FOGYASZTÓK TÁJÉKOZTATÁSA. Az élelmiszerek csomagolásán, címkéin feltüntetett információkban a magyar fogyasztók hány százaléka bízik mindig, néha, illetve.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Étrend-kiegészítő vagy gyógyszer? Határterületi termékek elhatárolásának szempontjai Medical Tribune konferencia október 1. Dr.
Advertisements

Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága Élelmiszer biztonsági követelmények a nemzetközi kereskedelemben.
Magyar termék, hazai termék, hazai feldolgozású termék Földrajzi árujelzés Szentlőrinci Gazdanapok augusztus 12. Dr. Szelle Tibor Baranya Megyei.
A fogyasztóvédelmi hatóság hatásköre, illetékessége és eljárása a villamosenergia-, földgáz-, víziközmű-, távhő- és hulladékgazdálkodási közszolgáltatás.
Környezetbarát termékek szerepe a környezettudatosságra nevelésben NSZFI Tanártovábbképzés november 26.
Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelősége Fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok.
BEPTRA „Legjobb Gyakorlatok” kis- és középvállalkozások számára Szakmaspecifikus képzéssorozat Projektsz á m: HURO/0901/138/2.1.2 HURO0901/138/2.1.2 A.
Jegyzőkönyv Számítógépes adatrögzítő képzés 2015 CsIP ©
Az étrend-kiegészítők, kozmetikumok forgalmazásának hatósági felügyelete Kereskedők Napja Június 4. Szabó Nikolett Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal.
SZTE ÁJK Munkajogi és Szociális Jogi Tehetségnap június 29. A rendezvény az Emberi Erőforrás Minisztérium megbízásából az Oktatáskutató és Fejlesztő.
A Non-Profit teljesítménymérés problémái (mérési és fejlesztési lehetőség) Márkus Gábor CVS, PVM, TVM, igazgató Stúdium Kft. Oktatás és Projekt menedzsment.
Tájékoztató a magyar sütőipar helyzetéről
Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése és a szolgáltatást támogató eszközök beszerzése a sajátos.
A munkahelymegőrző támogatás. Alapja  Az évi IV. tv. (a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról) 18. §.  A 6/1996. (VII.16.)
KÖZGAZDASÁGTANI ALAPFOGALMAK I. Előadó: Bod Péter Ákos.
A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE május 26.. A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE Tisztességes verseny a közbeszerzésben.
NSZFI SZFP Programkoordinációs Iroda Minőségfejlesztési Terület Teljesítményértékelési rendszer A képzett szakemberekért Információgyűjtés.
1 RÁTAI BALÁZS A konverziós rendelet értelmezése Budapest, május 9.
SZTE ÁJK Munkajogi és Szociális Jogi Tehetségnap június 29. A rendezvény az Emberi Erőforrás Minisztérium megbízásából az Oktatáskutató és Fejlesztő.
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
Napenergia-hasznosítás az épületgépészetben Konferencia és kiállítás november 9. Nagy létesítmények használati melegvíz készítő napkollektoros rendszereinek.
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
A szakiskolák aktuális problémái
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS
Egészséges táplálkozás
A szerkezetátalakítási programban bekövetkezett változások
Határozatok elismerése és végrehajtása az Európai Unióban
TÁMOP / „A hátrányos helyzetűek foglalkoztathatóságának javítása (Decentralizált programok a konvergencia régiókban)”
LEHET JOBB A GYEREKEKNEK!
Merre tovább magyar mezőgazdaság?
KSH Statisztikai koordinációs főosztály
Összeállította: Horváth Józsefné
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
A gazdaság- és foglalkoztatáspolitika összehangolása
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Tóth Gábor Heves Megyei Kormányhivatal Jogi és Koordinációs Főosztály
Civil szervezetek tapasztalatai a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok tükrében Dr. Nagy Márta Eger.
Az erősödő náci állam vonzásában
Európai Uniós ismeretek
Monostoriné Hörcsik Renáta
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM
A kiváltást tervezők / megvalósítók és Az fszk TÁRS projektje közti együttműködés rendszere EFOP VEKOP TÁRS projekt.
Munkavégzésre irányuló jogviszonyok
A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Konferenciája
Intézmény-akkreditáció szakképző intézmények kérelme esetén
A márkázás Marketing gyakorlat 6..
TÉSZ-ek árjelentése a PÁIR-ban
Nemeskocs Község Önkormányzatának Településkép-védelmi Rendelete
Önfeledt játék a biztonság tudatában
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Életpálya-tanácsadás Csanádi Nikolett Hényel Anett.
Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet
A hétköznapok kémiai biztonsága
SZTE ÁJK Munkajogi és Szociális Jogi Tehetségnap június 29.
A villamos installáció problémái a tűzvédelem szempontjából
Új pályainformációs eszközök - filmek
Gombos Tibor András Építésfelügyeleti szakmai nap július 5.
Szabványok, normák, ami az ÉMI minősítési rendszerei mögött van
A Vezetői munka értékelése a szülők szemével
Dr. Bánky Tamás Építésfelügyeleti szakmai nap július 5.
Köszöntjük kedves vendégeinket!
Legjobb végrehajtás elve (best execution)
Föderalizmus és decentralizáció kutatás svájci–magyar együttműködésben
Családi vállalkozások
Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ
Állandó és Változó Nyomású tágulási tartályok és méretezésük
Generali Alapkezelő beszámolója Gyöngyház Nyugdíjpénztár részére
Előadás másolata:

FOGYASZTÓK TÁJÉKOZTATÁSA

Az élelmiszerek csomagolásán, címkéin feltüntetett információkban a magyar fogyasztók hány százaléka bízik mindig, néha, illetve soha? (A válaszadók százalékában.) Forrás: Nielsen piackutató vállalat

Mennyire jól értik meg az élelmiszerek csomagolásán látható címkék táplálkozással kapcsolatos információit? (A válaszadók százalékában.) Forrás: Nielsen piackutató vállalat

FOGYASZTÓK MEGTÉVESZTÉSÉNEK TILALMA A fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló évi XLVII. tv. (feketelista, átlagfogyasztó) Az Európai Parlament és Tanács 1924/2006/EK rendelete a az élelmiszerekkel kapcsolatos, tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állításokról Magyar Élelmiszerkönyv Az élelmiszerekről jelöléséről szóló 19/2004. (II.26.) FVM-ESzCsM- GKM r. Az étrend-kiegészítőkről szóló 37/2004. (IV.26.) ESzCsM

ÁTLAGFOGYASZTÓ Az átlagfogyasztó az ésszerűen tájékozott, kritikus, ésszerű figyelmességgel és körültekintéssel eljáró fogyasztót jelenti. A fogyasztó ésszerűtlen képzettársítása nem tekinthető alkalmasnak az ügyleti döntés torzítására ( bolognai) A szubjektív, szélsőségesen túlzó kijelentések, amelyek nem szó szerint értendőek („szárnyakat ad”)

A fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat Termék elhelyezése, polccímke (tejföl-frissföl, sajt-csízió, tejszín-növényi alapú habkészítmény, csokoládé-bevonó) Termékről adott tájékoztatás (csomagoláson képi, vagy grafikai úton megjelenítésre kerül egy gyümölcs, de a termék kizárólag aroma hozzáadásával készült, a tojás megnevezése alternatív, vagy szabad állattartásra utal, ugyanakkor a terméken levő kódszám (3) a ketreces tartást igazolja, helyben előrecsomagolt élelmiszereken feltüntetett súly, húskészítmények nevében egy adott állat neve akkor tüntethető fel, ha a termék hústartalmának legalább 70 %-a az adott állatfajtából származik, ) Tápanyag-összetételre vonatkozó állítások ( energiaszegény, zsírszegény, zsírmentes, alacsony cukortartalmú, cukormentes, nátriumszegény, vagy sószegény, élelmi rostban gazdag, fehérjeforrás, vitaminokban gazdag)

Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (nfh.hu) Pozitív lista ellenőrzés alapján-, kérésre Nemzeti Fogyasztói Termékkosár Termékre, szavazat alapján (Bogádi Hús Kft. Pécsi Sütőip. Kft.) Fogyasztóbarát embléma Pályázat