1.Az ózonról általában 2.Mi az ózonlyuk-probléma? 3.Mik a probléma okai? 4.A megoldás megszületett 5.Mi várható a jövőben? 6.Tanulság.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A globális melegedést kiváltó okok Készítette: Szabados Máté.
Advertisements

Környezetszennyezés A mai emberek felelőtlenek. Szennyezik a levegőt, folyókat. Ezért napjainkba sok ezer ember hal meg környezet szennyezéstől.
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
Összefoglalás Csillagászat. Tippelős-sok van külön 1. Honnan származik a Föld belső hője? A) A Nap sugárzásából. B) A magma hőjéből. C) A Föld forgási.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Ruska Mónika – Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat - Fiatalok Lendületben Programiroda.
GINOP / „Út a munkaerőpiacra" GINOP Ifjúsági Garancia program A Veszprém Megyei Kormányhivatal részprojektjei 2016.
FIZIKA Az elektromágneses spektrum Balthazár Zsolt Apor Vilmos Katolikus Főiskola.
A Szociális Szövetkezeti forma bemutatása Tanai Tünde Rehabilítációs tanácsadó.
Az állatvilág alkalmazkodása a zord téli körülményekhez melegebb vidékre vándorolnak alkalmazkodnak a megváltozott környezethez téli álmot alszanak / hibernálják.
Téma: Demográfiai robbanás 1960 után a világban (típusok, országcsoportok, országok) Készítette: Király Klaudia Geográfus, MSc.
Off-label alkalmazás a mentésben Dr. Temesvári Péter orvos igazgató Országos Mentőszolgálat.
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
A FELNŐTTKÉPZÉSI A FELNŐTTKÉPZÉSI INTÉZMÉNYEK HATÉKONYSÁGÁNAK VIZSGÁLATA Felnőttképzők Szövetsége Borsi Árpád Budapest, december 10.
A TÁVMUNKA SZABÁLYOZÁSÁVAL KAPCSOLATOS MEF JAVASLATOK A MEF ELŐTERJESZTÉS HÁTTERE KEMÉNY PÉTER E.ON HUNGÁRIA ZRT.
1/12 © Gács Iván A levegőtisztaság-védelem céljai és eszközei Levegőszennyezés matematikai modellezése Energia és környezet.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
A „Mintaprogram a minőségi időskorért” Pilote Project for Quality Ageing Az idősgondozás Magyarországon, elvek, szabályok, gyakorlat, intézmények Brettner.
© Gács Iván (BME) 1/26 Energia és környezet NO x keletkezés és kibocsátás.
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
A székesfehérvári fiatalok helyzete
Ózon, a különleges oxigén
Sallai Ilona - ÉFOÉSZ Szeged,
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Integrációs elméleti alapok, az integrációk típusai
A Levegő összetétele.
Dr.Vécsei Pál A világgazdasági válság hatása a munkanélküliség területi alakulására Budapest, február.
LEHET JOBB A GYEREKEKNEK!
Atomerőművek és radioaktív hulladékok kezelése
A rehabilitációt segítő támogatások, jogszabályi változások
Kihívások a LEADER program eredményes végrehajtásában
Duális képzés a társadalmi felelősségvállalás szemszögéből
„Csellengő fiatalok” Az ifjúságpolitika komplexitása
A napsugárzás jótékony hatásai:
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Helyszín Dátum Előadó Előadó szervezete.
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Levegőszennyezés matematikai modellezése
Bértárgyalási alternatívák 2010-re
Egészségügyi közbeszerzések
Az aktív korúak ellátására való jogosultság megállapítása
Levegőtisztaság-védelem 6. előadás
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
Téma:Környezetvédelem
A kiváltást tervezők / megvalósítók és Az fszk TÁRS projektje közti együttműködés rendszere EFOP VEKOP TÁRS projekt.
A KÉNVEGYÜLETEK LÉGKÖRI KÖRFORGALMA
Környezetgazdaságtan 1
A földrajzi kísérletek szervezése és végrehajtása
Bevezetés Az ivóvizek minősége törvényileg szabályozott
B.Sc. / M.Sc. Villamosmérnöki szak
Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest, december 18.
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
A légkör anyaga és szerkezete
„ Egy hatékony iskolai egészségnevelési program – az egyik legköltséghatékonyabb beruházás, amit egy nép (állam) csak megtehet annak érdekében, hogy párhuzamosan.
Környezeti Kontrolling
Élj ökosan – generációkon át II.
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
Halmazállapot-változások
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
A turizmus tendenciáinak vizsgálata Magyarországon
I. HELYZETFELMÉRÉSI SZINT FOLYAMATA 3. FEJLESZTÉSI FÁZIS 10. előadás
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Binomiális fák elmélete
jjjjj MINISZTERELNÖKSÉG
Az impulzus tétel alkalmazása (A sekélyvízi hullám terjedése)
Energetikai Intézkedési tervek végrehajtása
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
Az aktív korúak ellátására való jogosultság megállapítása
A Tudatos biztonság létrehozása
Előadás másolata:

1.Az ózonról általában 2.Mi az ózonlyuk-probléma? 3.Mik a probléma okai? 4.A megoldás megszületett 5.Mi várható a jövőben? 6.Tanulság

1.Az ózonról általában Az ózon O 3 – molekulákból áll Az ózon 90%-a a sztratoszféra alsó részében található meg (16-50 km-es magasságban) a teljes földfelszín fölött. A maradék 10% a troposzférában, a felszín közelében (egészségkárosító hatás!) A sztratoszférának azt a tartományát, melyben az ózon nagy koncentrációban van jelen ózonpajzs nak nevezzük Az ózon a sztratoszférában folyamatosan képződik és bomlik → érzékeny reakció a környezeti változásokra

1.Az ózonról általában Az ózonképződés kétlépcsős folyamat:

1.Az ózonról általában A Napból érkező láthatatlan hullámhosszú sugárzások egyike az ultraviola=UV (3 fajta: A/B/C) Az UV-B sugarak csekély mértékben érik el a földfelszínt → az élőlények nehezen, lassan alkalmazkodnak e sugárzásokhoz → károsak Az UV-sugarak bőrrákot, DNS-mutációt okozhatnak az emberben is Az UV-B sugárzás elnyelésében kulcsszerepe van az ózonnak, az ózonmennyiség csökkenése a földet elérő sugárzás növekedéséhez vezet, vagyis rákos megbetegedésekhez, génmutációhoz…

2. Mi az ózonlyuk – probléma? A ’70-es évek végén az ózonréteg drasztikus csökkenését figyelték meg az Antarktisz fölött 1985-re bizonyossá vált: az ózonréteg csökkenése globális mértékben is jelentős, a további csökkenés súlyos környezet- egészségügyi problémát okoz.

2/b. kiegészítés

2. Mi az ózonlyuk – probléma? Az ózon bontását halogéngyökök és halogénvegyületek katalizálják az ábrán látható módon Lényeg: a halogénvegyületek katalizátorok → nem fogynak el, stb. Létezik még két körfolyamat, melyet a következő dia mutat be…

2. Mi az ózonlyuk – probléma? Két – az előzőhöz hasonló - ózonbontó körfolyamat egyenletei: ( csak a teljesség kedvéért)

2. Mi az ózonlyuk – probléma? A sztratoszférában az ózon bontásának reakciói sarkvidéki jégfelhők felszínén megy végbe napfény hatására

2. Mi az ózonlyuk – probléma? A sarkvidéki jégfelhők kialakulásához alacsony hőmérséklet szükséges, a reakcióhoz pedig fény. Tehát „hideg” és „fény” szükséges az ózon kémiai bontásához. Ilyen körülmények a sarkvidéki tavasz során adódnak. Az ózon bontása, az ideiglenes ózonlyuk kialakulása tehát helyhez és időhöz kötött folyamat.

2. Mi az ózonlyuk – probléma? 1.Halogén-forrásgázok emissziója 2.A forrásgázok akkumulációja és elkeveredése 3.A forrásgázok légmozgások során a sztratoszférába jutnak 4.A forrásgázok reaktív halogénvegyületekké alakulnak 5.A reaktív halogénvegyületek az ózont bontják 5/b. A sarkvidéki körülmények e reakciókat katalizálják 6. A reaktív halogénvegyületek légmozgások során a troposzférába jutnak, és csapadékkal kiválnak a légkörből

2. Mi az ózonlyuk – probléma? Az ózonréteg a Föld teljes felszíne fölött vékonyodik bizonyos mértékben Az ózonréteg vastagsága az utóbbi évek során kb. 3%-kal csökkent Az ózonréteg leginkább a sarkok közelében vékonyodott

2. Mi az ózonlyuk – probléma? A tavaszi hónap (március/ október) átlagos ózonkoncentrációja Folytatás a következő dián→

2. Mi az ózonlyuk – probléma? Az elvékonyodás minden évben jelentős - az Antarktisz fölött ózonlyuk is kialakulhat. De miért jelentősebb az Antarktisz esetében?

Az Arktisz átlagos hőmérséklete magasabb, mint az Antarktiszé. Egy-egy évben a minimális hőmérséklet itt nem éri el a PSC -k (sztratoszférában lévő jégfelhő) kialakulásához szükséges alacsony értéket, ezért lehetséges, hogy egyáltalán nem vékonyodik az ózonréteg. Ezzel szemben az Antarktisz hőmérséklete minden évben elég alacsony a jégfelhők kialakulásához, itt átlagosan is nagyobb az elvékonyodás. Az északi féltekén több légáramlat hordoz ózondús légtömeget az Arktisz felé, mint a déli féltekén az Antarktisz felé. 2. Mi az ózonlyuk – probléma?

3. Mik a probléma okai? PV T -hányados változása → Dinamikus egyensúly-eltolódás UV – B sugárzás intenzitásának növekedése Reakció halogéngyökökkel Több halogén-forrásgáz jelenléte Természetes forrásgáz-képződés Emberi tevékenységből származó CFC-emisszió ’Forrásgáz → reaktív gáz’ átalakulást segítő körülmények változása Az ózonpajzs vékonyodása Ok lehetne Tényleges ok

3. Mik a probléma okai? A halogén-forrásgázok légkörben bekövetkezett dúsulása Egyrészt a természetes képződés, de Elsősorban az emberi tevékenység miatt

4. A megoldás megszületett 1987-ben, 180 ország aláírásával megszületik a Montreali Egyezmény, mely felhatalmazza és egyben kötelezi aláíróit a CFC kibocsátás meghatározott ütemű csökkentésére. Az egyezményt többször szigorították. (ábra a következő dián) A Montreali Egyezmény jó példa arra, hogyan képes az emberiség nemzetközi szinten összefogni egy globális probléma megoldásáért.

4/b. A megoldás megszületett – de hatékony volt?

5. Mi várható a jövőben?

5. Tanulság A nemzetközi szerződések aláírásához, országos érvényesítéséhez politikusok bölcs döntésére van szükség. A környezet védelme általában hátráltatja a gazdaság fejlődését. Sokszor a nemzetgazdasági érdek, vagy „hatékony” lobbi elsőbbséget élvez környezetünk védelmével szemben (Kyoto). Környezetvédelmi szakemberek feladata az érdekérvényesítés, hogy a döntéshozók, törvényalkotók az utóbbi szempontot részesítsék előnyben a „hatékony” lobbival szemben (Verespatak). Politikusok Tudósok, kutatók Környezetmérnök Média Társadalmi igény Megoldás? Nemzetgazdasági érdek Gazdasági érdekcsoportok, lobbi Oroján Sándor