Befolyást a gazdaságnak a felsőoktatásban! Dr. Parragh László elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szakképzési hozzájárulás év. Legfontosabb változások Új törvény: évi CLV. törvény Módosult a felnőttképzésről, és a felsőoktatásról szóló.
Advertisements

A levéltár Országos Tudományos és Felsőoktatási Szakmai Központ tevékenységei.
Ráczné Dr. Rózsa Katalin projektvezető A DASZK fő feladatai TÁMOP /2-2F
Folyamatosan emelkedik a lakosság képzettségi szintje – 15 éves a pécsi és a székesfehérvári regionális képző központ október 10.
DSC TÁMOP Munkahelymegőrző támogatás munkaidő csökkentéssel és képzéssel kombinálva 2009.
GYAKORLATORIENTÁLT MEGOLDÁSOK A FELSŐOKTATÁSBAN A TEAM ACADEMY Tasi Péter team coach BGE Team Academy.
Pécs Megyei Jogú Város Ifjúságpolitikai Koncepciója és Cselekvési Terve „Csellengő fiatalok” - Az ifjúságpolitika komplexitása – 2007.március
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
Gyermekek a leszakadó világban Társadalmi állapotrajzok konferencia MTA Szociológiai Kutatóintézet november 19.
A Kárpát-medence gazdasági lehetőségei Dr. Parragh László Elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
Bevándorlók társadalmi beilleszkedése európai politika – közép európai valóság Kováts András Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület.
Új helyzet a felsőoktatásban: a bolognai folyamat László Gyula PTE KTK november 15.
Aktualitások és változások a pedagógiai szakszolgálati feladatellátásban 2016 őszén 1.
Kocsis Tibor Kaposvár, március 01. Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása.
Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése és a szolgáltatást támogató eszközök beszerzése a sajátos.
Komárom – Esztergom Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság Hiányszakmák.
TÁMOP program a Dél-alföldi Régióban Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ.
Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő kínálat Opponáló gondolatok Hablicsek László és Kutas János zárótanulmányához Készítette: Dr.
Integráció-szegregáció:probléma, eszközök, gyakorlat Havas Gábor Lillafüred, április 24.
A Műszaki menedzserek elégedettségének a szintje a Dunaújvárosi Főiskolán! Készítette: Németh Nóra Nikoletta Konzulens: Dr. Keszi-Szeremlei Andrea.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
A TANULÓSZERZŐDÉS, MINT A DUÁLIS KÉPZÉS MOTORJA InnoLignum Sopron Erdészeti és Faipari Szakvásár és Rendezvénysorozat Szeptember 8. Soproni kereskedelmi.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
A kamara szerepe az export vezérelt magyar gazdaság megteremtésében. Eredmények és problémák Dr. Parragh László elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
A „Mintaprogram a minőségi időskorért” Pilote Project for Quality Ageing Az idősgondozás Magyarországon, elvek, szabályok, gyakorlat, intézmények Brettner.
A szakiskolák aktuális problémái
A 2017-es felsőoktatási felvételi pontszámítás
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
GAZDASÁGI FÓRUM SZENTGOTTHÁRD
Tájékoztató a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatról
Közösségi művelődés tanára Osztatlan mesterképzés
Duális képzés a társadalmi felelősségvállalás szemszögéből
ÚJ UTAKON A SZAKKÉPZÉS Társy József
Kispálné Horváth Mária
D Á N I A 2007.november Készítette: KOVÁCSNÉ NAGY MÁRIA.
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Termékmenedzser A MOM Zrt. 140 éve működő magyar vállalkozás, több, mint 100 évnyi vízmérő gyártásban szerzett tapasztalattal. Piacvezetők vagyunk a vízmérés.
TOP SO „Foglalkoztatási paktum Barcs és térségében” A Foglalkoztatási stratégia célrendszere tervezett programok BARCS VÁROS.
Országos Felnőttképzési Tanévnyitó Debrecen
Bértárgyalási alternatívák 2010-re
Vörös-Gubicza Zsanett képzési referens MKIK
Pályakezdők helyzete a munkaerő-piacon
A kistérségi gyerekesély programok eredményei
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
1993-as közoktatási törvény
Szakmai köszöntő Dr. Csizmadia Zoltán tanszékvezető, egyetemi docens
A projektek jelentősége a Műegyetemen
Fazekas Ágnes – Halász Gábor-Horváth László
Folyamatosan emelkedik a lakosság
Intézményvezetői célkitűzések
Munkaerő-piaci egyensúly - egyensúlytalanság
Dr. Hubai Ágnes Közbeszerzési Tanácsadók Országos Szövetsége, elnök
Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola
Válaszok a globális oktatáspolitikára
Diplomás kompetenciák elégedettség a munkával
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
A POSTAPARTNER munkaerő-piaci program
INFOÉRA Zsakó László Informatikai tanárszak problémái ELTE Informatikai Kar Juhász István-Zsakó László: Informatikai.
Merre tovább a középiskola után?
BTMN.
A Vezetői munka értékelése a szülők szemével
A szerbiai gazdasági felsőoktatás kihívásai
Lorem ipsum.
KRÉTA-ESL Bemutató.
jjjjj MINISZTERELNÖKSÉG
Vállalkozások – versenyképesség – kamara A magyar valóság
Intézményvezetők tájékoztatása Nyíregyházi Egyetem
Dr. Parragh László elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara
Üzlezi információelemző specializió
A statisztikus elemző specializió
Előadás másolata:

Befolyást a gazdaságnak a felsőoktatásban! Dr. Parragh László elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

Dr. Parragh László, elnök, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara2

Dr. Parragh László, elnök, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara3

Tömegessé váló felsőoktatás – tartós kapacitás felesleg 20 év alatt négyszeresére növekedett hallgatói létszám 20 év alatt négyszeresére növekedett hallgatói létszám Minden második pályakezdő diplomás Minden második pályakezdő diplomás Az általános iskolába és a felsőoktatásba belépők száma szinte azonos Az általános iskolába és a felsőoktatásba belépők száma szinte azonos Jelentős létszámcsökkenés várható Jelentős létszámcsökkenés várható A beruházások döntő része az infrastruktúrába ment, az oktatás színvonala nem javult A beruházások döntő része az infrastruktúrába ment, az oktatás színvonala nem javult A mennyiségi változások és a minőségi követelmények aszinkronja A mennyiségi változások és a minőségi követelmények aszinkronja A kapacitások 30 %-a kihasználatlan A kapacitások 30 %-a kihasználatlan Hosszabbodó képzési idő Hosszabbodó képzési idő Dr. Parragh László, elnök, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara4

Dr. Parragh László, elnök, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara5

Dr. Parragh László, elnök, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara6

Dr. Parragh László, elnök, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara7

Dr. Parragh László, elnök, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara8 Melléklet KSH Képzési terület a felsőoktatásban Időszak MutatókKépzési terület a felsőoktatásban2005. év2006. év2007. év2008. év2009. év Hallgatók száma (fő) Mindösszesen Tanárképzés, oktatástudomány Művészetek Humán tudományok Társadalomtudományok Gazdaság és irányítás Jog Természettudományok Informatika Műszaki tudományok Mezőgazdaság Egészségügy, szociális gondoskodás Szolgáltatás Oklevelet, tudományos fokozatot, címet szerzettek száma (fő) Mindösszesen Tanárképzés, oktatástudomány Művészetek Humán tudományok Társadalomtudományok Gazdaság és irányítás Jog Természettudományok Informatika Műszaki tudományok Mezőgazdaság Egészségügy, szociális gondoskodás Szolgáltatás

Dr. Parragh László, elnök, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara9

Sok az egyetem? Gyenge a színvonal? 26 egyetem, 43 főiskola (29 állami, 26 egyházi, 14 alapítványi fenntartású) 26 egyetem, 43 főiskola (29 állami, 26 egyházi, 14 alapítványi fenntartású) Elitképzés vagy értelmiség megtartás / vidékfejlesztés Elitképzés vagy értelmiség megtartás / vidékfejlesztés „Elitegyetemek” > követelményerősítés! „Elitegyetemek” > követelményerősítés! Vidéki felsőoktatás Vidéki felsőoktatás A helyi értelmiség képzése és megtartása A helyi értelmiség képzése és megtartása Roma felzárkózás Roma felzárkózás A köztes felsőoktatás? A köztes felsőoktatás? Dr. Parragh László, elnök, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara10

Oktatási szerkezet – reálgazdasági igény Műszaki és természettudományi képzésben résztvevők arányának duplára növelése! Műszaki és természettudományi képzésben résztvevők arányának duplára növelése! Államilag támogatott képzés radikális befolyásolása Államilag támogatott képzés radikális befolyásolása A reálgazdasági igények képzési megjelenítése A reálgazdasági igények képzési megjelenítése Felsőoktatási „RFKB-t”!? Felsőoktatási „RFKB-t”!? Dr. Parragh László, elnök, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara11

Dr. Parragh László, elnök, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara12

Mi a megoldás? Évente minimum 70 – 80 Mrd Ft többletköltség a túlképzés / kiszorító hatás / lemorzsolódás miatt Évente minimum 70 – 80 Mrd Ft többletköltség a túlképzés / kiszorító hatás / lemorzsolódás miatt A végzett hallgatók 30 – 40 %-a nem kap diplomát a nyelvvizsga hiánya miatt A végzett hallgatók 30 – 40 %-a nem kap diplomát a nyelvvizsga hiánya miatt Nincs jelenleg érvényben lévő felsőoktatási stratégia Nincs jelenleg érvényben lévő felsőoktatási stratégia Intézményi érdekeltség a létszám növelésében Intézményi érdekeltség a létszám növelésében Akkut gyakorlati képzési hiány Akkut gyakorlati képzési hiány „Lebegő” felsőfokú szakképzés „Lebegő” felsőfokú szakképzés Dr. Parragh László, elnök, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara13

MKIK GVI A be- és kilépők egybevetése alapján évente 15 – 20 ezer fő a túlképzés (főleg tanári, jogi és közgazdász diplomában) A be- és kilépők egybevetése alapján évente 15 – 20 ezer fő a túlképzés (főleg tanári, jogi és közgazdász diplomában) Egy hallgató képzése 2009-ben 935 e Ft/év > cca. 5 Millió forint / képzés Egy hallgató képzése 2009-ben 935 e Ft/év > cca. 5 Millió forint / képzés A humán – elméleti képzés olcsóbb A humán – elméleti képzés olcsóbb Nemzetközileg is kiugró „lemorzsolódási” arány Nemzetközileg is kiugró „lemorzsolódási” arány Dr. Parragh László, elnök, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara14

Felsőfokú szakképzés A felsőoktatás leggyengébb láncszeme a gyakorlati képzés, továbbra is túlteng a teoretikus és akadémiai jelleg A felsőoktatás leggyengébb láncszeme a gyakorlati képzés, továbbra is túlteng a teoretikus és akadémiai jelleg Vitatott szerep Vitatott szerep Nem az igényelt szakmákban történik Nem az igényelt szakmákban történik Alacsony a gyakorlati óraszám Alacsony a gyakorlati óraszám „Dobbantó” a továbbtanuláshoz „Dobbantó” a továbbtanuláshoz Dr. Parragh László, elnök, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara15

Dr. Parragh László, elnök, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara16

Dr. Parragh László, elnök, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara17

Dr. Parragh László, elnök, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara18

Gazdaság és felsőoktatás Intézményes együttműködés a szereplők között Intézményes együttműködés a szereplők között A felsőoktatás és az üzleti szféra együttműködésének erősítése A felsőoktatás és az üzleti szféra együttműködésének erősítése Vállalkozói kultúra a felsőoktatásban – menedzsment szemléletű vezetési gyakorlat Vállalkozói kultúra a felsőoktatásban – menedzsment szemléletű vezetési gyakorlat K+F, innováció és felsőoktatás K+F, innováció és felsőoktatás Szorosabb kapcsolat, kitörési lehetőség, klaszter Szorosabb kapcsolat, kitörési lehetőség, klaszter Alkalmazott kutatás erősítése Alkalmazott kutatás erősítése KKV-k bevonása KKV-k bevonása Dr. Parragh László, elnök, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara19

A siker feltétele: együttműködés Élesedő verseny minden területen Élesedő verseny minden területen Közelítés a „piaci” igényekhez Közelítés a „piaci” igényekhez Állami irányítás erősítése a regionális tervezésben Állami irányítás erősítése a regionális tervezésben A Felsőoktatási Tudományos Tanács vagy más intézmény proaktív szerepvállalása A Felsőoktatási Tudományos Tanács vagy más intézmény proaktív szerepvállalása Pályakezdő diplomások pályakövetési rendszerének országos kiépítése és működtetése Pályakezdő diplomások pályakövetési rendszerének országos kiépítése és működtetése Pályakezdő diplomás munkanélküliek számának és összetételének figyelése, elemzése Pályakezdő diplomás munkanélküliek számának és összetételének figyelése, elemzése A végzettek elhelyezkedési mutatóinak figyelemmel kísérése intézményenként A végzettek elhelyezkedési mutatóinak figyelemmel kísérése intézményenként A kamarák, üzleti élet intézményes bevonása a fejkvóták meghatározásába A kamarák, üzleti élet intézményes bevonása a fejkvóták meghatározásába Dr. Parragh László, elnök, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara20