Piaci trendek Szabad gyökök Oxidatív stressz Antioxidánsok Táplálék-kiegészítés.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Étrend-kiegészítő vagy gyógyszer? Határterületi termékek elhatárolásának szempontjai Medical Tribune konferencia október 1. Dr.
Advertisements

ADATSZERZÉS, INFORMÁCIÓ HASZNOSULÁS Biztonságtudatos vállalati kultúra Készítette: Jasenszky Nándor egyetemi szakoktató NKE NBI TEH tanszék.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Ruska Mónika – Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat - Fiatalok Lendületben Programiroda.
Nagyprezentáció Társaság a Lakásépítésért Egyesület lobby tevékenység a magyarországi lakásépítések élénkítése érdekében Előadó:
Bevándorlók társadalmi beilleszkedése európai politika – közép európai valóság Kováts András Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület.
Az új közbeszerzési törvény megalkotásának körülményei, várható jövőbeli változások május 26. Dr. Kovács László Miniszterelnökség Közbeszerzési Szabályozási.
FÖLDRAJZ Készítette: Koleszár Gábor 1 A világnépesség növekedése.
Az étrend-kiegészítők, kozmetikumok forgalmazásának hatósági felügyelete Kereskedők Napja Június 4. Szabó Nikolett Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal.
PUREX Phase-2 Program. REGENER Á L Á S É S A SZERVEZET Ú JRA FORM Á BA HOZ Á SA.
Beruházási és finanszírozási döntések kölcsönhatásai 1.
European Commission Enterprise and Industry Az INNO-Way program bemutatása Székesfehérvár november 05.
1 „Országos Foglalkoztatási Közalapítvány INFORMÁCIÓS NAP 2009” Gosztolai Géza OFA- Hálózat Közép-dunántúli Regionális Iroda Székesfehérvár, július.
Intézmények közötti egyéni átvezetést segítő programok.
A VÉDŐNŐK SZEREPE AZ EMLŐRÁK KORAI FELISMERÉSÉBEN Puskás Gabriella AZ EMLŐRÁK GYÓGYÍTÁSÁÉRT ALAPÍTVÁNY BUDAPEST.
Varga Aranka Inkluzív oktatási rendszer. Iskola funkciói – társadalmi elvárások Funkciók: Tudásszerzés és kompetenciafejlesztés folyamatának terepe Formális.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
A PAPRIKA, MINT NÉPÉLELMEZÉSI CIKK TÁMOP B-14/ „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés minőségi.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
Hypertonia Készítette: Keilbach Józsefné, FMISZI Bicske Felhasznált irodalom: Ember I.(szerk.)Népegészségügyi orvostan 140 és/vagy 90 Hgmm-t elérő és az.
A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE május 26.. A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE Beszerzés vs. közbeszerzés Az új közbeszerzési törvény tükrében Willinger Kornél NVMT Elnökségi.
A vállalatok marketingtevékenysége és a Magyar Marketing Szövetség megítélése Kutatási eredmények az MMSZ részére (2008. július)
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
A gyermekek helyzete és az esélynövelés lehetőségei a mai Magyarországon Előadás a „Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián, 2008.
A három lépcsőfok… 29% - A megoldás 52 heti stratégia sikeres üzleti kapcsolatépítéshez (Avidor András - Michelle R. Donovan - Ivan R. Misner) Az emberek.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
A fehérjék emésztése, felszívódása és anyagcseréje
Gazdasági informatika - bevezető
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS
A Levegő összetétele.
Kőszegi Forrás- Kőszeg
Egészséges táplálkozás
DIGITÁLIS VÁSÁRLÁSOK, GENERÁCIÓS KÜLÖNBSÉGEK
A szerkezetátalakítási programban bekövetkezett változások
Tájékoztató a munkahelyteremtő pályázati programról
Valószínűségi kísérletek
Merre tovább magyar mezőgazdaság?
Muraközy Balázs: Mely vállalatok válnak gazellává?
Becslés gyakorlat november 3.
Az egészséges táplálkozás
SZKENNER MÉRÉSI EREDMÉNYEK KÖZÖTTI ELTÉRÉSEK
A napsugárzás jótékony hatásai:
Mayer József Budapest február 27.
Hogyan lett Szentgotthárd energiaváros?
TAB Város és a megújuló energiára alapozott oktatás Schmidt Jenő Tab Város Polgármestere 1.
9. rész. Egészséges táplálkozás 9.2. Ideális testsúly
Káros szenvedélyek A szenvedélybetegség – másként addikció vagy kóros szenvedély – hátrányos helyzetbe hozhatja az érintett személyt és környezetét is,
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Levegőszennyezés matematikai modellezése
Az ifjúsági közösségek szerepe a helyi kulturális életben
A hazai gépjárművezető-képzés elméleti oktatásának közlekedésbiztonsági elemzése és hatása a kezdő gépjárművezetőkre Kiss Diána Sarolta Prof. Dr. Holló.
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
Környezetgazdaságtan 1
Bevezetés Az ivóvizek minősége törvényileg szabályozott
A márkázás Marketing gyakorlat 6..
középfokú felvételi eljárás
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM
„ Egy hatékony iskolai egészségnevelési program – az egyik legköltséghatékonyabb beruházás, amit egy nép (állam) csak megtehet annak érdekében, hogy párhuzamosan.
Munkanélküliség.
Família Nagycsaládosok Egyesülete
Környezeti Kontrolling
Élj ökosan – generációkon át II.
A csoportok tanulása, mint a szervezeti tanulás alapja
egyutcás /szalagtelkes falu /útifalu
Készletek transzformációja
Lorem ipsum.
TIENS PROPOLISZ TABLETTA
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
SOTER-LINE Soter-Line Oktatási, Továbbképző és Szolgáltató Kft.
TIENS FOKHAGYMAOLAJ KAPSZULA.
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
Előadás másolata:

Piaci trendek Szabad gyökök Oxidatív stressz Antioxidánsok Táplálék-kiegészítés

Bizonyos külső tényezők káros hatást gyakorolhatnak egészségünkre… és nem mindig áll módunkban kontrollálni azokat. Ilyen például a víz- és légszennyezés, dohányfüst; stb.

Az európai unió (EU) lakosságának mintegy 90%-a* van kitéve az ipari termelésből, közlekedési járművekből; stb. eredő káros légszennyezésnek – az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint egészségkárosító mértékben Példa: *

A szabad gyököknek kitettség és az oxidatív stressz közötti korreláció

Miként jelentkezik? Oxidatív stressz

2. Device A szervezet termeli őket bizonyos anyagcsere- reakciók folyamán Külső tényezők generálják: A szabad gyök egy olyan instabil molekula, melynek hiányzik egy elektronja. A stabilitás visszanyerése érdekében a molekula gyorsan reakcióra lép egyéb összetevőkkel és megkísérli a hiányzó, szükséges elektron pótlását. Az ilyetén megtámadott molekula is elveszti egy elektronját, így maga is szabad gyökké válik, és a szomszédos molekula elektronját elvéve láncreakciót indít be. A szervezetben szabad gyököket találunk.

Ez a láncreakció oxidatív stresszként - avagy az egészséges szövet oxidációjaként – ismert, amely az érintett DNS, fehérjék és lipidek esetében stresszt generál. SZABAD GYÖK KIVÁLTOTTA STRESSZ A SZABAD GYÖKÖK STRESSZELIK A SEJTET

Szerencsére azonban léteznek ún. antioxidánsok, melyeket szervezetünk a káros szabad gyökök semlegesítésére képes használni. Az antioxidánsok, úgymint a C- és E-vitamin az oxidációval interakcióra lépve hozzájárulnak a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez. ANTIOXIDÁNS VÉDELEM AZ ANTIOXIDÁNSOK ELSÖPRIK A SZABAD GYÖKÖKET

Az antioxidáns tartalmú tápanyagalapok jelentősége

Az antioxidáns piac Az elkövetkező években nagy mértékű globális növekedés várható A fogyasztók egyre tudatosabbak az antioxidánsok jótékony hatásait illetően A gazdasági válság alatt is erős piaci kereslet mutatkozott az antioxidánsok iránt

Az antioxidánsok zöldségekben és gyümölcsökben fordulnak elő

Zöldségek és gyümölcsök… Vitaminok, ásványi anyagok, fitotápanyagok, karotinoidok, rostok; stb. Alacsony kalóriatartalom Praktikus és egészséges nassolnivaló

Minden a kiegyensúlyozott étrenddel kezdődik: Az egészséges étrend segít minden tápanyag ajánlás teljesülésében. Tudta Ön? A napi ajánlott beviteli érték (RDA)* az a szükséges napi tápanyagszint, ami elegendő mennyiségnek tekinthető az egészséges személyek 97,5%-ánál korcsoportokra és nemekre bontva. * Európai Bizottság: Egészség és fogyasztói védelem

Az egészséges étrend a makro- és mikrotápanyagok megfelelő egyensúlyából áll Szénhidrát, fehérje, lipid és víz Vitaminok és ásványi anyagok

Miért ennyire fontosak a mikrotápanyagok ? A „mikro” avagy apró szó azt jelenti, hogy szervezetünknek kis mennyiségben van szüksége ezekre a tápanyagokra. A vitaminok, mint például a B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B8- és B12-vitamin részt vesznek a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban. Az ásványi anyagok, úgymint cink, magnézium és kalcium hozzájárulnak a normál csontozat fenntartásához.

Miért ennyire fontosak a makrotápanyagok ? A „makro” avagy nagy szó azt jelenti, hogy szervezetünknek nagy mennyiségben van szüksége ezekre a tápanyagokra. Zsír, szénhidrát, fehérje -> Energiával és kalóriával látják el a szervezetet.

Elmélet vs. valóság

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által kért jelentés a megfelelő mennyiségű zöldség-gyümölcs fogyasztást az egészséggel vonja párhuzamba.* * vs A WHO legalább napi 400 gramm zöldség-gyümölcs fogyasztását ajánlja. Ez 4-5 darab zöldség- gyümölcs egy nap. ELMÉLETVALÓSÁG Elfoglalt életvitelünk során ennél jóval kevesebbet fogyasztunk.

Átlagos zöldség-gyümölcs bevitel az európai országokban (gramm/nap) ≥400 g/nap <400 g/nap

4-5 darab zöldség- gyümölcs naponta – vagy 400 gramm zöldség-gyümölcs naponta Az EU-s országok több mint felében a fogyasztás kevesebb, mint 400 gramm/nap Ajánlott Valós Az országok harmadában a fogyasztás kevesebb, mint 300 gramm/nap

Rendszertelen munkaidő Elfoglalt életvitel Kényelmi szempontok: Közelben lévő boltok és az előkészítés és főzés egyszerűsödése Miért? – Idő és önfegyelem hiánya

Miért? - Meggyőződés Az EU-s lakosság zömének meggyőződése, hogy egészségükre hasznos dolgokkal táplálkoznak A többségük mégsem felel meg a WHO ajánlásainak

Ételtárolási és elkészítési módszerek Egyes főzési módszerek vitaminvesztést eredményeznek Intenzív földművelés befolyásolhatják a tápanyagok minőségét Tápanyagok biohasznosulása A szervezet állapota bizonyos esetekben gátolhatja egyes tápanyagok felszívódását Változó tápanyag követelmények/igények Stressz, kimerültség; stb. hatására Egyéb indokok?

A szervezet támogatása – segítség az egészséges tápanyagbázis eléréséhez

A vitamin és táplálék-kiegészítő piac 12,4 € MILLIÁRD 9,3 €9,3 €

Ahogy idősödünk, egyre egészség- tudatosabbá válunk Célcsoport: FELNŐTTEK

Célcsoport: NŐK Nagyobb mennyiségben fogyasztanak zöldséget és gyümölcsöt, mint a férfiak Ők kezelik az egészséggel kapcsolatos gondokat Jellemzően többet vásárolnak és inkább ők főznek Pozitívan befolyásolják partnerük rendszeres és a megfelelő mennyiségű zöldség-gyümölcs fogyasztását

A közvetlen interakció pozitív hatása A felnőttek zöldség-gyümölcs fogyasztási szokásainak befolyásolása során a leghatásosabb stratégiák egyike a személyes tanácsadás Olyan támogatói hálózat létrehozására törekedjen, amely a hosszú távú erőfeszítéseket segíti

A Pharmanex ® megoldás

LifePak ® + Fitotápoanyagok, vitaminok és ásványi anyagok átfogó keveréke C-vitaminban gazdag Biotint, rezet és kalciumot tartalmaz A szervezet 9 kulcsfontosságú funkcióját veszi célba

Jvi ® – Joie de Vivre Egy üdítőital, amely - 9 gyakran fogyasztott európai zöldség és gyümölcs, és - három különleges gyümölcs koktélja C-vitaminban gazdag, amely vitamin hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez

THANK YOU