PEDAGÓGIAI ÉS KÖZMŰVELŐDÉSI INTÉZMÉNY 3300 Eger, Szvorényi u. 27. Pf.:196, Telefon:36/510-910, Fax:36/510-911, Honlap:

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
1 MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET 2008 Versenyképesség Minőség Boldogulás Menner Ákos.
Advertisements

– A nemzeti köznevelésről szóló évi CXC. törvény – A szakképzésről szóló évi CLXXXVII. törvény – A nevelési-oktatási intézmények működéséről.
Ráczné Dr. Rózsa Katalin projektvezető A DASZK fő feladatai TÁMOP /2-2F
„Döntés a kezedben van: egészség- és környezettudatos szemléletformálás a Magyar Táncművészeti Főiskola Nádasi Ferenc Gimnáziumában” április 22.
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
A TANFELÜGYELETI ELLENŐRZÉS ÉS A MINŐSÍTÉS KAPCSOLATA GYAKORLATI SEGÍTSÉGNYÚJTÁS A FELKÉSZÜLÉSHEZ.
Az új közbeszerzési törvény megalkotásának körülményei, várható jövőbeli változások május 26. Dr. Kovács László Miniszterelnökség Közbeszerzési Szabályozási.
A képzett szakemberekért SZMBK KERETRENDSZER 2.1. előadás.
Az OKKER Pedagógiai Szolgáltató Intézet FODOR GÁBOR október 10. ÉRTÉK ÉS MIN Ő SÉG AZ OKTATÁSBAN.
Aktualitások és változások a pedagógiai szakszolgálati feladatellátásban 2016 őszén 1.
M ESTERPEDAGÓGUS SZAKTANÁCSADÓK FELADATAI. Megállapodás megkötése-aláírás után a HMPI-nek visszaküldeni, melyet az OFI-ba továbbítunk aláírásra Útiköltség.
AZ ISKOLA–EGÉSZSÉG KÖZPONT – FORMA ÉS TARTALOM A TÁMOP KIEMELT PROJEKT KÖZNEVELÉSI ALPROJEKTJÉNEK CÉLJAI, A MEGVALÓSÍTÁS MÓDSZEREI ÉS A SZAKMAI.
Bemutatkozás Fodor Noémi Gépészmérnök – mérnöktanár Környezetirányítási szakértő TAR-ZERT Auditor Minőségirányítási vezető.
A képzett szakemberekért AZ ÖNÉRTÉKELÉS FOGALMA, LÉNYEGE, SZEREPE A MINŐSÉGFEJLESZTÉSBEN 3.2. előadás.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET 2007 Menner Ákos. A minőségfejlesztés intézményi ritmusa Önértékelés 2006 Önértékelésből származó fejlesztési célkitűzések.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
Összefüggő, egyéni gyakorlat. Bologna rendszerű mestertanárképzés.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
NSZFI SZFP Programkoordinációs Iroda Minőségfejlesztési Terület Teljesítményértékelési rendszer A képzett szakemberekért Információgyűjtés.
NSZFI SZFP Programkoordinációs Iroda Minőségfejlesztési Terület NSZFI SZFP Programkoordinációs Iroda Minőségfejlesztési Terület Teljesítményértékelési.
1 Helyi szintű egyeztetés a köznevelés terén KEF országos konferencia Budapest, március 06. Simonyi István Emberi Erőforrások Minisztériuma KÖZNEVELÉS-FEJLESZTÉSI.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
A Szociális intézményi férőhely kiváltási szakmai koordinációs műhely munkája – EFOP VEKOP/15 TÁRS PROJEKT bemutatása EFOP VEKOP
Work-based Learning in CVET Az ALFA KISOSZ Érdekvédő és Képző Egyesület szerepe a projekt megvalósításában Előadó: Czibula Zoltán igazgató ALFAKÉPZŐ.
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Szaktanácsadás 2015/2016 Készítette: Szabó Klára.
Adottságok tényszerű megfogalmazása 4.6. előadás
Szaktanácsadásról Miben segíthet a szaktanácsadó?
Munkaközösségek támogatása, bemutatófoglalkozások szervezése
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Barcsák Marianna KPSZTI
Kihívások a LEADER program eredményes végrehajtásában
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
Mayer József Budapest február 27.
Kispálné Horváth Mária
Az iskolai könyvtár szolgáltatás típusai
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Magyar Tudományos Művek Tára
Menedzsment és Vállalatgazdaságtan PhD Menedzsment alapok
Kompetenciák az osztott tanárképzésben
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM
A szaktanácsadásról.
A kiváltást tervezők / megvalósítók és Az fszk TÁRS projektje közti együttműködés rendszere EFOP VEKOP TÁRS projekt.
A gyermeki személyiségfejlődés nyomon követése a gyakorlatban
AZ INTÉZMÉNY KÜLSŐ KAPCSOLATAI
Intézmény-akkreditáció szakképző intézmények kérelme esetén
HHR.
középfokú felvételi eljárás
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
Sajben - Kenyeres Márta munkaközösség-vezető
INFOÉRA Zsakó László Informatikai tanárszak problémái ELTE Informatikai Kar Juhász István-Zsakó László: Informatikai.
Új pályainformációs eszközök - filmek
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
BTMN.
Pedagógusokat segítő szerepek
Stratégiai emberierőforrás-fejlesztés
Szakképzési Önértékelési Modell II. Fejlesztési szint EREDMÉNYEK 4. 8
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
I. HELYZETFELMÉRÉSI SZINT FOLYAMATA 3. FEJLESZTÉSI FÁZIS 10. előadás
Kérdőív a Pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzésének és megakadályozásának ellenőrzésére Készítette: Dancsné Veres Mária 2/24/2019.
Scool-Túra Kft Miskolc Széchenyi út 36.
Intézmény minőségirányítási programja
Felvételi a középfokú iskolákban a 2016/2017. tanévben
Iskolai szociális segítő
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 7
Előadás másolata:

PEDAGÓGIAI ÉS KÖZMŰVELŐDÉSI INTÉZMÉNY 3300 Eger, Szvorényi u. 27. Pf.:196, Telefon:36/ , Fax:36/ , Honlap: Pedagógiai és Közművelődési Intézmény Szakmai nap Pedagógiai szakmai ellenőrzés (Tanfelügyelet)

PEDAGÓGIAI ÉS KÖZMŰVELŐDÉSI INTÉZMÉNY 3300 Eger, Szvorényi u. 27. Pf.:196, Telefon:36/ , Fax:36/ , Honlap: Pedagógiai és Közművelődési Intézmény A pedagógiai szakmai ellenőrzést meghatározó jogszabályok: évi CXC. törvény a Nemzeti köznevelésről, -20/2012 (VIII. 31.) EMMI rendelet a nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról, -8/2013.(I.30.) EMMI rendelet tanári felkészítés közös követelményeiről A pedagógiai szakmai ellenőrzés

PEDAGÓGIAI ÉS KÖZMŰVELŐDÉSI INTÉZMÉNY 3300 Eger, Szvorényi u. 27. Pf.:196, Telefon:36/ , Fax:36/ , Honlap: Pedagógiai és Közművelődési Intézmény Az intézmény pedagógiai munkájának külső, egységes kritériumoknak megfelelő ellenőrzése és értékelése a minőség javítása érdekében Működteti az oktatásért felelős miniszter. Szervezi az Oktatási Hivatal a kormányhivatalok közreműködésével, ellenőrzési szakértők bevonásával Az ellenőrzés a fenntartótól függetlenül kiterjed minden: - köznevelési intézményre, - vezetőre - pedagógusra A feladat ellátására a kormányhivatal szerződik a pedagógiai-szakmai ellenőrzés szakértőivel. Ötévente ismétlődő, értékeléssel záruló vizsgálat (vezető és intézményellenőrzés és értékelés - megyei fejlesztési terv) A pedagógiai –szakmai ellenőrzés és értékelés

PEDAGÓGIAI ÉS KÖZMŰVELŐDÉSI INTÉZMÉNY 3300 Eger, Szvorényi u. 27. Pf.:196, Telefon:36/ , Fax:36/ , Honlap: Pedagógiai és Közművelődési Intézmény Alapvető cél: a fejlesztés Az ellenőrzés célja

PEDAGÓGIAI ÉS KÖZMŰVELŐDÉSI INTÉZMÉNY 3300 Eger, Szvorényi u. 27. Pf.:196, Telefon:36/ , Fax:36/ , Honlap: Pedagógiai és Közművelődési Intézmény 1.A pedagógus ellenőrzése és értékelése 1.A vezető ellenőrzése és értékelése 2.Az intézmény ellenőrzése és értékelése A pedagógiai - szakmai ellenőrzés területei:

PEDAGÓGIAI ÉS KÖZMŰVELŐDÉSI INTÉZMÉNY 3300 Eger, Szvorényi u. 27. Pf.:196, Telefon:36/ , Fax:36/ , Honlap: Pedagógiai és Közművelődési Intézmény A vezető ellenőrzése és értékelése

PEDAGÓGIAI ÉS KÖZMŰVELŐDÉSI INTÉZMÉNY 3300 Eger, Szvorényi u. 27. Pf.:196, Telefon:36/ , Fax:36/ , Honlap: Pedagógiai és Közművelődési Intézmény Célja: az intézményvezető pedagógiai és vezetői készségeinek fejlesztése. A vezetőellenőrzés

PEDAGÓGIAI ÉS KÖZMŰVELŐDÉSI INTÉZMÉNY 3300 Eger, Szvorényi u. 27. Pf.:196, Telefon:36/ , Fax:36/ , Honlap: Pedagógiai és Közművelődési Intézmény Az intézményvezető ellenőrzésére leghamarabb az intézményvezetői megbízás második, legkésőbb negyedik évében kerülhet sor Amennyiben az intézményvezető megbízásának negyedik évét megelőzően az intézményben még nem került sor az ötévenkénti intézményellenőrzésre, az intézményvezetői megbízás negyedik évében,intézményellenőrzés keretében kell lefolytatni az intézményvezető ellenőrzését!

PEDAGÓGIAI ÉS KÖZMŰVELŐDÉSI INTÉZMÉNY 3300 Eger, Szvorényi u. 27. Pf.:196, Telefon:36/ , Fax:36/ , Honlap: Pedagógiai és Közművelődési Intézmény 1. A tanulás és tanítás stratégiai vezetése és operatív irányítása pl. Milyen módon biztosítja az intézményvezető a tanulás és tanítás eredményességét, a tanulói eredmények javulását 2. A változások stratégiai vezetése és operatív irányítása pl. Milyen stratégiai lépéseket tesz az intézményvezető az iskola céljainak elérése érdekében 3. Saját stratégiai vezetés és operatív irányítás pl. Időarányosan hogyan teljesülnek a vezetői pályázatban leírt célok, feladatok, milyen területeken fejleszti önmagát, mennyire hatékony, eredményes a kommunikációja, stb. 4. Mások stratégiai vezetése és operatív irányítása pl. feladatmegosztás vezetőtársakkal, milyen módón motiválja munkatársait stb. 5. Az intézmény stratégiai vezetése és operatív irányítása pl. Hogyan történik az intézményi erőforrások elemzése, kezelése (emberek, tárgyak és eszközök, a fizikai környezet)? Hogyan biztosítja az intézményvezető az intézményi működés nyilvánosságát A vezető ellenőrzésének területei

PEDAGÓGIAI ÉS KÖZMŰVELŐDÉSI INTÉZMÉNY 3300 Eger, Szvorényi u. 27. Pf.:196, Telefon:36/ , Fax:36/ , Honlap: Pedagógiai és Közművelődési Intézmény 1. Dokumentumelemzés Vezetői pályázat: mi az intézményvezető által megfogalmazott jövőkép hogyan függ össze a köznevelési rendszer előtt álló feladatokkal? Milyen célokat fogalmaz meg az intézményvezető? Ezek milyen kapcsolatban vannak a köznevelési rendszer előtt álló feladatokkal? Pedagógiai program:mi az intézményvezető által megfogalmazott jövőkép? Ez hogyan függ össze a pedagógiai program céljaival? A vezetői programban megfogalmazott célok hogyan segítik a pedagógiai program céljait? Egymást követő két tanév munkaterv, beszámoló:Milyen megvalósult tevékenységek igazolják a vezetői programban leírt célok teljesülését? A vezető ellenőrzésének és értékelésének módszerei

PEDAGÓGIAI ÉS KÖZMŰVELŐDÉSI INTÉZMÉNY 3300 Eger, Szvorényi u. 27. Pf.:196, Telefon:36/ , Fax:36/ , Honlap: Pedagógiai és Közművelődési Intézmény Intézményi önértékelés : Milyen dokumentumai vannak az intézményi önértékelésnek? Milyen dokumentumai vannak a pedagógusmunka ellenőrzésének, értékelésének? Hogyan jelenik meg a dokumentumokban a fejlesztésre szoruló területek azonosítása? Vezetői önértékelő kérdőív : - szakmai felkészültség, -személyes tulajdonságok, -stratégiai vezetés, -változások kezelése, -a munkahelyi közösség irányítása, -munkahelyi motiváció A vezető ellenőrzésének és értékelésének módszerei

PEDAGÓGIAI ÉS KÖZMŰVELŐDÉSI INTÉZMÉNY 3300 Eger, Szvorényi u. 27. Pf.:196, Telefon:36/ , Fax:36/ , Honlap: Pedagógiai és Közművelődési Intézmény 2. Interjú - vezetővel, - fenntartó képviselőjével, -vezetőtársakkal, a munkaközösség-vezetőkkel. 3.E-portfólió A vezető munkájáról alkotott kép kialakítását segíti a pedagógus portfóliójának a vezetői munkára vonatkozó elemekkel való kiegészítése pl.:vezetői pályázat,vezetői program, értekezletek forgatókönyve 4. Elégedettségmérés pedagógusi és szülői elégedettségmérés eredménye A vezető ellenőrzésének és értékelésének módszerei

PEDAGÓGIAI ÉS KÖZMŰVELŐDÉSI INTÉZMÉNY 3300 Eger, Szvorényi u. 27. Pf.:196, Telefon:36/ , Fax:36/ , Honlap: Pedagógiai és Közművelődési Intézmény 1.Előzetes felkészülés A szakértők képet alkotnak az érintett vezető munkájáról, Azonosítják az ellenőrzés kiemelt figyelmet érdemlő területeit. 2. Helyszíni ellenőrzés az interjúk elkészítése ( intézményvezető, fenntartó képviselője, vezető- társak) a szakértők azonosítják a kiemelkedő, illetve fejlesztendő területeket. 3. Összegzés – Értékelés a szakértők összesítik az ellenőrzés tapasztalatait, kitöltik a vezető munkájára vonatkozó értékelőlapot: ellenőrzési területenként megállapítják a vezető erősségeit és fejleszthető területeit, az értékelt vezető értékelő lapot tölt ki a szakértők munkájáról A vezető ellenőrzésének szakaszai

PEDAGÓGIAI ÉS KÖZMŰVELŐDÉSI INTÉZMÉNY 3300 Eger, Szvorényi u. 27. Pf.:196, Telefon:36/ , Fax:36/ , Honlap: Pedagógiai és Közművelődési Intézmény Az intézmény ellenőrzése és értékelése

PEDAGÓGIAI ÉS KÖZMŰVELŐDÉSI INTÉZMÉNY 3300 Eger, Szvorényi u. 27. Pf.:196, Telefon:36/ , Fax:36/ , Honlap: Pedagógiai és Közművelődési Intézmény Célja: iránymutatás az intézmény pedagógiai-szakmai munkájának fejlesztéséhez Legalább ötévente egyszer, megyei ellenőrzési terv alapján, feltétele: – az intézmény pedagógusainak legalább hatvan százalékát már értékelték, – az intézményvezető ellenőrzése megtörtént, vagy az intézményellenőrzés keretében megtörténik.

PEDAGÓGIAI ÉS KÖZMŰVELŐDÉSI INTÉZMÉNY 3300 Eger, Szvorényi u. 27. Pf.:196, Telefon:36/ , Fax:36/ , Honlap: Pedagógiai és Közművelődési Intézmény 1. A pedagógiai folyamatok irányítása pl. Stratégiai és operatív tervezés, a tervek megvalósítása, ellenőrzés, értékelés és korrekció. (PP, továbbképzési program, beiskolázási terv, intézményi éves munkaterv stb.) 2. Személyiség- és közösségfejlesztés pl. tanulók képességeinek megismerése, fejlesztése, közösségépítés, fejlesztés 3. Eredmények pl. külsőmérések( kompetencia mérés eredményei) belső mérések, vizsgák eredményei, tanulmányi versenyeken elért eredmények stb. 4. Belső kapcsolatok, együttműködés, kommunikáció pl. szakmai tudásmegosztás, munkaközösségek kapcsolatai, információátadás Az intézmény ellenőrzésének területei

PEDAGÓGIAI ÉS KÖZMŰVELŐDÉSI INTÉZMÉNY 3300 Eger, Szvorényi u. 27. Pf.:196, Telefon:36/ , Fax:36/ , Honlap: Pedagógiai és Közművelődési Intézmény 5. Az intézmény külső kapcsolatai pl. külső partneri kapcsolatok és ezek tartalma 6. A pedagógiai működés feltételei pl. tárgyi, infrastrukturális feltételek megfelelősége és fejlesztése. 7. A Nemzeti alaptantervben megfogalmazott elvárásoknak és a pedagógiai programban megfogalmazott intézményi céloknak való megfelelés pl. Hogyan jelennek meg a Nemzeti alaptanterv céljai a pedagógiai programban?Hogyan történik a pedagógiai programban szereplő kiemelt stratégiai célok megvalósítása.

PEDAGÓGIAI ÉS KÖZMŰVELŐDÉSI INTÉZMÉNY 3300 Eger, Szvorényi u. 27. Pf.:196, Telefon:36/ , Fax:36/ , Honlap: Pedagógiai és Közművelődési Intézmény 1. Dokumentumelemzés Pedagógiai program : mi az iskola pedagógiai hitvallása, van-e olyan pedagógiai amelyet kiemelten képvisel? Szerepel-e olyan nevelési oktatási feladat benne, amely az iskola specialitása? SZMSZ: a szervezet felépítése és működésének jellemzői milyen módon kapcsolódnak az intézmény pedagógiai programjában megfogalmazottakhoz? Az egyes intézményi közösségek és a szakmai közösségek milyen súllyal jelennek meg a szervezet életében? Házirend: hogyan kapcsolódnak a házirendben leírtak az intézményi stratégiai célokhoz? A tanulók jogai és kötelességei a pedagógiai programban meghatározott pedagógiai elvekkel összhangban szerepelnek-e benne? Az intézmény ellenőrzésének módszerei

PEDAGÓGIAI ÉS KÖZMŰVELŐDÉSI INTÉZMÉNY 3300 Eger, Szvorényi u. 27. Pf.:196, Telefon:36/ , Fax:36/ , Honlap: Pedagógiai és Közművelődési Intézmény Egymást követő 2 tanév munkaterve és az éves beszámolók:Milyen az operatív tervezés és az intézményi stratégiai célok viszonya? Hogyan jelenik meg az intézményi munkaterv és a munkaközösségek éves terveinek egymásra épülése? Továbbképzési program – beiskolázási terv: Hogyan jelennek meg a pedagógiai programban meghatározott elvek, célok, az intézmény fejlesztési céljai a továbbképzési programban, beiskolázási tervben? Az intézményi önértékelés: Intézményi önértékelés megadott szempontok alapján, illetve a rendelkezésre álló intézményi önértékelés eredménye Mérési eredmények: mérési eredmények adatai, elemzése (országos mérések, kompetenciamérés eredménye öt tanévre visszamenőleg) Az intézmény ellenőrzésének módszerei

PEDAGÓGIAI ÉS KÖZMŰVELŐDÉSI INTÉZMÉNY 3300 Eger, Szvorényi u. 27. Pf.:196, Telefon:36/ , Fax:36/ , Honlap: Pedagógiai és Közművelődési Intézmény 2. Interjú a fenntartóval, az intézményvezetővel, munkaközösség - vezetőkkel, a pedagógusok képviselőivel, a szülők képviselőivel. Az intézmény ellenőrzésének módszerei

PEDAGÓGIAI ÉS KÖZMŰVELŐDÉSI INTÉZMÉNY 3300 Eger, Szvorényi u. 27. Pf.:196, Telefon:36/ , Fax:36/ , Honlap: Pedagógiai és Közművelődési Intézmény 3. Kérdőíves felmérés elégedettségmérés eredménye: – pedagógusok – szülők – tanulók. 4. Megfigyelés: a pedagógiai munka infrastruktúrájának megismerése a pedagógiai program megvalósításához szükséges eszközrendszer rendelkezésre állásának vizsgálata. 5. A pedagógusellenőrzések értékelő lapjainak összegző adatlapja 6. A vezető ellenőrzésének értékelő lapja Az intézmény ellenőrzésének módszerei

PEDAGÓGIAI ÉS KÖZMŰVELŐDÉSI INTÉZMÉNY 3300 Eger, Szvorényi u. 27. Pf.:196, Telefon:36/ , Fax:36/ , Honlap: Pedagógiai és Közművelődési Intézmény 1.Előzetes felkészülés A szakértők képet alkotnak az érintett intézmény pedagógiai munkájáról. Azonosítják az ellenőrzés kiemelt figyelmet érdemlő területeit. 2. Helyszíni ellenőrzés Az interjúk elkészítése ( intézményvezető, fenntartó képviselője, vezető- társak, pedagógusok képviselői,szülők képviselői) A pedagógiai munka infrastrukturális hátterének megismerése. 3. Összegzés – Értékelés A szakértők összesítik az ellenőrzés tapasztalatait. Elkészítik az intézmény értékelését: ellenőrzési területenként megállapítják az intézmény erősségeit és fejleszthető területeit, az intézményi jó gyakorlatot Az értékelt vezető értékelő lapot tölt ki a szakértők munkájáról. Az intézmény ellenőrzésének szakaszai

PEDAGÓGIAI ÉS KÖZMŰVELŐDÉSI INTÉZMÉNY 3300 Eger, Szvorényi u. 27. Pf.:196, Telefon:36/ , Fax:36/ , Honlap: Pedagógiai és Közművelődési Intézmény Köszönöm a figyelmet! Baloghné Zupkó Andrea pedagógiai szakértő 36/