Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június 28-29.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az Európai Unió fogyatékosügyi stratégiája Budapest, március 30.
Advertisements

Merre tart a magyar foglalkoztatáspolitika? Garzó Lilla.
Társadalmi Megújulás és Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program TÁMOP-TIOP Soós Roland igazgató ÉRÁK.
1 Idősebb munkavállalók a magyar munkaerőpiacon Dr. Székely Judit november 28. BUDAPEST.
A Kormány intézkedései és tervei
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
A regisztrált diplomás munkanélküliek helyzete a fővárosban Előadó: Vass István igazgató
Foglalkoztathatóság ösztönzése és a vállalati alkalmazkodóképesség fejlesztései a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program 5. prioritásában 2014.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat hosszú távú stratégiája, kapcsolata a releváns operatív programokkal.
Az OFA támogatási tevékenysége Programok ben.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia pillére: Az alkalmazkodóképesség növelése Soós Roland Igazgató ÉRÁK.
Kovács István Vilmos Fejlesztéspolitikáért felelős elnökhelyettes
„Megváltozott világ?!” TÁMOP /1-2F projekt Dr. Ádám Szilvia.
Az ÉRÁK szerepe a megújuló szakképzésben- felnőttképzésben Soós Roland ÉRÁK.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
Mobil: (30) Cím: 4100 Berettyóújfalu, Széchenyi u. 13.
A Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) és a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) Kisgyörgy Orsolya Szociális és Munkaügyi Minisztérium.
Az EFOP köznevelést érintő beavatkozásai
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
A TÁMOP felépítése Tóth István január 26.. ÚMFT prioritások és OP-k Társadalmi megújulás Gazdaság- fejlesztés Közle- kedés Környezeti és energetikai.
A TÁMOP civileket érintő területei. A TÁMOP specifikus céljai 1.A munkaerő-piaci kereslet és kínálat összhangjának javítása 2.Az aktivitás területi különbségeinek.
A távmunka fejlesztésének lehetőségei és eredményei Simon Gábor Távmunka Tanács elnöke Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára Szociális és Munkaügyi.
MUNKAÜGYI TANÁCSOK ORSZÁGOS KONFERENCIÁJA A foglalkoztatáspolitika aktuális kérdései, a társadalmi érdekegyeztetés szerepe a foglalkoztatáspolitikában.
Az ÉRÁK felnőttképzési tevékenysége, a fejlesztés főbb irányai.
Tájékoztató az aktuális foglalkoztatási és képzési programokról.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
„Út a munkához „ program Simon Gábor államtitkár.
SZAKKÉPZÉS A FEJLESZTÉS ESZKÖZE
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
Foglalkoztatási Programok Osztálya – osztályvezető
Tájékoztató a Társadalmi Megújulás Operatív Programról.
Az Esélyegyenlőség és az ESZA alapelveinek érvényesítése Európai Unió Magyarország -Budapest Európai jogfejlődés Luxemburgi és Lisszaboni folyamat.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) NCA-ÖNSZ-08-C-0070 A Társadalmi Megújulás Operatív Programról: a HEFOP.
Strukturális és Kohéziós Alapok
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
A foglalkoztatási paktumok célja Megismerni a térség foglalkoztatási helyzetét Összehangolni a térség gazdasági és humánerőforrás fejlesztési tevékenységeit.
Foglalkoztatási Fórum Gödöllői Kistérségi Foglalkoztatási Paktum 2011
EURÓPAI FOGLALKOZTATÁSI STRATÉGIA
Akciótervek a foglalkoztatásért Garzó Lilla szeptember 8.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat modernizációja Budapest 2005.szeptember 8.
A nők foglalkoztatása, családi napközi, atipikus foglalkozatás,
Kormányszóvivői tájékoztató 1 Tanulni és versenyben maradni felnőttkorban is.
Kissné Bencze Katalin Nemzeti Erőforrás Minisztérium június 18.
Foglalkoztatáspolitika az Európai Unióban
EURÓPAI UNIÓS POLITIKÁK
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
Kazincbarcika és vonzáskörzete munkaerő-piaci helyzetének bemutatása
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
HEFOP/2004/1.3.1 A HEFOP – „Második Esély” – Roma nők munkaerő-piaci (re)integrációjának elősegítése – projekt bemutatásán keresztül a roma nők esélyegyenlőségének.
TÁMOP /1/B Gyermekek és fiatalok integrációs programjai Csomópont - Ifjúsági Információs Pont kialakítás Álláskereső klub.
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
Foglalkoztatási programok tapasztalatai AZ ESZA Kht által megvalósított foglalkoztatási programok fejlődése a Phare programoktól a Strukturális.
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium Az EU és a foglalkoztatási célú fejlesztések helyzete, kilátásai Csizmár Gábor politikai államtitkár.
Nemzetgazdasági minisztérium Foglalkoztatás Versenyképes munkaerő Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program 5-6. prioritás Nemzetgazdasági.
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
A közoktatás fejlesztési irányai és a társadalmi felzárkóztatás kapcsolata.
Social Europe Ifjúsági Foglalkoztatás október 31. Szeged Andor László, az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért.
Dr. Nagy Katalin Magyarország EU melletti Állandó Képviseletének korábbi tanácsosa XVII. Nemzetközi Közlekedési Konferencia Szeged, november
Foglalkoztatási Paktum Magyarországon Gere János.
A Társadalmi Megújulás OP és a Társadalmi Infrastruktúra OP Budapest, április.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Az EQUAL program és sajátosságai TE IS + ÉN IS = MI IS PÉCS 2007 május 09.
Az ÁFSZ feladatai az „Út a munkához” program végrehajtásában Pirisi Károly főigazgató Foglalkoztatási és Szociális Hivatal.
Foglalkoztatási együttműködések szabolcs-Szatmár-bereg megyében
A foglalkoztatáspolitika és egyéb politikák
A foglalkoztatáspolitika jövője az Európai Unióban
Előadás másolata:

Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június

Magyar munkaerőpiac jellemzői Alacsony foglalkoztatási ráta A munkaképes korosztály körében magas az inaktívak aránya Alacsony szakmai és mobilitási hajlandóság

További problémák Sokan véglegesen kivonultak/kiszorultak munkaerőpiacról Férfiak, idősek foglalkoztatása alacsony, Alacsony iskolai végzettségűek és a romák helyzete kirívóan rossz Képzési rendszer rugalmatlansága

Legnagyobb kihívás: magas inaktivitás

Munkaerőpiaci mutatók az EU-ban és Magyarországon Foglalkoztatási arányMunkanélküliségi ráta EU15EU25MoEU15EU25Mo Nők56,855,750,710,29,36,1 Férfiak72,770,963,18,17,15, ,541,031,1 Összesen64,763,356,88,19,06,0

Foglalkoztatási (Fr) és munkanélküliségi (Mr) ráták képzettségi szintek szerint, 2003-ban FelsőfokúKözépfokúalapfokú FrMrFrMrFrMr Magyar- ország 82,41,466,65,428,412,4 EU15 82,54,970,27,749,511,2 EU25 82,54,968,49,446,612,2

EU-s ajánlások a magyar foglalkoztatáspolitika számára (néhány kiemelés) Gazdaságpolitika területén csökkenteni kell a munkabért terhelő járulékokat a regionális mobilitást korlátozó tényezőket ki kell küszöbölni ösztönzőket kell biztosítani a munkavállalásra és a munkában maradásra

EU-s ajánlások a magyar foglalkoztatáspolitika számára Bérpolitika területén a bérnövekedésnek jobban igazodni kell a gazdasági teljesítményhez Egészségvédelem területén: elő kell segíteni a munkakörülmények javítását, javítani kell az egészségügyi ellátást, és a megelőzést

EU-s ajánlások a magyar foglalkoztatáspolitika számára Szociális területen: reformokat kell végrehajtani a szociális területen Munkavállalás, a munkavégzés területén: rugalmassá kell tenni a munkavégzés feltételeit meg kell erősíteni az inaktívakra és a munkanélküliekre vonatkozó intézkedéseket javítani kell az oktatási rendszer hatékonyságát és rugalmasságát annak érdekében, hogy az megfelelően alkalmazkodjon a munkaerő-piaci igényekhez

Magyar foglalkoztatási akcióterv A magyar foglalkoztatási akcióterv átfogó célkitűzése megegyezik az európai foglakoztatási stratégiával, és szorosan kapcsolódik a stratégiában megfogalmazott 10 speciális iránnyal.

Intézkedések 1. (társadalmi szempontból – kiemelések) a munkanélküliek mellett az inaktív népesség munkaerőpiacra való visszatérésének támogatása a munkaadókat ösztönözni a hátrányos helyzetű emberek foglalkoztatására programok indítása a roma emberek, az idősebb munkavállalók és a fogyatékos emberek helyzetének javítására ki kell bővíteni azoknak a programoknak a körét, amelyek célja az inaktív emberek munkaerő-piaci beilleszkedésének segítése

Intézkedések 2. (társadalmi szempontból – kiemelések) alapfokú képzés szintjén az alapvető készségek és képességek fejlesztése, a szakképzés rendszerének fejlesztése a munkaerő-piaci igényekhez való alkalmazkodás érdekében rugalmas foglalkoztatás feltételeinek megteremtése a fiatal pályakezdők munkaerő-piaci helyzetének javítása idősebb munkavállalók aktivitásának ösztönzése a romák társadalmi integrációjának elősegítése, a helyzetűk javítását szolgáló programok indítása, a szereplők minél szélesebb körének bevonásával,

A foglalkoztatási akcióterv megjelenése az NFT 2 –ben (2006. május)

A munkaerőpiaci részvétel növelése A munkavállalók és a vállalatok változásokhoz való alkalmazkodásának segítése A munkaerőpiacra való belépés ösztönzése és segítése A munkaerőpiaci kereslet és kínálat összehangolásának javítása Az aktivitás társadalmi csoportok közötti és területi különbségeinek mérséklése Az alkalmazkodóképesség javítása Specifikus célok Stratégiai prioritások Átfogó cél

A munkaerőpiacra való belépés ösztönzése és segítése A munkavállalók és a vállalatok változásokhoz való alkalmazkodásának segítése Stratégiai prioritások Modern és hatékony foglalkoztatási szolgálat Aktivizálás és megelőzés Fiatalok munkába állásának segítése Megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatása A romák munkaerőpiaci részvételének növelése Az idősebb korosztályok foglalkoztatásának elősegítése Nők és férfiak egyenlő esélyekkel a munkaerőpiacon Az egész életen át tartó tanulás lehetővé tétele mindenki számára A szerkezetváltás előrejelzése és kezelése A partnerség intézményeinek és mechanizmusainak fejlesztése Rugalmasság és biztonság a munkaerőpiacon KKV-k foglalkoztatási potenciáljának növelése Átlátható munkaerőpiac