Ady Endre Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola - Berhida Környezeti nevelés.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
– A nemzeti köznevelésről szóló évi CXC. törvény – A szakképzésről szóló évi CLXXXVII. törvény – A nevelési-oktatási intézmények működéséről.
Advertisements

Az óvodai matematikai nevelés elvei, céljai, feladatai Tk. 29.old. Kissné Zsámboki Réka NYME-BPK.
A BATTHYÁNY KÁZMÉR GIMNÁZIUMMINTÖKOISKOLA. Iskolánk, az 1990-ben alapított Batthyány Kázmér Gimnázium a Csepel-szigeten, a Ráckevei- (Soroksári-) Dunaág.
„Döntés a kezedben van: egészség- és környezettudatos szemléletformálás a Magyar Táncművészeti Főiskola Nádasi Ferenc Gimnáziumában” április 22.
SZAKMAI MUNKÁNK MISKOLC Készítette: Machán Jánosné.
Környezeti nevelés Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Ökoturisztikai és oktatási osztály 2009.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Ruska Mónika – Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat - Fiatalok Lendületben Programiroda.
MMIK – „a befogadó intézmény” tradicionális múlt tradicionális múlt felkészült szakember gárda (humán erőforrás) felkészült szakember gárda (humán erőforrás)
A környezetvédelmi megbízott szerepe a vállalkozások tevékenységében és Önkormányzati munkakörben Önkormányzati munkakörben.
A képzett szakemberekért SZMBK KERETRENDSZER 2.1. előadás.
1. Bethlen Gábor Középiskola, Szakképző Iskola és Kollégium Nyírbátor 2 Iskolai közösségek A tanulók összetétele: A tanulói létszám jelenleg:780 fő –Szakközépiskolai.
SZTE ÁJK Munkajogi és Szociális Jogi Tehetségnap június 29. A rendezvény az Emberi Erőforrás Minisztérium megbízásából az Oktatáskutató és Fejlesztő.
Az iskolavédőnő szerepe az oktatási intézmény egészségnevelési drogstratégia megvalósításában Előadó Pátkai Beáta iskolavédőnő A védőnők szerepe az iskolai.
Pedagógia szak - szakos tájékoztató -. Mit tanulunk a pedagógia alapszakon? Alapozás:  Tanulás, kommunikáció, szocializáció; Bevezetés a pszichológiába;
A Mi Házunk Határtalan Szív Alapítvány (Esztergom)
K ÖZNEVELÉSI SZAKÉRTŐK FELKÉSZÍTŐ MŰHELYMUNKÁJA T ÁMOP március 17 Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Gödöllői Tankerülete és Aszódi.
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
Bemutatkozás Fodor Noémi Gépészmérnök – mérnöktanár Környezetirányítási szakértő TAR-ZERT Auditor Minőségirányítási vezető.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
A nemzetiségi nevelés-oktatás eredményei és hatékonyság mutatói a tótkomlósi Szlovák Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában és Óvodában Készítette: Laukó.
Than Károly Ökoiskola Jó gyakorlatok. BEFOGADÓ ISKOLA VAGYUNK LEHETŐSÉGET ADUNK ELFOGADUNK EGYÉNI TANULÁSI UTAKAT KERESÜNK.
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
Work-based Learning in CVET Az ALFA KISOSZ Érdekvédő és Képző Egyesület szerepe a projekt megvalósításában Előadó: Czibula Zoltán igazgató ALFAKÉPZŐ.
Dobrik-Lupták Sára szeptember 19.
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Szaktanácsadás 2015/2016 Készítette: Szabó Klára.
Adottságok tényszerű megfogalmazása 4.6. előadás
Közösségi művelődés tanára Osztatlan mesterképzés
Az iskolai könyvtár telepítése, térszervezése és felszerelése
Duális képzés a társadalmi felelősségvállalás szemszögéből
Miért éri meg a jövő sportolóit támogatnia Önnek?
Az iskolai könyvtár szolgáltatás típusai
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM
1993-as közoktatási törvény
A program általános célja
A PDCA elv alkalmazása az információvédelmi irányítási rendszerekben 1
AZ INTÉZMÉNY KÜLSŐ KAPCSOLATAI
Program környezeti értékeinkért
HHR.
Intézményvezetői célkitűzések
Környezettan alapszak (BSc)
Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest, december 18.
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Életpálya-tanácsadás Csanádi Nikolett Hényel Anett.
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM
Felhasználóképzés a kórházban
Sajben - Kenyeres Márta munkaközösség-vezető
Az iskolavezetés lehetőségei a környezettudatosság fejlesztésében a a Than Károly Ökoiskola Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskolában
„ Egy hatékony iskolai egészségnevelési program – az egyik legköltséghatékonyabb beruházás, amit egy nép (állam) csak megtehet annak érdekében, hogy párhuzamosan.
A gyermeki jogok érvényesítése
DARUS.
Az iskolavezetés lehetőségei a környezettudatosság fejlesztésében a a Than Károly Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskolában
Környezeti Kontrolling
AZ INTÉZMÉNY NEVELÉSI CÉLJAI
Stratégiai emberierőforrás-fejlesztés
Az iskolai szervezet és fejlesztése
Jó gyakorlatok összegzése
Belügyi Rendészeti Ismeretek
Scool-Túra Kft Miskolc Széchenyi út 36.
Tóalmási Mesevár Óvoda és Konyha
Intézmény minőségirányítási programja
Értékeink mentén TOP Pályázat benyújtása.
SCC Rendszer Bevezetése
Az Ökoiskola hálózat helyzete és tervei
Az iskolai szervezet és fejlesztése
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN
a Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola
Erdősi Debóra Németh Tímea Közösségi szolgálat.
Üzlezi információelemző specializió
A statisztikus elemző specializió
Előadás másolata:

Ady Endre Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola - Berhida Környezeti nevelés

Pedagógiai program szerinti elvek Kiemelt szerepe van a környezet- és természetvédelemre nevelésének: Diákjainkban ki kell alakítani: a környezettudatos magatartást és életvitelt, a személyes felelősségen alapuló környezetkímélő, takarékos magatartást és életvitelt, a környezet (természetes és mesterséges) értékei iránti felelős magatartást, annak megőrzésének igényét és akaratát,

a természeti és épített környezet szeretetét és védelmét, a sokféleség őrzését, az egészséges életmód igényét és elsajátíttatni az ehhez vezető technikákat, módszereket.

A környezeti nevelés színterei: Iskolán belül: ● - osztályfőnöki órák és szaktantárgyakon belüli lehetőségek kihasználása ● (környezet, illetve természetismeret, biológia, fizika, kémia, technika, ● számítástechnika, rajz) megfigyelések, kísérletek, mérések. ● környezeti adatok gyűjtése ● sajtófigyelés, rádió- tv híranyagok figyelemmel kísérése ● önálló forráskutatás: könyvek, cikkek, tanulmányok

● - vélemények, információk gyűjtése ● - önálló forráskutatás: könyvek, cikkek, tanulmányok ● - rajzok, plakátok, faliújságok készítése ● diavetítések, video- és filmbemutatók ● - iskolai előadások szervezése ● - környezeti akciók tervezése az iskola tanulóinak teljes körű bevonásával: ● Föld-napja, pályázatok, versenyek

Környezeti nevelés iskolán kívül: ● - terepséták, terepvizsgálatok ● - természetjáró túrák ● - látogatások múzeumba, állatkertbe ● - a település szépségeinek ápolása ● - környezeti szemétgyűjtési akciók a lakóhelyen

Környezetvédelmi napok ● Április a Föld Napja ● - Május Madarak és Fák Napja ● - Június 5. - Környezetvédelmi Világnap

Működési szabályzat rendelkezései - udvarrendezés - szemét összeszedése - tanulói balesetek megelőzése - tűzvédelem - energiatakarékoskodás - papír-, hulladékgyűjtés

Munkahelyi-, osztálykörnyezet kialakítása - ideális légkör megteremtése - tisztaság, higiénia - dekoráció - igény a berendezési tárgyak megóvására - anyag- és energiatakarékos munkavégzés

Tervek, közel a megvalósításhoz: ● Szelektív hulladékgyűjtő konténerek elhelyezése az iskola területén – szerződés aláírva ● További környezetvédelmi táborokban való részvétel – jelenleg is 50 gyermek vesz részt ● Állatvédelmi oktatás megvalósítása (szponzor keresés stádiumában) ● ÖKO iskola kritériumainak hosszú távon való megfelelés ● Környezet- és állatvédelmi szakkör bevezetése