Minden iskola alapvető érdeke, hogy eredményes és sikeres legyen! Mert:  Vonzónak kell lennie  Láthatóan jó eredményeket kell produkálnia  Az alapdokumentumokban.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Nagybajomi Általános Művelődési Központ tagiskolája
Advertisements

A tanulást és a megértést segítő módszerek alkalmazása
Mire lehet/ne jó az iskola?
Jánosi Beatrix szeptember 08.
MÉREI FERENC FŐVÁROSI PEDAGÓGIAI ÉS PÁLYAVÁLASZTÁSI TANÁCSADÓ INTÉZET 1088 BUDAPEST, VAS U TEL.: Április 29.Németh Margit A
SZÜLŐI IGÉNY- ÉS ELÉGEDETTSÉG-MÉRÉS
Az iskolai szociálismunka
Komplex Instrukciós Program
Határtalan Szív Alapítvány (Esztergom)
„Ezt egy életen át kell játszani”
Munka - lakás - szabadidő egysége és szervezése pszichiátriai rehabilitáció gyakorlatában Dr. Pető Zoltán.
A Bálint Márton Általános és Középiskola
TÁMOP Nagyrendezvény. Az ifjúságsegít ő esetmenedzser létrejötte – case Manager.
A gyermekjóléti alapellátások aktuális kérdései
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
A koragyermekkori nevelésről
„SZAKMÁVAL AZ ÉLHATŐBB JÖVŐÉRT”
KÖZEGESZSÉGÜGYI KÖZÖSSÉGI PROGRAM A TÁRSADALMI INTEGRÁCIÓ ELŐTÉRBE HELYEZÉSE AZ EMBERI ÉS AZ INTÉZMÉNYI ERŐFORRÁSOK RÉVÉN A KÖZÖSSÉGI ORVOSI ELLÁTÁSBAN.
Értékelés a pedagógiában
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
Differenciált tanulásszervezés szemlélete és módszerei
& ERŐFORRÁSOK AZONOSÍTÁSA
Dr. Nyitrai Ágnes, AVKF Paradigmaváltás a családi napközi ellátásra való felkészítésben június 1.
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
Készítette: Bónisné Fürjesi Magdolna
Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Együtt egy-másért! TÁMOP-3.4.2/09/ október 28.
Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata Családsegítő Szolgálat Gyermekjóléti Központja.
A gyakorlatvezető mentor
A NEVELÉS FOLYAMATA ÉS MÓDSZEREI
A szociálpedagógus feladatai a Deák Ferenc Középiskolai Kollégiumban
A felnőttoktatás funkciói Magyarországon
A gyerekek nem várnak Gyerekesélyprogram 2007
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM REGIONÁLIS PEDAGÓGIAI SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT 1 A KOMPETENCIA ALAPÚ PEDAGÓGUSKÉPZÉS ELŐKÉSZÍTÉSÉNEK (HEFOP PROJEKT) EREDMÉNYEI.
A team-munka elméleti alapjai
Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben TÁMOP 3.1.4/08/2. – A kompetencia.
Székács József Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium.
A lelki egészség védelme az iskolában
 SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK VENDÉGEINKET  A TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben pályázat projektindító.
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
A NEVELÉS TERÜLETEI.
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
Egyéni fejlesztési tervek készítése és használata az iskolában
Az oktatási gyakorlat fejlesztése
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
A nevelési program, mint a fejlesztés stratégiája
AZ ÁPOLÁS ÉS AZ ÁPOLÓ.
2009/2010. tanév Pestszentimre Ady Endre Utcai Általános Iskola.
Dr. Schiffer Csilla. Továbbképzés előnyös:  ha általános válaszok adhatók egy problémára,  ha lehetséges a gyakorlaton túli elméletalkotás, amely továbbképzéssel.
Pedagógus értékelési rendszer
Reflektív gondolkodás
Ki az a mentortanár? „az a pedagógiai gyakorlattal rendelkező tanár, aki tapasztalatai és a továbbképzésben szerzett speciális képzettsége eredményeként.
TÁMOP / A Megyei Művelődési és ifjúsági Központ szerepe a felnőttképzésben előadás.
Összeállította: Szabó Ilona
MOTTÓ „Engem ne emeljen a magasba senki, ha nem tud addig tartani, amíg megnövök, hanem guggoljon ide mellém, ha nemcsak hallani, de érteni is akar, hogy.
Iskola és család Eltérő és hasonló megközelítések a prevenciós beavatkozások tervezésében A magára hagyott nemzedék A drog veszélyes - veszélyben van a.
A pszichológiai mérés alapjai
Motiváció és ellenőrzés az informatika órákon
A gyermekek nevelésének megerősítése (VII. fejezet)
MOTTÓ „Engem ne emeljen a magasba senki,
Tanítási filozófia Gyetvai Anna.
„Fiatalok EGYÜTT, EGYMÁSÉRT 2015”
Szociálpedagógia BA szak, Nappali és levelező tagozat
avagy a megismerési folyamatok probléma alapú tervezése
pedagógusképzés kihívásai „A tanítás művészete és tudománya”
NEVELÉSTUDOMÁNYOK INTÉZETE
AZ ÓVODÁS GYERMEK ÉS AZ ERKÖLCS
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Előadás másolata:

Minden iskola alapvető érdeke, hogy eredményes és sikeres legyen! Mert:  Vonzónak kell lennie  Láthatóan jó eredményeket kell produkálnia  Az alapdokumentumokban foglaltaknak meg kell felelni – ellenőrzések  HITELESSÉG

 teljesítmény és megfelelési kényszer az oktatásban  nem tud minden nevelési helyzetre megoldást adni (alapvető érzelmi, biztonsági szükségletek – szeretetnyelvek alkalmazása „nagy tömegben”) – nem is kell…  „rendszerben” gondolkodás  személyesség  nem feladata a család, az anyai – apai funkciók, szerepek, felelősség átvétele – képtelenség/lehetetlenség  ne is próbálkozzunk…  leginkább a biztonságot adó érzelmi/baráti kapcsolatok kialakítása terén: korlátozottak a lehetőségek: időhiány  empátiacsökkenés, frusztráció  agresszivitás,  nagyon sok olyan érzelmi, viselkedésbeli működés van a személyiségben, ami indirekt módon, valaminek a hatására indul el (pl.: vicc  nevetés )

A gyermekek társas-érzelmi szükségleteinek kielégítése immáron a pedagógiai gyakorlat elsőszámú kihívásai közé tartozik:  érzelmi biztonságuk megerősítése – fejlesztése  közösséghez tartozásuk segítése – magányosság!!!  az unalom problémája  érzelmek és élmények átélése  az értékekben való megerősítésük  szociális kompetenciájuk fejlesztése  jellemük fejlesztése Érzelmileg sokkal kiszolgáltatottabb és veszélyeztetettebbek, boldogságukban, későbbi életük eredményességében törékennyé váltak gyermekeink.

 Módszert és gyakorlatot ad  Szemléletet formál  Új ismereteket ad Ráadásul:  Kedvet csinál  Feltölt, energetizál  Megerősít  Motivál

 Mit jelent?  Értéket alkotó SZABADIDŐ-SZERVEZÉS-t  Akkreditált pedagógus-továbbképzést! „Esélyt, hogy hass!”

A szabadidő-szervezés fogalmával, feladatával, szerepével az iskolák „tudnak mit kezdeni”, találkoznak is vele minden tanévben:  osztálykirándulás  határon túli kirándulás szervezése, megvalósítása  iskolai rendezvények  osztályfőnöki órák  „napközi”  táborszervezés A szabadidő szervezése jól megtervezett pedagógiai – pszichológiai fejlesztési célokkal, releváns módszertannal, az életkor szükségleteinek figyelembe vételével, élményszerű módon rendkívül fejlesztő lehet.

 A sikerélmény, a személyesség, a játék megtapasztalása révén az öröm a motiváció.  Az érzelmi biztonság.  Fejlődik a szociális kompetencia és az érzelmi intelligenciával kapcsolatos képességek.  A tanár – diák kapcsolat minőségi fejlődése.

 Befogadóbbá és élhetőbbé teszi az iskolát.  Familiárisabb lesz.  Az iskola „alma mater”(„tápláló anya”) lehetősége kibővül. Nem csak oktató intézmény, hanem otthont is ad.  Pedagógiai programját hatékonyabban tudja megvalósítani.  Vonzóbb lesz…

 Az iskolaelhagyók számának csökkentése:  „Mert az ember olyan, ha szeretve érzi magát, ha jól érzi magát egy adott helyen, onnan nem akar elmenni…”

Magyarország lakosságából kb. 1.5 millió ember tanul:  alap ( )  közép ( )  felsőfokú ( ) oktatási intézményben.  Közülük 6% tartozik valahová, valamilyen „közösséghez”, gyermek és fiatal.  94%-uk nem tartozik sehová, ők en vannak…

1. Elősegítsük és helyt adjunk minél több közösségek létrejöttének pl. cserkészcsapat, vagy stb… 2. Ne féljünk ettől!

Olyan alapozó képzést,  mely épít a már előzőekben megszerzett kompetenciákra,  megerősít,  sikerélményt ad, valamint a  fokozatosság elvét betartva, de  elősegíti, hogy mielőbb belekezdhessen a résztvevő egy cserkészcsapat létrehozásába.

„A tanítás is azzal kezdődik, mint a szerelem: hódítással. És ugyanazzal lehet elrontani is: Ha valaki varázslat helyett pusztán idomít.” (Jókai Anna) A mi varázslatunk: „KISKÖZÖSSÉG, NAGY ÉLMÉNY!”