Összefoglalás. 1.) Csoportosítsd a felsorolt dolgokat aszerint, melyik anyag, melyik nem! labda, felhő, ünnep, gravitációs mező, nap, Nap, hétfő, szám.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A gázok rendezetlen hőmozgást végző részecskékből állnak. A Brown-mozgás a porszemek, virágporok és más apró testecskék rendezetlen mozgása. Ezt az atomi.
Advertisements

Összefoglalás Csillagászat. Tippelős-sok van külön 1. Honnan származik a Föld belső hője? A) A Nap sugárzásából. B) A magma hőjéből. C) A Föld forgási.
A hőáramlás Definíció: Ha a folyadékot vagy gázt egy területen melegítjük, akkor a melegítés hatására kitágul, a sűrűsége kisebb lesz, a kisebb sűrűségű.
„Zaj vagy zene?”. Rezgés vagy lengés Definíció: A rezgés vagy lengés olyan mozgást jelent amely ismétlődik egy egyensúlyi pont körül. A rezgés és lengés.
Készítette: Ócsai Olivér 9/C. 1. A súlyos és a tehetetlen tömeg közti különbségeknek a felfedezése 2. A két tömegfajta közti különbség 3. Eötvös Loránd.
Fénytan - összefoglalás. Mit nevezünk fényforrásnak? Azokat a testeket, amelyek fényt bocsájtanak ki. Hogyan csoportosíthatjuk ezeket? Írj egy-egy példát.
Elsőrendű és másodrendű kémiai kötések Hidrogén előállítása A hidrogén tulajdonságai Kölcsönhatások a hidrogénmolekulák között A hidrogénmolekula elektroneloszlása.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék ENERGETIKA VILLAMOS ENERGIA FAZEKAS ANDRÁS ISTVÁN.
Minden test nyugalomban van, vagy egyenes vonalú egyenletes mozgást végez mindaddig, amíg környezete meg nem változtatja mozgásállapotát. Az olyan vonatkoztatási.
Az erő def., jele, mértékegysége Az erő mérése Az erő kiszámítása Az erő vektormennyiség Az erő ábrázolása Támadáspont és hatásvonal Két erőhatás mikor.
1. témazáró előkészítése
Mérése Pl. Hőmérővel , Celsius skálán.
Komplex természettudomány 9.évfolyam
Termikus analízis Csoportosítás: Kalorimetria
Hőtani alapfogalmak Halmazállapotok: Halmazállapot-változások:
A mozgás kinematikai jellemzői
Deformáció és törés Bevezetés Elasztikus deformáció – analógiák
Az elektrosztatikus feltöltődés keletkezése
Kérdés és válasz Minták és technikák
HŐTÁGULÁS.
Komplex természettudomány 9.évfolyam
A sűrűség.
Komplex természettudomány 9.évfolyam
A gázállapot. Gáztörvények
Levegőtisztaság-védelem 6. előadás
 : a forgásszög az x tengelytől pozitív forgásirányában felmért szög
Mozgás ès nyugalom - Armeanu Ildiko.
Komplex természettudomány 9.évfolyam
Hangtan „Zaj vagy zene?”.
I. Az anyag részecskéi Emlékeztető.
Idojaras szamitas.
Munka és Energia Műszaki fizika alapjai Dr. Giczi Ferenc
 : a forgásszög az x tengelytől pozitív forgásirányában felmért szög
KOLLEKTÍV MOZGÁS STATISZTIKUS FIZIKÁJA
Gravitációs kölcsönhatás
Szimmetrikus molekula
I. Az anyag részecskéi Emlékeztető.
Egy test forgómozgást végez, ha minden pontja ugyanazon pont, vagy egyenes körül kering. Például az óriáskerék kabinjai nem forgómozgást végeznek, mert.
KINEMATIKA (MOZGÁSTAN).
Izoterm állapotváltozás
Az anyagi pont dinamikája
Elektrosztatikus festés (szinterezés)
Az energia.
A SÚLY.
A fonálinga Mivel a fonálra kötött kicsi test egy köríven rezgőmozgást végez, mozgása a rezgéseknél alkalmazott mennyiségekkel jellemezhető. A fonálinga.
A szilárd állapot.
Elektromos kölcsönhatás
RUGÓK.
Elektromos alapjelenségek
Időjárási-éghajlati elemek: a hőmérséklet, a szél, a nedvességtartalom, a csapadék (tk. 100 – 108. oldal) FÖLDRAJZ.
Halmazállapot-változások
2. A KVANTUMMECHANIKA AXIÓMÁI
Hőtan Összefoglalás Kószó Kriszta.
GIGÁSZI ERŐK.

Emlékeztető/Ismétlés
A mérés
Az elektromágneses indukció
A Föld helye a Világegyetemben. A Naprendszer
Fraktálok.
Zsugorkötés Kötés illesztéssel zsugorkötés
Háttértárak Merevlemezek.
Háttértárak Merevlemezek.
Időjárás, éghajlat.
Termikus kölcsönhatások
A talajok mechanikai tulajdonságai III.
Elektromos alapfogalmak
Egyenletesen változó mozgás
Halmazállapot-változások
Előadás másolata:

Összefoglalás

1.) Csoportosítsd a felsorolt dolgokat aszerint, melyik anyag, melyik nem! labda, felhő, ünnep, gravitációs mező, nap, Nap, hétfő, szám Anyag:labda, felhő, gravitációs mező, Nap Nem anyag:ünnep, hétfő, szám

2.) Melyik igaz (i), melyik nem (h) ? Minden anyag látható. Ami mozog, az anyagból van. A fizikai mező is anyag. Minden, ami látható, anyagból van. hiiihiii

3.) A következő állítások szilárd halmaz- állapotú testekre vonatkoznak. Melyik igaz (i), melyik hamis (h)? Sok apró részecskékből állnak Az egyes részecskék között nagy a távolság Alakjuk nem állandó A részecskék között a vonzóerő nagy ihhiihhi

4.) A forró kávéval telt poharat hideg vízbe tesszük. A bekövetkező hőmér- séklet-változást a grafikon mutatja. Mennyi volt a kávé kezdeti hőmérséklete? Mennyi lett a közös hőmér- séklet? Mennyivel változott a víz hőmérséklete? Hogyan változott a víz részecskéinek mozgása? 50 C o 30 C o 10 C o gyorsult Mi az ilyen kölcsönhatás neve?Termikus kölcsönhatás

5.) Az ábrán látható két mágnes taszítja egymást. Jelöld a pólusait! É 6.) Hogyan hozható egy test elektromos állapotba? Írj rá példát is! Egy test elektromos állapotba egy tőle különböző anyagú, vele közvetlenül érintkező másik test hatására kerülhet. Pl. műanyag rúd dörzsölése

7.) Melyik igaz (i) és melyik hamis (h) állítás? A gravitációs kölcsönhatás mindig vonzásban nyilvánul meg. Az elektromos mező csak a fémekkel lép kapcsolatba. Mechanikai kölcsönhatás, ha egy labdába belerúgunk. Az állandó sebességgel kanyarodó autó mozgásállapota nem változik. ihihihih

8.) Nevezz meg olyan kölcsönhatásokat, amelynél Mozgásállapot-változás jön létre: Alakváltozás jön létre: Halmazállapot-változás jön létre Hőmérséklet-változás jön létre: Az autó kanyarodása Két autó ütközése A víz forralása A tea hűtése

9.) Írj példát az alábbi kölcsönhatásokra! Termikus kölcsönhatás: Elektromos kölcsönhatás: Gravitációs kölcsönhatás: A tea hűtése A vasaló működése A leejtett pohár