Adatkezelés és adatvédelem a polgári peres eljárásban.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A fogyasztóvédelmi hatóság hatásköre, illetékessége és eljárása a villamosenergia-, földgáz-, víziközmű-, távhő- és hulladékgazdálkodási közszolgáltatás.
Advertisements

Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
A kollektív munkajogi szabályozás az új munka törvénykönyvében.
A környezetvédelmi megbízott szerepe a vállalkozások tevékenységében és Önkormányzati munkakörben Önkormányzati munkakörben.
ECM/DMS A GYAKORLATBAN E-SZÁMLA KIBOCSÁTÁS ÉS BEFOGADÁS E-SZÁMLA KIBOCSÁTÁS ÉS BEFOGADÁS
E-BANKING SUMMIT március 3. Biztonságos kommunikáció biztosítása a pénzintézetek és a hatóságok között Szabó Katalin Termékmenedzsment osztályvezető.
SZTE ÁJK Munkajogi és Szociális Jogi Tehetségnap június 29. A rendezvény az Emberi Erőforrás Minisztérium megbízásából az Oktatáskutató és Fejlesztő.
Aktualitások és változások a pedagógiai szakszolgálati feladatellátásban 2016 őszén 1.
A kifizetési kérelem összeállítása TÁMOP-3.2.9/B-08 Audiovizuális emlékgyűjtés.
Kocsis Tibor Kaposvár, március 01. Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása.
Követelményelemzés – követelményspecifikáció A szoftverfejlesztés kapcsán az elemzés speciálisan egy kezdeti szakaszt jelöl, amelynek alapvető feladata.
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
A FELNŐTTKÉPZÉSI A FELNŐTTKÉPZÉSI INTÉZMÉNYEK HATÉKONYSÁGÁNAK VIZSGÁLATA Felnőttképzők Szövetsége Borsi Árpád Budapest, december 10.
A TÁVMUNKA SZABÁLYOZÁSÁVAL KAPCSOLATOS MEF JAVASLATOK A MEF ELŐTERJESZTÉS HÁTTERE KEMÉNY PÉTER E.ON HUNGÁRIA ZRT.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
1 RÁTAI BALÁZS A konverziós rendelet értelmezése Budapest, május 9.
SZTE ÁJK Munkajogi és Szociális Jogi Tehetségnap június 29. A rendezvény az Emberi Erőforrás Minisztérium megbízásából az Oktatáskutató és Fejlesztő.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
BEST-INVEST Független Biztosításközvetítő Kft.. Összes biztosítási díjbevétel 2004 (600 Mrd Ft)
Kereskedelmi jog V. Előadás Egyes társasági formák A korlátolt felelősségű társaság.
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
Előadó: DDr. Alpár Erzsébet LL.M (München)
Számítógépes szimuláció
HÁZASSÁGI PEREK február 27. Jogász szak, nappali
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Határozatok elismerése és végrehajtása az Európai Unióban
Adottságok tényszerű megfogalmazása 4.6. előadás
Vagyonadók, „valódi” illetékek, díjak
Bevezetés a polgári eljárásjogba
A víziközmű-szolgáltatásról szóló évi CCIX
Iratbetekintés, másolat készítés május 14-15
Jogszabályi és hatósági támogatás az elektronikus számlázáshoz
Szupergyors Internet Program (SZIP) Jogi akadálymentesítés megvalósítása: Jogalkotással is támogatjuk a fejlesztéseket dr. Pócza András főosztályvezető.
TÁMOP E-13/1/KONV „A 21. század követelményeinek megfelelő, felsőoktatási sportot érintő differenciált, komplex felsőoktatási szolgáltatások.
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Az iskolai könyvtár szolgáltatás típusai
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
A kollektív szerződés Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd
Kommunikáció a könyvvizsgálatban
Elektronikus irat (elektronikus dokumentum) és elektronikus aláírás
Elektronikus számlázás
1993-as közoktatási törvény
Tájékoztató a évi OSAP teljesüléséről
Intézmény-akkreditáció szakképző intézmények kérelme esetén
A KÖZIGAZGATÁSI PERRENDTARTÁSRÓL SZÓLÓ ÉVI I
Nemeskocs Község Önkormányzatának Településkép-védelmi Rendelete
Jegyzői Értekezlet A településkép védelméről szóló évi LXXIV. Törvény végrehajtásának aktuális Önkormányzati feladatai Lukáts István.
Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest, december 18.
Bemutatkozik az iskolapszichológus
SZTE ÁJK Munkajogi és Szociális Jogi Tehetségnap június 29.
Új pályainformációs eszközök - filmek
Szabványok, normák, ami az ÉMI minősítési rendszerei mögött van
ÁLTALÁNOS FORGALMI ADÓ évi évközi változások
Állampolgári jogok és kötelességek
A Közbeszerzési Döntőbizottság tapasztalatai Dr
Dr. Bánky Tamás Építésfelügyeleti szakmai nap július 5.
A gyermeki jogok érvényesítése
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Kérdőív a Pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzésének és megakadályozásának ellenőrzésére Készítette: Dancsné Veres Mária 2/24/2019.
Scool-Túra Kft Miskolc Széchenyi út 36.
Adatvédelem.
Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület – TÁMOP 5.6.1/C projekt
GDPR – Adatvédelmi kihívások a könyvtárakban
Országos Tűz- és Katasztrófavédelmi Konferencia
Az MKET új stratégiája – Szolgáltató MKET
A részekre bontás tilalma és annak gyakorlati alkalmazása
IT biztonsági monitoring eseményfelügyelet, bizonyítékok,
AZ ÁKR. ÉS AZ ÜGYÉSZI FELHÍVÁS, FELLÉPÉS
KONFERENCIA KAFFEE projekt Óvári Márta Köznevelési Főosztály
REGIONÁLIS KÉPZÉS REGIONÁLIS KÉPZÉS.
Előadás másolata:

Adatkezelés és adatvédelem a polgári peres eljárásban

A bíróság, mint adatkezelő adatkezelő: az a természetes vagy jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, aki vagy amely az adatok kezelésének célját meghatározza, az adatkezelésre (beleértve a felhasznált eszközt) vonatkozó döntéseket meghozza és végrehajtja, vagy az általa megbízott adatfeldolgozóval végrehajtatja. (1992. évi LXIII tv. 2. § 8.)‏ A bíróságon végzett adatkezelés szektorális adatkezelés, csak járuléka az igazságszolgáltatási tevékenységnek. Az adatkezelést és annak minőségét alapvetően a jogszabályi és technikai háttér határozza meg. Az adatkezelés a per tárgyától független, az pusztán az eljáráshoz magához kapcsolódik.

A bírósági adatkezelés jogszabályi háttere I. : az Alkotmány (1949. évi XX. tv.)‏ 57. § (1) A Magyar Köztársaságban a bíróság előtt mindenki egyenlő, és mindenkinek joga van ahhoz, hogy az ellene emelt bármely vádat, vagy valamely perben a jogait és kötelességeit a törvény által felállított független és pártatlan bíróság igazságos és nyilvános tárgyaláson bírálja el. (Társadalmi kontroll igénye.) 59. § (1) A Magyar Köztársaságban mindenkit megillet a jóhírnévhez, a magánlakás sérthetetlenségéhez, valamint a magántitok és a személyes adatok védelméhez való jog.

A bírósági adatkezelés jogszabályi háttere II. Általános háttérjogszabály: a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló évi LXIII. tv. Szektorális joganyag:  a polgári perrendtartásról szóló évi III. tv. (Pp.) az eljárás nyilvánossága (pl.: tárgyalás nyilvánossága, felvételkészítés a tárgyaláson, iratbetekintés)‏ beadványok bizonyítás (pl.: okirat, tanú, szakértő)‏  a bírósági ügyviteli szabályzatról szóló 14/2002. (VIII.1.) IMr. (Büsz.)‏, + 1/2006. OIT szabályzat technikai háttéranyag  az elektronikus információszabadságról szóló évi XC. tv. anonimizált bírósági határozatok gyűjteménye

Infrastrukturális háttér Elsősorban papíralapú adatkezelés. Informatikai megoldások ritkán kerülnek alkalmazásra, főleg a bizonyítás során. (pl.: digitális fényképfelvételek, szakvéleményhez használt szimulációs modellek) Elektronikus beadványok alkalmazhatatlansága:  megfelelő informatikai háttér hiánya  elektronikus aláírás hiánya  számítógépkezelői ismeretek hiánya Nincsenek az ügyfelek kiszolgálására alkalmas helyiségek. (Még a papír alapú iratbetekintés is problémás sokszor, az e-beadványok megismerhetősége a legtöbb helyen kivitelezhetetlen.)

(Az e-tárgyalás: a polgári per jövője) E-eljárás a gyakorlatban:  elektronikus cégeljárás. (nemperes eljárás)  Pp. módosítás : elektronikus kommunikáció a polgári perben Horváth Edit Írisz: Az e-tárgyalás a polgári perben (Infokommunikáció és jog 35. szám, 227- oldal, december)  A felek közvetlen jelenlétét nélkülöző, elektronikus kommunikációs csatornák útján lebonyolított eljárás. chatroom telefonkonferencia videokonferencia  Az e-tárgyalás és a klasszikus polgári eljárásjogi alapelvek viszonya. (pl.: rendelkezési elv, perhatékonyság, perbeli esélyegyenlőség, szóbeliség, nyilvánosság közvetlenség)

Beadványok, jegyzőkönyvek A tárgyalás nyilvánossága nem jelent mindenki számára korlátlan hozzáférést az eljárás anyagához. Beadvány: elsősorban papírformátumban, az elektronikus beadványok fogadása több problémát is felvet. (Az elektronikus beadványok csatolása is fizikai adathordozón történik.) Jegyzőkönyv: az elektronikus formában történő továbbítást lehetővé teszi a Pp., de a fizikai akadályok miatt (pl.: elektronikus aláírás hiánya) elveszti közokirati jellegét. Iratbetekintés, másolat kérése:  az elektronikus beadványokba betekintés lehetősége nem megoldott Felvétel készítése a tárgyaláson:  A bíró közszereplő, a felekről azonban előzetes „hozzájárulásuk” nélkül nem készíthető felvétel.

Tárgyalás és tanúk A tárgyalás nyilvánosságának korlátozása:  Indokolás nélkül: a családjogi perekben. (pl.: házasság felbontása, gyermekelhelyezés)  Indokolt határozattal: üzleti titok, szolgálati titok, stb. Tanúk személyi adatainak előzetes bejelentése. Személyi adatok zártan kezelése. Orvosszakértői vélemények megismerése. Az ítéletek nyilvános kihirdetésének követelménye. Anonimizált határozatok hozzáférhetősége.

Köszönöm a figyelmet! Elérhetőség: