A szőlőcukor (glükóz) A természetben legelterjedtebb monoszacharid. A glükóz szó görögül édeset jelent Fizikai tulajdonságok: - fehér kristályos anyag.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A nitrogén és vegyületei Nobel Alfred Készítette: Kothencz Edit.
Advertisements

BEVEZETÉS A SZERVES KÉMIÁBA. Mivel foglalkozik a szerves kémiai? (A szerves kémia tárgya) Főbb történeti korszakok A szénvegyületek csoportosítása, felosztás.
Klikk a folytatáshoz!. Mi a vércukor? A vércukor a vérben lévő szőlőcukor, idegen szóval glukóz. A vércukor szintje egészséges embernél 4,5 - 6,5 mmol/l.
„Zaj vagy zene?”. Rezgés vagy lengés Definíció: A rezgés vagy lengés olyan mozgást jelent amely ismétlődik egy egyensúlyi pont körül. A rezgés és lengés.
Szénhidrátok. Szénhidrátok kémiai felépítése Névmagyarázat, Összegképlet, Hivatalos kémiai megnevezés Szénhidrátok biológiai jelentősége: Fotoszintézis,
Olaj mint életünk szerves része A napraforgóolaj: a napraforgó növény magjából, hideg vagy meleg eljárással nyert növényi zsiradék Olíva olaj: Legegészségesebb.
Búvárok csoport: - Babos Gréta - Lajtai Barnabás - Nagy Bianka - Süte Tamás Keszthely, március 22. Klikkelve lépj tovább!
Elsőrendű és másodrendű kémiai kötések Hidrogén előállítása A hidrogén tulajdonságai Kölcsönhatások a hidrogénmolekulák között A hidrogénmolekula elektroneloszlása.
Atomrácsos kristályok Azokat az anyagokat, amelyekben végtelenül sok atom szabályos rendben kovalens kötésekkel kapcsolódik össze, atomrácsos kristályoknak.
Kőkemény anyagok!. Keménységi skála Fridrich Mohs (1812) – ásványtan professzor: ásványok keménységi skálája:
Nukleinsavak Felfedezésük, típusaik Biológiai feladatuk Kémiai felépítésük Pentózok Foszforsav N-tartalmú bázisok Purin bázisokPirimidin bázisok.
OXIGÉNTARTALMÚ SZERVES VEGYÜLETEK ÉTEREK.  Egy oxigénatomos funkciós csoportot tartalmazó vegyületek hidroxivegyületek  alkoholok  fenolok éterek oxovegyületek.
33. lecke A nukleinsavak felépítése és jelentősége a sejt életében.
Általános kémia előadás Gyógyszertári asszisztens képzés Kémiai egyensúlyok általános leírása, disszociációs-, komplexképződési és csapadékképződési egyensúlyok.
Energiahordozók keletkezése Szén Kőölaj, földgáz.
A diszacharidok (kettős szénhidrátok) - olyan szénhidrátok, amelyek molekulái 2 monoszacharid egységből épül fel - képződésük: Q 1 -OH + HO-Q 2 ↔ Q 1 -O-Q.
© Gács Iván (BME) 1/26 Energia és környezet NO x keletkezés és kibocsátás.
Zsírok, olajok Trigliceridek. Trigliceridek (Zsírok, olajok) A természetes zsírok és a nem illó olajok nagy szénatomszámú karbonsavak (zsírsavak) glicerinnel.
A Levegő összetétele.
Hidrogén-peroxid.
A víz.
Heteroatomos szénvegyületek halogéntartalmú szénvegyületek
Adatbázis normalizálás
Mosószerek a fürdőszobában
VI. Főcsoport elemei és vegyületei
Deformáció és törés Bevezetés Elasztikus deformáció – analógiák
Sejtbiológia.
ENZIMOLÓGIA.
Optikai spektroszkópia
Általános kémia előadás Gyógyszertári asszisztens képzés
A talajok szervesanyag-készlete
Levegőtisztaság-védelem 6. előadás
Fémes kötés, fémrács.
Hangtan „Zaj vagy zene?”.
Colorianne Reinforce-B
C, H, O,N, S, P,  organogén elemek
Halmazállapotok Gáz Avogadro törvénye: azonos nyomású és hőmérsékletű gázok egyenlő térfogatában – az anyagi minőségtől, molekula méretétől függetlenül.
1.Szénhidrogének.
Hormonokról általában Hormonhatás mechanizmusa
Szociális ellátást igénybevevők szükségletei – és szolgáltatásai
Króm Boros Alex 10.AT.
B.Sc. / M.Sc. Villamosmérnöki szak
Budapest, Hotel Flamenco október 25.
Energiaminimum- elve Minden rendszer arra törekszi, hogy stabil állapotba kerüljön. Milyen kapcsolat van a stabil állapot, és az adott állapot energiája.
A légkör anyaga és szerkezete
Az egészséges nő A HPV-ről és a méhnyakrák megelőzéséről
Halmazállapot-változások
2. A KVANTUMMECHANIKA AXIÓMÁI
Bevezetés a szerves kémiába
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
Összeállította: J. Balázs Katalin
AZ ANYAGI RENDSZER FOGALMA, CSOPORTOSÍTÁSA
Nukleotidok, nukleinsavak
Fizikai kémia 2 – Reakciókinetika
A Föld, mint égitest.
Űrkutatás súlytalanság.
TIENS FOKHAGYMAOLAJ KAPSZULA.
A bioszféra.
Megfordítható reakciók
USA mezőgazdasága.
Oxigéntartalmú szerves vegyületek éterek
SZERVES VEGYÜLETEK.
Az atomok felépítése.
Elektromos töltés-átmenettel járó reakciók
Időjárás, éghajlat.
A talajok mechanikai tulajdonságai III.
Víz Víz.
Oféliák színháza.
Halmazállapot-változások
Előadás másolata:

A szőlőcukor (glükóz) A természetben legelterjedtebb monoszacharid. A glükóz szó görögül édeset jelent Fizikai tulajdonságok: - fehér kristályos anyag - vízben jól oldódik, vizes oldata semleges kémhatású - melegítve alacsony hőmérsékleten megolvad - CuSO 4 + NaOH + szőlőcukor-oldat → a csapadék feloldódik: a molekulánként 2 vagy több -OH-csoportot tartalmazó anyagok jelenlétét mutatjuk ki (polihidroxi- vegyület) - Ag-tükör próbát adja (Tollens-próba) → aldehid-csoportot (formil-csoportot) tartalmaz

- polihidroxialdehid konstitúciója alapján - Aldohexóz: 6 szénatomos az elágazásmentes váza van,

- a kristályos szőlőcukor molekulái gyűrűsek, a gyűrűs forma étercsoportot és hidroxilcsoportokat tartalmaz. Így nem adná az Ag-tükör-próbát, de vizes oldatban 1%-nál kisebb része felnyílik, és nyílt láncú formában is jelen lehet. A nyílt és a zárt láncú forma egyensúlyban van, Ag-tükörrel a kinyílt forma irányába tolható el az egyensúly. - A gyűrű 1. számú szénatomján található –OH-csoport különleges tulajdonságú, mert itt tud felnyílni a gyűrűs szerkezet → glikozidos hidroxilcsoport

Térszerkezet - A szőlőcukor molekula térben helyezkedik el. - A hidrogénnél nagyobb térigényű csoportok (-OH, CH 2 -OH) nem a molekula tengelyével párhuzamosan (axiálisan), hanem arra merőlegesen, közel a molekula síkjában (ekvatoriálisan) helyezkednek el. (A hidrogének helyezkednek el axiálisan), így a nagy térigényű csoportok a lehető legtávolabb helyezkednek el. Ez a legkisebb energiájú állapot térizomere létezik: - CH 2 -OH csoport a molekula síkja felett van → D-sorozat molekula síkja alatt van → L-sorozat (Az optikai hatás eltérő csupán) - glikozidos-OH-csoport azonos térfélen van a CH 2 -OH-csoporttal, akkor β, ha az ellenkezőn, akkor α.

- érdekes, hogy a természetben csak D-változat fordul elő - vizes cukoroldatban tehát egyensúly alakul ki, 63% β-D glükózt, 37 %-ban α-D-glükózt és igen kis mértékben nyílt láncú D-glükózt tartalmaz.

Előfordulás, jelentőség - szabad állapotban megtalálható minden édes gyümölcsben, kötött állapotban sokkal nagyobb mennyiségben fordul elő. (cellulóz, keményítő) - a földi élet energiaforrása, növényi fotoszintézis terméke: 6 CO H 2 O → C 6 H 12 O O 2 (lebontás ennek ellentéte) Felhasználás: - 30%-nál töményebb oldata nem erjed meg (lekvárok) - Izotóniás sportitalok (cukrok, sók) - Infúzió: literenként 50 g glükózt tartalmaz Hány tömegszázalékos volt az a szőlőcukoroldat, amelynek 10 g-ja 0,6 g ezüstöt választott le az ezüsttükör-próba során?

Fontosabb monoszacharidok Pentózok A RIBÓZ (C 5 H 10 O 5 ) - aldopentóz - A sejtplazmában található ribonukleinsavak (RNS) egyik építőköve - A gyűrűs formája stabilabb - színtelen, vízben jól oldódó, kristályos -neve: 2,3,4,5-tetrahidroxipentanal

A 2-DEZOXI-RIBÓZ (C 5 H 10 O 4 ) - egy oxigénatommal kevesebb van benne, mint a ribózban - aldopentóz - a gyűrűs formája a stabilabb - A sejtmagban található dezoxiribonukleinsavak (DNS) építőköve

Hexózok A GYÜMÖLCSCUKOR (fruktóz, C 6 H 12 O 6 ) - ez a legédesebb ízű monoszacharid - neve a latin fructus = gyümölcs szóból származik - szabad állapotban a gyümölcsök nedve tartalmazza - neve: 1,3,4,5,6-pentahidroxihexán-2-on - nincs benne formilcsoport, → ketohexóz - gyűrűs formája a gyakoribb, a 2. szénatomon található a glikozidos -OH csoport - fehér színű, nehezen kristályosítható vegyület (méz ikrásodása), vízben jól oldódik - kis mértékben adja az Ag-tükör-próbát, mert át tud izomerizálódni lúgos közegben szőlőcukorrá, ez a sejtekben enzimek hatására játszódik le. (a glükóz fruktózon át bomlik le, cukorbetegek is fogyaszthatják, nem raktározódik)