Élelmiszer Mikrobiológia Diagnosztikai Laboratórium, Monitoring vizsgálatok eredményei Előadó: dr. Fekete Attila 2007. 06. 09.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mire figyel a hatóság? Élelmiszerlánc ellenőrzési tapasztalatok a június 25. és augusztus 15. közötti időszakban (nyári kiemelt ellenőrzések) Heves.
Advertisements

Étrend-kiegészítő vagy gyógyszer? Határterületi termékek elhatárolásának szempontjai Medical Tribune konferencia október 1. Dr.
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága Élelmiszer biztonsági követelmények a nemzetközi kereskedelemben.
T ű zvédelmi M ű szaki Irányelv Fire Protection Technical Guideline Azonosító: TvMI 6.1: Beépített t ű zoltó berendezések tervezése, telepítése.
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
A környezetvédelmi megbízott szerepe a vállalkozások tevékenységében és Önkormányzati munkakörben Önkormányzati munkakörben.
Nagyprezentáció Társaság a Lakásépítésért Egyesület lobby tevékenység a magyarországi lakásépítések élénkítése érdekében Előadó:
A képzett szakemberekért SZMBK KERETRENDSZER 2.1. előadás.
Az étrend-kiegészítők, kozmetikumok forgalmazásának hatósági felügyelete Kereskedők Napja Június 4. Szabó Nikolett Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal.
Az OKKER Pedagógiai Szolgáltató Intézet FODOR GÁBOR október 10. ÉRTÉK ÉS MIN Ő SÉG AZ OKTATÁSBAN.
Aktualitások és változások a pedagógiai szakszolgálati feladatellátásban 2016 őszén 1.
AZ ÁLLATI EREDETŰ ÉLELMISZEREKKEL KAPCSOLATOS KOCKÁZATOK Laczay Péter Informatio Medicata szeptember.
Az élelmiszer-ellenőrzés évi tapasztalatai Foodapest, február 23. – dr. Süth Miklós Foodapest, február 23. – dr. Süth Miklós.
Off-label alkalmazás a mentésben Dr. Temesvári Péter orvos igazgató Országos Mentőszolgálat.
ALKOHOLIZMUS ELLENI MEGYEI EGYESÜLETEK ÉS KLUBOK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE, MAGYAR KÉKKERESZT EGYESÜLET, KATOLIKUS ALKOHOLISTAMENTŐ SZOLGÁLAT HÁLÓZAT ÉPÍTÉSE.
A munkahelymegőrző támogatás. Alapja  Az évi IV. tv. (a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról) 18. §.  A 6/1996. (VII.16.)
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET 2007 Menner Ákos. A minőségfejlesztés intézményi ritmusa Önértékelés 2006 Önértékelésből származó fejlesztési célkitűzések.
Hogyan teljesíthetjük a HpT 13§B követelményeit Egy vállalati Compliance Adatbázis terve Dr Lőrincz István Associator Kft.
1 Helyi szintű egyeztetés a köznevelés terén KEF országos konferencia Budapest, március 06. Simonyi István Emberi Erőforrások Minisztériuma KÖZNEVELÉS-FEJLESZTÉSI.
A „Mintaprogram a minőségi időskorért” Pilote Project for Quality Ageing Az idősgondozás Magyarországon, elvek, szabályok, gyakorlat, intézmények Brettner.
TEROTECHNOLÓGIA Az állóeszközök újratermelési folyamata.
Epidemiológiai Felügyeleti Rendszer és Informatikai Rendszer
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Hagyományos húsvéti húságazati helyzetkép
Az agrár-szakigazgatás szervezeti rendszerének változásai 2017-től
A szerkezetátalakítási programban bekövetkezett változások
Merre tovább magyar mezőgazdaság?
Tájékoztató a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatról
1Transzplantációs Alapítvány
Dr. Kovács László Főtitkár
Becslés gyakorlat november 3.
Perinatalis Intenzív Centrumokból származó ESBL-termelő Klebsiella törzsek komplex epidemiológiai tipizálása Damjanova, I., Tóth, Á., Pászti, J., Jakab,
Az Áldozatsegítő Szolgálat átalakulása
376/2014 EU RENDELET BEVEZETÉSÉNEK
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
A közigazgatás személyi állománya
CSOPORT - A minőségellenőrök egy megfelelő csoportja
SZÁMVITEL.
A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Konferenciája
A PDCA elv alkalmazása az információvédelmi irányítási rendszerekben 1
dr. Jeney László egyetemi adjunktus Európa regionális földrajza
A TB rendszerek koordinációja az EU-ban
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Életpálya-tanácsadás Csanádi Nikolett Hényel Anett.
Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
A villamos installáció problémái a tűzvédelem szempontjából
Új pályainformációs eszközök - filmek
Szabványok, normák, ami az ÉMI minősítési rendszerei mögött van
Előadó: dr. Bánky Tamás tudományos igazgató ÉMI Kht.
Dr. Bánky Tamás Építésfelügyeleti szakmai nap július 5.
Országos kompetenciamérés MATEMATIKA.
Posteinerné Toldi Márta
Etikai dilemmák A Közszolgálatban
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
Járműtelepi rendszermodell 2.
9-10.-es bemeneti mérések és a fejlesztő munkánk
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
SOTER-LINE Soter-Line Oktatási, Továbbképző és Szolgáltató Kft.
Scool-Túra Kft Miskolc Széchenyi út 36.
Az AE Szövetség szervezet fejlesztése
A Magyar Egészségügyi Menedzser Klub fóruma
Az innovációs célú beszerzések gyakorlata
Országos Tűz- és Katasztrófavédelmi Konferencia
Generali Alapkezelő beszámolója Gyöngyház Nyugdíjpénztár részére
A részekre bontás tilalma és annak gyakorlati alkalmazása
a Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola
Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ által végrehajtott TÁMOP program eredményeinek bemutatása.
Szabálytalanságkezelés
Előadás másolata:

Élelmiszer Mikrobiológia Diagnosztikai Laboratórium, Monitoring vizsgálatok eredményei Előadó: dr. Fekete Attila

Tevékenység Laboratórium vezető: Sréterné dr. Lancz Zsuzsanna Laboratórium vezető: Sréterné dr. Lancz Zsuzsanna Kollégák: Kollégák: - 6 diplomás (interdiszciplináris megközelítés: állatorvos mikrobiológus - 6 diplomás (interdiszciplináris megközelítés: állatorvos mikrobiológus és élelmiszer-higiénikus szakállatorvosok, élelmiszer-technológus) és élelmiszer-higiénikus szakállatorvosok, élelmiszer-technológus) - 13 technikus - 13 technikus Vizsgálatok: Vizsgálatok: ban: > mintából ban: > mintából - csaknem vizsgálat - csaknem vizsgálat Az osztály fő tevékenységi területei: Az osztály fő tevékenységi területei: - Nemzeti referencia laboratóriumi tevékenység - Nemzeti referencia laboratóriumi tevékenység - Élelmiszer-mikrobiológiai diagnosztikai tevékenység (hatósági feladatkör) - Élelmiszer-mikrobiológiai diagnosztikai tevékenység (hatósági feladatkör) - Budapest, Pest, Nógrád és Komárom megye hatósági - Budapest, Pest, Nógrád és Komárom megye hatósági mikrobiológiai vizsgálatai mikrobiológiai vizsgálatai - speciális feladatok országos illetékességgel - speciális feladatok országos illetékességgel - Monitoring tevékenység - Monitoring tevékenység - Hálózat-irányítási és módszertani tevékenység - Hálózat-irányítási és módszertani tevékenység - Kvalitatív GMO vizsgálatok - Kvalitatív GMO vizsgálatok

Nemzeti referenciai laboratóriumi feladatok Szalmonella referencia laboratórium: az állat-egészségügy és élelmiszer-ellenőrzés területén: az állat-egészségügy és élelmiszer-ellenőrzés területén: - Szerovariáns meghatározása - Szerovariáns meghatározása - Fágtipizálás - Fágtipizálás - Vakcina-törzsek elkülönítő vizsgálata - Vakcina-törzsek elkülönítő vizsgálata - Antmikrobiális rezisztencia vizsgálatok - Antmikrobiális rezisztencia vizsgálatok Termotoleráns Campylobacter fajok Listeria monocytogenes Verotoxin- termelő Escherichia coli Tej és tejtermékek mikrobiológiája

Az élelmiszerek mikrobiológiai biztonságának megítélésében alkalmazott legfontosabb mikrobacsoportok I Kórokozó mikrobák: - Salmonella spp. - Salmonella spp. - Listeria monocytogenes - Listeria monocytogenes - Termotoleráns Campylobacter - Termotoleráns Campylobacter - Verotoxin-termelő E. coli - Verotoxin-termelő E. coli Feltételesen kórokozó mikrobák: meghatározott feltételek között – magas szám, toxintermelő képesség – megbetegedést okozhatnak meghatározott feltételek között – magas szám, toxintermelő képesség – megbetegedést okozhatnak - S. aureus - S. aureus - C. perfringens - C. perfringens - Bacillus cereus - Bacillus cereus

Az élelmiszerek mikrobiológiai biztonságának megítélésében alkalmazott legfontosabb mikrobacsoportok II Mikroba anyagcseretermékek, toxinok - S. aureus enterotoxin - S. aureus enterotoxin - Botulinumtoxin - Botulinumtoxin Technológiai higiéniai indikátor mikroorganizmusok: nagyobb számban, egyenletesebb eloszlásban vannak jelen, mint a kórokozók, az adekvát csoport utalhat az élelmiszer szennyeződésének okára nagyobb számban, egyenletesebb eloszlásban vannak jelen, mint a kórokozók, az adekvát csoport utalhat az élelmiszer szennyeződésének okára - E. coli, coliformok - E. coli, coliformok - Mikrobaszám - Mikrobaszám - Enterobacteriaceae család - Enterobacteriaceae család - Enterococcus - Enterococcus - Penész és élesztőgombaszám - Penész és élesztőgombaszám …

Vizsgált minták I Kockázatbecslésen alapuló mintavételi tervek alapján végzett Kockázatbecslésen alapuló mintavételi tervek alapján végzett vizsgálatok: vizsgálatok: Mikrobiológiai monitoring terv vizsgálatai: – adott termék mikrobiológiai kockázata, fogyasztás volumene, előző évek adataiból levonható következetések alapján – adott termék mikrobiológiai kockázata, fogyasztás volumene, előző évek adataiból levonható következetések alapján Nemzeti Campylobacter, Salmonella, verotoxin-termelő E. coli, élelmiszer által közvetített antimikrobiális rezisztencia monitoring program: – a 99/2003/EK zoonózis irányelv alapján – a 99/2003/EK zoonózis irányelv alapján Export célországok (USA) által előírt monitoring vizsgálatok: – Listeria monocytogenes – Listeria monocytogenes

Vizsgált minták II Az Európai Unió által előírt szalmonella felmérő vizsgálatok: Az Európai Unió által előírt szalmonella felmérő vizsgálatok: - a vágóállat-állomámyok szalmonella eradikációs programjainak - a vágóállat-állomámyok szalmonella eradikációs programjainak célmeghatározásához szükséges tagállami vizsgálatok célmeghatározásához szükséges tagállami vizsgálatok Szúrópróbaszerű ellenőrző vizsgálatok: Szúrópróbaszerű ellenőrző vizsgálatok: - mikrobiológiai követelmények teljesülésének igazolására (verifikálás) - mikrobiológiai követelmények teljesülésének igazolására (verifikálás) - kórokozó mikrobák és technológiai higiéniai indikátorok - kórokozó mikrobák és technológiai higiéniai indikátorok Célzott vizsgálatok: Célzott vizsgálatok: - határérték túllépésének gyanúja esetén - határérték túllépésének gyanúja esetén Szalmonella törzsek szerotípusának meghatározása: Szalmonella törzsek szerotípusának meghatározása: - takarmányokból, vágóállatokból és élelmiszerekből izolált törzsek - takarmányokból, vágóállatokból és élelmiszerekből izolált törzsek

Mikrobiológiai szennyezettség miatt kifogásolt minták aránya Húsipar (1984-2OO5)

Mikrobiológiai szennyezettség miatt kifogásolt minták aránya Tejipar (1984-2OO5)

Hús és húskészítmények szalmonella monitoring vizsgálatának adatai Termékcsoport Vizsgált minták/ tételek száma Szalmonella pozitív minták aránya (%) Darált hús, előkészített hús 6051,6 Érleléssel, szárítással tartósított termékek (kolbász, szalámi) 95413,0 Starterkultúrával érlelt termékek 5644,2 Sütnivaló kolbász 611,6 Hőkezelt, burokba töltött termékek 19320,05 Vákuumcsomagolt, főtt termékek 8280,1 Baromfi húskészítmények 6263,0

Tejipari termékek szalmonella monitoring vizsgálatának adatai Termékcsoport Vizsgált minták/ tételek száma Szalmonella pozitív minták aránya (%) nyerstej8760,5 fogyasztói nyers tej 4370,5 pasztőrözött tej 3510,1 nyers, vagy termizált tejből készült sajt, vaj, tejszín, tejföl 492,0 Tejpor, tejsavópor 1200 Jégkrém (tejalapú összetevőket tartalmazó) 2810 Hőkezelt tejből vagy tejsavóból készült sajt Pasztőrözött tejből készült érlelés nélküli sajt (friss sajt, túró) 3360 Fermentált tejtermékek (kefír, joghurt, tejföl) 21420,05 Desszertek (pl. túró rudi, pudingok) 1510

Hús és húskészítmények Listeria monitoring vizsgálatának adatai Hús és húskészítmények Listeria monitoring vizsgálatának adatai Termékcsoport Vizsgált minták/ tételek száma Listeria kifogásolt minták aránya (%) Nyers füstölt termékek 27770,2 Nyers, burok nélküli termékek 2801,8 Hőkezelt, burokba töltött termékek 8090,1 Vákuumcsomagolt főtt termékek 3730,5 Vákuumcsomagolt nyers termékek 3394,4 Készételek (pl. pástétom) 500

Tejipari termékek Listeria monitoring vizsgálatának adatai Termékcsoport Vizsgált minták/ tételek száma Listeria kifogásolt minták aránya (%) fogyasztói nyers tej 4370,7 pasztőrözött tej 3800 egyéb pasztőrözött folyékony tejipari termékek 5270 nyers, vagy termizált tejből készült sajt, vaj, tejszín, tejföl 641,5 Tejpor, tejsavópor 1710 Jégkrém (tejalapú összetevőket tartalmazó) 2810 Hőkezelt tejből vagy tejsavóból készült sajt 4011,0 Pasztőrözött tejből készült érlelés nélküli sajt (friss sajt, túró) 4510 Fermentált tejtermékek (kefír, joghurt, tejföl) 1200 Desszertek (pl. túró rudi, pudingok) 1510

Humán megbetegedésekböl izolált szalmonella törzsek szerotípus szerinti megoszlása (Országos Epidemiológiai Központ adatai alapján)

Állatállományokból és élelmiszerekből izolált szalmonella törzsek szerotípus szerinti megoszlása (MgSzHK Szalmonella Referencia Laboratórium adatai) S. Enteritidis S. Typhimurium S. Infantis Egyéb

A humán megbetegedések és a baromfihús Campylobacter fertőzöttségének szezonalitása A humán megbetegedési adatok az EPINFO című kiadvány alapján

Húsok és a nyers tej Campylobacter monitoring vizsgálatának adatai Termékcsoport Vizsgált minták száma Campylobacter pozitív minták aránya (%) sertés1501,3 szarvasmarha házityúk17051,8 kacsa4429,5 liba2913,8 pulyka9120,9 nyers tej 11,2

Köszönöm a figyelmüket!