A Polgári törvénykönyv vállalkozásokat érintő legfontosabb változásai Előadó: Dr. Halmos András ügyvéd 3300 Eger, Széchenyi u. 2.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A klaszterek jogállása, jogi szabályozása Magyarországon
Advertisements

A jogi személyek személyiségi jogai, szervezete és ellenőrzése
A civil szervezetek új szabályozásáról dióhéjban
felelősségi szabályai
Pécsi Ítélőtábla Pécsi Törvényszék
A BDSZ jogi szervezetei és ezek gazdálkodási és beszámolási feladataik

MILYEN TÍPUSÚ KÁROK TARTOZNAK AZ ÚJ ÜGYVEZETŐI FELELŐSSÉG KÖRÉBE?
6. tétel Társas vállalkozások.
Szavatosság, jótállás, termékfelelősség
2005. március 23. Vezérigazgatóság 3. divízió/Felelősség- és agrárbiztosítási osztály Az egészségügyi szolgáltatók felelősségbiztosításának értékelése.
Rugalmasabb, egyszerűbb befektetések márciustól Dr. Bejó Ágnes.
Szakmai kártérítési felelősség magán- egészségügyi sajátosságai A felelősség bárkit levetkőztet.
A polgári jog rendszere
Az egészségügyi szolgáltatók kártérítési felelőssége
Felelősséggel a vállalkozókért! Vezető tisztségviselő felelősségbiztosítása, mint megoldás. Hány vezető beosztású embert kell bebiztosítani? Megnövekedett.
HM Tervezési és Koordinációs Főosztály Légügyi Osztály
Cégnyilvántartás.
Felelősség, termékfelelősség
A könyvelőnk felelőssége és az ügyvezető felelőssége
Mivel foglalkozunk?  Reklám – és média jog  Fogyasztóvédelem  Szellemi alkotások joga  Társasági jog, cégjog  Ingatlanjog  Pénzügyjog  Követeléskezelés.
Hogyan írjuk meg és át a szerződéseket, hogy csökkenjen az ügyvezető rizikója? Konkrét ügyvédi javaslatok üzleti szerződések, megállapodások, munkaszerződések.
A vezető tisztségviselők felelőssége fizetésképtelenség esetén
Megújulás és folytonosság a jogi személyek szabályozásában
Magyar Könyvvizsgálói Kamara Komárom-Esztergom Megyei Szervezet
Kártérítési felelősség
Gazdasági társaságok alapítása
Gazdasági jog III. Előadás Általános szabályok A Gt. általános része.
Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság
Egyes társasági formák A korlátolt felelősségű társaság
Egyes gazdasági társaságok Kkt. és Bt.
A munkavállalói FB tagság
A felelősség bárkit levetkőztet Szakmai kártérítési felelősség magán-egészségügyi sajátosságai.
A Munka törvénykönyve és az új Ptk. összefüggései,
A Polgári Törvénykönyvről szóló évi V
Budapest, január 26. dr. Kaszó Éva FOE Elnökségi tag
Mediátor képzés Kártérítés.
A vállalkozás üzemelési formái. 2 A Közkereseti társaság Olyan nem jogi személyiségű gazdasági társaság, amelyben a tagok csak természetes személyek lehetnek,
Pécsi Ítélőtábla Pécsi Törvényszék
A JOGI SZEMÉLY ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI

‎ A TÖRZSTŐKE ÚJ SZABÁLYAI ÉS A VEZETŐ TISZTSÉGVISELŐ FELELŐSSÉGE AZ ÚJ PTK. RENDSZERÉBEN Budapest, április 16.
CIVIL SZERVEZETEK nyilvántartásba vételi kérelem
Eötvös Loránd tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar
Vállalati Gazdaságtan. Vállalati gazdaságtan Kötelező és ajánlott irodalom Kötelező irodalom: 1.Chikán Attila: Vállalatgazdaságtan, Aula,
TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban 1.
Milyen típusú károk tartoznak az új ügyvezetői felelősség körébe?
KÖZHASZNÚ SZERVEZETEK. irányadó jogszabályok: az egyesületi jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról.
Jogi személyek és könyvvizsgálók Az új Ptk. könyvvizsgálókra vonatkozó szabályai Lőrinczi Gyula szeptember 4.
Az Új PTK változásainak alkalmazása az üzletvitelben, és a reklámadó Január 15. DR. HATHÁZI VERA ÜGYVÉDI IRODA.
Felelősséggel a vállalkozókért! A BKIK XXVIII-as Általános Pénzügyi Szolgáltatási Osztály és az UFS Broker Kft. tájékoztató az új PTK. alapján. Vállalkozók.
Tulajdonos és ügyvezető közötti viszonyok megváltozása „Az ügyvezetői tévedés ára” konferencia május 8. dr. Fehérváry Ákos, ügyvéd / partner Kajtár.
MegnevezésKft Zrt. Nyrt.SzövetkezetEgyéniKktBt Alapítók számaMin. 2 (1)Min. 5 (1) Min. 51Min. 2 Felelősség jellegeKorlátolt korlátlan Korlátlan és egyetemleges.
 Egyszerűsödnek és jobban igazodnak a civil szervezetek működési sajátosságaihoz a megszüntetés, illetve az átalakulás szabályai  Egyszerűbb lesz a.
1055 Budapest, Nagy Ignác utca 16. ▪ Tel.:  Társasági Törvény, 2006  Konkrét gyakorlati következmények Mit kellett már megtennünk? Mire,
Az új Munka Törvénykönyve 2012:I. tv április 20.
VÁLLALKOZÁSOK MUNKÁLTATÓI FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁSA. Jogi szabályozás (Ptk. szerint) A kártérítésről: „Aki másnak jogellenesen kárt okoz, köteles azt megtéríteni”
 6:142. § Felelősség szerződésszegéssel okozott károkért  Aki a szerződés megszegésével a másik félnek kárt okoz, köteles azt megtéríteni. Mentesül.
Adózói fórum – A végelszámolás számvitele „röviden” Kovács Lajos
Irányadó jogszabályok: évi V. törvény Ptk. az egyesületi jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról.
Üzleti Jog I. Társasági jog 1. Bevezetés – Gazdasági társaságokra vonatkozó általános szabályok Pázmándi Kinga.
Dr. Andrássy Gergely Herendi és Purebl Ügyvédi Iroda tel:
A SZAKSZERVEZETEKRE VONATKOZÓ ÚJ SZABÁLYOZÁS Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
Nyugat-dunántúli Igazgatóság A VÁLLALKOZÁSOK FELELŐSSÉGI VISZONYAI, EZEK BIZTOSÍTHATÓSÁGA Csala László október 12.
Előadó: dr. Csőke Rita Elérhetőség: Üzleti Jog Tanszék, QA épület 205-ös szoba / félév 10. hét M UNKAJOGI A LAPISMERETEK.
15. Az eladók foglalkoztatása
A civil és egyéb cégnek nem minősülő szervezeteket érintő anyagi és eljárási szabályok évi változásainak áttekintése.
Az adós gazdálkodó szervezet vezetője kártérítési felelősségének megállapítása iránti kereset   A hitelező vagy - az adós nevében - a felszámoló a felszámolási.
Családi vállalkozások jogi buktatói Jövőtervezés generációváltással
A közbeszerzés és a biztosítás kérdései
Előadás másolata:

A Polgári törvénykönyv vállalkozásokat érintő legfontosabb változásai Előadó: Dr. Halmos András ügyvéd 3300 Eger, Széchenyi u. 2.

Jogi személyek

Felépítése  Jogi személy általános szabályai  Gazdasági társaságok közös szabályai  Egyes társaságok (Kkt., Bt., Kft., Rt.)  Egyesülés, szövetkezet, alapítvány, egyesület

I. A jogi személyek általános szabályai Helytállás a jogi személy tartozásaiért 3:2. § [Helytállás a jogi személy tartozásaiért]  (1) A jogi személy kötelezettségeiért saját vagyonával köteles helytállni; a jogi személy tagjai és alapítója a jogi személy tartozásaiért nem felelnek.  (2) Ha a jogi személy tagja vagy alapítója korlátolt felelősségével visszaélt, és emiatt a jogi személy jogutód nélküli megszűnésekor kielégítetlen hitelezői követelések maradtak fenn, e tartozásokért a tag vagy az alapító korlátlanul köteles helytállni.

Diszpozitivitás 3:4. § A jogi személy létrehozásának szabadsága  (2) A jogi személy tagjai, illetve alapítói az egymás közötti és a jogi személyhez fűződő viszonyuk, valamint a jogi személy szervezetének és működésének szabályozása során a létesítő okiratban - a (3) bekezdésben foglaltak kivételével - eltérhetnek e törvénynek a jogi személyekre vonatkozó szabályaitól.  (3) A jogi személy tagjai, illetve alapítói nem térhetnek el az e törvényben foglaltaktól, ha a) az eltérést e törvény tiltja; vagy b) az eltérés a jogi személy hitelezőinek, munkavállalóinak vagy a tagok kisebbségének jogait nyilvánvalóan sérti, vagy a jogi személyek törvényes működése feletti felügyelet érvényesülését akadályozza.

A vagyoni hozzájárulás kötelezettsége 3:9. § (2) Ha a jogi személy alapítója vagy tagja nem köteles vagyoni hozzájárulást teljesíteni, a jogi személy tartozásaiért a jogi személy tagja, tagság nélküli jogi személy esetén az alapítói jogok gyakorlója köteles helytállni. Ha a helytállási kötelezettség több személyt terhel, kötelezettségük egyetemleges.

Vezető tisztségviselő felelőssége a jogi személlyel szemben 3:24. §  A vezető tisztségviselő az ügyvezetési tevékenysége során a jogi személynek okozott károkért a szerződésszegéssel okozott kárért való felelősség szabályai szerint felel a jogi személlyel szemben.  szerződésszegés szabályai szerinti kárfelelősség  objektivizálódott a felelősség  belső felelősség szigorodik

 nehezen lesz alkalmazható  nő a felmentvény szerepe - Teendő: ügyvezetői szerződések felülvizsgálata, felelősség korlátozása (összeg, ügycsoport, bizonyos károk kizárása, stb)

6:142. § Felelősség szerződésszegéssel okozott károkért  Aki a szerződés megszegésével a másik félnek kárt okoz, köteles azt megtéríteni. Mentesül a felelősség alól, ha bizonyítja, hogy a szerződésszegést ellenőrzési körén kívül eső, a szerződéskötés időpontjában előre nem látható körülmény okozta, és nem volt elvárható, hogy a körülményt elkerülje vagy a kárt elhárítsa.

Felmentvény 3:117. § A vezető tisztségviselő társasággal szembeni kártérítési felelőssége  (1) Ha a társaság legfőbb szerve a vezető tisztségviselő kérésére a beszámoló elfogadásával egyidejűleg az előző üzleti évben kifejtett ügyvezetési tevékenység megfelelőségét megállapító felmentvényt ad, a társaság a vezető tisztségviselő ellen akkor léphet fel az ügyvezetési kötelezettségek megsértésére alapozott kártérítési igénnyel, ha a felmentvény megadásának alapjául szolgáló tények vagy adatok valótlanok vagy hiányosak voltak.  (2) Ha a vezető tisztségviselői jogviszony két egymást követő, beszámolóval foglalkozó ülés között megszűnik, a vezető tisztségviselő kérheti, hogy a legfőbb szerv következő ülésén döntsön a felmentvény kiadásáról.  (3) A gazdasági társaság jogutód nélküli megszűnése után a társaság vezető tisztségviselőivel szembeni kártérítési igényt - a társaság nyilvántartásból való törlésétől számított egyéves jogvesztő határidőn belül - a törlés időpontjában tagsági jogviszonyban állók érvényesíthetik. A tag a kártérítési igényt a társaság megszűnésekor felosztott vagyonból őt megillető rész arányában érvényesítheti.

Vezető tisztségviselő harmadik személyekkel szembeni felelőssége 6:541. § Felelősség a vezető tisztségviselő károkozásáért  Ha a jogi személy vezető tisztségviselője e jogviszonyával összefüggésben harmadik személynek kárt okoz, a károsulttal szemben a vezető tisztségviselő a jogi személlyel egyetemlegesen felel.

 Egyetemleges felelősség  Szerződésen kívüli károkozás szabályai  Feltétele:  ügyvezetői minőség  társaság és károsult között nincs szerződéses jogviszony  Mentesülés  Felróhatóság hiánya, nem úgy járt el, ahogy adott helyzetben elvárható

Ptké.  Hatályba lépés utáni első létesítő okirat módosítással egyidejűleg kell dönteni az új Ptk. szerinti módosításról.  „VA”, „FA” alatti cégek esetén nem kell módosítani.  Végső átvezetési kötelezettség: Kkt., Bt , Kft., Rt.:  Nem kell módosítani, ha csak a Gt-re való visszautalás miatt kellene, vagy üzletvezetői tisztség elnevezésének ügyvezetőre módosítása miatt.  Ptk. szerinti módosítás illeték-, közzététel mentes.  Kft. feltöltési kötelezettsége 3 millió Ft-ra ig.  Mulasztási szankciók: Ft-ig.