Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az informatika alapfogalmai Adatok tárolása Adatok továbbítása

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az informatika alapfogalmai Adatok tárolása Adatok továbbítása"— Előadás másolata:

1 Az informatika alapfogalmai Adatok tárolása Adatok továbbítása

2 Mivel foglalkozik az informatika?
Az informatika az információval foglalkozó tudományág. Több minden tartozik ide: Az információ keletkezése (látás, fotózás) továbbítása (tanár, távközlés) tárolása (szgép, könyvtár) feldolgozása (számítástechnika)

3 Az informatika alapfogalmai
ADAT: értelmezhető jelek sokasága VAGY rögzítésre került ismeret. INFORMÁCIÓ: olyan adat, amelynek újdonságértéke van, számunkra valamilyen újdonsággal bír. JEL: az információ hordozója. Pl. lehet például az ebéd illata, egy közlekedési tábla, az integetés, vagy egy betű is. REDUNDANCIA a közleményben ismétlődő, de újabb információt már nem hordozó adat. Pl. "Fiam, ez a dolgozat egyes, érted, egyes!" vagy postai csekken számmal és szövegesen is megadott érték.

4 Mit lehet csinálni az adattal, információval?
1. Előállítani: beszéd, nyomtatás, gépelés stb. 2. Tárolni: papíron, számítógépen, mobiltelefonban stb. 3. Továbbítani: beszéd, számítógépes hálózat, műhold, telefon stb. 4. Feldolgozni: pl. digitalizálás Olvasd el a Wikipédia oldalán, hogy hányféle módon értelmezik az információ fogalmát:

5

6 Adatok tárolása A számítógép minden adatot, legyen az kép, szöveg,
dátum, vagy bármi más, számként, méghozzá kettes számrendszerben tárolja. Ezért minden adatot ilyen formába kell alakítania.

7 Adatok továbbítása 

8 Adatok továbbítása (a kommunikáció folyamata)
forrás - kódoló - csatorna - dekódoló - vevő kódolás: az üzenetet úgy kell átalakítani, hogy az a csatornán át tudjon menni. Sokszor összetett is lehet, pl. beszédnél a nyelv és a hangrezgéssé alakítás is kódolás. zaj: minden, ami zavarja az átvitelt.

9 Forrás A tananyag kiegészítéséhez ajánljuk még, hogy használjátok a következő weboldalakat is:  Sulinet Digitális Tudásbázis:  Wikipédia:  MiMi.hu:  És természetesen nem maradhat ki a Google sem:  Az oldal elkészítésénél a következő helyekről és könyvekből vettünk segítséget  Raffai Mária - Az informatika fél évszázada (Springer Hungarica Kiadó)  Dorozsmai Károly - 60 tétel informatikából (Maxim Könyvkiadó)  Sulinet Digitális Tudásbázis  Wikipédia  Holczer József - Informatika szóbeli érettségi


Letölteni ppt "Az informatika alapfogalmai Adatok tárolása Adatok továbbítása"

Hasonló előadás


Google Hirdetések