„Az iskola dolga, hogy megtanítsa a tanulóknak hogyan kell tanulni, hogy felkeltse a tudás iránti étvágyat, hogy megtanítson bennünket a jól végzett munka.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
TIOP 1.1.1/09/ Angol nyelvi modulok feldolgozása tanulói laptopok segítségével.
Advertisements

Keresés a számítógépes katalógusokban
Az előadás témái Az ellenőrzés-értékelés-minősítés értelmezése, kapcsolata A portfólió fogalma, fajtái Érvek és ellenérvek a portfólió alkalmazásáról.
TIOP 1.1.1/09/ Digitális reál-is? Készítette:Mátisné Szultos Erzsébet.
Tudástár informatika digitális tananyagok linkgyűjteménye
Kereső program használata Készítette: Berger Nikolett
Life through the lenses Enikő Bereczki 2RF. Egy kép többet ér ezer szónál Mitől jó egy sajtófotó? Milyen hatással van a közvéleményre? Milyen a sajtófotós.
Kompetencia alapú oktatás TÁMOP pályázat Rumi Rajki István ÁMK Rum.
„EU-s tartalmak az oktatásban" Pedagógustovábbképzési program Budapest, 2008 április 1 DISSZEMINÁCIÓ.
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
VI. Interaktív Tábla Konferencia
Digitális technika, digitális áramkörök
Rádai Péter Euro Nyelvvizsga Központ Top tippek az Euroexam nyelvvizsgákra készülő diákoknak Angol B2 / C1.
WordLearner.com -- Learn or Teach Words in Almost Any Language WordLearner.com online és offline nyelvoktatás mobiltelefonon és interneten Benedek Balázs.
MKE 44. Vándorgyűlése Helyismereti Szekció Győr, július 13. péntek Magdics Erika Szabadhegyi Magyar-Német Középiskola, Győr.
Antalné Szabó Ágnes: A mentor szerepei és feladatai
Arany János Általános Iskola Kisújszállás, Kálvin u. 3.
Kétszintű érettségi vizsga Magyar nyelv és irodalom Miről? Hogyan? §?! Tájékoztassuk diákjainkat!
E-learning és a multimédia
Információ feldolgozása
Szegedi Tudományegyetem TÁMOP „XXI. Századi kompetenciaalapú gyakorló iskolák Szegeden – az óvodától az egyetemig.” „XXI. Századi kompetenciaalapú.
Összefoglalás, mit is tanultunk eddig informatikából?
Informatika matematika speciális tagozat - tematika évfolyam -
Kimeneti követelmények a 8. osztály végén
TANTÁRGY-ORIENTÁLT IDEGEN NYELV OKTATÁS Istvánffy Miklós Általános Iskola.
LKG–HEFOP Szakmai Nap, / Kompetenciafejlesztés – ahogy a diákok látják Bánhegyesi Zoltán Leövey Klára Gimnázium
JÓ GYAKORLAT Digitális taneszközök használata történelem órán
Közösségi portálok használata (etikett,veszélyei)
Info-kommunikációs Technológia Nedeczky Veronika Sulinet
A számítógép jelentősége a hétköznapokban
„A kulcskompetencia az ismeretek, készségek és attitűdök transzferábilis, többfunkciós egysége, amellyel mindenkinek rendelkeznie kell ahhoz, hogy személyiségét.
A szövegértés tanítása II.
Önéletrajzírástól a munkába állásig - gyakorlati tanácsok a szakképzett munkaerő és a munkáltatók eredményes találkozásához június 24.
Levelezési alapismeretek
H2O Projekt Projektszponzor: Dr. Kürti Sándor, PhD Kürt Zrt. Projektvezető: Rácz Tünde Fatima Kulturális antropológus Tudományos.
A tolnasport.hu honlap adminisztrációja Készítette a Tolna Megyei Sportszövetségek Szövetsége a Nemzeti Civil Alapprogram NCA-DP-10-D pályázata keretében.
Gyermekvilág régen és ma
Általában a kétszintű informatika érettségiről. Források, ahol utána nézhetünk részletesebben:
Az NVU webszerkesztő program
Alma a fán – az iskola nyitott világa Dr. Laczkó Mária
A Magyar Nyelv Napja kezdőkép Tarczal-Márta Edit
Levelezési alapismeretek
Nyelvtan és helyesírás tankönyvek
WTCD professzionális szótanító. Leckék.
Konferencia a digitális tananyagok alkalmazóinak és fejlesztőinek
Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 1 A munka véglegesítése, nyomtatás.
Iskolai számítógépes hálózat bővítése Készítette Tóth László Ferenc.
A tanulás segítése – a tanulás tanítása a napköziben
Gyakorló óra 5/12.
Cím szöveg – Second level Third level – Fourth level » Fifth level TÁMOP Tájékoztató Nap „Tiéd a pálya” avagy amit a pályaorinentációról, pályaválasztásról.
Ahány nyelv, annyi ember. Mikor kezdjük el a nyelvtanulást? Az óvodában a többség elfogadja páran ellenzik 1. osztályban Igazából még magyarul sem tudnak.
Informatika Oktató: Bock Ádám. Prezentáció készítés PowerPoint program segítségével.
„Az iskola dolga, hogy megtanítsa a tanulóknak hogyan kell tanulni, hogy felkeltse a tudás iránti étvágyat, hogy megtanítson bennünket a jól végzett munka.
Gyakorlat. postafiók készítése: 1. Nyissuk meg a oldalt! 2. Válasszuk a Fiók létrehozása gombot! 3. Töltsük ki az űrlapot! 4. A nyitólap.
„Az iskola dolga, hogy megtanítsa a tanulóknak hogyan kell tanulni, hogy felkeltse a tudás iránti étvágyat, hogy megtanítson bennünket a jól végzett munka.
Tanár: Fodor Hilda Részt vevő osztályok: 5.b, 5.c, 6.b, 6.c, 7.d, 8.b és 8.c Digitális témahét április 04 – 08.
Érettségi élő idegen nyelv
ÚTI BESZÁMOLÓ Tanártovábbképzés Barcelonàban
DARUS a gyermekekért.
Szeretnéd, hogy gyermeked szívesen és gátlások nélkül beszéljen majd angolul? Szeretnéd, ha minél korábban, Te magad vezethetnéd be játékosan az angol.
Kedvenc prezentáció készítő szoftverem
Nemzeti Köznevelési Portál
előadások tervezése és kivitelezése Kovács Ilona egyetemi tanár
Szövegszerkesztési alapfogalmak
Introduction to Közgazdasági Politechnikum Hogyan pályázunk mi?
A stílus.
Az informatika alapfogalmai Adatok tárolása Adatok továbbítása
Balázsi Ildikó Oktatási Hivatal
Építs a külföldi szakmai gyakorlatra álláskereséskor!
Előadás másolata:

„Az iskola dolga, hogy megtanítsa a tanulóknak hogyan kell tanulni, hogy felkeltse a tudás iránti étvágyat, hogy megtanítson bennünket a jól végzett munka örömére, az alkotás izgalmára, hogy megtanítsa szeretni amit csinálok, és segítsen megtalálni amit csinálni szeretnék….” Szentgyörgyi Albert Lehetőségek és csapdák a számítógép nyelvórai alkalmazása során. Sík Péter Dugonics András Piarista Gimnázium Szeged HIK Budapest március 3.

Ki, mivel lett ma gazdagabb? Legalább egy dolgot kellene mondani Rövid összegzés

Felhasználási lehetőségek

Hogy mi mindennel kell megküzdeni? A technikai segédeszközök ismerete A diákok tudják-e használni? Működési nehézségek Murphy mindenhol A feladatok megtervezése, összeállítása Hogyan kapcsolódik a tananyaghoz A feladatok végrehajtása Szerzői jogok - Többet kell készülni az ilyen órákra? - Igen

Mire figyeljünk? Mikor menjünk gépterembe? Többet ad-e a gépterem? Mennyi időt töltsünk ott? A hálózat ellenőrzése Takarékoskodás az idővel Fokozatosság és türelem Tartalék feladatok és honlapcímek Mentett anyagok

Kezdés igényes vázlat ismertetésével Keresgélés, válogatás ??? A feladat papíron, vagy ben, honlapon Szövegszerkesztés, csatolt fájlok Gépelés az iskolákban Egyénileg, párokban, csoportokban Ellenőrzés és házi feladat Állandó kapcsolat még a hiányzókkal is A feladatok

Óra közben Zaj és nyüzsgés Én segítek, vagy egymásnak segítenek? A tanár koordináló szerepe. Közelebb kerülni a diákhoz Új információk megosztása mindenkivel Okostojás kontra loser A gép nem ember, ami rossz, nem érti A föld forog, az idő pedig nagyon halad

Ötletek az olvasás gyakorlására 1.Azonos honlapok, vagy eltérő honlapok 2.Weblap olvasása magyarul vagy a célnyelven 3.Tartalom összefoglalása (a lényeg) először magyarul aztán a célnyelven 4.Munka egyedül, párban, csoportban. Átolvasás, a lényeg megértése, info keresés. 5.Idő megadása, gyorsabb olvasás (verseny) 6.Részletek megvitatása 7.Kérdések megválaszolása, kérdések írása 8.Kapcsolódás más készségekhez.

Ötletek a hallgatás gyakorlására 1.mp3 formátum és lejátszása 2.A diákok segítsége 3.Fülhallgató egyénileg. Mindenkinek van. ??? 4.Milyen hanganyagok? 5.Hanganyagok gyűjtése a szerverre 6.Komolyabb és lazább anyagok 7.Én hallgatok, Te kérdéseket írsz. 8.Melyikünk mit értett belőle ? 9.Hallgatott szövegek típusai 10.Kapcsolódás egy másik nyelvi készséghez

Ötletek a beszéd gyakorlására 1.Képek a netről (Google) Mit ábrázol, mi jut az eszembe róla? 2.Kivetítés álló és mozgó képek 3.Rövid előadás egyedül, párban, csoportban. 4.Rövid, vagy hosszú legyen? 5.Szerkesztett anyagról mesélés, kiállítás 6.vagy a Google képek segítségével valamit. 7.Minden video digitalizálható. 8.Saját képek a világhálóra. 9.Minden téma és anyag ott van a Web-en. 10.Céltudatos anyaggyűjtés közösen. 11.Magyarul először aztán a célnyelven. Előadói rutin !

Ötletek az írás gyakorlására 1.On-line szótárak használata 2.Helyesírás ellenőrzése 3.Szövegszerkesztés a gyakorlatban 4.Szavak számának ellenőrzése 5.Különféle irományok: nem hivatalos és hivatalos vagy üzleti levél, jelentkezés valamire, reklamáció, leírás, rövid történet, újságcikk, riport, értekezés, esszé, önéletrajz 6.Időkorlát, szóhatár, elrendezés, külalak, végleges megjelenítés 7.Humor, anekdoták, események, iskolai élet. 8.Minták, a neten? (Ismétlődő hibák évről-évre) 9.Szókészlet, klisék, állandó részek. 10.Elektronikus üzenetek és csatolt dokumentumok

Szövegszerkesztő használata a helyesírás ellenőrzéséhez is Az eszközöknél van A nyelv kiválasztása Szöveg kijelölése Helyesírás ellenőrzése Ne higgyünk el mindent ! Nyelv váltása Szavak száma Szöveg rendezése Bekezdések

Szótárazás a Világhálón Angol-magyar, magyar- angol szótár ( szópár)Angol-magyarmagyar- angol szótár Német-magyar, magyar- német szótár ( szópár)Német-magyarmagyar- német szótár szotar.sztaki.hu Gyors szótárazás és szószedetek készítése De melyik szó a jó???

Felolvasó program Letölthető, bármely szöveget több idegen nyelven hangosan felolvasó program, férfi és női hangokkal. Bármit bemásolhatunk a programba a kívánt nyelven Kiejtés és szövegértés gyakorlására is

Felmérés, tájékozódás Nyelvtudás ellenőrzése Letölthető 14 nyelven. Hallás utáni szövegértés Olvasás írás Nyelvtan Szókincs

Digitális tudásbázis A kicsiknek játékos oldalak kellenek ! A cél: találni interaktív és jól támogatott, magyarázatokkal ellátott oldalakat Összegyűjtött honlapok

Búcsúzóul… Igen fontos lenne a ma hallottakat az otthon maradt kollégáknak is továbbadni, ha kérdés van, kérdezni, ha a munkaközösségnek vannak számítógépes ambíciói, akkor pedig összefogni, és együtt dolgozni. És ne felejtsük el: a diákok többsége felhasználó akar lenni és nem nyelvtanár ! Köszönöm a figyelmet, kellemes hétvégét

A holt tudás megfakítja a szellemet, megtölti a gyomrot anélkül, hogy táplálná a testet. Szentgyörgyi Albert Elérhetőség: Sík Péter Pax Mundi konzorcium Ma este fél tizenegytől egy órán át lehet majd megfigyelni a holdfogyatkozást

És persze lehet kérdezni