Az államháztartási számvitel 2014. évi változása.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
(Rendező, „átfordító” mérleg) 2013.
Advertisements

Az államháztartás új számviteli rendszere
A évi számviteli változásokkal kapcsolatos ellenőrzési feladatok
SZÁMVITEL.
Az államháztartás új számvitele
Az államháztartás új számvitele Készítette: Győrffi Dezső
Az államháztartási számvitel 2014
Az államháztartás új számviteli rendszere
Számviteli alapelvek Számviteli politika
- 2. SZÁMVITELI ALAPOK –.
Kereskedelmi gazdálkodás elemzése
Egyes pénz- és tőkepiaci szolgáltatásokat is végző egyéb vállalkozások éves beszámoló készítési és könyvvezetési kötelezettségének sajátosságairól szóló.
Vasúti számviteli információrendszer
A tárgy: Számvitel alapjai kódja: SZAM1KOMPZS
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
2014. Január 1-jétől várható számviteli változások
A számvitel szerepe az adójogban
1 Változások az önkormányzatok évi tervezésének, gazdálkodásának szabályozásában.
Kézdi Árpád Államháztartási Szabályozási Főosztály
A költségvetés készítésének és elfogadásának folyamata
Hajdics Antónia Államháztartási Szabályozási Főosztály
Időközi adatszolgáltatások teljesítése
Előadó: Dr. Printz János az MKVK Költségvetési Tagozatának elnöke
A VÁLLALKOZÁSOK VAGYONA
A SZÁMVITELI TÖRVÉNY évi C. törvény
Könyvvezetési feladatok
KÖNYVELÉSI TÉTELEK SZERKESZTÉSE, A SZÁMLAKERET
„I. Alternatív finanszírozási stratégiák” Sopron, október 3
Horváthné Adácsi Judit Államháztartási Szabályozási Főosztály
SZÁMVITEL B.Sc. képzés. Cél: információigény kielégítése  külső és belső érintettek Tulajdonosok, befektetők Hitelezők KözvéleményHatóságok Kormányzati.
Beszámoló készítés és a KGR űrlapok összefüggései
Üzemgazdasági szemlélet a gyakorlatban
Nagy Anikó / Hegedűs Iván
PILIS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA Beszámolót kiegészítő információk I. félév.
EGYES PÉNZÜGYI INTÉZMÉNYEK SAJÁTOSSÁGAI Készítette: Szabó Gabriella.
Beszámoló készítés, év végi zárás Összeállította: Horváth Józsefné Költségvetési minősítésű könyvvizsgáló.
Költségvetési szervezetek évi beszámolója. Vonatkozó jogszabályok: (1/2) évi XXXVIII. törvény az államháztartásról - 292/2009. (XII. 19.)
Adózói fórum – A végelszámolás számvitele „röviden” Kovács Lajos
Számvitel S ZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk... Hiányzik egy jól.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Hol tartunk… Beszámoló –Mérleg –Eredménykimutatás Értékelés – – – –2004- –Immateriális javak,
GAZDASÁGI ESEMÉNYEK Minden olyan esemény, amely a vállalkozás vagyonát közvetlenül, vagy közvetetten megváltoztatja. VAGYON ESZKÖZÖK = FORRÁSOK Ha az.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk... Hiányzik egy jól strukturált rendszer.
Egyházak számvitele Horányi Márton. 296/2013. Korm. rendelet évi CCVI. tv Törvényi háttér:
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
Az államháztartás számvitelének aktualitásai, változásai 2017-től
A SZÁMVITELRŐL SZÓLÓ ÉVI C. TÖRVÉNY MÓDOSÍTÁSAI
5. KÖNYVVITELI ALAPFOGALMAK
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály.
Vállalkozások pénz és költséggazdálkodása
SZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály.
Könyvvizsgálat Guzmics Zsuzsanna
SZÁMVITEL.
285 Eredmény 1000 Tulajdonos Eszköz Forrás 500 Bankhitel
Időközi adatszolgáltatások teljesítése
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
Általános problémák költségvetési szervek Költségvetési számvitel: Előirányzat > Kötelezettségvállalás > Teljesítés Maradvány = Korrigált pénzeszköz Központi.
KÖNYVELÉSI TÉTELEK SZERKESZTÉSE, A SZÁMLAKERET
Mikrogazdálkodói beszámoló magyar számviteli standard
Országgyűlési Képviselők választása április 8.
ÁLLAMHÁZTARTÁSI SZÁMVITELI VÁLTOZÁSOK
A SZÁMVITELI TÖRVÉNY évi C. törvény
Kötelezettségvállalás nyilvántartása, számvitele
Előadás témája: Eredménykimutatás fogalma, célja, szerkezete, formái
Előadás másolata:

Az államháztartási számvitel évi változása

Vonatkozó jogszabályok: /85/EU irányelv, - 307/2013. Kormány rendelet, (Áhsz módosítása) - ESA 95, (kormányzati kézikönyv) - 36/2013. NGM rendelet, (rendező mérleg) - 38/2013. NGM rendelet. (kötelező gazdasági események)

Célja ( 1/3 ): - Államháztartás egészére egységes számviteli szabályok, - egységes vagyonértékelés - egységes kimutatás -- államháztartás valamennyi bevételére, kiadására, -- a nemzeti vagyonra.

Célja ( 2/3 ): - a költségvetési és a vagyontételek konszolidálhatóságának biztosítása, - egyes tevékenységek teljesítményének eredményességének, önköltségének mérésére, - középtávú szempontok érvényesítése a követelések és kötelezettségek mérésével.

Célja ( 3/3 ): - fiskális fegyelem fenntartása, - közszolgáltatások működési hatékonyság javítása, - MIS (program alapú rendszer) és - az informatikai háttér kialakítása, - modern pénzügyi menedzsment kialakítása.

Beszámolók (1/2): - konszolidált éves beszámoló leadási határideje április éves beszámoló leadási határideje február 28., - rendező mérleg határideje március 31., - a havi, a negyedéves és az éves zárások feladatait az Ahsz rögzíti (nincs féléves beszámolási kötelezettség).

B eszámolók (2/2): - éves – naptári év végén- beszámoló részei: egyedi költségvetési beszámoló, konszolidációs beszámoló, mérlegjelentés, - negyedéves beszámoló részei: költségvetési jelentés és mérlegjelentés. - egyedi költségvetési beszámoló részei: mérleg, költségvetési jelentés, eredménykimutatás, maradvány kimutatás, költségekről és megtérült költségekről szóló kimutatás, kiegészítő melléklet.

Kiegészítő melléklet csak számszaki kimutatásokat tartalmaz. A beszámoló háromoszlopos lesz. A mérleg tagolása jelentősen megváltozik. Például, két új mérleg sor az aktív és passzív időbeli elhatárolások használata kötelező. A mérlegben a vagyonkezelésre átadott eszközöket az átvevő mutatja ki, ha a mindkét fél az államháztartáson belüli. Amennyiben az átvevő államháztartáson kívüli, akkor az átadónál is szerepel az átadott eszköz.

Rendező mérleg (1/3): december 31-i dátumra minden eszközt és forrást, valamint kötelezettségvállalást leltárral kell alátámasztani. (A követeléseket és kötelezettségeket a évi nyitó költségvetési számvitelben legalább 8 féle módon kell csoportosítani és ehhez kell a megfelelő leltár!) - eszközöket minősítni kell - elfekvő készlet, hibás,…- és szükség esetén selejtezni december 31-i mérleget rendezi a évi nyitó mérleggel.

Rendező mérleg (2/3): ki kell vezetni - az alapítás-átszervezés és a kísérleti fejlesztés aktivált értékét, - a tulajdonosnál, azon eszközök bruttó értékét, értékcsökkenését, értékhelyesbítését, amelye eszközökre államháztartáson belüli szervezettel vagyonkezelői jogot létesített, az ezzel kapcsolatos tartalékokat és kötelezettségeket,

Rendező mérleg (3/3): Ki kell vezetni a támogatási program előlegek és az előfinanszírozás miatti követeléseket és kötelezettségeket. Pénzügyileg rendezni kell azokat a függő, átfutó kiadásokat és bevételek, amelyek téves pénzügyi teljesítésből, elszámolásból ered. A belföldi idegen pénzeszközöknek év végén ne maradjon egyenlegük.

ÚJ ÁHSz Az államháztartás számvitele - a költségvetési számvitelből - és a pénzügyi számvitelből áll. (a Számviteli törvény rendelkezéseit kell alkalmazni, kivéve ahol az új Áhsz nem ír elő eltérő szabályozást.) ÚJ ÁHSz Az államháztartás számvitele - a költségvetési számvitelből - és a pénzügyi számvitelből áll. (a Számviteli törvény rendelkezéseit kell alkalmazni, kivéve ahol az új Áhsz nem ír elő eltérő szabályozást.)

A költségvetési számvitel (jellemzően nyilvántartási számlák, nullás számlaosztályban) - bevételi és kiadási előirányzatok alakulásának, - követelések, kötelezettségvállalások, más kifizetési kötelezettségek és ezek teljesítésének, - az önkormányzati támogatások felhasználásának valóságnak megfelelő, folyamatos bemutatása. A zárt rendszerű, áttekinthető nyilvántartást és az éves költségvetési beszámoló ezekre vonatkozó részeinek megbízható és valós összképét segíti.

Pénzügyi számvitel (1-9 számlaosztályban, módosított eredményszemléletű, kettős könyvvezetés) - a vagyon és annak változása, - a tevékenység eredménye, valóságnak megfelelő, folyamatos bemutatása. A zárt rendszerű, áttekinthető nyilvántartást és az éves költségvetési beszámoló ezekre vonatkozó részeinek megbízható és valós összképét segíti.

Számlakeret jellemzői (1/2): - egységes, kötelező, de alábontása megengedett, (intézményi számlarend kialakításához szabályozók várhatók) - vállalkozói számlakeret felépítését követi, (közgazdasági osztályozás szerinti számlaosztály, funkcionális osztályozás szerint 7. és 9. számlaosztály szakfeladatok szerint)

Számlakeret jellemzői (2/2): Nullás számosztályba kerül: - a kötelezettségvállalások gyűjtése (intézményi számlarend kialakításához szabályozók várhatók) - követelések halmozott gyűjtése, - funkcionális osztályozás (közgazdasági osztályozás szerinti számlaosztály, funkcionális osztályozás szerint 7. é s9. számlaosztály szakfeladatok szerint) - rovatrend alkalmazása.

Kötelező kontírozási számlakeretet a készülő rendelet tartalmazza. Számviteli szabályzatokat javítani, módosítani kell. A közgazdasági osztályozású tagolást, az egységes rovatrendben biztosítja. Az új tagolási rend eltér az előző évitől évi tervezésnél már az új rovatrendet használjuk. A főkönyvi számlák csökkennek, azonban a rovatrendi tagozódás részletesebb alábontás okoz.