Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Általános problémák költségvetési szervek Költségvetési számvitel: Előirányzat > Kötelezettségvállalás > Teljesítés Maradvány = Korrigált pénzeszköz Központi.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Általános problémák költségvetési szervek Költségvetési számvitel: Előirányzat > Kötelezettségvállalás > Teljesítés Maradvány = Korrigált pénzeszköz Központi."— Előadás másolata:

1 Az éves költségvetési beszámolók könyvvizsgálata során felmerült egyes témakörök

2 Általános problémák költségvetési szervek Költségvetési számvitel: Előirányzat > Kötelezettségvállalás > Teljesítés Maradvány = Korrigált pénzeszköz Központi költségvetési szerveknél a szabad maradvány kérdése Ávr 150 § (4)

3 Tájékoztatjuk a tisztelt Adatszolgáltatókat, hogy az adatszolgáltatási bírság kiszabására okot adó késedelem első napja a évi éves beszámoló és Időközi mérlegjelentés - IV. negyedév (Éves elszámolás) adatszolgáltatások esetében: március 6. A évi éves költségvetési beszámoló adatszolgáltatást alátámasztó főkönyvi kivonat adattartalmával összefüggésben tájékoztatjuk a tisztelt Adatszolgáltatókat, hogy a évi költségvetési beszámoló kitöltési útmutató II/B/13. A 13. űrlap címében foglaltak szerint a 13. űrlap kitöltésekor az 5. oszlopot a 8. és 9. számlaosztály (a zárás során az 5. számlaosztály számlái átvezetésre kerülnek a 8. számlaosztályba, így csak a 8. számlaosztályt kell a költségek, ráfordítások kitöltésére használni) adott sorhoz tartozó könyvviteli számlájának december 31-ei egyenlege alapján kell kitölteni, ahogyan azt a korábbi években is.

4 Maradványkimutatás Összeállítása a költségvetési számvitel adataiból történik. Külön az alaptevékenység és külön a vállalkozási tevékenység eredménye, mivel a vállalkozási után befizetési kötelezettség van. Ellenőrizzük le a kiadások-bevétel ellenszámláiból is!!!

5 2017. december 31-el megszűnt költségvetési szerveknél
 Maradvány nem lehet!!!!! Aktív-Passzív időbeli nem lehet Áhsz 49/B (1)

6 Pénzügyi számvitel Aktiválandó érték összetétele még mindig problémás Leltározás, leltárkiértékelések Követelések, értékvesztések Időbeli elhatárolások – megszűnőnél nem maradhat!!! Támogatások elszámolása

7 Leltározás, leltárkimutatás
A beszámoló minden mérlegsora leltárral alátámasztott legyen Zárlati ütemterv elkészítése, felelősök, határidők megjelölésével Leltározási ütemterv (hiányosságai), utasítás Vagyonkezelésbe vett eszközt minden évben leltározni kell (Áhsz 22.§(3) A vagyonkezelői, koncessziós szerződés eltérő rendelkezése hiányában a (2) bekezdés a) pontja szerinti leltározást a működtető, vagyonkezelő külön térítés és díjazás nélkül, évente köteles elvégezni.) – ÁSZ megállapítások!!! - a használt, de a mérlegben értékkel nem szereplő immateriális javakat, tárgyi eszközöket, készleteket a leltározási és leltárkészítési szabályzatban meghatározott módon kell leltározni. Készletek Közmunka program keretében előállított eszközök Saldo évi kiadványa - Követelések, kötelezettségek – egyenlegközlők kiküldése, visszaérkezési határidő!!!

8 Leltározás, leltárkimutatás
Mérlegtételek alátámasztása leltárral • leltározással kapcsolatos feladatok végrehajtása, – Minden 3 évente? – Nem! Lehet eszköztípusonként 3 / 2 / 1 évre vegyesen, de akkor teljes körűen! – Számítógépek, egyéb informatikai eszközök 33% écs miatt nem illik 3 évente • leltárkimutatások elkészítése – Ha fizikai leltározás nincs, akkor analitikából előállítás • leltárkimutatások értékelése!!!! – Hiány, többlet

9 Mérlegtételek A követelés elismert, ha - szerződésen alapuló követelésnél a partner nem kifogásolja meg a számlát, a teljesítéssel kapcsolatban sem minőségi, sem mennyiségi kifogást nem emel, - az elfogadott váltó a törvényi előírásoknak megfelel, - jogszabályon alapuló követelések esetében érvényes jogszabály, határozat biztosítja az elismertséget, a dokumentálhatóságot, még akkor is, ha az adós vitatja azt.

10 Mérlegtételek Elévülés fogalmát átalakította Ptk.6:21. §-25. § – 5 év, vagy eltérően rendelkeznek róla a szerződésben, de nem zárhatják ki ez semmis – Elévülés megszakítása • Tartozás elismerése • Egyezség • Bírósági út • Csődeljárás • Fizetési felszólítás az elévülést nem szakítja meg – Polgári Törvénykönyvről szóló évi V. törvény

11 Mérlegtételek behajthatatlan követelés: az a követelés, – amelyre az adós ellen vezetett végrehajtás során nincs fedezet, vagy a talált fedezet a követelést csak részben fedezi – (amennyiben a végrehajtás közvetlenül nem vezetett eredményre és a végrehajtást szüneteltetik, az óvatosság elvéből következően a behajthatatlanság – nemleges foglalási jegyzőkönyv alapján – vélelmezhető

12 Mérlegtételek behajthatatlan követelés: az a követelés, – amelyet a hitelező a csődeljárás, a felszámolási eljárás, az önkormányzatok adósságrendezési eljárása során egyezségi megállapodás keretében elengedett, – amelyre a felszámoló által adott írásbeli igazolás (nyilatkozat) szerint nincs fedezet, – amelyre a felszámolás, az adósságrendezési eljárás befejezésekor a vagyonfelosztási javaslat szerinti értékben átvett eszköz nem nyújt fedezetet, – amelyet bíróság előtt érvényesíteni nem lehet, – amely a hatályos jogszabályok alapján elévült. • A behajthatatlanság tényét és mértékét bizonyítani kell – DOKUMENTÁLÁS!!!

13 Mérlegtételek Időbeli elhatárolások Könyvelése csak a pénzügyi számvitelben történik Aktív időbeli elhatárolások - Bevételek aktív időbeli elhatárolását, a költségek, ráfordítások aktív időbeli elhatárolását és a halasztott ráfordításokat. - A mérlegben az eredményszemléletű bevételek aktív időbeli elhatárolása között az olyan járó eredményszemléletű bevételeket kell kimutatni, amelyek csak a mérleg fordulónapja után esedékesek, de a mérleggel lezárt időszakra számolandók el. - A mérlegben a költségek, ráfordítások aktív időbeli elhatárolása között a mérleg fordulónapja előtt felmerült, elszámolt olyan összegeket kell kimutatni, amelyek költségként, ráfordításként csak a mérleg fordulónapját követő időszakra számolhatók el. - A mérlegben a halasztott ráfordítások között az Szt. 33. § (1) bekezdése szerintieket kell kimutatni

14 Mérlegtételek Passzív időbeli elhatárolások
Passzív időbeli elhatárolásokon belül kell kimutatni az eredményszemléletű bevételek passzív időbeli elhatárolását, a költségek, ráfordítások passzív időbeli elhatárolását és a halasztott eredményszemléletű bevételeket. A mérlegben az eredményszemléletű bevételek passzív időbeli elhatárolása között a mérleg fordulónapja előtt a pénzügyi számvitelben elszámolt olyan eredményszemléletű bevételeket kell kimutatni, amelyek a mérleg fordulónapja utáni időszak eredményszemléletű bevételét képezik. Halasztott bevételek – problémák!!!

15 Passzív időbeli elhatárolásokra esetek (elsősorban fejlesztéshez kapcsolódóan) 1. Pénzt megkapta 2017-ben, még semmit nem költött el belőle, akkor a teljes összeg PIE (bevételek elhatárolása) Következő évben visszavezetés, ha tudom, hogy mennyi a fejlesztési és mennyi a működési, akkor osztom a fejlesztésit halasztott bevételre.

16 2. A támogatást megkaptuk, teljes mértékben el is költöttük, akkor amennyi az 1 számlaosztályba került belőle az halasztott bevétel, a többi a bevételek között marad 3. Támogatást megkaptuk, ahhoz résszámlát kaptunk. A részszámla összegével azt csináljuk, mint a 2. tételnél leírtam, a maradék teljes egészében bevételek PIE 4. A B816-on kapott támogatás nem határolható el!!! A B816. Központi, irányító szervi támogatás rovaton kapott támogatás nem felhasználási célhoz kötött, így az működési és felhalmozási célú ráfordítások finanszírozására is fordítható.

17 Támogatások elszámolásánál továbbra is felmerült problémák:
Nem végleges bevételként, kiadásként kerülnek elszámolásra Nincs átvezetve a fejlesztési halasztott bevételre, illetve nem megfelelő összegben Nem kerülnek kimutatásra a 0 számlaosztályban 031. Támogatási célú előlegekkel kapcsolatos elszámolási követelések 044. Támogatási célú előlegekkel kapcsolatos elszámolási kötelezettségek Mindkettő a 006. Egyéb nyilvántartási ellenszámlával szemben

18 Csák Ibolya liceum.audit@upcmail.hu Tel.: 70/311-7617
Köszönöm a figyelmet Csák Ibolya Tel.: 70/


Letölteni ppt "Általános problémák költségvetési szervek Költségvetési számvitel: Előirányzat > Kötelezettségvállalás > Teljesítés Maradvány = Korrigált pénzeszköz Központi."

Hasonló előadás


Google Hirdetések