A szoftver mint komplex rendszer (folyt.) A SunTone módszertan 3 dimenziós osztályozási sémája kifinomultabb osztályozást tesz lehetővé.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Követelményelemzés – követelményspecifikáció A szoftverfejlesztés kapcsán az elemzés speciálisan egy kezdeti szakaszt jelöl, amelynek alapvető feladata.
Advertisements

Szeged M. J. Város Polgármesteri Hivatal Nyílt forráskódú megoldások a közigazgatásban Szabad Szoftver Konferencia Szeged, Szegfű László szegfu.laszlo.
IT hálózati biztonság a szabvány tükrében avagy az MSZ/ISO szabvány sorozat Harsán Péter szervező mérnök alapító tag Hétpecsét Információbiztonsági.
P.XML architektúra Alkalmazás fejlesztés és kiszolgálás Java és XML alapokon Bukodi László
Microsoft Windows XP Operációs rendszer. Egyéb operációs rendszerek MAC OS OS/2 UNIX LINUX.
Hogyan teljesíthetjük a HpT 13§B követelményeit Egy vállalati Compliance Adatbázis terve Dr Lőrincz István Associator Kft.
Novell+Hálózat Szekció Rendszergazda Tábor 2002 Kismaros, 2002.
AZ ELEKTRONIKUS KÉPZÉS MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSA INFORMATIKA A FELSŐOKTATÁSBAN DEBRECEN DR. ZÁRDA SAROLTA GÁBOR DÉNES FŐISKOLA.
2. A szoftverek csoportosítása: a. Rendszerszoftverek: A számítógép zavartalan mûködését biztosítják: BIOS (alapvetõ bemeneti/kimeneti rendszer): olyan.
Informatikai rendszerek általános jellemzői 1.Hierarchikus felépítés Rendszer → alrendszer->... → egyedi komponens 2.Az elemi komponensek halmaza absztrakciófüggő.
Kiszervezés szolgáltatói szemmel Tóth Zoltán november 9.
Nem csak szövegszerkeszt ő virtuózoknak Az Open Office.org 2.0 béta verzió Bándliné Utasi Mária Writer.
Két nagy múltú szövegszerkesztő összehasonlítása az oktatás szempontjából.
BEST-INVEST Független Biztosításközvetítő Kft.. Összes biztosítási díjbevétel 2004 (600 Mrd Ft)
„A helyi innovációk keletkezése, terjedése és rendszerformáló hatása az oktatási ágazatban” (K ) Az „Innova” kutatás „A helyi innovációk keletkezése,
NIIF grid projktek: eredmények, trendek, tervek
Gazdasági informatika - bevezető
Dr. Bihari Péter BME Gépészmérnöki Kar oktatási dékánhelyettes
E-learning modellek osztályozása
Előadó: Kajdocsi László
Nagyméretű állományok küldése
11/2/2017 Horváth Botond, Dunaújvárosi Főiskola, Informatika Biztonság Labor Konzulens Dr. Leitold Ferenc, Hadarics Kálmán “Nemcsak azokkal a sebezhetőségekkel.
3. tétel.
Gyűjtőköri szabályzat
Az Internet megismerése
Számítógép generációk
Mayer József Budapest február 27.
HUNTÉKA Integrált Könyvtári (Közgyűjteményi) Rendszer
Szupergyors Internet Program (SZIP) Jogi akadálymentesítés megvalósítása: Jogalkotással is támogatjuk a fejlesztéseket dr. Pócza András főosztályvezető.

Sz&p prof.
Szoftver felépítmények
Operációs rendszerek.
Kockázat és megbízhatóság
Környezetgazdaságtan 1
Visual Studio Code Metrics
„B” komponens Az SZTE informatikai infrastruktúrájának fejlesztése
Új szolgáltatások illesztése működő rendszerekhez SOA alulnézetben
☺ Programozási környezetek Validátorok Fazekas Judit PTI 2010.
A számítógép operációs rendszere
SOFTWARE SZOFTVER.
A Hálózat és Az internet
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
STRUKTURÁLT SERVEZETEK: funkció, teljesítmény és megbízhatóság
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
CALDERONI FORRÁSKEZELŐ RENDSZER
Tilk Bence Konzulens: Dr. Horváth Gábor
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
Számítógépes szimulációval segített tervezés
Informatikai gyakorlatok 11. évfolyam
Modern Vállalkozások Programja
Tevékenységünk Célunk P92rdi Kft - p92rdi.hu Kutatás (Research)
Környezeti Kontrolling
Informatika - 1. alkalom szeptember 27. E1 előadó
Oracle Adatbázisok kezelése c#-ban
A csoportok tanulása, mint a szervezeti tanulás alapja
Előadó: Kajdocsi László
Sigfox technológia és hálózatok
JAVA programozási nyelv NetBeans fejlesztőkörnyezetben I/13. évfolyam
A számítógép operációs rendszere
SOTER-LINE Soter-Line Oktatási, Továbbképző és Szolgáltató Kft.
Informatika - 1. alkalom szeptember 27. E1 előadó
Online pénztárgépadatok felhasználása a kiskereskedelmi statisztikában
Az MKET új stratégiája – Szolgáltató MKET
LIA Alapítványi Ált. Isk. és Szki. Piliscsabai Tagintézménye
Generali Alapkezelő beszámolója Gyöngyház Nyugdíjpénztár részére
A részekre bontás tilalma és annak gyakorlati alkalmazása
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
OpenBoard Kezelő Tananyag közzététele a KRÉTA rendszerben.
Az operációs rendszer definíciója
Előadás másolata:

A szoftver mint komplex rendszer (folyt.) A SunTone módszertan 3 dimenziós osztályozási sémája kifinomultabb osztályozást tesz lehetővé.

A szoftver mint komplex rendszer A hardver szintjén arról kell dönteni, milyen típusú gép lesz a kliens-munkaállomás, a webszerver, illetve az adatbázisszerver.

A szoftver mint komplex rendszer Az operációs rendszer szintjén meghatá- rozzák az egy-egy hardvercsomóponton futó operációs rendszer típusát (Linux, MS Windows, Unix,...).

A szoftver mint komplex rendszer A felső platform azt a szoftverkörnyezetet jelenti, amelyikbe a felhasználói alkalmazás beágyazódik: a kliens-munkaállomáson böngésző, a webszerver- gépen valamilyen kiszolgáló alapszoftver (pl. J2SE), az adatbázisszerveren valamilyen adatbáziskezelő szoftver.

A szoftver mint komplex rendszer A virtuális platform a rétegeken belüli vezérlési, illetve a rétegek közötti kommunikációs technológiákat takar. (Például: HTML, azután servlet-technológia, azután JDBC adatbáziskapcsolat.)

A szoftver mint komplex rendszer Az alkalmazásszint a kifejlesztendő alkalmazást foglalja magában. Az alsóbb szintek kevésbé fejlesztés, mint kiválasztás tárgyát képezik, hiszen általában készen kapott megoldásokat takarnak.

A szoftver mint komplex rendszer A rétegek az alkalmazásnak a telepítés / futtatás helye szerint elkülönülő komponensei. Az egyes komponensek abban különböznek, hogy az eltérő rendeltetésű cso- mópontok – kliens- munkaállomások, webszerver, a webszerver mögé szervezett alkalmazás- szerver(ek) vagy az adatbázisszerver – közül melyiken futtatandók.

A szoftver mint komplex rendszer A kliens-komponens dolga a HTML-lapok (és abból kezdeményezett egyéb effektek) megjelenítése (böngésző); a megjelenítési réteg a megjelenítendő HTML-lapok dinamikus összeállítását takarja, ami a webszer- ver(ek) feladata. (v.ö. Megjelenítési és alkalmazási réteg)

A szoftver mint komplex rendszer Az üzleti logika a webszerveren vagy a webszerver mögé szervezett alkalmazásszerver(ek)en futó komponenseket jelent.

A szoftver mint komplex rendszer Az integráció itt nem a modulok összeállítására vonatkozik, hanem az üzleti logika és az adatforrás (= adatbázis) közötti kommunikáció megoldását takarja.

A szoftver mint komplex rendszer A rendszerminőségek dimenzióban a minőségek SunTone módszertan szerinti főbb csoportjai láthatók: ● Felhasználói:a teljesítmény, a megbízhatóság, a rendelkezés-reállás, az elérhetőség. ● Működési: a szolgáltatási hasz- nosság, a biztonság. ● Fejlesztői: a megvalósíthatóság, a ráfordítások tervezhetősége ● Fejlődési: skálázhatóság, bővíthetőség, rugalmasság.

A szoftver mint komplex rendszer: objektumorientált megközelítés A komplex rendszerek kezelhetővé tétele, valamint a végtermék fejlesztési és megtérülési minőségének javítása az OO technológiában a legsikeresebb.

Az OO személetmód története: ● 1966, Dahl: Simula nyelv: véletlen folyamatokat szimuláló programok írására fejlesztették ki, alapjai hasonlók az OO- ra. ● Smalltalk nyelv (Xerox, Paolo Alto Research Center): tisztán OO, kétévente új verzió. ● 1980-as változat: szélesebb körű ismertség ● 1980-as évek eleje, Bjarne Stroustrup (AT&T): ● C++, 1985: nagygépes, 1988: PC-s fordítóprogram. Alkalmazói és platformfüggetlen alkalmazások alapszoftvere. ● Sun Microsystems, Inc.: JAVA – üzleti alkalmazások A szoftver mint komplex rendszer: objektumorientált megközelítés