Kolumbusz 1492. május 12-én elhagyta Santa Fét és Rábidába indult, majd május 23-án Palosba érkezett. 1492. augusztus 3-án az Odiel- és a Tinto-folyók.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Amerika Narancsík Eszter.
Advertisements

Az új közbeszerzési törvény megalkotásának körülményei, várható jövőbeli változások május 26. Dr. Kovács László Miniszterelnökség Közbeszerzési Szabályozási.
FÖLDRAJZ Készítette: Koleszár Gábor 1 A világnépesség növekedése.
Az ipari forradalom Az ipari forradalom Angliája ( )
Készítette: Gondos Borbála
MESZK Gyermekápolási Szakmai Tagozat Beszámoló Bognár Lászlóné tagozatvezető.
2011. évi zárás Készítette: Juhász Ágnes. 1. Zárást megelőző feladatok  Leltározás  Folyószámla egyeztetés (kapcsolt vállalkozásoktól egyenlegkérés)
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
Nagy Károly 2. ppt. katalógusa május 24 – június 7. FALUHÁZ GALÉRIA Algyő, Búvár u. 5.
Intézmények közötti egyéni átvezetést segítő programok.
MH 5. BOCSKAI ISTVÁN LÖVÉSZDANDÁR. A MISSZIÓBA JELENTKEZÉS ÉS KIUTAZÁS KAPCSÁN FELMERÜLŐ PROBLÉMÁK A PSZICHOLÓGIA SZEMSZÖGÉBŐL Készítette: Choma Krisztina.
A viktoriánus kor június 20. – január 22.
Nyugdíjasok Baranya déli részének gyöngyszemén
Káros Szenvedélyek Dohányzás.
A szerkezetátalakítási programban bekövetkezett változások
Merre tovább magyar mezőgazdaság?
„Ó, azok a Boldog Békeidők…”
Területi tapasztalatok a hátrányos helyzetűek oltásával/átoltottságával kapcsolatban Dr. Kohut Zsuzsanna HBMKH NSzSz Járványügyi Osztály A folyamatos.
Készítette: Rubik László 5/c
1Transzplantációs Alapítvány
10 rémisztő tény a globális felmelegedésről
Becslés gyakorlat november 3.
„Vasbordájúak” serege -forradalom Angliában
A NAGY FÖLDRAJZI FELFEDEZÉSEK
Az ember származása, születése

Vízkeresők csoport: Beke Szabolcs Bojtor Cintia Hegedüs András
HÉL (Hasonló értelmű licit)
Lovassy László.
A HARMADIK BIRODALOM ÁRNYÉKÁBAN
A kenyérfogyasztás veszélyei PéPéeS
Vörös-Gubicza Zsanett képzési referens MKIK
A kistérségi gyerekesély programok eredményei
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
AMERIKA ŐSLAKÓI: AZ INDIÁNOK
a feledés definíciója:
A dél-koreai Nemzeti Levéltár, Szöul
Magyar őstörténet 2016/2017, 1. félév
Az életvezetés etikája - a döntésről
A Jobbik esélyei listán és egyéniben
Tananyagfejlesztés a sporttudományi képzés területén
A létminimum-számítás megújítása
2010 Havi naptár Ezt a sablont kinyomtatva falinaptárként használhatja, vagy bármely hónap diáját saját bemutatójába másolhatja. Ha meg szeretné változtatni.
A SZÖSZI És a kvíz.
VHF Szakmai Nap november 21. ÖNISMERET KAPCSOLATOK CÉLOK
Kognitív viselkedés-tréning cukorbetegek és veszélyeztetettek számára
Magyar őstörténet 2017/2018, 1. félév
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM
A hajszobrász: Baranyai Vivien 12.Asz
1883. Szeptember 21. Nemzeti Színház Paulay Ede rendezése
Az egészséges nő A HPV-ről és a méhnyakrák megelőzéséről
Az Alcatraz-sziget Bernát Péter.
Budapest, február 5. Reszeginé Erdélyi Beáta
AZ INTÉZMÉNY NEVELÉSI CÉLJAI
Paulay Ede Az ember tragédiája.
A turizmus tendenciáinak vizsgálata Magyarországon
9-10.-es bemeneti mérések és a fejlesztő munkánk
Magyar őstörténet 2018/2019, 1. félév
2010. január HÉTFŐ KEDD SZERDA CSÜTÖRTÖK PÉNTEK SZOMBAT VASÁRNAP 1 2 3
A 2010-es év egy szőlősgazda szemével.
Paulay Ede életének legsikeresebb rendezése
Felvételi a középfokú iskolákban a 2016/2017. tanévben
Céges értekezlet címe Előadó.
Madách Imre Az ember tragédiája Paulay Ede rendezésével.
KORALL K O R A L E és P E R L Y / GYÖNGY.
Magánszemélyként bérbe adnám az ingatlanomat.
Színházi élet - Németh Antal
Napóleon 1812-es oroszországi hadjárata
Festmények a paraszti életről 2. Czentyéné Zolnai Irén képeiből
Előadás másolata:

Kolumbusz május 12-én elhagyta Santa Fét és Rábidába indult, majd május 23-án Palosba érkezett augusztus 3-án az Odiel- és a Tinto-folyók összefolyásánál lévő Saltés-zátonytól felszedték a horgonyt, és nekivágtak az útnak. A Santa María zászlóshajó volt, míg a Niña és a Pinta karavellák voltak december 24-én a Santa María tönkrement, így a Niña lett a zászlóshajó október 12-én éjjel a hajók elérték a Bahama-szigeteket.

1492. október 24-én Kolumbusz Kuba felé indult, ahova október 28-án meg is érkezett. Itt új gyümölcsöket, valamint a burgonyát és a kukoricát ismert é k meg. A szigetlakóknak semmilyen négylábú háziállata nem volt. December 24-én elérték a Szent-fokot (Punta Santa), melynek jelenlegi neve Cop-Haitien (Haiti-fok). A Santa María ekkor rásodródott a korallzátony-vonulatra, az ütődéstől szétváltak a deszkák, a hajó megtelt vízzel. Már csak a Niña maradt, amelyen elég kevesen fértek el, így az emberek egy részét Hispaniolán kellett hagyni.

A hajók elérték az Azori-szigeteket, és ekkor óriási vihar keletkezett február 13-áról 14-ére virradó éjszaka a Pinta eltűnt. Március 4-én hajnalba n a Tejo torkolatánál lévő Sintra-hegységből kiszögellő Roca-fokhoz értek március 15-én a Pinta megérkezett Palosba.

17 hajó előkészítését tervezték, több hónapra elegendő élelmiszerkészlettel, valamint a földműveléshez és az aranybányászathoz szükséges szerszámokkal. Szarvasmarhákat, juhokat, lovakat, sertéseket és öszvéreket is vittek magukkal. Szeptember közepére elkészültek a hajók. Utaztak földművesek, különböző mesteremberek, a kb. 500 fős legénység, matrózok, kormányosok, parasztok, lovagok, hivatalnokok, 6 szerzetes és orvos szeptember 25-én elhagyták a kikötőt

A következő útvonalon haladtak: Kasztília, Kanári-szigetek, Gran Canaria-sziget, Gomera. Gomera után nyugat felé hajóztak tovább. Az Atlanti-óceánon Kolumbusz délebbre ment, mint előző utazásakor. Egy hegyes szigethez értek, amelyet az admirális Dominicának keresztelt. A sziget bennszülötteit Kolumbusz kannibáloknak nevezte el. A betegség sok emberrel együtt Kolumbuszt is levette a lábáról. Az emberek lázongtak az élelemhiány és a körülmények miatt, de sikerült elfojtani nyarán új, kimagasló felfedezéseket tett. A világ térképein kirajzolódtak Kuba déli partjai, felfedezte Jamaicát és felderítette Hispaniola körvonalait szeptember 29-én súlyosan betegen és járásképtelenül visszatért Isabelába. A hátrahagyott katonák szétszéledtek, raboltak, fosztogattak, s i rtani kezdték a védtelen indiánokat.

1498 tavaszára összeállt Kolumbusz újabb útja is. Hat hajó állt készen. Az úton meggondolta magát Kolumbusz, és délnyugat helyett nyugat felé hajózott. Augusztus 1-jén az admirális egy nagy öbölbe vezette be a hajókat. Az öblöt ma Erin-öbölnek hívják.

1498. augusztus 1-jén az öböltől déli irányba n egy földkiugrást pillantott meg Kolumbusz. Ez a venezuelai Bombeador-fok volt. Ettől délre 6600 km-en át összefüggő szárazföld látszott egészen a Magellán-szorosig. Ez volt a dél-amerikai kontinens. A flot ta augusztus 31-én befutott Santo Domingo kikötőjébe. A harmadik út ezzel szerencsésen véget ért. Mindössze 92 napig tartott, de Dél-Amerika felfedezését eredményezte. Az admirális súlyos betegen tért vissza Hispaniolába. Szeme bevérzett, néha cserbenhagyta a látása, kötőhártya-gyulladása volt, de zöldhályog is lehetett.

Az expedíció április 13-án indult el Sevillából. Cádizba ment, ahol megrakták a hajókat élelemmel, és onnan május 9-én indult a Kanári-szigetek irányába. Május 12-én Kubába, vagyis a Királynő kertje szigeteihez érkeztek. Az admirális augusztus 13-án érkezett Santo Domingóba, amelyet hamarosan, szeptember 12-én el is hagyott november 7-én tértek vissza Spanyolországba. Kolumbusz negyedik útja két évig, öt hónapig és huszonnyolc napig tartott.

Kolumbusz november 8-án Sevillába utazott, és ott a Santa María negyedben élt május 19-én végrendelkezett, majd május 20-án elhunyt. A helyi ferences kolostorban temették el. Készítette: Kiss Evelin (11.D)