Félelem, szorongás, pánik Katonai E. Rózsa 2013.04.15.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk... Hiányzik egy jól strukturált rendszer.
Advertisements

Az óvodai matematikai nevelés elvei, céljai, feladatai Tk. 29.old. Kissné Zsámboki Réka NYME-BPK.
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése 1. Kommunikáció, a meggyőző kommunikáció.
Bevándorlók társadalmi beilleszkedése európai politika – közép európai valóság Kováts András Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület.
Elhárító mechanizmusok. A szorongásról A szorongás két típusa ( ) A szorongás két típusa ( ) reális szorongás neurotikus szorongás: a.
Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése és a szolgáltatást támogató eszközök beszerzése a sajátos.
ISKOLAKÉSZÜLTSÉG – AZ ADAPTÍV VISELKEDÉS FEJLETTSÉGE dr. Torda Ágnes gyógypedagógus, klinikai gyermek-szakpszichológus Vizsgálóeljárás az iskolába lépéshez.
A képzett szakemberekért AZ ÖNÉRTÉKELÉS FOGALMA, LÉNYEGE, SZEREPE A MINŐSÉGFEJLESZTÉSBEN 3.2. előadás.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
„ Tágas városom kis lakásra cserélem” Hajléktalanok önálló lakhatásának elősegítése, munkaerő-piaci integrációjának megalapozása TÁMOP /
Bircher Julianna Affektív Pszichológia Tanszék
10. Félelem, szorongás Bircher Julianna Affektív Pszichológia Tanszék
1. 2 káros tartalmak típusai és előfordulásuk a gyerekek védelmét biztosító szabályok, a felelősség kérdése a korhatár-kategóriák megítélése, a besorolás.
BEST-INVEST Független Biztosításközvetítő Kft.. Összes biztosítási díjbevétel 2004 (600 Mrd Ft)
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Dobrik-Lupták Sára szeptember 19.
Reflexiók a társadalmi és a nonbusiness marketing fogalmi kérdéseihez
Egészséges táplálkozás
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Szociális kompetencia
PÁPA MEGYEI FÓRUM.
Pályaválasztási tanácsadás
WE PROVIDE SOLUTIONS.
Résztvevői létszám Év Létszám Összesen: 2110 Budapest Regionális 456
Duális képzés a társadalmi felelősségvállalás szemszögéből
6. rész: Otthoni vérnyomásmérés
Mezőgazdasági kisüzemek fejlesztése
TÁMOP E-13/1/KONV „A 21. század követelményeinek megfelelő, felsőoktatási sportot érintő differenciált, komplex felsőoktatási szolgáltatások.
Egyszerű kapcsolatok tervezése
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Kiskunfélegyháza Város Polgármesteri Hivatal
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Észlelés és egyéni döntéshozatal, tanulás
Kommunikáció a könyvvizsgálatban
Baross László Mezőgazdasági Szakközépiskola és Szakiskola Mátészalka
Boros Péterné SZEF Alelnök SZEF AKADÉMIA Vezetője
 : a forgásszög az x tengelytől pozitív forgásirányában felmért szög
Követelményelemzés Cél: A rendszer tervezése, a feladatok leosztása.
KRE-AKTÍV motivációs projekt
CSOPORT - A minőségellenőrök egy megfelelő csoportja
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM
A szaktanácsadásról.
Környezetgazdaságtan 1
Konfliktusok az iskolában
Lovagi Játékok projekt
HHR.
Kiskunfélegyháza Város Polgármesteri Hivatal
Család és iskola Nevelés.
Jegyzői Értekezlet A településkép védelméről szóló évi LXXIV. Törvény végrehajtásának aktuális Önkormányzati feladatai Lukáts István.
Kognitív viselkedés-tréning cukorbetegek és veszélyeztetettek számára
A villamos installáció problémái a tűzvédelem szempontjából
Új pályainformációs eszközök - filmek
A csoportok tanulása, mint a szervezeti tanulás alapja
Felszín alatti vizek kémiai állapotfelmérése
Frappáns novella a szeretetrŐl...
Scool-Túra Kft Miskolc Széchenyi út 36.
Családi vállalkozások
Tóalmási Mesevár Óvoda és Konyha
A 2010-es év egy szőlősgazda szemével.
Felvételi a középfokú iskolákban a 2016/2017. tanévben
Iskolai szociális segítő
Céges értekezlet címe Előadó.
Magánszemélyként bérbe adnám az ingatlanomat.
Mikro- és makroökonómia
LIA Alapítványi Ált. Isk. és Szki. Piliscsabai Tagintézménye
Színházi élet - Németh Antal
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Előadás másolata:

Félelem, szorongás, pánik Katonai E. Rózsa

Teniszlabda a dobozba… Most az lesz a feladatotok, hogy mindenki saját kezűleg tegye be a 3 labdáját ebbe a dobozba ezen a nyíláson keresztül, lehetőleg minél gyorsabban, mert mérni fogom az időt!

Teniszlabda a dobozba… Most egy motivációt és ügyességet vizsgáló kísérletben vesztek részt. – Ez a doboz az életesély. – A labdák jelentik az életet. Az marad életben, aki minden labdáját saját kezűleg be tudja tenni a dobozba, – amikor életveszély van.

Folyt… Ha azt mondom majd (valamikor a gyakorlat során): „RIADÓ”, akkor tört ki a tűz, akkor van életveszély. Az menekül meg, akinek minden labdája bent van a dobozban. De: a menekülési esély csak egy ideig él, és utána már nincs menekvés!!! meneküljetek, amint meghalljátok, hogy „RIADÓ”.

STAI STAI (Spielberger 1970) State-Trait Anxiety Inventory Állapot- és vonásszorongást mér kérdésére egyenként 1-4 pontot lehet kapni, így az összeg 20 és 80 pont között változhat. Annyi pont, amennyit bekarikáz a személy. Fordított tételek (ahol 1=4): – állapotszorongás:1., 2., 5., 8., 10., 11., 15., 16., 19., 20. – vonásszorongás: 21., 26., 27., 30., 33., 36., 39.

STAI II. Eredetileg egészségesekre Később belgyógyászat, sebészet, neuropszichiátria stb… 1977 végére már 26 nyelvre lefordították Legfőbb erénye: elválasztja a pillanatnyi szorongást az általános szorongásra való hajlamtól Nézzük, hogyan változhatnak ezek? (saját)

STAI III. Vonásszorongás (hajlam, trate): a szorongásra való általános hajlamot mint személyiségvonást jelenti, tehát hogy valaki mennyire „szorongó”. Kialakulását egyéni életesemények befolyásolják. Hajlamszorongók: (1) az önbecsülést fenyegető helyzetekben (pl. IQ-mérés, egyéb vizsgálatok), (2) az interperszonális kapcsolatok realizálása közben (pl. első randevú) szoronganak különösen.

STAI IV. Pillanatnyi vagy aktuális, állapot (state) szorongás: „éppen most” szintet méri fel. Az általános hajlam azt határozza meg, hogy az illető kognitív szinten hogyan dolgozza fel az ingereket általában, a pillanatnyi szorongás pedig az ingerek aktuális feldolgozásának eredménye.

HADS

Hospital Anxiety and Depression Scales (Zigmond & Snaith, 1983) Validált, magyar standard, többféle mintán (Muszbek, Szekely, Balogh, Molnár, Rohánszky et al 2006) Pontozás: 0-3 Likert skála Fordított tételek (0-3): Szorongás: Depresszió:

HADS "The test’s authors recommended that, for the Anxiety and Depression scales alike, raw scores of between 8 and 10 identify mild cases, 11–15 moderate cases, and 16 or above, severe cases (Snaith & Zigmond, 1994).” Egészségeseken a ‘D’ skálának padlóhatása van Az ‘A’ skála a STAI-val magasan korrelál Nem merevek az övezetek! „…hogyan érezte magát az elmúlt héten?”

A pánikhelyzet modellezése

Megbeszélés Mi volt a stratégiátok? Milyen élményeitek, gondolataitok voltak –miközben vártatok a riadójelre? –és amikor menekülni próbáltatok? Volt tumultuózusabb jelenet, amikor akadályoztátok egymást? Megfigyeltetek magatokon vegetatív izgalmi tüneteket is?

Tapasztalt jelenségek (elvárt) általános izgalom kevéssé konvencionális magatartásformák megjelenése (pl. asztalon átugrás, hogy gyorsabban odaérjenek, lökdösődés) egymás akadályozása (a túlzott igyekezettől vagy úgy is, hogy aki már betette a labdáját, nem ad gyorsan helyet a többieknek)

PÁNIK Szociálpszichológiai def. (Brown): a menekülésre irányuló viselkedésnél nem tartjuk be a társadalmi normákat. Mi okozza a normák áthágását? (Mintz) – nem a heves érzelem, – hanem a helyzet sajátos észlelése és a várható valószínűségek értékelése Kialakulásához szükséges: –a kétséges kimenet, –instabil nyereségstruktúra (a tömeg (csoport) tudatában legyen annak, hogy van esély a menekülésre, de az is lehet, hogy „nem ússza meg”). Mintz-féle alumínium kúpok (az egyén viselkedése attól függ, hogy mások hogyan viselkednek: kivárás vagy tolakodás)

Fóbiák, pánik/betegség határterületek Fóbiák listája: %A1k_list%C3%A1ja %A1k_list%C3%A1ja DSM-IV. Pánikzavar VS egy pánikroham tunet/panikzavar-panikbetegseg html Egészségpszichológia, testi betegségek Fight-or-flight VS „Tend-and-befriend”

Bagdy Emőke a szorongásról