Dialízis elutasítása vagy a kezelés megszakítása végstádiumú veseelégtelen betegnél Dialízis elutasítása vagy a kezelés megszakítása végstádiumú veseelégtelen.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Nemzetközi Médiakonferencia Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat
Advertisements

Dr. Matejka Zsuzsanna „Gyógyszerterápiás gondozás”
Inclusion Europe Respect - Solidarity - Inclusion Az ENSZ Fogyatékosügyi Konvenciója: Kihívások és szükség a változásokra Klaus Lachwitz.
A BIZTONSÁGI INTÉZKEDÉSEK Jogszabályi háttér
Prof. Dr. Szabó Máté Dr. Lenkovics Barnabás
Egészségügy Betegjogok.
 H ol?  Kiemelt kockázatú objektumokban.  Milyen eszközökkel?  Speciális felderítő eszközök használatával.  Levélvizsgáló berendezés  Röntgensugaras.
Az idős ember méltóságát védő jogok idősek otthonában
Az Európai Unió létrejötte, bővítésének állomásai
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
Európai Betegjogi Karta. Európai Betegjogi „Karta” Célja: A betegek tizennégy jogának proklamációja, alapvető jogok gyakorlati megvalósíthatóságát szolgálják.
Az egészségügyi szolgáltatók kártérítési felelőssége
Agyhalál, szervdonáció és szervátültetés
Eutanázia.
Dialízis elutasítása végstádiumú veseelégtelenségben
A művi meddővététel bioetikai megítélése
Legfontosabb törvényeink
Legfontosabb törvényeink
A pszichiátriai ellátás jogi szabályozása
Szervátültetés.
Etikai alapelvek az ápolásban
AIDS –Etikai problémák az ápolásban. Az ápolónő alapvető kötelessége 4irányú (Ápolói Kódex,1973): Az ápolónő alapvető kötelessége 4irányú (Ápolói Kódex,1973):
Kompetenciák a sürgősségi betegellátásban
Hipertóniagondozás folyamata és stratégiája I.
AKUT BETEGSÉGEK ELLÁTÁSA
ÜZEMBENTARTÓI BALESETVIZSGÁLAT első tapasztalatok
A dialízis elutasításának, elhagyásának problémája
Semmelweis Egyetem, Transzplantációs és Sebészeti Klinika, Budapest
Kárenyhítési esetek tapasztalatai és gyakorlati problémái dr. Tóth Zsófia áldozatsegítő szakreferens Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal június.
4th East-Weast Colorectal Days October, 2008 Hajdúszoboszló A betegek jogai és az orvosi felelősség Magyarországon Patient's Rights and Medical.
A BETEGEK BIZTONSÁGA ELKERÜLHETŐK-E A HIBÁK?
Globális Szövetség a gyermekek on line szexuális kizsákmányolása ellen szeptember Balatonalmádi ÚJ UNIÓS KEZDEMÉNYEZÉS A GYERMEKEK ONLINE.
Webes változat, animáció nélkül !!!
Az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról.
Az orvos szabálysértési felelőssége
Kórházi eredetű fertőzések-kártérítési felelősség
GLOBAL CORRUPTION BAROMETER 2010 Globális Korrupciós Barométer Közvéleménykutatás az emberek korrupcióval kapcsolatos tapasztalatairól December 9.
AZ ALKALMI MUNKAVÁLLALÓI KÖNYVVEL TÖRTÉNŐ FOGLALKOZTATÁS GYAKORLATA március 26.
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
Cselekvőképesség fajtái
ADATVÉDELMI OKTATÁS
Gyermekkorú bűnelkövetők büntethetősége
az élethez, vagy a halálhoz való jog?
A közszolgálati Tisztviselők jogviszonya
Buczkóné Pásztor Melinda Megyei Pedagógiai Szakszolgálat
A visszautasítás lelki mechanizmusa és
Dr. Torma Albert bv. o. ezds., bv. főtanácsos
A Veszprém megyei pszichiátriai ellátó rendszer ismertetése
A betegellátás keretei és rendszere
Magyarország egészségügyi ellátórendszere
Belépés a felsőoktatásba: nemzetközi tendenciák Jelentkezési tendenciák kutatás – műhelykonferencia június 16. Kasza Georgina.
Szociális és egészségügyi ellátórendszer kínálta válaszok a demenciában szenvedők és családtagjaik számára.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Abortusz – az élet tisztelete, védelme.
Off label használat miatti egyedi támogatáskiáramlás Dr Szőkéné dr Süveges Piroska Ártámogatási Főosztály Orvosszakmai Ügyek és Egyedi Támogatások Osztálya.
Készítette: dr. Retkes Zita.  Jogviszonyok a családban  Az állam szerepe és feladata  Ombudsmani tevékenység a családot érintően  Civil jogvédelem.
Az emberkereskedelem kérdései az áldozatok szempontjából Gál Eszter Európai Együttműködési Főosztály október 21. Belügyminisztérium.
Az egyenlő bánásmód érvényesülése az egészségügyi ellátás során Pécs, Dr.Szendy Erzsébet betegjogi képviselő Pécs,
Az áldozatok hatékony tájékoztatásának rendőrségi protokollja dr. Veisz Gábor Igazságügyi Hivatal Bátonyterenye, június 9.
Adóügyi aktualitások (Új jegyzői adatszolgáltatások, egészségügyi szolgáltatási járulék) Lukács György igazgató NAV Heves Megyei Adó- és Vámigazgatósága.
Dr. Kovács Krisztina 1 HOVÁ FORDULJON A FOGYASZTÓ? Az egészségügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos jogorvoslati lehetőségek.
A közigazgatási eljárás II.
A közszolgálati Tisztviselők jogviszonya
AZ AGONÁLIS IDŐSZAK DR. BENKŐ SÁNDOR.
A tankerületi szakértői bizottsági tevékenység feladatai
Az off-label gyógyszerhasználat és az orvosi felelősség
A JOGSZERŰ ELLENŐRZÉSEK MIKÉNTJE A MUNKAHELYEN
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága
Palliatív ellátás nem onkológiai és onkológiai betegségekben
Nemzetközi kapcsolatok Fabry International Network 5th Fabry Expert Meeting Athén május
Előadás másolata:

Dialízis elutasítása vagy a kezelés megszakítása végstádiumú veseelégtelen betegnél Dialízis elutasítása vagy a kezelés megszakítása végstádiumú veseelégtelen betegnél Dr. Bőke Mária orvos igazgató Fresenius Medical Care Dialízisközpont, Vác

Dialízis elutasítása, vagy a kezelés megszakítása végstádiumú veseelégtelen betegnél XX. Debreceni Nephrológiai Napok 2016.Junius 1-4. dr. Bőke Mária.

Dialízishez való hozzáférés Múlt: Jelentős korlátozás (életkor, alapbetegség, 1970-es 80-as évek). Korlátozás feloldása 90-es években, minden rászoruló megkaphatja a szükséges kezelést. Jelen: A betegek kortól, alapbetegségtől függetlenül részesülhetnek vesepótló kezelésben. Gondozás fejlesztése, kiterjesztése a praedialízis időszakára. Erytropoetin kezelés. Jövő: Otthoni dialízis kezelés elérhetősége minden kezelési formában. 3

A kezelés visszautasítása a hazai betegjogi szabályozások szerint /EÜ1997. CLIV. Törvény/ Az önrendelkezéshez való jog alapján a beteg minden kezelést visszautasíthat, kivéve az életmentő és életfenntartó kezeléseket. 20§(3)”…csak abban az esetben van lehetőség (életmentő,életfenntartó kezelés visszautasítására), ha a beteg olyan súlyos betegségben szenved, amely az orvostudomány mindenkori állása szerint rövid időn belül –megfelelő eü. ellátás mellett is –halálhoz vezet és gyógyíthatatlan.” Nyilatkozathoz szükséges: -3 tagú orvosi bizottság írásos nyilatkozata, -önkéntesség, cselekvőképesség/döntési képesség, -3 nappal később tanúk előtt tett ismételt szándéknyilatkozat, -117/1998 (VI.16) kormányrendelet nyilatkozik az Eü. Ellátások visszautasításának részletes szabályairól. 4

Kezelés visszautasítása - jogi szabályozás 22.§(1) cselekvőképes személy közokiratban visszautasíthat: 20 §(1) bekezdés: egyes vizsgálatokat, beavatkozásokat, 20§(3) bekezdés: beavatkozásokat. Életfenntartó, életmentő beavatkozásokat, ha gyógyíthatatlan betegségben szenved, és betegsége következtében önmagát fizikailag ellátni képtelen, illetve fájdalmai megfelelő gyógykezeléssel sem enyhíthetők. Cselekvőképes személy közokiratban megjelölheti azt a személyt, aki helyette nyilatkozhat cselekvőképtelenné válása esetén. Nyilatkozat érvényessége Nyilatkozat érvényessége: pszichiáter szakorvos – egy hónapnál nem régebbi – szakvéleményben igazolja, hogy a személy a döntését annak lehetséges következményei tudatában hozta meg. A nyilatkozatot 2 évente meg kell újítani. Nyilatkozatát a beteg bármikor visszavonhatja. 5

Önrendelkezéshez való jog Önrendelkezés: egészségügyi ellátás akkor nyújtható, beavatkozás akkor végezhető, ha a beteg abba beleegyezik. Cselekvőképes beteg: maga dönti el, hogy igénybe veszi-e az egészségügyi ellátást, ha több alternatíva áll rendelkezésre, melyiket veszi igénybe, melyiket utasítja vissza. Az önrendelkezési jog gyakorlása szorosan összefügg a tájékoztatáshoz fűződő jogokkal. A beteg csak részletes felvilágosítás után tudja önrendelkezési jogát gyakorolni. 6 Forrás:

Betegtájékoztatás Diagnózis Prognózis Kockázat Kezelési alternatívák Javasolt (betartandó) életmód 7 Forrás:

Önrendelkezési jog korlátai A beteg nem utasíthatja vissza a kezelést, ha az adott beavatkozás vagy intézkedés elmaradása mások – ideértve a 24. hetet betöltött magzatot is –egészségét vagy testi épségét súlyosan veszélyezteti. Ez az általános rendelkezés az alapja a járványügyi kényszerintézkedések alkalmazásának is. Ha a beteg közvetlen életveszélyben van, nincs szükség a beleegyezésére, kivéve ha az életmentő kezelés visszautasításának megvannak a feltételei /pl. terminális állapotú, gyógyíthatatlan alapbetegség/. Hatályos szabályozás az életmentő, életben tartó kezelés visszautasítását csak abban az esetben teszi lehetővé a cselekvőképes beteg számára, ha a beteg olyan súlyos betegségben szenved, ami rövid időn belül, megfelelő orvosi ellátás mellett is gyógyíthatatlan, és halálhoz vezet. 8

Életmentő, életfenntartó kezelés visszautasítása Nyilatkozattétel: közokirat, teljes bizonyítóerejű magánokirat, írásképtelenség esetén 2 tanú együttes jelenlétében, szóban. A nyilatkozatot kétszer kell megtenni, másodszor az orvosi bizottság nyilatkozatát követő 3. napon. Háromtagú orvosi bizottság eljárása: Kezelőorvos, beteg kezelésében részt nem vevő, de a betegség jellegének megfelelő szakorvos, pszichiáter szakorvos. Mindhárom tagnak meg kell vizsgálnia a beteget, majd nyilatkozni arról, hogy a beteg a törvényi feltételeknek megfelel (terminális állapotú és cselekvőképes, valamint döntésének következményeivel tisztában van.) 9

Életvégi döntések - Jogi és etikai szabályozás jelentősége Betegek: Hosszantartó, elnyújtott szenvedés csökkentése. Autonómiájuk, élethez való joguk, és a méltósággal történő halálhoz való joguk védelme. Egészségügyi dolgozók: Frusztráció, nagy lelki terhelés a jogi, etikai és a mindennapi gyakorlat ellentmondásai miatt. Egészségügyi ellátórendszer: Kezelési lehetőségek megsokszorozódása nagy anyagi ráfordítást igényel. Anyagi források szűkössége. Emelkedő árak-költségek racionalizálása, a rendelkezésre álló eszközök hatékonyabb elosztása. 10

Nemzetközi kitekintés - eutanázia 11 Forrás: Lányiné Toldi Judit: Living Will a közjegyzői gyakorlatban (2012.)

Nemzetközi kitekintés - eutanázia 12 Belgium: májusban legalizálták az eutanáziát, 2013-ban gyermekekre is kiterjesztették. Azóta átlagosan évente 1400 eutanáziát végeznek. Dánia: Kizárólag az életvégi döntések passzív formája engedélyezett. Finnország: Hivatalosan nem engedélyezett, de jogalkalmazási szempontból „szürke zóna”, bizonyos esetekben hatóságilag tolerált eljárás. Franciaország: júliusban kampányának részeként Francois Hollande az orvos által végzett eutanázia dekriminalizálását ígérte. Írország: Az eutanázia minden formája illegális, noha egy 2010-es közvélemény-kutatás az eutanázia 57%-os elfogadottságát mutatta a felnőtt lakosság körében. Luxemburg: 2008 februárja óta engedélyezi az eljárást. A diagnózis kézhez vételét követően 2 orvos és egy szakértői tábla engedélye szükséges.

Nemzetközi kitekintés - eutanázia 13 Hollandia: óta legalizált orvos-asszisztált eljárás ben a „Groningen Protokoll” gyermekekre is kiterjesztette a törvény hatályát. Norvégia: Az eutanázia minden formája illegális, noha a jogalkalmazás méltányos, az eutanáziát elkövető személy enyhe büntetésben részesül. Svájc: Bár az asszisztált öngyilkosság bűncselekmény, amennyiben a beteg saját maga be tudja venni, halált okozó gyógyszer felírása engedélyezett. Svédország: A passzív eutanázia 2010 óta engedélyezett. Törökország: Szigorúan tiltott eljárás, bármilyen formája az emberöléssel egyforma megítélés alá esik. Egyesült Királyság: Noha 2003 óta több alkalommal nyújtottak be keresetet az alkotmánybíróságon, az eutanázia máig illegális eljárás a szigetországban.

N.B. (91 éves) - Hollandia 14 Forrás:

Konklúzió Szakmai konszenzus kialakítása: Feloldható-e az emberi élet abszolút büntetőjogi védelme a halál közelében, a haldoklás saját állapotában? Mi a fontosabb, az élet védelme, vagy a halál méltósága, a beteg önrendelkezési joga? „A beteg személynek általában kijáró gondoskodás akkor sem szüntethető meg, ha a halál bekövetkezése várható. Erkölcsileg megfelelhet az emberi méltóságnak a kábítás alkalmazása a haldokló szenvedésének csökkentésére, még azzal a kockázattal is, hogy napjait megrövidítik, ha a halált sem célként, sem eszközként nem akarják, csak előre látják,és mint elkerülhetetlen eseményt elviselik.” II.János Pál pápa 15

Köszönöm a figyelmet! 16 Forrás: