Az ALAPRAJZ, mint az ingatlan-nyilvántartási térképi adatbázis része avagy SZEMLÉLETVÁLTÁSRA VAN SZÜKSÉG! Sándor József ingatlanértékesítő – ingatlanközvetítő.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET
Advertisements

Fémkereskedelem szabályozása
TARKA-BARKA Szászvár Főtér
Ingatlan-nyilvántartási rendszer
Egyes eljárásfajták: elvi engedélyezési eljárások, telekalakítás,
6. rész: A részletmérés.  A változási vázrajzok elkészítéséhez szükséges részletmérés során a változással érintett területen az állami alapadatok tartalmában.
Szabálysértési méltányossági kérelem
Jelentések Munkakezdő jelentések Időközi jelentések  Támogatási szerződés által meghatározott időpontokban és/vagy mérföldkövenként  Tartalma: az adott.
A 259/2002. (XII.18.) Korm. rendelet január 1-től hatályos módosítása
ÖNKORMÁNYZATI SZAKMAI NAP
Gulyás László tű. hadnagy kiemelt főelőadó Tatabánya, november 6. Iparbiztonsági feladatok a nem rendszeres hulladékszállítással kapcsolatosan (az.
Köszöntő avagy néhány mondat a felsőoktatásról. Adatkezelés a felsőoktatási intézményekben Bakonyi László elnök, Oktatási Hivatal.
NVT AKG kötelező képzés 2006 FVM Képzési és Szaktanácsadási Intézet Gazdálkodási Napló (2.modul) Várszegi Gábor Dr. Lucskai Attila Földművelésügyi és Vidékfejlesztési.
Kunszentmárton december 05.
A JOGI SZEMÉLY ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI
Pannónia Kincse LEADER Egyesület EMVA VIDÉKFEJLESZTÉSI JOGCÍMEK HELYSZÍNI ELLENŐRZÉSSEL KAPCSOLATOS FONTOSABB TUDNIVALÓK.
 Módosítás jogszabályi háttere: › évi XVII. Törvény › 23/2007. (IV.17.) FVM rendelet › Letölthető:  Benyújtás helye: támogatási.
dr. Magyar Csaba, TEP Society of Trust and Estate Practitioners Tel:
A FELNŐTTKÉPZÉSI TEVÉKENYSÉG FOLYTATÁSÁNAK ENGEDÉLYEZÉSE 2013
Fás szárú energetikai ültetvények telepítésének engedélyeztetése.
Elektronikus ügyintézés a nyugdíjbiztosításban
Időközi adatszolgáltatások teljesítése
KÖZHASZNÚ SZERVEZETEK. irányadó jogszabályok: az egyesületi jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról.
A maximális hallgatói létszám megállapítása Bakonyi László elnök, Oktatási Hivatal.
Földhasználati nyilvántartás
A BEJELENTŐ-VÉDELEM HELYE ÉS SZEREPE AZ OMBUDSMANI TEVÉKENYSÉGBEN
KÉPVISELET A POLGÁRI PEREKBEN
Társasházi alaprajzok a 25/2013. VM rendelet tükrében
Az OTP Lakástakarék számla olyan megtakarítási forma, amellyel a társasház vagy lakásszövetkezet a lakásszövetkezet tulajdonában, vagy a társasházi lakástulajdonosok.
Körblné Németh Éva BFKH Földhivatali Főosztály földmérési szakfelügyelő Fővárosi és Pest Megyei Földmérő Nap - 60 éves az MFTTT április 20.
Tolna megyei földmérők helyzete a szakmagyakorlási rendelet szerint Németh András | TMMK GGT Szakcsoport elnök Tolna Megyei Földmérők Napja 2016.
A fogyasztó és a vállalkozás fogalma, gyakorlati kérdések az Fgytv. végrehajtása során Országos szakmai konferencia Budapest, Dr. Eitmann.
Földmérő nap Nyíregyháza Alaprajzok Szolgalmi jogok Szakfelügyeleti aktualitások Herczeg Ferenc FÖMI önálló osztályvezetője.
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
LAKÁSÉPÍTÉS-LAKÁSPIAC2016 Az egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenység bevezetésre vonatkozó jogszabályok kérdésköre e.a.: Révi Zsolt főépítész.
A földmérési jogszabályok és a KCR Horváth Gábor István FÖMI önálló osztályvezetője Földmérő nap Budapest
Jogszabályok A nemzeti köznevelésről szóló évi CXC. törvény (Nkt.) A szakképzésről szóló évi CLXXXVII. törvény (Szt.) 229/2012. (VIII. 28.)
Körblné Németh Éva Budapest Főváros Kormányhivatala Földhivatali Főosztály földmérési szakfelügyelő Pest Megyei és Fővárosi Földmérő Nap április.
Katona Zoltán (FÖMI) – Molnár Attila (SZTE) Kaposvár A VINGIS rendszer kialakításának tapasztalatai.
A részarány földkiadás során keletkezett osztatlan közös tulajdon megszüntetésének eredményei Dr. Szinay Attila Mezőkövesd, január 28.
Győr-moson-sopron megyei kormányhivatal
A Z ÖSSZEVONT TELEPÍTÉSI ELJÁRÁS. Sajátos jogintézmény alkalmas több önálló – építési engedélyezést megelőző – hatósági engedélyezés kiváltására és.
Helyszíni ellenőrzés Grigely Győző, KDRFÜ. Az ellenőrzés jogi háttere Támogatási Szerződés, ÁSZF 10. pont „Kedvezményezett a Szerződés aláírásával kötelezettséget.
KÖFOP E-ingatlan-nyilvántartás kialakítása (e-ING) Szőnyi Lőrinc.
Vacha Ferenc fejlesztési koordinátor Az elektronikus ügyintézés törvényi háttere és gyakorlata.
A részarány földkiadás során keletkezett osztatlan közös tulajdon megszüntetésének jogszabályi változásai a 478/2015. (XII. 29.) Kormányrendelet tükrében.
Nemzeti Energetikusi Hálózat
A pénzügyi szolgáltatások közvetítőit érintő jogszabályi változások
TFK–ITS–TSZT–TAK–TKR–HÉSZ
A közigazgatási eljárás II.
A civil és egyéb cégnek nem minősülő szervezeteket érintő anyagi és eljárási szabályok évi változásainak áttekintése.
(A Szerződéskötési Szabályzat tükrében)
Elektronikus aláírás és iratkezelés
ÚJRA AZ ALAPRAJZOKRÓL „…pedig én nem akarok Cato lenni…”
A közigazgatási perek április 3..
Országos Statisztikai Tanács
Előzetes piaci konzultáció
C_15.00 tábla Magyar Nemzeti Bank Pintér Csilla április 27.
A hivatalos statisztikáról szóló évi CLV. törvény bemutatása Dr
Az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program (OSAP) tervezete
A Minőségellenőrzési Eljárási Szabályzat
ETS-létesítményeket, EU-ETS hitelesítőket
Időközi adatszolgáltatások teljesítése
Az OHÜ évi (előzetes) közszolgáltatói mérlege
Társasházi Alaprajzok készítése
Közbeszerzési Döntőbizottság
Megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása a közbeszerzés tükrében
és a nettósított szélmalmok
Borbély Katalin földmérési szakfelügyelő Pest Megyei Kormányhivatal
Szakfelügyeleti tapasztalatok
Előadás másolata:

Az ALAPRAJZ, mint az ingatlan-nyilvántartási térképi adatbázis része avagy SZEMLÉLETVÁLTÁSRA VAN SZÜKSÉG! Sándor József ingatlanértékesítő – ingatlanközvetítő ingatlanrendező földmérő – geodéziai tervező és szakértő 1101 Budapest, Salgótarjáni út

Mottóként:

Szóhasználat tisztázása: - Ahol társasházról beszélek, ott ide értem – termé- szetesen – a szövetkezeti házakat is - Ahol alapító okiratot említek, ott ide értem a szö- vetkezeti házak alakuló ülésének a jegyzőkönyvét és/vagy a bejegyzési kérelmet is. - Ahol földhivatalt említek, ott elsődlegesen a jelen- leg már az adott, I. fokon eljáró Járási Kormányhi- vatalokhoz beintegrálódott földhivatali, földmérési, ingatlan-nyilvántartási osztályokat értem.

Miért fontos beszélnünk erről a témáról? Magyarország nyilvántartott ingatlan állománya (2015): összes ingatlan: ebből egyéb önálló ingatlan: ~10,2 millió ~2,1 millió (~20,6%) Budapest nyilvántartott ingatlan állománya: ~1,1 millió ~ (~74,5%) Pest Megye nyilvántartott ingatlan állománya: ~1,03 millió ~ (~11,1%) (Ez így a Σ EÖI : 44,3%-a) Ha átlagban két személyt számolunk egy ingatlanhoz, akkor ez a kérdéskör az ország lakosságának nagyjából a felét érintheti/érinti közvetlenül.

Az ALAPRAJZ, mint az ingatlan-nyilvántartási térképi adatbázis része SZEMLÉLETVÁLTÁSRA VAN SZÜKSÉG!

A hatályos évi CXLI. törvény (Inytv.) 18.§ (1) bekezdése szerint: „Az egységes ingatlan-nyilvántartási adatbázis olvasható formában megjeleníthető tulajdoni lapból, a tulajdoni lapról megszűnt bejegyzések adatainak adatbázisából, továbbá az állami ingatlan-nyilvántartási térképi adatbázisból, valamint az okirattárból és az analóg és digitális archív térképi adatok adatbázisából áll (a továbbiakban: ingatlan-nyilvántartás). Az egyéb önálló ingatlanok alaprajza vagy egyéb ábrázolása az állami ingatlan-nyilvántartási térképi adatbázis része.„ …és ez a jogalkotói szándék nem mai keletű! Tehát mindegy, hogy digitális, vagy analóg, papíralapúak ezek az alaprajzok, mind a hatályos állami ingatlan-nyilvántartási térképi adatbázis részét képezik!

1972. évi 31. sz. tvr. 8.§ (2) (közlöny állapot) : Az ingatlan-nyilvántartás tulajdoni lapból, földkönyvből, ingatlan-nyilvántartási térképből (alaprajzból) és irattárból áll. Már itt is kiemelte az alaprajzokat az egyszerű irattári státuszból a nyilvántartási térkép mellé!

Aztán ezt erősítette tovább az Inytv-b en: Inytv. 18.§ (1) : (közlöny állapot) …Az ingatlan-nyilvántartási térképpel egy tekintet alá esik az egyéb önálló ingatlanok alaprajza.

SZEMLÉLETVÁLTÁSRA VAN SZÜKSÉG, mivel az alaprajzok a társasház ingatlan-nyilvántartási bejegyzésével egy metamorfózison esnek át! Az átvezetésig az alapító okirat elengedhetetlen mellékletét képezik, s így azt követően, mint az adott irat mellékletei, az okirattárban lenne a helyük. Viszont a bejegyzést követően – a törvény erejéből fakadóan – az ingatlan-nyilvántartási térképi adatbázis részévé válnak, s így a helyük nemcsak, hogy a hivatalban van, de igazából az élő földmérési munkarészek között kéne hogy legyen. …vagy ott is és az Okirattárban is 1-1 példány....

A társasházon belüli változások során történő helyrajzi számozás anomáliái: Adott egy 1999-ban alapított társasház, mely 123/A/ /A/34 hrsz.-ú egyéb önálló ingatlanokat tartalmaz. Jelen helyzetben a 123/A/17 hrsz.-ú nagyméretű ingatlant három részre kívánjak szétválasztani. Mi lesz a szétválasztás utáni három „kis” új önálló ingatlannak a helyrajzi száma? Megmarad a :/17 + :/35 és :/36 / :/17 megszűnik, s lesz :/35; :/36; :/

Bár, már több, mint 9 éve hatályos a 44/2006. (VI.13.) FVM rendelet az önálló ingatlanok helyrajzi számozásáról és az alrészletek megjelöléséről, még mindig jelentős ellentmondásokat tapasztalok az egyéb önálló ingatlanokat érintő változások esetén. Az igaz, hogy a rendelet 6.§-a részletesen taglalja az egyéb önálló ingatlanok helyrajzi számozását, de azt követően végig csak a földrészleteket érintő változásokat szabályozza, ami azért egyértelmű, mivel következetesen a földrészlet fogalmat használja a kezelt ingatlan fajta megjelöléseként. Javasolnám a 44/2006. (VI.13.) FVM rendelet módosítását az évi CXLI. törvény illetve, az annak végrehajtására kiadott 109/1999.(XII.29.) FVM rendelet szóhasználatára, mely minden olyan rendelkezése esetében, mely szándékolt rendelkezései szerint csak a földrészletekre vagy csak az egyéb önálló ingatlan vonatkoztat, úgy azt a megjelölést használja, míg ha a rendelkezése mindegyikre vonatkozik, úgy az összefoglaló értelmezésű „ingatlan” fogalmat használja. Illetve ki lehetne egészíteni a rendelet 6.§-át egy (3) bekezdéssel: „Az egyéb önálló ingatlanokat érintő változások esetén a továbbiakban részletezett szabályokat kell megfelelő analógiával alkalmazni azzal, hogy a helyrajzi szám egész részének (a tört számlálójának) ezen esetekben az épületet jelölő betű karakterekig tartó részt tekintjük, s alátörésnek (a tört nevezőjének) az épületen belüli sorszámrészt.” Természetesen mindezt lehet tovább finomítani, részletezni is…

Dr. Kádár Jenő törvényszéki és telekkönyvi bíró: Aggályos, miszerint megosztás esetén az egyik új jószágtest továbbra is megtartaná az anyarészlet helyrajzi számát és csak a többi nyerne új megjelölést. Előfordulhatna tehát, hogy ez a helyrajzi szám egészen más ingatlant jelentene egy bizonyos idő- pontban, mint 2 év előtt, 4 év előtt… aszerint, hogy 4 vagy 2 év előtt újabb-újabb feldarabo- lás alá került. Ebből kiszámíthatatlan bonyo- dalmak származhatnak.

Az élet adta, reprezentatívnak tekinthető „felmérés”-t végezhettem 2015 év második felében: 16 megye, 27 járásából 249 társasházra vonatkozóan kértem adatokat (alapító okiratmásolatot, alaprajz másolatot) az illetékes földhivatalokból. Úgy vélem ezt a adathalmazt már tekinthetjük reprezentatív mintának. (29 mn. – 49 Fh. – 9128 km)

Alaprajz módosításához az árak : július 3. (Az Alapító okirat másolathoz meghatalmazás szükséges!) 1) Ft/földrészlet (DAT); 100.-Ft/A4 oldal Alapító okiratról és Alaprajzról 2) Ft/földrészlet (DAT) + Alapító okirat + Alaprajz 3) Ft/földrészlet, csak az épület EOV koordinátái + Alaprajz 4) Ft/földrészlet (DAT) + Alaprajz; Alapító okirat külön másolatként 100.-Ft/A4 oldal 5) Ft/földrészlet, csak az épület EOV koordinátái + Alaprajz 6) 150.-Ft/épületpont, de max Ft; 100.-Ft/A4 oldal Alapító okirat és Alaprajzról 7) 100.-Ft/A4 oldal az Alapító okiratról és Alaprajzról (mivel még nincsenek digitalizálva) Mivel a 63/1999. (VII.21.) FVH-HM-PM e.r. (továbbiakban: Díj.R.)módosítása nem egy egyszerű folyamat, véleményem szerint javítana a helyzeten, ha az FM Földügyi Főosztálya a jelen jogi környezetben kiadna egy körlevelet (állásfoglalást) a társasházi adatszolgáltatással kapcsolatban, ideértve a vizsgálati díj kérdéskörét is és egy gyakran visszatérő mondatrész a válaszokból: Az alapító okiratok, alaprajzok módosításával kapcsolatban az Ingatlan-nyilvántartási Osztályunkon tud érdeklődni erre még később visszatérek...

Alaprajz módosításához az árak : április 20. (Az Alapító okirat másolathoz meghatalmazás szükséges!) 1) Ft/földrészlet (DAT); 100.-Ft/A4 oldal Alapító okiratról és Alaprajzról 2) Ft/földrészlet (DAT) + Alaprajz + Alapító okirat 3) Ft/földrészlet, csak az épület EOV koordinátái + Alaprajz 4) Ft/földrészlet (DAT) + Alaprajz; Alapító okirat külön 100.-Ft/A4 5) Ft/földrészlet, csak az épület EOV koordinátái + Alaprajz 6) 150.-Ft/épületpont, de max Ft; 100.-Ft/A4 oldal Alapító okirat és Alaprajzról 7) 100.-Ft/A4 oldal az Alapító okiratról és Alaprajzról (mivel még nincsenek digitalizálva) A 63/1999. (VII.21.) FVH-HM-PM e.r. (továbbiakban: Díj.R.) történt módosítás, de úgy néz ki, hogy ennek sincs még teljesen közös értelmezése… Ami teljesen egyértelmű, az a vizsgálati díj értelmezése, arról viszont úgy vélem, lehetett volna a telekalakításokhoz hasonlóan sávos rendszerű – ez így eléggé drasztikus…... és egy gyakran visszatérő mondatrész a válaszokból: Az alapító okiratok, alaprajzok módosításával kapcsolatban az Ingatlan-nyilvántartási Osztályunkon tud érdeklődni erre még később visszatérek...

16 megye, 27 járásából 249 társasház (490 EÖI) -Az adatkérés során 9 esetben sem az alapító okiratot, sem az alaprajzot nem tudták részemre kiadni, ami 3,6%-os hiányt jelent. -További 11 esetben már az alapító okiratot ki tudták adni, de az alaprajzokat nem. Ez további 4,4%-os hiányt jelent. Vagyis összesen 20 olyan társasház volt, ahol nem tudták kiadni részemre a hatályos állami ingatlan-nyilvántartási térképi adatbázis részét képező alaprajzokat, illetve azok hiteles másolatait, ami a teljes mennyiség 8%-a. Ha csak átlagban 25 lakással számolok, akkor is ez 500 lakás, 500 család jogbizonytalanságát jelenti. De az összes 2,1 millióhoz viszonyítva ez ~ lakás jogbizony- talanságát jelentheti, ami mögött a teljes lakosság 5%-a is lehet!

…és egy másik fontos tapasztalás: A meglévő 229 alaprajzból – részben a saját helyszí- nelésem, részben a megbízott értékbecslők helyszí- nelése alapján – összesen 22 társasház esetében találtunk eltérést a tényleges helyszíni állapot és a nyilvántartott állapot között, mely ~10%-os rátát ad. Ebből 16 db (~7%) eltérés volt eredeti hiba, 6 db (~3%) időközi (engedély nélküli) belső átalakítás/építés… Úgy vélem, hogy a jelenlegi jogszabályi környezetben ez a 7%-nyi eredeti hibaként megjelenő ellentmondás, az előzetes vizsgálattal és záradékolással gyakorlatilag megszüntethető ill. drasztikusan csökkenthető lesz.

Ugyanakkor, úgy vélem a hibás alaprajzoknál még aggályosabb kérdés az elveszett okiratok és alaprajzok köre. Miután az alaprajzok a térképi adatbázis részét képezik, így gyakorlatilag „lyuk” keletkezett a nyilvántartásban, amit felfoghatunk úgy is, hogy mivel a térképnek megfelelő alaprajzok eltűntek az adatbázisból, ezzel a hivatal ellentmond adatgazdai státuszán túl a évi XLVI. Tv. (Fttv.) 13.§ (5) bekezdés előírásainak (mivel azt nem tudja teljesíteni): Az állami ingatlan-nyilvántartási térképi adatbázis tartalma kötelező alapul szolgál az adatbázis változását eredményező állami alapadat tartalmat érintő földmérési tevékenységhez, közigazgatási, bírósági vagy más hatósági eljáráshoz.

De mondhatnám úgy is, hogy ellentmond a törvény teljes szellemiségének. Véleményem szerint, összhangban a törvény 14.§ (1) bekezdésében rárótt törvényi kötelezettséggel, mely szerint - „Az állami ingatlan-nyilvántartási térképi adatbázis kezelése, tárolása, a változások vezetése, valamint az adatok szolgáltatása az adatbázisokat kezelő szervek feladata.” - a hivataloknak a hiányról való igazolás kiadásakor, vagyis amikor hivatalból meg- állapították, hogy hiányosságból fakadó hiba terheli az ingatlan-nyilvántartási térképi adatbázist, - ekkor véleményem szerint - el kéne indítaniuk hivatalból a hiba elhárítását, a hiány pótlását, összhangban a 373/2014. (XII. 31.) Kormány rendelet 13.§-ában foglaltakkal is.

Ennek a problémának a megoldásában szerintem fontos szerepe lehet(ne) a DALNET programnak, mivel ennek hozományaként elkészülhetne egy leltár járásonként az alapító okiratokról és alapraj- zokról, illetve azok esetleges hiányosságairól, hiányá- ról. Ezek alapján utána – akár – tervezett, ütemezet- ten lehetne az elveszett iratok, alaprajzok pótlását megkezdeni, illetve végezni. Ehhez meg lehet próbálni a közigazgatás egy másik szervétől, vagy az érintett ügyfelektől beszerezni az okiratot, az alaprajzokat, természetesen mindehhez kéne, hogy kapcsolódjon egy legalább részleges helyszíni szemle is, de legvégső esetben, mint adat- gazdának, a hivatalnak kéne gondoskodni az esetleges „új” alaprajz elkészítéséről.

…és természetesen nem felejtettem el a múltamat! Tudom, hogy ezt érdemben csak megfelelő létszámmal tudják elvégezni a hivatalok! Ezért is lenne fontos a teljes nyilvántartott egyéb önálló ingatlan-állomány mögötti iratanyag teljes áttekintése, leltározása, hogy ez alapján lehessen megtervezni a pótlási folyamatokat, s szükség szerint betervezni, s ténylegesen a hivatalokhoz felvenni a szükséges plusz szakembereket. Érdemes és szükséges lenne ezt minél hamarabb megtenni, hogy ne akkor kapkodjunk, amikor már megjelent a hivatalnál adatszolgáltatási igényével az adott tulajdonos.

A teljesen el eltűnt iraton kívül, volt egy hivatal, ahol azért nem tudták szolgáltatni nekem az okirat és az alaprajz másolatot, mert azt már átadták a Levéltárnak! Úgy vélem, hogy országosan tisztázni kéne a megyei kormány- hivatalokon keresztül, hogy hány alaprajz került/kerülhetett át az adott, területileg illetékes levéltárakba, vagy máshová, és el kéne rendelni a 39/2014. (XII. 18.) FM rendelet 1.§ (4) bekezdésben előírtak figyelembevételével, hogy a bármilyen formában az ingatlanügyi hatóságokból kikerült alapító okiratok és alaprajzok vissza kerüljenek az illetékes járási hivatalokhoz. Összhangban az Ftt. 14.§ (1)-ben előírt kötelezettségükre is !

Befejezésképpen visszautalok Miniszterelnökség által szervezett konferencia államtitkári expozéjára: …rendkívül fontos, hogy a társadalom legszélesebb rétegei is bekapcsolód- hassanak a jogszabályok előkészítésébe, elősegítve ezzel a közjó érdekében a jogi szabályozás sokoldalú megalapozását, ezzel pedig a jogszabályok minőségének és végrehajthatóságának javítását, amelyek együtt a jó állam elengedhetetlen feltételei.

Végül egy általános érvényű gondolat, ami számomra egyúttal közigazgatási alapelv is: A „szoktuk” a közigazgatásban nem jogi kategória! Köszönöm a figyelmet! Sándor József