(Az idősek hátrányos megkülönböztetése, életkoruk alapján)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szakképzési hozzájárulás év. Legfontosabb változások Új törvény: évi CLV. törvény Módosult a felnőttképzésről, és a felsőoktatásról szóló.
Advertisements

A levéltár Országos Tudományos és Felsőoktatási Szakmai Központ tevékenységei.
MMIK – „a befogadó intézmény” tradicionális múlt tradicionális múlt felkészült szakember gárda (humán erőforrás) felkészült szakember gárda (humán erőforrás)
Bevándorlók társadalmi beilleszkedése európai politika – közép európai valóság Kováts András Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület.
ALKOHOLIZMUS ELLENI MEGYEI EGYESÜLETEK ÉS KLUBOK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE, MAGYAR KÉKKERESZT EGYESÜLET, KATOLIKUS ALKOHOLISTAMENTŐ SZOLGÁLAT HÁLÓZAT ÉPÍTÉSE.
AZ ISKOLA–EGÉSZSÉG KÖZPONT – FORMA ÉS TARTALOM A TÁMOP KIEMELT PROJEKT KÖZNEVELÉSI ALPROJEKTJÉNEK CÉLJAI, A MEGVALÓSÍTÁS MÓDSZEREI ÉS A SZAKMAI.
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
Európai Foglalkoztatási Stratégia június
CÉLCÉLCSOPORT  Egészségügyi szakmai tájékoztatás és betegtájékoztatás, az egészséges életvitelhez szükséges információk szolgáltatása, publikálása, áttekint-
Than Károly Ökoiskola Jó gyakorlatok. BEFOGADÓ ISKOLA VAGYUNK LEHETŐSÉGET ADUNK ELFOGADUNK EGYÉNI TANULÁSI UTAKAT KERESÜNK.
A vállalatok marketingtevékenysége és a Magyar Marketing Szövetség megítélése Kutatási eredmények az MMSZ részére (2008. július)
A szaktanácsadás szolgáltatási terület dokumentációja Némethné Józsa Ágnes Intézményfejlesztési referens.
1 Helyi szintű egyeztetés a köznevelés terén KEF országos konferencia Budapest, március 06. Simonyi István Emberi Erőforrások Minisztériuma KÖZNEVELÉS-FEJLESZTÉSI.
Az Európai Unió fogyatékosügyi stratégiája Szombathely, június 22.
időskorban felmerülő Problémák és megoldásmódok
A székesfehérvári fiatalok helyzete
A szakiskolák aktuális problémái
A Szociális intézményi férőhely kiváltási szakmai koordinációs műhely munkája – EFOP VEKOP/15 TÁRS PROJEKT bemutatása EFOP VEKOP
Work-based Learning in CVET Az ALFA KISOSZ Érdekvédő és Képző Egyesület szerepe a projekt megvalósításában Előadó: Czibula Zoltán igazgató ALFAKÉPZŐ.
Dr. puli edit phd egyetemi adjunktus, széchenyi istván egyetem, győr
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
TÁMOP / „A hátrányos helyzetűek foglalkoztathatóságának javítása (Decentralizált programok a konvergencia régiókban)”
Adottságok tényszerű megfogalmazása 4.6. előadás
NÉPEGÉSZSÉGÜGY MEGELŐZÉS, FEJLESZTÉS JÖVŐKÉP a Köz- egészségügye
LEHET JOBB A GYEREKEKNEK!
PÁPA MEGYEI FÓRUM.
Mezőgazdasági kisüzemek fejlesztése
Kispálné Horváth Mária
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
A hazai gépjárművezető-képzés elméleti oktatásának közlekedésbiztonsági elemzése és hatása a kezdő gépjárművezetőkre Kiss Diána Sarolta Prof. Dr. Holló.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
SZÁMVITEL.
Boros Péterné SZEF Alelnök SZEF AKADÉMIA Vezetője
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM
1993-as közoktatási törvény
A szociális gazdaság jogi háttere Szlovákiában
A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Konferenciája
A TB rendszerek koordinációja az EU-ban
Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola
Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest, december 18.
TÉNYEK UTÁN CSELEKVÉS Viziné Molnár Anna Uzsoki Utcai Kórház
A villamos installáció problémái a tűzvédelem szempontjából
SZAKMAI ÉLETRAJZ Dr. HÓDI Sándor
Új pályainformációs eszközök - filmek
Felnőttképzés a közművelődésben
Szabványok, normák, ami az ÉMI minősítési rendszerei mögött van
A csoportok tanulása, mint a szervezeti tanulás alapja
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
Posteinerné Toldi Márta
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Föderalizmus és decentralizáció kutatás svájci–magyar együttműködésben
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Kérdőív a Pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzésének és megakadályozásának ellenőrzésére Készítette: Dancsné Veres Mária 2/24/2019.
Scool-Túra Kft Miskolc Széchenyi út 36.
Az AE Szövetség szervezet fejlesztése
Felvételi a középfokú iskolákban a 2016/2017. tanévben
Iskolai szociális segítő
A nők lehetőségei az IT szektorban
Gyker.uni-eszterhazy.hu A külső szakmai gyakorlatok adminisztrációját támogató rendszer használatának bemutatása EKE  Kutatáshasznosítási Iroda Gyakorlati.
LIA Alapítványi Ált. Isk. és Szki. Piliscsabai Tagintézménye
A program értékelése Kerekasztal beszélgetés
Szállodai alaptevékenységek bizonylatai
Szabálytalanságkezelés
A tehetséggondozás kihívásai
Üzlezi információelemző specializió
REGIONÁLIS KÉPZÉS REGIONÁLIS KÉPZÉS.
Előadás másolata:

(Az idősek hátrányos megkülönböztetése, életkoruk alapján) Az időskori ageizmus (Az idősek hátrányos megkülönböztetése, életkoruk alapján) Dr. Jászberényi József főiskolai tanár, felnőttképzési igazgató ZSKF Gerontoedukációs Kutatóközpont “To me old age is always fifteen years older than I am.” (Bernard M Baruch) 1

Az ageizmus Ageizmus fogalma Robert N. Butler, 1969 Ő még csak az idősekre érti! 2

Robert Neil Butler (1927-2010) Szülei korán elváltak, nagyszülei nevelték, de nagyapja is meghalt, így sokat utaztak Amerikában új lehetőségekért nagyanyjával és anyjával. a Columbia Egyetemre járva előbb hematológus akart lenni, de a diszkriminációkat látva 1955-ben áttért az idősek életének, betegségeinek és gondolkodásának vizsgálatára, a National Institute of Mental Health nevű intézetben. vezetője lett az első átfogó amerikai kutatásnak: bebizonyította: a szenilitás nem szükségszerű következménye az öregedésnek - sőt: ez az állapot általában megelőzhető betegségek következtében jön (Kutatási eredményeit társaival a Human Aging című, 1963-ban megjelent, több mint 300 oldalas könyvben adta közre, amelyben a 16 tanulmányból négyben szerepelt társszerzőként).

Robert Neil Butler 2. 1975-ben a kongresszus engedélyével külön intézetet alapított (National Institute of Aging), amely az idősekkel kapcsolatos kutatásokat koordinálta és szponzorálta – ez a központ ma egyike azon 27 intézetnek, amely közvetlenül az amerikai egészségügyi minisztériumhoz tartozik, és stratégiai feladata a nemzeti egészségmegőrzés. A NIA munkája keretében a fő tevékenység az Alzheimer- kór vizsgálata volt. (2007-re az Egyesület Államokban már több mint ötmillió ilyen beteg lett). 1976-ban jelent meg feleségével, Myrna I. Lewis-szal közösen írt, Szerelem és szex 60 év felett című könyve. Ugyanebben az évben Minek éljük túl? Idősnek lenni Amerikában (Why Survive? Being Old in America) című könyvére Pulitzer-díjat kapott.

Kik az érintettek az időskori diszkriminációban? Az IKT-használat alapján: Veteránok, építők, „silent”-generáció: 1946 előtt születettek Baby boomerek: 1946-64 közöttiek (50+) Kezdődik az X-nél is, akik 1964 és 1979 közöttiek

MIKORTÓL JELLEMZŐ TÖRTÉNETILEG??? Ageism=agism A tisztelet domináns nyelve/diskurzusa a modern kor során felváltódik egy sokféle beszéddel, amelyben megjelennek a diszkriminatív elemek. Az emberek életkor szerinti diszkriminációját ageizmusnak nevezzük.

Történeti és szociálpszichológiai okok Nelson D. Todd 2005-ös munkájában kiemeli, hogy az ageizmus megjelenése a nyugati társadalmakban elsősorban két dolognak köszönhető: megjelent a könyvnyomtatás és az ipari forradalom, így a „falu történésze” szerep megszűnt, és az ipari forradalom mobilitásra kényszeríti a lakosságot, amely nagycsaládi szerkezetben nehezebb. - Az ageizmus okai számosak, de nyilvánvalóan ott van a haláltól és az elmúlástól való félelem (rettegéskezelés- elmélet erről szól); a fiatalságkultusz és a gazdasági kiszolgáltatottság és a megelőzés vágya.

Az ageizmus típusai Szexizmus=nemek szerinti megbélyegzés Az ageizmus=ageism, az életkor szerinti diszkrimináció – ide tartozik az idősek megbélyegzése Formái: nyelvi diszkrimináció (helytől független) (nyílt nyelvi támadás; overaccomodation & baby talk (túl udvarias, túlalkalmazkodó & gügyögő) (Nelson D. Todd); viccelődés (Palmore, Duke University, 2001); mondatfonetika cselekvésekben megnyilvánuló (inkább a nyelvit elemezzük) -------------------------------------------------------------------------------- munkahelyi diszkrimináció („csak fiatalokat alkalmazunk”, „nem azonos bért adunk”, „nem alkalmazunk más időbeosztásban”), alkalmazáskori diszkrimináció („nem fogja bírni”), lakóhelyi diszkrimináció („papa mozogjon már, és fizessen”), családi diszkrimináció („mondd neki hangosabban, mert nem hallja”), egészségügyi diszkrimináció („60 felett már nem érdemes kórházba kerülni”) mediális diszkrimináció („öreg nem lehet a show-ban”, nem szerepelnek filmekben) tudományos (szakoknál korhatár) hivatali (másképp beszélnek az időssel) „szisztematikus sztereotipizálás és diszkrimináció az idős emberekkel szemben, csak azért mert ők öregek; csak úgy mint a rasszizmus és a szexizmus, amelyek a bőrszín, illetve a nemek alapján diszkriminál” (Butler) 8