A bementi mérések és a visszajelzések értékelése a szakiskola 9. – 10. évfolyamában 626. Szakképző Iskola és Kollégium Mezőtúr.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Ádám László Középiskola és Szakiskola, Nagykőrös 1.
Advertisements

PÁLFFY MIKLÓS KERESKEDELMI SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA.
Regionális konferencia Szolnok március 12..
A képzett szakemberekért SZMBK KERETRENDSZER 2.1. előadás.
1. Bethlen Gábor Középiskola, Szakképző Iskola és Kollégium Nyírbátor 2 Iskolai közösségek A tanulók összetétele: A tanulói létszám jelenleg:780 fő –Szakközépiskolai.
TÖRTÉNELEM ÉRETTSÉGI A VIZSGA LEÍRÁSA VÁLTOZÁSOK január 1-től.
M ESTERPEDAGÓGUS SZAKTANÁCSADÓK FELADATAI. Megállapodás megkötése-aláírás után a HMPI-nek visszaküldeni, melyet az OFI-ba továbbítunk aláírásra Útiköltség.
Az IKER önértékelő IKER társadalmasítás workshop Budapest, április 12.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET 2007 Menner Ákos. A minőségfejlesztés intézményi ritmusa Önértékelés 2006 Önértékelésből származó fejlesztési célkitűzések.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
Bánki Donát Szakképző Iskola Kisbér Mérés Értékelés Csoport munkája és terve a 2006/2007 tanévre, 2011-ig.
NSZFI SZFP Programkoordinációs Iroda Minőségfejlesztési Terület Teljesítményértékelési rendszer A képzett szakemberekért Információgyűjtés.
A szaktanácsadás szolgáltatási terület dokumentációja Némethné Józsa Ágnes Intézményfejlesztési referens.
Kalocsa Iskolánk városa. Székesegyház Dózsa György Gazdasági, Műszaki Szakközépiskola és Szakiskola, Kollégium OM azonosító:
Projekt módszer óvodai alkalmazásának egy lehetséges változata Encsen „Jó gyakorlat” bemutatása Sárospatak, Léportné Temesvári Ildikó és Zsiros.
A Szociális intézményi férőhely kiváltási szakmai koordinációs műhely munkája – EFOP VEKOP/15 TÁRS PROJEKT bemutatása EFOP VEKOP
Work-based Learning in CVET Az ALFA KISOSZ Érdekvédő és Képző Egyesület szerepe a projekt megvalósításában Előadó: Czibula Zoltán igazgató ALFAKÉPZŐ.
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Szaktanácsadás 2015/2016 Készítette: Szabó Klára.
Adottságok tényszerű megfogalmazása 4.6. előadás
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Projektszellemű tanítási foglalkozások a szakiskola évfolyamán
LEHET JOBB A GYEREKEKNEK!
Munkaközösségek támogatása, bemutatófoglalkozások szervezése
Az iskolai könyvtár telepítése, térszervezése és felszerelése
Gyűjtőköri szabályzat
Kompetenciamérés a Szakiskolai Fejlesztési Program II. keretében 2007
Zsiros Péter A Bolyai János megyei matematikaverseny feladatsorairól és a javítás egységesítéséről Zsiros Péter
Mayer József Budapest február 27.
Táncsics Mihály Szakközépiskola Szakiskola és Kollégium Veszprém
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM
videós team Team vezetője: Tariné Péter Judit Tagok:
Az iskolai könyvtár szolgáltatás típusai
D Á N I A 2007.november Készítette: KOVÁCSNÉ NAGY MÁRIA.
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Kompetenciák az osztott tanárképzésben
szakmai referens, országos versenyszervező
Baross László Mezőgazdasági Szakközépiskola és Szakiskola Mátészalka
Kiskunfélegyházi Szakképző Intézmény és Kollégium Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Középiskolája és Szakiskolája OM azonosító: Kiskunfélegyháza,
KRE-AKTÍV motivációs projekt
Mátészalkai Szakképző Iskola
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM
A szaktanácsadásról.
KOSSUTH LAJOS KÖZOKTATÁSI INTÉZMÉNY OROSHÁZA
Statisztika 10 évf. 3 osztály 82 tanuló 9 évf. 4+1 osztály 118 tanuló Minden osztályt külön pedagógus javított 8 fő - részben of, ha vállalta.
A bemeneti kompetenciamérések és a visszajelzéseken alapuló fejlesztő munka bemutatása a Farkas Gyula Közoktatási Intézmény Dr. Illyés Sándor intézményegységében.
Projektmunka Földrajzolok
Kandó Kálmán Szakközépiskola és Szakiskola
MEGKEZDTÜK A FELKÉSZÜLÉST A TANULÓI LAPTOP PROGRAMRA
Sajátos nevelési igényű tanulók a kompetenciamérésben
Bemutatkozik az iskolapszichológus
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Életpálya-tanácsadás Csanádi Nikolett Hényel Anett.
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
Sajben - Kenyeres Márta munkaközösség-vezető
Környezeti Kontrolling
Új pályainformációs eszközök - filmek
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
A Vezetői munka értékelése a szülők szemével
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
I. HELYZETFELMÉRÉSI SZINT FOLYAMATA 3. FEJLESZTÉSI FÁZIS 10. előadás
9-10.-es bemeneti mérések és a fejlesztő munkánk
Scool-Túra Kft Miskolc Széchenyi út 36.
Intézmény minőségirányítási programja
Az AE Szövetség szervezet fejlesztése
Bemeneti kompetenciamérés 2007/2008 tanév
Iskolai szociális segítő
A dolgozói teljesítménymérés gyakorlata a százhalombattai Hamvas Béla Városi Könyvtárban Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár Minőségirányítási szakmai nap.
LIA Alapítványi Ált. Isk. és Szki. Piliscsabai Tagintézménye
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN
AZ ORSZÁGOS KOMPETENCIAMÉRÉSEK MEGSZERVEZÉSE A TANODÁBAN
Előadás másolata:

A bementi mérések és a visszajelzések értékelése a szakiskola 9. – 10. évfolyamában 626. Szakképző Iskola és Kollégium Mezőtúr

Képek a iskolánkról, diákjainkról

A bemeneti mérés statisztikája 2007/2008  9. évfolyam: 85 fős létszámú  10. évfolyam: 40 fős létszámú  A tanulók részvételi aránya:  Összesen az előkészítésben, lebonyolításban 6, a javításban és a feldolgozásban 2 pedagógus vett részt. 9.évfolyam10.évfolyam Kommunikáció A89,50%90% Kommunikáció B94,20%87,50% Szabálykövetés 91,60% 87,50% Problémamegoldás91,60%85% Szociális kompetencia84,70%95%

Tanulók visszajelzései POZITÍVUMOK:  a megszokottól eltérő  újszerű, érdekes  meglepő volt a filmvetítés, lehetne máskor is  nem volt túl nehéz, meg tudtuk oldani  felpezsdítette a napi megszokott munkát NEGATÍVUMOK:  kevés volt az idő minden feladat megoldására  nem mindent értettünk a tesztekben  túl hosszúak voltak a feladatok  értelmetlen az egész

Tanári visszajelzések  A diákok egy része nem tudta időre befejezni a feladatokat, ezért több részt üresen, megoldatlanul hagyott.  A hosszabb szövegezésű feladatokhoz sokan neki sem fogtak, mert túl bonyolultnak találták.  Nem minden tanulónak tükrözi a valódi képességeit, tudását az összesített eredmény.  Ha kapnánk ilyen feladatokat, teszteket a napi munkához, akkor célirányosabban tudnánk a tanulóinkat fejleszteni.  Kevés idő van igazi kompetenciafejlesztő anyagok kidolgozására, a könyvek nem ilyenek.

Tanári visszajelzések  A feladat nélkül nem tudunk mit kezdeni az értékeléssel. Miért nem maradhat feladatlap az iskoláknál?  A szociális kompetencia eredményeinek értelmezésében, feldolgozásában nem minden kollega tud egyértelműen segíteni.  Nem ismerjük a tesztek összeállításának szempontjait, a feladatokhoz tartozó kompetenciákat – hogyan csatlakozzunk aktívan a fejlesztő munkához, ha nem tudom pontosan, mit és hogyan fejlesszek?  Kérünk szakmai segítséget, ötleteket, segédanyagokat.

Visszajelzések - tanulói reakciók  „Nem értek vele egyet…” – hárítás, elutasítás  „Nem érdekel…” – érdektelenség, motiválatlanság a szöveges értékelés kapcsán  „Hát, van benne valami…” – vegyes megítélés, a javaslatok, értékelés részbeni elfogadása  „Jé, tényleg…” – rácsodálkozás a tesztek hasznosságára, aktív részvétel az eredmények feldolgozásában, javaslatok, ötletek.

Visszajelzések – pedagógusok reakciói Nem minden osztályfőnök egyformán elhivatott az egyéni fejlesztés megvalósításában, így a vélemények is különbözőek: Nem minden osztályfőnök egyformán elhivatott az egyéni fejlesztés megvalósításában, így a vélemények is különbözőek: „Ki fizeti meg a plusz munkát, amit a feldolgozásra és az értékelésre fordítok?” „Nagyon leterhelt vagyok, nincs időm a meglévő feladataim mellett még ennyi munka elvégzésére.” „EGYEDÜL NEM MEGY - Szükség van egy iskolai szinten működő, egységes rendszerre, ami segíti a mérés eredményeinek hasznosítását a napi gyakorlatban: feladatok, felelősök, ütemezés.

A visszajelzések értékelése POZITÍVUMOK  nem teljesen elutasító a szöveges visszajelzés  segíti a MÉCS, ill. a szaktanárok, osztály- főnökök munkáját  egyénre szabott, árnyaltabb képet nyújt a diákokról  ötleteket ad a további munkához NEGATÍVUMOK  néhány kollegának még nagyon új a rendszer, nem tud vele azonosulni, ellenérzést fejt ki  a dokumentáció vezetése, elhelyezése napi szintű használata sok problémát vet fel

Iskolai fejlesztések a bemeneti mérések eredményeinek hasznosítására  A mérések eredményeinek feldolgozási rendje iskolánkban  Fontosabb elemei:  1. Globális tájékoztatás az of részéről  2. Egyéni – pozitív irányban  - negatív  3. Kritikus területek célirányos fejlesztése  4. Iskolai mérőeszköz gyűjtemény fejlesztése

Iskolai fejlesztések a bemeneti mérések eredményeinek hasznosítására  A feldolgozási folyamatban érintett csoportok:  1. Osztályfőnökök1. Tanulók  2. Szaktanárok2. Szülők  3. MÉCS-csoport  4. Igazgatóhelyettes – iskolavezetés iskolavezetés

Iskolai fejlesztések a bemeneti mérések eredményeinek hasznosítására  A folyamat szakaszai:  1. Az osztályfőnök átnézi és értékeli az eredményeket.  2. Megbeszélést tart a szaktanárokkal és a vezetéssel a fejlesztés kidolgozása céljából. Meghatározzák a kritikus területeket, és ezek alapján kidolgoznak egy cselekvési tervet. Ez tartalmazza a fejlesztési szempontot és a kitűzött célt az adott terület fejlesztésére.  3. A fejlesztési irányvonalak alapján legalább 2 hetente 1 alkalommal gyakorló órán ilyen típusú feladatokat/feladatsorokat gyakorolnak.

Iskolai fejlesztések a bemeneti mérések eredményeinek hasznosítására  4. A szaktanárok a gyakorlás után ilyen jellegű feladatokból összeállítanak egy-egy mérőeszközt – ellenőrzés céljából. Néhány mondatos értékelésben összegzik a hibákat és az eredményeket.  5. A MÉCS is dolgoz ki ilyen kompetencia alapú feladatsorokat, segítségként. Ehhez a szaktanárok segítségét is felhasználjuk. Ez az iskolai mérőeszköz- gyűjtemény kialakítását is szolgálja.  6. Félév – évvégén a szaktanárok beszámolnak az elért eredményekről. A rendszert az iskolavezetés jóváhagyta. Az ig.helyettes gyűjti be a gyakorló lapokat, a helyi méréseket,melyek a portfoliók része lesz. Így a dokumentálást is biztosítjuk. A rendszert az iskolavezetés jóváhagyta. Az ig.helyettes gyűjti be a gyakorló lapokat, a helyi méréseket,melyek a portfoliók része lesz. Így a dokumentálást is biztosítjuk.

Javaslatok a fejlesztéshez  A rövidebb, egyszerűbb feladatok célravezetőbbek lehetnek. A hosszabb, bonyolultabb feladatoktól eleve sokan elrettennek.  A tanárok minél alaposabb, sokrétűbb tájékoztatása: koncepció, mit és miért mérnek, hogyan lehet a kompetenciákat fejleszteni az órákon, segédanyagok biztosítása, ötletek, javaslatok a tanárok napi szintű munkájához pl.: kommunikációhoz feladatgyűjtemény stb.

Köszönöm a figyelmet!