Hogyan készüljünk a francia nyelvi érettségi változásaira?

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
– A nemzeti köznevelésről szóló évi CXC. törvény – A szakképzésről szóló évi CLXXXVII. törvény – A nevelési-oktatási intézmények működéséről.
Advertisements

Budapest, október 26. MLSZ Játékvezetői Bizottság.
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
ÉRETTSÉGI Tájékoztató a évi tavaszi érettségi vizsgákról.
TÖRTÉNELEM ÉRETTSÉGI A VIZSGA LEÍRÁSA VÁLTOZÁSOK január 1-től.
A kétszintű történelem érettségi 2016/17 Simonkay Márton.
Útmutató az adatbázis használatához. − 1957 – ODK - Orvostudományi Dokumentációs Központ − 1960-tól: OOKDK - Országos Orvostudományi Könyvtár és Dokumentációs.
A gazdasági szakszöveg mint a szaknyelvtanítás egysége A gazdasági szakszöveg mint a szaknyelvtanítás egysége Mágocsi Nyina Budapesti Corvinus Egyetem.
1 A SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEK JOGSZABÁLYI KÖRNYZETE, ÚJ FOGALMAI Laczkovich Jánosné Budapest, május 17.
Érettségi tájékoztató 2015/ Értékelt vizsga: 290/ 301 Érdemjegy54321 Darabszám
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
CÉLCÉLCSOPORT  Egészségügyi szakmai tájékoztatás és betegtájékoztatás, az egészséges életvitelhez szükséges információk szolgáltatása, publikálása, áttekint-
KERESÉS ELEKTRONIKUS KÖNYVTÁRI KATALÓGUSOKBAN Kiss Annamária Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2013.
AZ ELEKTRONIKUS KÉPZÉS MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSA INFORMATIKA A FELSŐOKTATÁSBAN DEBRECEN DR. ZÁRDA SAROLTA GÁBOR DÉNES FŐISKOLA.
NSZFI SZFP Programkoordinációs Iroda Minőségfejlesztési Terület Teljesítményértékelési rendszer A képzett szakemberekért Információgyűjtés.
Új irányok az emberi erőforrás gazdálkodásban Fiatal regionalisták VIII. országos konferencia Győr, október Szűcs Ágnes Nyíregyházi Főiskola.
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA (középszintű) május-június.
Internet tudományos használata
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Integrációs elméleti alapok, az integrációk típusai
FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ
A szerkezetátalakítási programban bekövetkezett változások
TÁJÉKOZTATÓ ÉS INDÍTÓ BESZÉLGETÉS A LABORVEZETŐKNEK ÉS MINŐSÉGÜGYI MEGBÍZOTTJAIKNAK SZÓLÓ TANFOLYAM TÉMÁIRÓL, SZERVEZÉSÉRŐL EŐZMÉNYEK Korábbi laborvezetői.
A kérdőívek, a kérdőívszerkesztés szabályai
Gyűjtőköri szabályzat
ÉRDI VÖRÖSMARTY MIHÁLY GIMNÁZIUM
Pályaválasztási tanácsadás
TESZTSOR.HU REGISZTRÁCIÓ, VÁSÁRLÁS ÉS TESZTKITÖLTÉS ELKEZDÉSE
Integráció a felsőoktatási könyvtárak szolgáltatásfejlesztésében
Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Caracalla udvarában Kalandjáték 1.
Az „Út a munkához” program évi változásai
szakmai referens, országos versenyszervező
Baross László Mezőgazdasági Szakközépiskola és Szakiskola Mátészalka
Kiskunfélegyházi Szakképző Intézmény és Kollégium Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Középiskolája és Szakiskolája OM azonosító: Kiskunfélegyháza,
KERESÉS ELEKTRONIKUS KÖNYVTÁRI KATALÓGUSOKBAN
A kétszintű érettségi.
SZÁMVITEL.
Elektronikus számlázás
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM
A kiváltást tervezők / megvalósítók és Az fszk TÁRS projektje közti együttműködés rendszere EFOP VEKOP TÁRS projekt.
középfokú felvételi eljárás
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM
Érettségi élő idegen nyelv
Merre tovább a középiskola után?
A villamos installáció problémái a tűzvédelem szempontjából
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Regionális workshop Zétényi Ákos.
Kétszintű érettségi vizsga
KÖFOP VEKOP A közszolgáltatás komplex kompetencia, életpálya-program és oktatás technológiai fejlesztése Az értékelési szempontok.
Az Európai Unió földrajzi vonatkozásai
Tájékoztatás a évi Országos Statisztikai Adatfelvételi Program (OSAP) teljesüléséről az Országos Statisztikai Tanács és a Nemzeti Statisztikai Koordinációs.
I. HELYZETFELMÉRÉSI SZINT FOLYAMATA 3. FEJLESZTÉSI FÁZIS 10. előadás
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
KRÉTA-ESL Bemutató.
Érettségi 2006-os év Szülői ért okt. 28.
Érettségi tájékoztató 2019
Felvételi a középfokú iskolákban a 2016/2017. tanévben
Az „Út a munkához” program évi változásai
Felvételi a középfokú iskolákban 2019.
Az ELTE Fogyatékosügyi Központ bemutatása
Kórházi és ágazati gazdálkodást érintő informatikai fejlesztések és az azokban rejlő lehetőségek Horváth Tamás Vezérigazgató CompuTREND Zrt.
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
KONFERENCIA KAFFEE projekt Óvári Márta Köznevelési Főosztály
Üzlezi információelemző specializió
A statisztikus elemző specializió
Előadás másolata:

Hogyan készüljünk a francia nyelvi érettségi változásaira?

OLVASOTT SZÖVEG ÉRTÉSE EMELTKÖZÉP RÉGIÚJRÉGIÚJ Feladatok száma 3-4 Itemek száma Szavak száma Változások az élő idegen nyelvi érettségiben január 1-től Az érettségi vizsga részletes követelményeiről szóló 40/2002. (V. 24.) OM rendelet alapján

NYELVHELYESSÉG EMELTKÖZÉP RÉGIÚJRÉGIÚJ Feladatok száma Itemek száma Szavak száma

HALLOTT SZÖVEG ÉRTÉSE EMELTKÖZÉP RÉGIÚJRÉGIÚJ Feladatok száma 2-3 Itemek száma _ Percek száma

ÍRÁSKÉSZSÉG EMELTKÖZÉP RÉGIÚJRÉGIÚJ Feladatok száma 2222 Itemek száma Szavak száma

Nincs változás: Vizsga részei, vizsgarészek/összetevők száma Időtartam Értékelés: pontozás Vizsgán használható segédeszközök A vizsgázónak az írásbeli és a szóbeli vizsgarészben külön-külön teljesítenie kell az elérhető pontszámnak legalább a 12%-át Az írásbeli és a szóbeli vizsgarészek elbírálása központilag kidolgozott javítási-értékelési, illetve értékelési útmutató alapján történik. Az írásbeli vizsgarész-összetevőkben, illetve a szóbeli vizsgarészben szerzett pontok vizsgaponttá való átalakítása központi javítási-értékelési, illetve értékelési útmutató alapján történik. A feladatok az adott idegen nyelven vannak meghatározva. Középszintű szóbeli: A vizsgán az alábbi feladattípusok fordulnak elő: – társalgás, – szerepjáték, – önálló témakifejtés verbális vagy vizuális segédanyagok alapján.

Változás: Szövegfajták: elektronikus és nyomtatott levelek, - elektronikus és nyomtatott újságcikkek (pl. hír, beszámoló, riport), KNYh : szövegtranszformáció megadott szempontok alapján.(Eddig: - mondat átalakítás (az új mondat eleje vagy eleje és vége van megadva), KHallott A vizsgázó minden szöveget kétszer hallgat meg, a második meghallgatásnál megszakításokkal. Kírás 1 feladat: kötelezően 3 irányító szempont 2. feladat: kötelezően 4 irányító szempont K szóbeli: A szerepjáték feladat-meghatározás egyértelműen megadja a szituációt és a vizsgázó szerepének leírását. A szóbeli vizsgán az aktív szerepet a vizsgázó játssza Az önálló témakifejtés feladatban a vizsgázó számára készült tétellap tartalmazza a témát, adott esetben a képeket az irányító szempontokkal vagy kizárólag az irányító szempontokat. Az irányító szempontok egyrészt segítségül szolgálnak, másrészt megakadályozzák, hogy a vizsgázó előre megtanult szövegeket mondjon el. Témakörök: 10. Gazdaság K: Családi gazdálkodás - A pénz szerepe a mindennapokban - Vásárlás, szolgáltatások (pl. posta, bank) A középszintű vizsga az Európa Tanács skálája B1 szintjének felel meg

E írás A vizsgán az alábbi szövegfajtákat kell létrehozni: ₋ magánjellegű vagy intézménynek szóló levél, , ₋ blogbejegyzés, ₋ internetes hozzászólás, ₋ olvasói levél, ₋ cikk (diák)újság számára 1 feladat: kötelezően 3 irányító szempont 2. feladat: kötelezően 4 irányító szempont E szóbeli: A vizsgán az alábbi feladattípusok fordulnak elő: - társalgás, - vita (véleménykülönbség megjelenítése és áthidalása), - önálló témakifejtés verbális illetve vizuális segédanyagok alapján. A vizsgarész rövid, ráhangoló kérdésekkel kezdődik. Az itt elhangzottakat nem értékelik. (társalgás előtt!) A vitafeladat során a vizsgázónak egy adott témához kapcsolódó provokatív állítást kell megvitatnia a vizsgáztatóval. A vizsgázó feladata az, hogy az adott állítás mellett vagy ellen érveljen, kifejtse álláspontját, és reagáljon vitapartnere álláspontjára a megadott 3-4 rövid irányító szempont alapján. A feladathoz készült vizsgáztatói példány a vizsgázónak adott információkon túl tartalmazza az adott témához kapcsolódó lehetséges érveket, amelyeket a vizsgáztató a beszélgetés során használhat. A vitafeladat meghatározása egyértelműen tartalmazza a szituációt és a vizsgázó szerepének leírását. A szóbeli vizsgán az aktív szerepet a vizsgázó játssza. Témakörök: 10. Gazdaság E: Üzleti világ, fogyasztás, reklámok - Pénzkezelés a célnyelvi országokban Családi gazdálkodás Üzleti világ, fogyasztás, reklámok A pénz szerepe a mindennapokban Pénzkezelés a célnyelvi országokban.

as/erettsegi/vizsgakovetelmenyek2017/elo_ideg en_nyelv_vk_2017.pdf as/erettsegi/vizsgakovetelmenyek2017/elo_ideg en_nyelv_vl_2017.pdf

23 vizsgaidőszak / szint = 23 teljes írásbeli feladatsor szintenként = 69 feladat/ szintenként és összetevőnként 69 hangzó anyag / szintenként adatsorok_vizsgatargyankent/!DARI_ErettsegiFel adatsorok/oh.php?id=erett_ut_reszlet

/!DARI_ErettsegiFeladatsorok/oh.php?id=erett_ut_reszlet