Szabadtéri rendezvények. A TvMI vonatkozik: OTSZ szerinti szabadtéri rendezvényekre szabadtéri rendezvény: az 1000 főt vagy az 5000 m 2 területet meghaladó,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
M OBILROBOT - PROGRAMOZÓ VERSENY Készítette: Szomjas Oroszlánok Team.
Advertisements

Az új Munka Törvénykönyvének legfontosabb változásai.
A TECHNIKAILAG LEHETSÉGES KÖVETELMÉNYÉRTÉKEK FELÚJÍTÁSOKNÁL.
A közbeszerzés értéke Az új Kbt. 5. §-a értelmében közbeszerzési eljárást az ajánlatkérőként meghatározott szervezetek visszterhes szerződés megkötése.
A fogyasztóvédelmi hatóság hatásköre, illetékessége és eljárása a villamosenergia-, földgáz-, víziközmű-, távhő- és hulladékgazdálkodási közszolgáltatás.
T ű zvédelmi M ű szaki Irányelv Fire Protection Technical Guideline Azonosító: TvMI 6.1: Beépített t ű zoltó berendezések tervezése, telepítése.
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
A Végrehajtó Ügynökség, a pályáztatást támogató elektronikus rendszerek, valamint az elszámolhatóság főbb kérdéseinek bemutatása Németh Veronika – NFFKÜ.
Dél-alföldi Regionális Igazgatósága SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ MÁJUS 17.
KIÜRÍTÉS. ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK A kiürítésre számításba vett útvonalon körforgó, toló, billenő és emelkedő zsalus rendszerű, valamint csak fotocella elven.
2011. évi CXXVIII. tv. a katasztrófavédelemről. Egységes állami katasztrófavédelmi szerv Integrált hatóság - tűzvédelem - iparbiztonság - polgári védelem.
TÖRTÉNELEM ÉRETTSÉGI A VIZSGA LEÍRÁSA VÁLTOZÁSOK január 1-től.
A kifizetési kérelem összeállítása TÁMOP-3.2.9/B-08 Audiovizuális emlékgyűjtés.
A tanításra és tanulásra fordított idő nemzetközi és kutatási adatok tükrében Imre Anna Oktatáskutató és fejlesztő Intézet Berekfürdő, Február 4.
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
Vetésforgó tervezése és kivitelezése. Vetésforgó Vetésterv növényi sorrend kialakításához őszi búza250 ha őszi árpa50 ha lucerna ebből új telepítés 300.
Tűzterhelés. Az építmény adott tűzszakaszában, helyiségében jelen lévő és / vagy beépített éghető anyagok tömegéből és a fűtőértékből számított hőmennyiség.
Az események bejelentésének és kezelésének folyamata Nagy Zsigmond, balesetvizsgáló október 19.
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
BEST-INVEST Független Biztosításközvetítő Kft.. Összes biztosítási díjbevétel 2004 (600 Mrd Ft)
Kereskedelmi jog V. Előadás Egyes társasági formák A korlátolt felelősségű társaság.
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
MÁV-START Zrt. Budapest, december
A jogdíjközlemény január 1-jétől december 31-ig hatályos
EN 1993 Eurocode 3: Acélszerkezetek tervezése
A szerkezetátalakítási programban bekövetkezett változások
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
A közérdekű munka büntetés végrehajtása az önkormányzatoknál
Az iskolai könyvtár telepítése, térszervezése és felszerelése
A víziközmű-szolgáltatásról szóló évi CCIX
Esélyek a munkaerőpiacon
Quality 4 Children: a minőségi gyermekgondozás sztenderdjei az európai családon kívüli gondozásban.
Szupergyors Internet Program (SZIP) Jogi akadálymentesítés megvalósítása: Jogalkotással is támogatjuk a fejlesztéseket dr. Pócza András főosztályvezető.
Öröklési szerződés és Köteles rész
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Tóth Gábor Heves Megyei Kormányhivatal Jogi és Koordinációs Főosztály
A kollektív szerződés Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd
Országos Tűzvédelmi Szabályzat KÖZÖSSÉGI LÉTESÍTMÉNYEK,
KRE-AKTÍV motivációs projekt
R76 gyorsút M7 autópálya és Keszthely között
1993-as közoktatási törvény
Piaci kockázat tőkekövetelménye
MOZGÓ SZÍNPAD Molino Kft
A PDCA elv alkalmazása az információvédelmi irányítási rendszerekben 1
Turbulencia hatása a tartózkodási zóna légtechnikai komfortjára
A évi pályázati felhívás legfontosabb szabályai
Önfeledt játék a biztonság tudatában
Quality 4 Children: a minőségi gyermekgondozás sztenderdjei az európai családon kívüli gondozásban.
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
A villamos installáció problémái a tűzvédelem szempontjából
Környezeti Kontrolling
Új pályainformációs eszközök - filmek
ÁLTALÁNOS FORGALMI ADÓ évi évközi változások
KÖFOP VEKOP A közszolgáltatás komplex kompetencia, életpálya-program és oktatás technológiai fejlesztése A Döntőbizottság tapasztalatai.
A csoportok tanulása, mint a szervezeti tanulás alapja
Felszín alatti vizek kémiai állapotfelmérése
Tájékoztatás a évi Országos Statisztikai Adatfelvételi Program (OSAP) teljesüléséről az Országos Statisztikai Tanács és a Nemzeti Statisztikai Koordinációs.
Az iskolai szervezet és fejlesztése
LEADER LEADER Intézkedések a Déli Napfény LEADER Egyesület területén
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
Dr. Bánky Tamás Építésfelügyeleti szakmai nap július 5.
Adatszolgáltatás a számlákról
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Az állóképesség fejlesztésének módszertana
Tájékoztató az EPER pályázati folyamatáról
LOVAS POLGÁRŐR SZOLGÁLAT SZABÁLYAI
A részekre bontás tilalma és annak gyakorlati alkalmazása
Hagyományos megjelenítés
Előadás másolata:

Szabadtéri rendezvények

A TvMI vonatkozik: OTSZ szerinti szabadtéri rendezvényekre szabadtéri rendezvény: az 1000 főt vagy az 5000 m 2 területet meghaladó, épületen kívüli területen megtartott szervezett esemény, ide nem értve a létesítmény működési engedélyével összefüggő rendezvényeket kiemelt szabadtéri zenés, táncos rendezvény: a főt, vagy a m 2 -nél nagyobb területet meghaladó, épületen kívüli területen megtartott, a zenés, táncos rendezvények működésének biztonságosabbá tételéről szóló kormányrendelet hatálya alá tartozó zenés, táncos rendezvény, 23/2011. (III. 8.) Kormányrendelet a zenés, táncos rendezvények működésének biztonságosabbá tételéről zenés, táncos rendezvény: rendszeresen vagy meghatározott alkalomból, illetve időpontban tartott, nyilvános, nem zártkörű, válogatott lemezbemutatás vagy élő előadás útján nyújtott zeneszolgáltatást főszolgáltatásként nyújtó rendezvény, amelyen a részvételhez nem kell megváltott ülőhellyel rendelkezni; OTSZ szerint bejelentésköteles, épületen kívül rendezvényekre

207. § (6) A szabadtéri rendezvény területének minden pontjáról a kiüríthetőséget – a várható legnagyobb létszámot alapul véve – biztosítani kell oly módon, hogy az adott pont 40 méteres körzetét az ott tartózkodók 4 percen belül maradéktalanul el tudják hagyni. (7) Az egymás mellett elhelyezkedő szabadtéri rendezvények kiüríthetőségét a rendezvények együttes vizsgálatával kell meghatározni, egymásra hatásuk figyelembevételével úgy, hogy a (6) bekezdés szerinti követelmény teljesüljön.

Az OTSZ által előírt kiürítés megfelelőségének igazolására alkalmasak (az általános feltételek biztosítása mellett): Elrendezési megoldások Számítási módszerek

Rendezvények fajtái: - Zenés, táncos rendezvények illetve egyéb színpadot alkalmazó rendezvények - Kiállítás, vásár, piac jellegű rendezvények - Előzőkbe nem sorolható, nem körülhatárolt módon megrendezett rendezvények

Általános feltételek: -A kiürítendő terület határán kívül van olyan terület, amely alkalmas a rendezvény teljes időtartama alatt a tervezett kiürítendő létszám biztonságos befogadására -Menekülésre nem vehető figyelembe: zsákutca, erdős, bokrokkal sűrűn borított terület, mocsár, láp, ingovány, 30 cm-nél magasabb fűvel borított terület -Világító menekülési biztonsági jeleket kell alkalmazni -Egy időben több helyszínen zajló rendezvények kiürítésének egymásra gyakorolt hatását figyelembe kell venni

Zenés, táncos rendezvények illetve egyéb színpadot alkalmazó rendezvények bonthatatlan kötésű kordon bonthatatlan kötésű kordon opcionális

Zenés, táncos rendezvények illetve egyéb színpadot alkalmazó rendezvények A kordonok csak akkor szükségesek, ha a nézőtér színpad felöli részén 2 fő/m2, vagy a feletti létszámsűrűség kialakulása várható.

Zenés, táncos rendezvények illetve egyéb színpadot alkalmazó rendezvények A kordonok csak akkor szükségesek, ha a nézőtér színpad felöli részén 2 fő/m2, vagy a feletti létszámsűrűség kialakulása várható.

Zenés, táncos rendezvények illetve egyéb színpadot alkalmazó rendezvények A létszámsűrűséget a rendezvény szervezője által előzetesen meghatározottak alapján kell meghatározni, melynek betartásáért a szervező felel!

Kiállítás, vásár, piac jellegű rendezvények Épület Minden megkezdett 150 fő után 0,75 m szabad szélességet kell biztosítani a menekülésre számításban vett útvonalon, de a biztosított szélesség nem kisebb 2,5 méternél.

Kiállítás, vásár, piac jellegű rendezvények Épület

Kiállítás, vásár, piac jellegű rendezvények egyéb elrendezések

Létszámsűrűség (D): a szabadtéri rendezvény terület, rendezvény helyszín kiürítendő területének alapterületére vetített fajlagos létszám (fő/m 2 ) Minimális menekülési szélesség: az a szélesség, amelyen keresztül a rendezvény helyszínen a menekülésre számításba vett összefüggő tömeg, a menekülésre figyelembe vett útvonal szabad szélességének átlagos átbocsátó képessége alapján 4 perc alatt képes áthaladni. (m) N minimális menekülési szélesség= , ahol: k * 4 min N a vizsgált rendezvény helyszínen tartózkodó személyek száma [fő], k a menekülésre figyelembe vett útvonal átlagos átbocsátó képessége [fő/m/min] Összefüggő tömeg: személyek csoportja, amelyen belül a fajlagos létszámsűrűség meghaladja a 0,5 fő/m 2 -t. Kiürítés számítási módszerek

Kezdeti szabad menekülési szélesség: az összefüggő tömeget határoló vonal azon szakaszainak összessége, amelyen keresztül a személyek menekülhetnek. (m) Összefüggő tömeg

Szabad szélesség (l sz ): a szabadtéri rendezvény menekülésre figyelembe vett útvonalainak számításba vett összesített legszűkebb keresztmetszetet adó szabad szélessége. (m) l sz = l sz1 + l sz2 + l sz3

Összefüggő tömeg 40 méteres környezete: az összefüggő tömeg kezdeti szabad menekülési szélességét képező vonal minden pontjától mért 40 méter távolságon belüli, személyek közlekedésére, menekülésére alkalmas területek összessége. 40 méter

I. Számítási mód Alkalmazható, ha a kiürítendő személyek által képezett tömeg menekülésre számításba vehető, oldalankénti kezdeti szabad menekülési szélessége kisebb, mint az összefüggő tömeg 40 méteres környezetén belül a menekülésre figyelembe vett útvonalak legkisebb szabad szélességeinek oldalankénti összege, de nagyobb, mint a minimális menekülési szélesség.

I. Számítási mód Alkalmazható, ha a kiürítendő személyek által képezett tömeg menekülésre számításba vehető, oldalankénti kezdeti szabad menekülési szélessége kisebb, mint az összefüggő tömeg 40 méteres környezetén belül a menekülésre figyelembe vett útvonalak legkisebb szabad szélességeinek oldalankénti összege, de nagyobb, mint a minimális menekülési szélesség. t a2 a vizsgált rendezvény helyszín kiürítési időtartama, a menekülésre figyelembe vett útvonalszakaszok hossza alapján, percben (min) S n a menekülésre figyelembe vett útvonal útvonal- szakaszainak hossza a legtávolabban lévő személytől mérve méterben (m) v n a számításba vett s n útvonalszakaszokhoz tartozó haladási sebességek (m/min) n a számításba vett s n -el jelölt útvonalszakaszok száma (db)

II. Számítási mód Egyéb esetben alkalmazandó t b a vizsgált rendezvény helyszín kiürítési időtartama, a menekülésre figyelembe vett útvonal szabad szélességének átbocsátóképessége alapján, percben (min) s 2i a szűkített keresztmetszetek eléréséhez szükséges menekülésre számításba vett útvonalak közül a legnagyobb útvonal hossza, a szűkített keresztmetszethez legközelebb álló személytől mérve, méterben (m) v 2i a számításba vett s 2i útvonalakhoz tartozó haladási sebességek (m/min) N a kiürítési útvonalon számításba vett szűkítése(ke)n menekülő személyek száma (fő) k a menekülésre figyelembe vett útvonal szabad szélességének átlagos átbocsátó képessége 41,7 fő/m/min, általános esetben 33,3 fő/m/min, ha a szűkítés vonalában lépcső található

Haladási sebesség v = v létszámsűrűség * k rendezvény típus * k talaj

Haladási sebesség v = v létszámsűrűség * k rendezvény típus * k talaj

Haladási sebesség v = v létszámsűrűség * k rendezvény típus * k talaj

Haladási sebesség v = v létszámsűrűség * k rendezvény típus * k talaj