés Pártja (kispolgárság + középrétegek + katonatisztek)  a választások a fennálló hatalmi viszonyokat nem befolyásolják

Királyság vagy köztársaság  A választások után a Kisgazdapárt koalícióra lép a KNEP-pel  Első feladat államforma tisztázása  Monarchikus marad a berendezkedés  betöltése  vita  Legitimizmus – KNEP (Habsburg uralkodó kell (IV. Károly  )  Szabad királyválasztók – kisgazdák (új, nemzeti király kell)  kompromisszum Király nélküli alk. királyság lesz az államforma (1920. évi I. tv.cikk)  kormányzói tisztség létrehozása  1920 márc. 1 az államfőválasztás Horthy ( ) lesz a kormányzó  általánosan elfogadott politikus