Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága Jó Gyártási Gyakorlat Jó Higiéniai Gyakorlat.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mire figyel a hatóság? Élelmiszerlánc ellenőrzési tapasztalatok a június 25. és augusztus 15. közötti időszakban (nyári kiemelt ellenőrzések) Heves.
Advertisements

Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága Élelmiszer biztonsági követelmények a nemzetközi kereskedelemben.
Ady Endre Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola - Berhida Környezeti nevelés.
Beiskolázás a 2016/2017. tanévre az érettségi utáni képzésekben Készítette: Szilágyi Sándor szakképzési igazgató-helyettes január DSZC Brassai Sámuel.
A képzett szakemberekért SZMBK KERETRENDSZER 2.1. előadás.
Az étrend-kiegészítők, kozmetikumok forgalmazásának hatósági felügyelete Kereskedők Napja Június 4. Szabó Nikolett Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal.
Növényvédő szerek tárolása a felhasználónál 89/2004 FVM rendelet Növényvédő szert elkülönített raktárban, vagy illetéktelenek által nem hozzáférhető szekrényben,
AZ ÁLLATI EREDETŰ ÉLELMISZEREKKEL KAPCSOLATOS KOCKÁZATOK Laczay Péter Informatio Medicata szeptember.
KÖVETELMÉNY, ELVÁRÁS MEGNEVEZÉSTARTALOM EGÉSZSÉGÜGYI KÖVETELMÉNYJÓ ÁLLÓKÉPESSÉG EGÉSZSÉGES IDEGRENDSZER ÉP HALLÁS, ÉRTHETŐ BESZÉD KIZÁRÓ OK: MOZGÁS ÉS.
Termel ő i piacok jelent ő sége, szabályozása Dr. Gombos Zoltán Főosztályvezető Április 18. FÖLDM Ű VELÉSÜGYI MINISZTÉRIUM.
AZ ISKOLA–EGÉSZSÉG KÖZPONT – FORMA ÉS TARTALOM A TÁMOP KIEMELT PROJEKT KÖZNEVELÉSI ALPROJEKTJÉNEK CÉLJAI, A MEGVALÓSÍTÁS MÓDSZEREI ÉS A SZAKMAI.
1 VIII. VASÚTI PÁLYÁK TERVEZÉSÉTŐL A KIVITELEZÉSIG VASÚTI PÁLYÁS MÉRNÖKTOVÁBBKÉPZŐ Magyar Mérnöki Kamara Budapest, EU támogatású projektek.
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
Bemutatkozás Fodor Noémi Gépészmérnök – mérnöktanár Környezetirányítási szakértő TAR-ZERT Auditor Minőségirányítási vezető.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET 2007 Menner Ákos. A minőségfejlesztés intézményi ritmusa Önértékelés 2006 Önértékelésből származó fejlesztési célkitűzések.
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága Élelmiszer-biztonság az élelmiszer láncolatban.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
Hogyan teljesíthetjük a HpT 13§B követelményeit Egy vállalati Compliance Adatbázis terve Dr Lőrincz István Associator Kft.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
Egységes, központi elektronikus nyilvántartás jön létre a korábbi széttagolt, és egymással nem kompatibilis, adathiányos korszerűtlen nyilvántartások.
Könyvvizsgálati dokumentumok áttekintése. Minden olyan információ, ami a könyvvizsgálói vélemény kialakításához fontos és lényeges a könyvvizsgálati dokumentáció.
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága Veszély Elemző Kritikus Ellenőrzési Pontrendszer.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
Szervezeteken átnyúló folyamatok biztonsága Harsán Péter szervezőmérnök.
TEROTECHNOLÓGIA Az állóeszközök újratermelési folyamata.
Work-based Learning in CVET Az ALFA KISOSZ Érdekvédő és Képző Egyesület szerepe a projekt megvalósításában Előadó: Czibula Zoltán igazgató ALFAKÉPZŐ.
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
és a kapcsolódó jogszabályok
Beiskolázás a 2016/2017. tanévre az érettségi utáni képzésekben
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Az „első lépés” TÁMOP
ÁRUÁTVÉTEL A VENDÉGLÁTÁSBAN
Adottságok tényszerű megfogalmazása 4.6. előadás
TÁJÉKOZTATÓ ÉS INDÍTÓ BESZÉLGETÉS A LABORVEZETŐKNEK ÉS MINŐSÉGÜGYI MEGBÍZOTTJAIKNAK SZÓLÓ TANFOLYAM TÉMÁIRÓL, SZERVEZÉSÉRŐL EŐZMÉNYEK Korábbi laborvezetői.
FITLIFE BAY Fitness és Mozgásközpont
PANNON-LNG Projekt Tanulmány LNG lehetséges hazai előállításának
Az iskolai könyvtár telepítése, térszervezése és felszerelése
Az üzlet működésével kapcsolatos szabályok
Menedzsment és Vállalatgazdaságtan PhD Menedzsment alapok
Kommunikáció a könyvvizsgálatban
Országos Tűzvédelmi Szabályzat KÖZÖSSÉGI LÉTESÍTMÉNYEK,
Fényeslitke Szivattyúállomás j. tartály
Tervezés I. Belsőtér BME-VIK.
Állványokra vonatkozó követelmények
SZÁMVITEL.
M4 metróvonal beüzemelési folyamatai
A PDCA elv alkalmazása az információvédelmi irányítási rendszerekben 1
Intézmény-akkreditáció szakképző intézmények kérelme esetén
Nemeskocs Község Önkormányzatának Településkép-védelmi Rendelete
Jegyzői Értekezlet A településkép védelméről szóló évi LXXIV. Törvény végrehajtásának aktuális Önkormányzati feladatai Lukáts István.
Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest, december 18.
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
Minőségbiztosítás és tanúsítás
Számítógépes szimulációval segített tervezés
Logisztikai Rendszerek Tervezése és Üzemeltetése. Tápler Csaba
A villamos installáció problémái a tűzvédelem szempontjából
Környezeti Kontrolling
Szabványok, normák, ami az ÉMI minősítési rendszerei mögött van
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
Épületek egészségtana
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
Dr. Bánky Tamás Építésfelügyeleti szakmai nap július 5.
Készletek transzformációja
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
Kérdőív a Pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzésének és megakadályozásának ellenőrzésére Készítette: Dancsné Veres Mária 2/24/2019.
Iskolai szociális segítő
A részekre bontás tilalma és annak gyakorlati alkalmazása
CO Mérgezés megelőzése
Környezetgazdaságtan 6. előadás A környezeti szabályozás eszközei
Előadás másolata:

Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága Jó Gyártási Gyakorlat Jó Higiéniai Gyakorlat

Minőségbiztosítási rendszerek A késztermék centrikus, a hibákat utólagosan megállapító, retrospektív minőség-ellenőrzést felváltották a hibákat megelőző, előrejelző, prediktív jellegű minőségszabályozási rendszerek. Speciális élelmiszeripari minőségbiztosítási rendszerek: -GMP: Good Manufacturing Practice – Jó Gyártási Gyakorlat. -HACCP: Hazard Analysis Critical Control Point System – Veszély Elemzés Kritikus Szabályozási Pontok Rendszere. -GLP: Good Laboratory Practice – Helyes Laboratóriumi Gyakorlat. -GALP: Good Automated Laboratory Practice – Helyes Automatizált Laboratóriumi Gyakorlat. -GHP: Good Hygiene Practice – Jó Higiéniai Gyakorlat. -GAP: Good Agriculture Practice – Helyes Mezőgazdasági Gyakorlat.

Az élelmiszeripari üzemen belül olyan menedzsment-eljárásokat kell megvalósítani, amelyek a jó előállítási gyakorlatra vonatkozó szabálygyűjteményben vannak előírva (Codes of Good Manufacturing Practice, CGMP). A jó gyártási gyakorlat magában foglalja mindazon termelési műveleteket, amelyekkel a megfelelő élelmezés-egészségügyi biztonságú termék folyamatosan állítható elő. A GMP-előírás rendszere tartalmazza a szükséges műveleteket, gépi berendezéseket, eszközöket, ezek üzemi elhelyezését. Meghatározza a szükséges laboratóriumi vizsgálatokat, a higiéniai, egészségügyi előírásokat. Minőségi kör: GMP (Jó Gyártási Gyakorlat)

-Munkafeltételek: A megfelelő munkafeltételek, munkahely létesítése, az üzem telepítése, tervezése, építése, gépi berendezései és eszközei. -Munkaerő: Az egészséges és szakképzett, fegyelmezett munkaerő. -Minőségi nyersanyag: Jó minőségű nyers- és alapanyag beszerzése és használata. -Műveletek: Szakszerűen kidolgozott, ellenőrzött gyártási műveletek. -Minőségmegőrzés: A minőség megőrzését biztosító szállítási és tárolási körülmények. A GMP 5 eleme: (5M)

A minőség kialakítása és biztosítása a termelési folyamatban A jó gyártási gyakorlat és higiéniai gyakorlat (GHP) számos ponton csatlakozik egymáshoz: A GMP eszközrendszereÉlelmiszer-higiéniai szabályzat Munkafelvétel -Telepítés -Épület -Berendezés Létesítmény -Telepítés -Üzemi higiénia -Környezeti higiénia MunkaerőSzemélyi higiénia AnyagbeszerzésNyersanyag - termelési, begyűjtési higiénia MűveletekGyártási higiénia MinőségmegőrzésTárolási, szállítási higiénia

A GMP legfontosabb szempontjai az élelmiszer- előállítási folyamatban: 1. Termelési eljárások, folyamatok: -Az elérendő követelmények, célkitűzések világos és egyértelmű meghatározása. Az előírások kidolgozása a gyártási műveletekhez, a szükséges eszközök meghatározása, eszközhasználat pontosítása, a vonatkozó felülvizsgálati rendszer kialakítása. -A kitűzött termelési célokhoz szükséges feltételek biztosítása (pl. munkahely, berendezések, szakképzett munkaerő stb.). -A műveletek egyértelműen, világos fogalmazással leírt utasítása. -A munkafolyamatban részt vevő dolgozók megfelelő szakoktatása. -Az adatok rögzítése a műveleti előírások pontos betartásának dokumentálásához. -A rögzítet adatok tárolása, a gyártás, a gyártott tétel, a raktározási és szállítási viszonyok, a forgalmazási körülmények nyomon követése. -Megfelelő tétel-visszahívási rendszer kidolgozása.

2.Minőségellenőrzési feladatok a GMP rendszerben: -A megfelelő minőségbiztosítási személyi állomány kialakítása, a termeléstől független minőségbiztosítási vezető kijelölése. -A megfelelően szakképzett személyzet kiválasztása, akik számára biztosítják a szükséges anyagi, tárgyi, technikai segédleteket. -Megadott vizsgálati módszerek alkalmazása. -Nyers- és segédanyag-átvételi rendszer kidolgozása és működtetése. -Gyors, visszacsatolásos információs rendszer kialakítása. -A késztermék időszakos, igény szerinti visszatartási eljárási rendjének kidolgozása. -Olyan mintavételi rend kialakítása, amely lehetővé teszi a tartóssági próbát, ill. a vizsgálatok ismétlését. -A reklamált minták hiba-ok analízise. -Az ellenőrzési adatok értékelése, jelentések összeállítása, dokumentációs tevékenység. -Hatósági szervekkel való kapcsolattartás.

Épületek és üzemek létesítése, elhelyezése szennyeződés a lehető legkisebb mértékű legyen, felületek és anyagok ne legyenek mérgezőek, ahol szükséges, legyenek tartósak, könnyen karbantarthatók, megfelelő tisztíthatóság és fertőtleníthetőség, szennyező anyagok felhalmozódásának megakadályozása, megfelelő hőmérsékleti feltételek, kialakítás, az alaprajz és az elrendezés tegye lehetővé a megfelelő karbantartást, tisztítást és fertőtlenítést, megfelelő feltételek a hőmérséklet, a páratartalom szabályozására, védelmet nyújtson az állati kártevők behatolása és betelepülése ellen, üzem megfelelő helyszínének kiválasztása, műszaki feltételeinek gondos kialakítása és higiénikus állapotának fenntartása, megfelelő környezeti feltételek biztosítása

Létesítés, elhelyezés és külső kialakítás megfelelő távolságtartás, megelőzzék a szennyeződés és az állati kártevők bejutását, szennyeződés elleni védelmet felül kell vizsgálni, üzem, telephely területe legyen bekerítve, tevékenység ne befolyásolja kedvezőtlenül a környezetet, emberek, állatok és növényvilág higiéniai feltételeit, külső területek: pormentesek, az utak, parkolók megfelelő szilárd burkolattal, vízelvezetéssel ellátva, füves és növényzettel ellátott területet rendszeresen ápolni, karbantartani és gyomtalanítani kell, állati eredetű nyersanyagot feldolgozó és tároló élelmiszer-előállító helyek személy- és járműbejáratánál a személy- és jármű- fertőtlenítés ivóvíz minőségű víz megfelelő mennyiségben, szennyvíz elvezetése biztosított szennyvizet zárt csatornában kell elvezetni,

Az üzem belső kialakítása épületek, termelőhelyiségek egymástól elkülönüljenek és zsúfoltságtól mentesek legyenek, megfelelő nagyságú nyersanyagfogadó, nyersanyag-raktározó, előkészítő, feldolgozó, csomagoló, félkész- és késztermék raktározó és kiadó helyiséget kell létesíteni, fogadó-, rakodóhelyet kell létesíteni, nyersanyagok és csomagolóanyagok átvétele, tárolása - ne lehessen kívülről megközelíteni, szeletelésnél, csomagolásnál korlátozni a belépés lehetőségét, visszáru - elkülönítve kell tárolni, késztermék hűtését külön száraz, hűvös, tiszta helyiségben, üzem és a helyiségek méretei - elegendő helyet biztosítsanak, elrendezés, kialakítás: –lehetővé tegye a tisztántartását és fertőtlenítését, –ne kerülhessenek kapcsolatba mérgező anyagokkal, –lehetővé tegyék a jó élelmiszer-higiéniai gyakorlat alkalmazását, –megfelelő hőmérsékleti feltételeket nyújtson, biztosítsa a megfelelő megvilágítást és szellőzést.

Kivitelezés, kialakítás, szerkezetek és elemeik Falak kopásállóak, vízállóak, könnyen tisztíthatóak, legalább 2,1 méterig, világos színűek, tisztíthatóak és fertőtleníthetők, ellenállóak a mechanikai sérülésekkel szemben, kerülni kell falperemeket, párkányokat, beszögeléseket, falak egymással, a padozattal és a menyezettel történő csatlakozását hézagmentesen, védőélek, védőkorlátok alkalmazása. Padozat szilárd, könnyen tisztítható, felületi víz könnyen elvezethető legyen. vízzáró, takarítható anyag, burkolata: repedés- és törésmentes, bevonata hézagmentes, csúszásmentes.

Kivitelezés, kialakítás, szerkezetek és elemeik Szellőzés lejtős ablakpárkány, résmentes szerkezetek, rovarok bejutásának megakadályozása Megvilágítás Lux minden olyan helyen, ahol vizsgálatot végeznek, Lux a termelő terület egyéb részein, Lux a raktárban. –egyenletes legyen, ne keltsen zavaró árnyékokat, csillogást, –mennyezetbe süllyesztve, –törésvédelem (törésbiztos (plexi) búra) Elfogadható anyagok: rozsdamentes acél, alumínium, horganyzott vas engedélyezett műanyag

Jó Higiéniai Gyakorlat - alkalmazásával a termék biztonságos mikrobiológiai állapotát kaphatjuk nyersanyagok mikroflorájának csökkentése Személyi higiénia –személyi és tárgyi feltételek biztosítása –oktatás –követelményeket/szabályokat rögzíteni kell Egészségi állapot –egészséges ember foglalkoztatható, –új belépőnek a munkaviszony létesítés előtt alkalmassági vizsgálaton kell részt venni, –„Egészségügyi könyv” Betegségek, sérülések –soron kívüli alkalmassági vizsgálat (torokgyulladás, hasmenés, váladékozó betegségek) –gyógyult állapot – orvosi igazolással –sérülés - kötéssel

Jó Higiéniai Gyakorlat Tisztaság és védőruha –öltöző-mosdó, zuhanyzó, WC biztosítása, –munkaruha rendszeres tisztítása (dolgozói feladat) –rendszeres kézmosás, fertőtlenítés –kéztörlés – egyszer használatos törlővel –tilos: köröm, orr, fül piszkálása