„A tehetség tüzéhez az érdek olaja” Szellemitulajdon-védelmi kisokos dr. Vass László Ádám Jogi és Nemzetközi Főosztály Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Olasz Nap Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Március 20. “Olasz Külkereskedelmi Intézet (ICE): Promóciós tevékenység és szolgáltatások.
Advertisements

Bemutatkozás Danubia Cégcsoport Kamarai Üzleti Kerekasztal Október 21.
ADATSZERZÉS, INFORMÁCIÓ HASZNOSULÁS Biztonságtudatos vállalati kultúra Készítette: Jasenszky Nándor egyetemi szakoktató NKE NBI TEH tanszék.
„Döntés a kezedben van: egészség- és környezettudatos szemléletformálás a Magyar Táncművészeti Főiskola Nádasi Ferenc Gimnáziumában” április 22.
A fogyasztóvédelmi hatóság hatásköre, illetékessége és eljárása a villamosenergia-, földgáz-, víziközmű-, távhő- és hulladékgazdálkodási közszolgáltatás.
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
A képzett szakemberekért SZMBK KERETRENDSZER 2.1. előadás.
Készítette: Gondos Borbála
Kocsis Tibor Kaposvár, március 01. Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása.
Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata Értékesítendő ingatlanok Készítette: dr. Zelenyánszki Miklós.
European Commission Enterprise and Industry Az INNO-Way program bemutatása Székesfehérvár november 05.
A hivatalos statisztika információ-megosztási felülete a KSH honlapján 1 Freid Mónika OST-ülés,
A munkahelymegőrző támogatás. Alapja  Az évi IV. tv. (a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról) 18. §.  A 6/1996. (VII.16.)
Dr. Albert József osztályvezető Földművelésügyi Minisztérium Hungarikumok Gyűjteménye Hungarikumok falusi környezetben Rábatöttös április.
Non-profit Gazdaságfejlesztő Szervezetek Háza Hajdú-Bihar és Bihor megyékben HURO/0802/108_AF Projektbemutató.
Bemutatkozás Fodor Noémi Gépészmérnök – mérnöktanár Környezetirányítási szakértő TAR-ZERT Auditor Minőségirányítási vezető.
Pályázati lehetőségek Nagy Réka Közművelődési és kulturális intézmények pályázati lehetőségei.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
Turisztikai desztináció- menedzsment és klaszter Tóthné Bánszki Zsuzsa Észak-magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht.
Bűnüldözési és nyomozóhatósági jogkör. Előadás vázlata Jogi szabályozás NAV hatáskörébe tartozó bűncselekmények NAV nyomozóhatóságai Felderítés, nyomozás.
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
Mit tartogat még a as pályázati időszak a vállalkozások számára?
A szellemi alkotások joga  A jogterület precíz megnevezése a fenti, de létezik más megnevezés is; a szellemi tulajdon nem precíz megnevezés, mert a jelen.
A közösségi szabadalom megteremtése és az európai szabadalmi rendszer dr. Stadler Johanna Magyar Szabadalmi Hivatal Belső Piaci Hét november 25.
Az Európai Unió fogyatékosügyi stratégiája Szombathely, június 22.
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
Internet tudományos használata
ERASMUS+ DISSZEMINÁCIÓS PLATFORM
A Szociális intézményi férőhely kiváltási szakmai koordinációs műhely munkája – EFOP VEKOP/15 TÁRS PROJEKT bemutatása EFOP VEKOP
Integrációs elméleti alapok, az integrációk típusai
vizuális megismerés – vizuális „nyelv” vizuális kultúra
Tájékoztató a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatról
Van ötletem, de hogyan valósítsam meg?
Dr. Kovács László Főtitkár
Kihívások a LEADER program eredményes végrehajtásában
A víziközmű-szolgáltatásról szóló évi CCIX
Iratbetekintés, másolat készítés május 14-15
Hitelkonstrukciók a pályázati rendszerben
K+F+I pályázati lehetőségek vállalkozásoknak!

Öröklési szerződés és Köteles rész
Az iskolai könyvtár szolgáltatás típusai
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Magyar Tudományos Művek Tára
MTMT szervezeti hierarchia kialakítása a Széchenyi István Egyetemen
SZÁMVITEL.
Közösségi oldalak jogi és HR vonatkozásai
Kereskedelmi szerződések joga
SZÁMVITEL.
Szellemi alkotások joga 1. Iparjogvédelem
Vasas Lívia, PhD 2017 MTMT Vasas Lívia, PhD 2017.
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Életpálya-tanácsadás Csanádi Nikolett Hényel Anett.
Bevezetés az innováció kutatásba
ÉVOSZ - Németországi Vállalkozási Tagozat ( ÉVOSZ-IWTD )
Szabványok, normák, ami az ÉMI minősítési rendszerei mögött van
Európai és Magyar Építésügyi Technológiai Platform
SZÉCHENYI PROGRAMIRODA
LEADER LEADER Intézkedések a Déli Napfény LEADER Egyesület területén
Posteinerné Toldi Márta
A SZELLEMI TULAJDON ÉS A KÖZBESZERZÉS
SOTER-LINE Soter-Line Oktatási, Továbbképző és Szolgáltató Kft.
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Iparjogvédelem.
Online pénztárgépadatok felhasználása a kiskereskedelmi statisztikában
Készítette: Koleszár Gábor
A részekre bontás tilalma és annak gyakorlati alkalmazása
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
Üzlezi információelemző specializió
REGIONÁLIS KÉPZÉS REGIONÁLIS KÉPZÉS.
Előadás másolata:

„A tehetség tüzéhez az érdek olaja” Szellemitulajdon-védelmi kisokos dr. Vass László Ádám Jogi és Nemzetközi Főosztály Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala Veszprém, április 5.

A szellemi tulajdon védelme Az oltalom jogosultja megtilthatja, hogy a védett alkotást bárki más hasznosítsa (gazdasági tevékenység körében: gyártás, forgalmazás, raktáron tartás, import, export) Kizárólagos hasznosítási jog (Ideiglenes monopolhelyzet)

A szellemi tulajdon védelme Célok: kutatás-fejlesztés és kreativitás jutalmazása versenyelőny - befektetések megtérülése innováció, kreativitás elősegítése fogyasztók tájékozódásának elősegítése, a vállalkozás arculatának felépítése

A szellemitulajdon-védelem formái Versenyjog Szerzői jog Iparjogvédelem (szabadalom, használati minta, védjegy, design) Üzleti titok és know-how Szellemi tulajdon

Know-how Üzleti titok gazdasági tevékenységhez kapcsolódó nem közismert/nehezen hozzáférhető adat ! akkor védett, ha a jogosult a titok megőrzése érdekében mindent megtett rögzített vagyoni értékkel bíró műszaki, gazdasági vagy szervezési ismeret/tapasztalat A védelem nem terjed ki a független fejlesztésre mérnöki visszafejtésre (reverse engineering)

i.Tilos az üzleti titok tisztességtelen megszerzése/felhasználása ii.Tilos a jellegbitorlás Áruk ellátása olyan jellegzetes külsővel és csomagolással, amelyről a versenytársat szokták felismerni Tisztességtelen verseny tilalma Versenyjogi alapon akkor is fel lehet lépni a hamisítókkal szemben, ha nincs szellemi tulajdoni oltalmunk

Szabadalom Szabadalmazható minden új (sehol nem került korábban nyilvánosságra) feltalálói tevékenységen alapuló (szakember számára nem nyilvánvaló) iparilag alkalmazható (ismételten azonos eredménnyel megvalósítható) találmány Az oltalom időtartama: legfeljebb 20 év

Használati minta Oltalomban részesülhet egy tárgy kialakítására, szerkezetére vagy részeinek elrendezésére vonatkozó megoldás, ha új sehol nem került korábban nyilvánosságra, vagy belföldön gyakorlatbavételre feltalálói lépésen alapul mesterségben járatos személy számára nem nyilvánvaló iparilag alkalmazható ismételten azonos eredménnyel megvalósítható Az oltalom időtartama: legfeljebb 10 év Csontvezetéses napelemes hallókészülék Konyhai fedőtartó Csővezeték levegőztető szelep

Védjegy Grafikailag ábrázolható megjelölések, amelyek alkalmasak arra, hogy egyes vállalkozások áruit és szolgáltatásait megkülönböztessék másokétól Az oltalom időtartama: 10 év (megújítható)

Formatervezési minta Ipari, vagy kézműipari árucikk megjelenése részesülhet oltalomban, ha új és egyéni jellegű a korábbi mintákhoz képest eltérő összbenyomást tesz a tájékozott használóra Az oltalom időtartama: 5 év (legfeljebb négyszer megújítható)

Szerzői jog A szerző szellemi tevékenységéből fakadó egyéni, eredeti jelleggel rendelkező irodalmi, tudományos és művészeti alkotások védelme szépirodalmi mű, zenemű, színmű, szoftver, szobrászati alkotás, film, fotó, stb. a védelem a mű létrejöttével, automatikusan keletkezik (nincs „levédetés”) nem függ mennyiségi, minőségi, esztétikai jellemzőktől vagy az alkotás színvonalára vonatkozó értékítélettől

Nemzetközi oltalomszerzés Az iparjogvédelmi oltalom annak az államnak a területéhez kötődik, ahol engedélyezték! (territoriális) Külföldi oltalomszerzés lehetőségei: Több különálló nemzeti bejelentés (12 hónapon belül) Nemzetközi bejelentés Európai és Európai Uniós lehetőségek hosszadalmas, bonyolult eljárás magas költség (helyi képviselők, bejelentési díjak, stb.) Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO) működteti egy bejelentést kell benyújtani a genfi nemzetközi irodához Nemzetközi szerződés, vagy uniós jogi aktus alapján Patent Cooperation Treaty Madridi védjegyrendszer Lisszaboni eredetmegjelölés Hágai design rendszer Európai Szabadalmi Egyezmény Uniós védjegy és design Egységes hatályú szabadalom Uniós földrajzi árujelzők

Formatervezési minta termék megjelenése, külső jellegzetességei Szerzői jog tudományos, művészeti alkotások Védjegy vállalati arculat, „brand” Szabadalom Használati minta Üzleti titok műszaki megoldások

A versenytársak szabadalmait, védjegyeit célszerű már a tervezés, az arculat kialakítása során figyelembe venni →szabadalomtisztasági kutatás, szabadalmazhatósági vélemény A munkaviszonyban létrehozott szellemi alkotások a munkáltatót illetik meg, ha a munkavállalónak munkaköri feladata az adott megoldás kidolgozása (szolgálati alkotás) Kutatók publikációs tervei: Európában a korai nyilvánosságra hozatal megakadályozza a szabadalmaztatást Szellemitulajdon-védelem az üzleti tervezésben

A piacra lépés előtti tájékozódással elkerülhető egy már létező megoldás „újrafeltalálása” és a versenytársak jogainak megsértése Fennálló korábbi oltalmak keresése: iparjogvédelmi hatósági adatbázisokban Hogyan tájékozódjunk? Bőrönd Ödön

Köszönöm a figyelmet!

Hasznos linkek Hamisítás Elleni Nemzeti Testület Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala HIPAVILON Magyar Szellemi Tulajdon Ügynökség Nonprofit Kft. Hagyományok Háza