Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése A stressz egészségre gyakorolt hatása Készítette: Lisovszki Edit.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egészséges életmód Az egészség és az egészséges életmód megfogalmazása elég nehéz. Mivel minden ember különböző igényekkel, és adottságokkal, rendelkezik.
Advertisements

MUNKAHELYI MENTÁLHIGIÉNÉ BIZTOSITÁSA PSZICHOLÓGIAI ESZKÖZÖKKEL A SZOCIÁLIS ELLÁTÁSBAN DOLGOZÓK SZÁMÁRA Krekó Kata klinikai szakpszichológus Fővárosi Önkormányzat.
A depresszió előfordulása a családorvosi gyakorlatban
A DROGOKRÓL HáziPatika.com
A mozgás jelentősége daganatos betegségekben
Sportolás hatása szervezetünkre
CASTANEA Egyesület Középkorúak egészségéért. CASTANEA 2007-ben alapított civil szervezet, melyet Vas megyei értelmiségiek alapítottak - felismerve azt.
Szigetszentmiklós, 2013.március 23.
Stressz.
Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV):
A PSZICHOSZOMATIKUS ORVOSLÁS JELENE,
Stresszkezelés.
A munkahely és a stressz
A magas vérnyomás Lakatos Dalma 10.b.
Autoimmun betegségek Raduly Georgina.
A magas vérnyomás Készítette: Simofi-Ilyés Beatrix.
Vérszegénység Olyan állapot, amikor a vérben található vörösvértestek száma jelentősen a normál érték alá csökken. Ez gyengeség, energiahiány, rövidült,
Mozgás, pihenés, egészség
A stressz szeminárium céljai:
A depresszió megelőzése és kezelése természetes gyógymódokkal
Allergia dr.Hella Zoltán.
Egészséges életmód: a testmozgás élettani hatásai
Keszitette:Szilagyi Emese
Mindennapi veszteségeink
A hatékony stresszkezelés titkai
Az egészséges életmód és a stressz
TÁMOP A-13/ A váltóműszakosok problémája 1.
VITAMINOK.
A magatartás szabályozás ember-környezet modellje
Testi - lelki egyensúly
Készítette:Tóth Sándorné
Élettani hatások, amelyekre nem fordítunk kellő figyelmet
Lelki egészség kontra kiégés A lelki egészség megőrzésének és a kiégés elkerülésének lehetőségei Stionné Tokaji Judit
TUDOMÁNYOS ÜLÉS INNOVÁCIÓ A TESTNEVELÉS, SPORT ÉS REKREÁCIÓ TERÜLETÉN A stressz és outdoor tevékenységek kapcsolata a rekreációban Dorka Péter Szeged,
4. rész: A vérnyomásról Klikk a folytatáshoz!. csendes gyilkosnak” „néma gyilkosnak” Sokan nem is tudják, hogy vérnyomásuk kórosan magas, a betegség többnyire.
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS A férfi és női agy különbségei Mottó: „Férfi és nő, hogy érthetnék meg egymást? Hisz mind a kettő mást akar- a férfi a nőt, a nő.
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése A stressz.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Egészséges életmód a születendő gyermek érdekében (az egészségtelen életmód, élvezeti cikkek használatának következményei a születendő.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS FELELŐS SZÜLŐI MAGATARTÁS.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése AGRESSZIÓ.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Az egészség fogalma, egészségfejlesztés, prevenció.
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése A depresszió.
TANULÓK ÉS A STRESSZ. „A különbség a között, amit megteszünk és amire képesek lennénk, megváltoztathatná a világot.” (Mahatma Gandhi) TÁMOP /
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése Az előítélet.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
Káros szenvedélyek.
Káros szenvedélyek A drogok.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
Miért vannak az iskolának szabályai?
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
Káros szenvedélyek Készítette: Fördős Beatrix
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
Testi – Lelki – Szellemi összefüggések
Stressz, stresszreakciók, stresszkezelés
KÁROS SZENVEDÉLYEK - Kábítószerek (illegális szerhasználat)
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése
Készítette: Smidéliusz Marcell 7.a
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése DISZKRIMINÁCIÓ
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése
I. Konfliktus értelmezése
Sportolni mindenkinek kell és mindenki tud! (nincs de…)
Egészséges élet – egy életen át II.
Előadás másolata:

Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése A stressz egészségre gyakorolt hatása Készítette: Lisovszki Edit

TARTALOM 1. A stressz és tünetei 2. Élettani hatások 3. Stresszkezelő technikák TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában

1.Mit jelent a stressz? Selye János először írta le a stresszt, a stresszelmélet megalkotója. Mai értelemben jelentése „folyamatos feszültség” vagy „tartós idegesség”, amely akár komoly egészségkárosodást is eredményezhet, mivel gyengíti a szervezet ellenálló-képességét. TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában

Olyan fenyegető helyzet, amely a fizikai és/vagy lelki jól-létünket veszélyezteti. Ha túl gyakori, tartósan fennáll vagy nem működik a megbirkózás, testi és mentális betegségeket okozhat, rontja az életminőséget. Ami kiváltja: stresszor TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában

Stresszorok fajtái Traumatikus események (földrengés, árvíz) Befolyásolhatatlan történések (veszteségek) Megjósolhatatlan események (pl. nagyobb műtét) Próbatételek (pl. vizsga) Konfliktusok (személyiségen belül is!) TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában

A stressz tünetei : az ingerlékenység, fáradtság, gyakori fejfájás, alvászavar.

Az emberek stresszorokra adott válaszai a stresszreakciók: 1., A veszély helyzet (riadó), mely a szervezetet fokozott állapotba helyezi. 2., Az ellenállás a kialakult helyzet megoldására mozgósítja a testet. 3., Kimerülés stádiumában a nyugalmi egyensúly már nem tud visszatérni, állandósul a fokozott készültség állapota.

Testi változások Szívverés szaporább lesz Szaporább, mélyebb légzés Vérnyomás emelkedik Vázizmokba több vér áramlik Adrenalin kerül a vérbe Verítékezés Pupilla tágul Immunválasz csökken TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában

Az élettani változások felkészítik szervezetünket a nehézségek, a megterhelések leküzdésére. Sok esetben életünket menti meg, ha agyunk kiadja a „Küzdj vagy menekülj” parancsot.

2. A stressz hatása a szervezetre Szív- és érrendszer → magas vérnyomást okoz A fokozott verejtékezés a só- és vízháztartás egyensúlyát befolyásolja Fekély kialakulásának hajlama Gyengíti az immunrendszert → fertőzések Megemelkedik a szervezet adrenalinszintje Depresszió kialakulása, alkoholizmus A pupillák kitágulnak, hogy növeljék a látómezőt A szív ritmusa felgyorsul, több vért pumpál az izmokba Az erek összeszűkülnek, a vérnyomás megemelkedik, az izmok készenléti állapotban megfeszülnek Az eredmény: fokozott teljesítmény.

Hosszú távon a stressz károsíthatja: a szívet és az érrendszert, az emésztőrendszert, az izomzatot, az anyagcsere-folyamatokat, az immunrendszert.

Az iskolában stressznek tekinthető: a túlterhelés, a konfliktusok a tanárokkal vagy társainkkal, a kudarc, egyeseknek olykor pusztán egy felelés vagy akár a siker elviselése is.

Káros stresszkezelési módszerek Dohányzás, alkohol-, drogfogyasztás Orvosi jav. nélkül szedett nyugtatók Teljesítményfokozó szerek, energiaital Evésbe menekülés A feszültség levezetése másokon

3. Stresszoldó technikák

A stresszállapot kezelésére szolgáló hétköznapi technikák Az értékrend átrendezése, a fontos dolgok hangsúlyozása (teljesíthetetlen célok, magas mérce) Tréningek, önismereti csoportok (probléma- és konfliktuskezelő helyzetek) Kreatív terápiák → lényege az önkifejezés (rajzolás, bábozás, drámajáték) Kapcsolat a természettel → érzékszervekre ható gyógymódok (aroma-, fény-, zeneterápia, fürdő, masszázs, viccterápia)

A stresszállapot kezelésére szolgáló hétköznapi technikák Gondoskodás más élőlényekről → kutya- és macskatartás, kertészkedés Lelki szükségletek betöltése (megtérés, az imádkozás gyógyító ereje) Egyéb technikák → hasi légzés, légzéskontroll, relaxáció Törekszünk az egészséges életmódra (időbeosztás, táplálkozás, sport)

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!