A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE 2016. május 26.. A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE A Magyar Mérnöki Kamara szerepe a közbeszerzési szabályozásban Dr. Virág Rudolf főtitkár.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mintacím szerkesztése • Mintaszöveg szerkesztése – Második szint • Harmadik szint – Negyedik szint » Ötödik szint Tartalom- és módszerfejlesztés a Műegyetem.
Advertisements

A hatályos és a január 1-jén hatályba lépő közbeszerzési szabályozás
Új közbeszerzési törvény évi CVIII.
Az Európai Unió támogatási alapjai, a as időszak újdonságai.
Az új Ptk. szerkezete, alapelvei
Miniszterelnöki Hivatal, Kisebbség- és Nemzetpolitikáért Felelős Szakállamtitkárság Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Főosztály 376/2007. (XII. 23.) Korm.
„VIVANT PROFESSORES” 2010/2011 NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Közoktatásért Felelős Helyettes Államtitkár.
A kollektív munkajogi szabályozás az új munka törvénykönyvében
E-Levéltár projekt Vidra András Projektigazgató
A hazai mérnöki tudás piacképes termékké formálásának eszközei Kovács Lajos ügyvezető igazgató INFOPLAN Mérnökiroda Kft.
Phare „Integrált helyi fejlesztési akciók
EU támogatások és a kapcsolódó közbeszerzések tapasztalatai
EKOP Elektronikus levéltár
Építési projektek megvalósítása a generálkivitelező szemszőgéből
Tanuló (projekt)szervezet a Magyar Nemzeti Bankban
KÖZOP eljárásrendek március 2. után
Az egészségügy finanszírozásának informatikája
CHSH Dezső Dr. Dezső A közbeszerzési törvény gyakorlati alkalmazásának tapasztalatai és a közbeszerzési törvény.
Ugrás az első oldalra A jövőképtől a megvalósításig Városfejlesztés irányai, feladatok ban Dr. Szaló Péter szakállamtitkár A jövőképtől a megvalósításig.
Tájékoztató az ÉÁOP vízrendezési pályázatainak szakmai véleményezéséről.
A pályáztatási eljárás általános bemutatása, kiemelt projektek Czégér Zsuzsanna főosztályvezető KvVM FI KEOP KÖZREMŰKÖDŐ SZERVEZET Székesfehérvár 2007.április.
Az EU-pályázati rendszer gyakorlata Magyarországon
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
dr. Szaló Péter helyettes államtitkár szeptember 24.
BESZERZÉS A KATONAI LOGISZTIKÁBAN
Derzsényi Attila mk. alezredes. Feladat végrehajtáshoz szükséges eszközök, anyagok (elhelyezési szakellátás), készletek, szolgáltatások nyilvántartás,
GÖDÖLLŐI KIRÁLYI KASTÉLY A Gödöllői Királyi Kastély, komplex, környezetbarát üzemeltetést lehetővé tevő újjáépítése és családbarát szolgáltatásokkal történő.
Pályáztatási szakasz (0.szakasz)  Projekt adatlap  E MT Projektfejlesztési szakasz – Feltételes közbeszerzési eljárás?! Projektmenedzsment Hivatalos.
Jogszabályi háttér A katasztrófavédelem a polgári védelem és a tűzoltóság országos és területi szerveinek összevonásával alakult meg január 1- jével,
1.Szabályozási kérdésekSzabályozási kérdések 2.Az ügyvédi és tanácsadói tevékenységekAz ügyvédi és tanácsadói tevékenységek 3.Közbeszerzési szabályozásKözbeszerzési.
Az EU támogatásból megvalósuló közbeszerzési eljárások sajátosságai, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség szerepe a közbeszerzési döntési mechanizmusban Dr.
Az EU támogatások és a közbeszerzés kapcsolata Kullmann Ádám Nemzeti Fejlesztési Ügynökség november.
ÚMFT első éves tapasztalatai, az uniós pénzek felhasználásának várható üteme Közbeszerzés.
Dr. Góra Zoltán tű. dandártábornok főigazgató-helyettes
Közbeszerzés tapasztalatai a 2002/2003 évi területfejlesztési Phare programban Tóth Erzsébet Programmenedzser, VÁTI Kht. Operatív Program Végrehajtó Igazgatóság.
MAGYAR KÖZBESZERZÉSI INTÉZET
A jogszabályi változások irányai dr. Andráczi-Tóth Veronika Nemzeti Erőforrás Minisztérium Családi és Szociális Szolgáltatások Főosztálya.
Regionális projekt-előkészítési támogatás 2007-ben (PEA4) Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
A szakképzés fejlesztés jelenlegi állása
A pályáztatási eljárás általános bemutatása, kiemelt projektek Tóbiás Zoltán Osztályvezető KvVM FI 2007.április 26.
LOT 2 – LOT 3 Csepeli hálózatfejlesztés I. és II.
2012. november 9. Új projekttámogatási módszerek a kormányzati informatikában Vályi-Nagy Vilmos.
MKIK MKIK mellett független szervezetként működő Teljesítésigazolási Szakértői Szerv (TSZSZ) október 9.
Új közbeszerzési szabályok július 1-től
A tervezési munka előkészítése és folyamata
Költségvetés ELŐADÁS ÁTTEKINTÉSE. Költségtervezési alapfogalmak A kedvezményezettek finanszírozási funkciói –Költség- és forrástervezés –Pályázat kidolgozása.
Köz beszerez; ÉS? avagy informatikai biztonság a központosított közbeszerzésben.
1 TÁMOP A-13/ A TÁMOP A-13/1 „Társadalmi partnerek kapacitásfejlesztése a Konvergencia Régióban” Pénzügyi tájékoztató
1 Vasúti beruházások a vállalkozó szemszögéből Horváth Róbert Vezető technológus Swietelsky Vasúttechnika Kft. X. KÖZFORGALMÚ ÉS VÁROSI VASÚTI PÁLYÁK TERVEZÉSÉTŐL.
Az új Munka Törvénykönyve 2012:I. tv április 20.
Tagozatunkhoz (HíT) tartozó jogosultságok újra szabályozása Előadó:Rácz József.
KÖZBESZERZÉSI ALAPISMERETEK Közbeszerzés fogalma Közbeszerzési eljárást az ajánlatkérőként meghatározott szervezetek visszterhes szerződés megkötése.
A közbeszerzések elméleti háttere I. A szeptember 15-től hatályos Kbt. alapján.
A zöld közbeszerzés lépései Kovács László, beszerzési igazgató, az „Év Beszerzési Menedzsere” 2012-ben.
KDOP Kerékpárforgalmi hálózat fejlesztése.
Kötelező Tervezői - kivitelezői felelősségbiztosítás tájékoztató
A pénzügyi szolgáltatások közvetítőit érintő jogszabályi változások
Önértékelési projektterv
Előzetes piaci konzultáció
ELŐADÁS ÁTTEKINTÉSE Költségvetés
Az önkormányzati működtetés átvételének tapasztalatai
A TÉR_KÖZ pályázat számokban
Angyal László főosztályvezető november 16..
Dr. Kovács László főtitkár
Közbeszerzési Döntőbizottság
Közbeszerzési Hatóság
Megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása a közbeszerzés tükrében
Főutca program PILISVÖRÖSVÁRON
A közbeszerzési törvénynek a Közbeszerzési Hatóság
az összeférhetetlenségre vonatkozó magyar szabályozás bemutatása
Előadás másolata:

A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE május 26.

A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE A Magyar Mérnöki Kamara szerepe a közbeszerzési szabályozásban Dr. Virág Rudolf főtitkár

A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE 1. Kamarai részvétel az új szabályozás kialakításában ► koncepció ► törvény ► végrehajtási rendeletek ► szakmai útmutatók A Kamara több fontos javaslata a szabályozás részévé vált!

A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE 2. Legfontosabb törekvések ► minőségi alapú kiválasztás (a csak áralapú kiválasztás tilalma) ► a tervező önálló kiválasztása ► a jóváhagyási terv ► referencia bővítés-műszaki egyenértékűség ► képviselet a KBT-ben

A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE 3. Tapasztalatok (I.) ► a törvény hatálya ► az alvállalkozók kifizetése ► a legalacsonyabb ár, mint egyedüli szempont tilalma ► a tervező kiválasztása és a B&D ► az 5 % előkészítési költség arány, benne a tervezés

A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE 3. Tapasztalatok (II.) A Kbt. tartalmaz olyan rendelkezést, amely az egyeztetések során nem merült fel és diszkriminatív a szakági tervező mérnökök számára! ► Kbt § r. és s. pont – a tervezői szolgáltatásokra vonatkozó hatály szabályozása.

A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE 3. Tapasztalatok (III.) A rendelkezés, célja az alvállalkozók kiszolgáltatott- ságának megszüntetése, de még nem bizonyított, ugyanakkor a Ptk. vonatkozó szabályaival való inkoherencia! ► Kbt § - az alvállalkozók ellenértékének a Ptk. 6:130. § (1) - (2) bekezdésétől eltérő kifizetése.

A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE Kbt § az alvállalkozói munka ellenértékének kifizetése Kamarai javaslat a szabályozás módosítására: ► az alvállalkozók védelme ne okozzon működési problémákat a projekt lebonyolításában; ► ne tegye lehetetlenné, hogy a projekt korai szakaszában teljesítő szolgáltatók megfelelő időben ellenértékhez juthassanak.

A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE 3. Tapasztalatok (IV.) A Kbt. rögzíti ugyan a legalacsonyabb ár egyedüli alkalmazásának tilalmát, azonban a törvény céljával, a minőség erősítésével szöges ellentétben lévő elemek jelentek meg a gyakorlatban. ► Kbt. 76. § (5) bek. – a legalacsonyabb ár egyedüli szempontként való alkalmazásának tilalma meghatározott területeken.

A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE Kbt. 76. § (5) bek. – a legalacsonyabb ár egyedüli szempontként való alkalmazásának tilalma Kamarai javaslat a szabályozás módosítására: ► A Kbt. – vagy végrehajtási rendeletének – módosítása oly módon, hogy az tiltsa meg az ajánlati ár mellett olyan szempont – pláne egyedüli – alkalmazását, amely nyilvánvalóan szemben áll a közbeszerzés alapelveivel, így a minőségre törekvéssel.

A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE 3. Tapasztalatok (V.) A Kbt. alapján kiadott végrehajtási rendelet csak kivételként teszi lehetővé az olyan építési beruházásra irányuló közbeszerzést, amely együttesen a kivitelezésre és tervezésre irányul, de a gyakorlat ezzel egyértelműen ellentétes. ► 322/2015. (X.30.) Korm. rendelet 2.§, 14.§ (1) bek. b. pont, (2) bek. – a tervező kiválasztásáról és az un. B&D kivételességéről.

A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE 322/2015. (X.30.) Korm. rendelet a tervező kiválasztásáról és az un. B&D kivételességéről Kamarai javaslat a szabályozás módosítására: ► a Korm. rendelet kiegészítése olyan rendelkezéssel, amely tartalom, illetve beazonosítható kritériumok szerint korlátozza a tervezésre és a kivitelezésre történő együttes kiírás kivételes alkalmazhatóságát.

A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE 3. Tapasztalatok (VI.) A tervezésre elszámolható költséghányad az EU támogatással megvalósuló beruházások körében ► 272/2014. (XI.5.) Korm. rendelet szabályozza az elszámolható költségek körét; ► az összes előkészítésre fordítható költség a teljes projektköltség legfeljebb 5 %-át teheti ki, ebbe tartozik a tervezés költsége is; ► a tervezés elszámolható költsége mindenképpen jelentősen alacsonyabb így 5 %-nál!

A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE A tervezésre elszámolható költséghányad Kamarai javaslat a 272/2014. (XI.5.) Korm. rendelet módosítására ► nagy területű, illetve vonalas létesítmények esetében elszámolható költségek a beruházás teljes költségének %-ában: ► egyéb fejlesztések esetében elszámolható költségek a beruházás teljes költségének %-ában: Beruházási összeg (m Ft)< < Elszámolható előkészítési költség12 %10 %9 %7 %5 % Beruházási összeg (m Ft)< < Elszámolható előkészítési költség 10 %8 %7 %6 %5 %

A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE 4. A minőség alapú kiválasztás (I.) ► Kbt. és a végrehajtási szabályozás ► a kialakuló gyakorlat és az útmutató szükségessége ► az útmutatóval kapcsolatban felmerült javaslatok

A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE 4. A minőség alapú kiválasztás (II.) A KIVÁLASZTÁS ALAPELVEI ► Szakmai kompetencia részszempont ► Vezetői képességek részszempont ► Szakmai megbízhatóság és a rendelkezésre álló erőforrások részszempont ► Honorárium – ajánlati ár részszempont ► Részszempontok súlyszázalékai ► Kiválasztás a teljesítő képesség alapján

A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE 5. A tervező önálló kiválasztása ► a „Build & Design” szerkezete ► a szabályozás (korlátozás, szerzői jogi vonatkozás és a tervezői „felügyelet”) ► a gyakorlat problémái

A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE 6. A műszaki egyenértékűség ► a fogalom ► a referencia-bővítés oka és funkciója ► a szabályozás ► az útmutatóval kapcsolatban felmerült javaslatok

A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE 7. Várható menetrend ► MMK belső munkacsoport ► KBH által koordinált munkacsoport ► útmutatók kiadása ► tapasztalat-értékelés és javaslatok

A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE Köszönöm a figyelmet!