Alternatív növények az élelmiszeriparban Készítette: Jevcsák Szintia Ph.D. hallgató Debrecen, 2015.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Étrend-kiegészítő vagy gyógyszer? Határterületi termékek elhatárolásának szempontjai Medical Tribune konferencia október 1. Dr.
Advertisements

A Hulladékgazdálkodási technológus FSZ átjárhatósága és kredit beszámíthatóság KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖKI BSc.
FÖLDRAJZ Készítette: Koleszár Gábor 1 A világnépesség növekedése.
ROZSBUZA (X Triticosecale Wittmack)BELTARTALMI VIZSGÁLATI EREDMÉNYEK Langó Bernadett Tömösközi Sándor, Ács Péterné, Bóna Lajos Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi.
Készítette: Gondos Borbála
Olaj mint életünk szerves része A napraforgóolaj: a napraforgó növény magjából, hideg vagy meleg eljárással nyert növényi zsiradék Olíva olaj: Legegészségesebb.
ALKOHOLIZMUS ELLENI MEGYEI EGYESÜLETEK ÉS KLUBOK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE, MAGYAR KÉKKERESZT EGYESÜLET, KATOLIKUS ALKOHOLISTAMENTŐ SZOLGÁLAT HÁLÓZAT ÉPÍTÉSE.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Hol tartunk… Beszámoló –Mérleg –Eredménykimutatás Értékelés – – – –2004- –Immateriális javak,
KÖZGAZDASÁGTANI ALAPFOGALMAK I. Előadó: Bod Péter Ákos.
A portugál ökológiai gazdálkodás jellegzetességei Escola Superior Agrária do Instituto Politécnico de Viseu and Instituto de Desenvolvimento Rural e Hidraúlica.
A PAPRIKA, MINT NÉPÉLELMEZÉSI CIKK TÁMOP B-14/ „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés minőségi.
Hypertonia Készítette: Keilbach Józsefné, FMISZI Bicske Felhasznált irodalom: Ember I.(szerk.)Népegészségügyi orvostan 140 és/vagy 90 Hgmm-t elérő és az.
Vetésforgó tervezése és kivitelezése. Vetésforgó Vetésterv növényi sorrend kialakításához őszi búza250 ha őszi árpa50 ha lucerna ebből új telepítés 300.
Magyarország gyógyfürd ő i és gazdasági vonzata. Magyarország különösen gazdag gyógyvizekben, termál- és gyógyvíz készletei alapján Európa országai közül.
MINTAKÉRDÉSEK. A pénzügyi számvitel információs rendszere elsősorban a gazdálkodó szervezetek vezetőinek információs igényeit elégíti ki. A beszámoló.
Biomassza Murai Péter Tóth Barnabás Erdős Boglárka Tibold Eszter.
Energiahordozók keletkezése Szén Kőölaj, földgáz.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
A szakiskolák aktuális problémái
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS
Hagyományos húsvéti húságazati helyzetkép
Egészséges táplálkozás
Magyar Tudományos Akadémia Talajtani és Agrokémiai Kutatóintézet
1Transzplantációs Alapítvány
WE PROVIDE SOLUTIONS.
Duális képzés a társadalmi felelősségvállalás szemszögéből
Kiegészítő melléklet és üzleti jelentés
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Helyszín Dátum Előadó Előadó szervezete.
SZÁMVITEL.
Vadgazda mérnökök (BSC) részére
A talajok szervesanyag-készlete
Eszék lakos; egyetemi város, megyei székhely
Colorianne Reinforce-B
Környezeti teljesítményértékelés
Az energiamérlegünk torzulásai és javítási lehetőségei
Bevezetés Az ivóvizek minősége törvényileg szabályozott
Innovációs képesség és jólét összefüggései
dr. Jeney László egyetemi adjunktus Európa regionális földrajza
A FÖLD NAPLÓJA-ŐSIDŐ 4.6md-2,5 md
Készítette: Kovácsné Balla Györgyi
Válaszok a globális oktatáspolitikára
Budapest, Hotel Flamenco október 25.
Készítette: Boros Bence
Avagy vissza az őskorba!
A ragadozás hatása a zsákmányállatok populációdinamikájára
Meggyvágó.
Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar
A csoportok tanulása, mint a szervezeti tanulás alapja
3. előadás.
a hatékonyabb munkába segítésért
Informatikai eszközök a földrajzórán
A turizmus tendenciáinak vizsgálata Magyarországon
A nagyváros–vidék kettősség az európai térszerkezetben
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
TIENS PROPOLISZ TABLETTA
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
SOTER-LINE Soter-Line Oktatási, Továbbképző és Szolgáltató Kft.
Az AE Szövetség szervezet fejlesztése
Fekete harkály.
TIENS FOKHAGYMAOLAJ KAPSZULA.
3. előadás.
A bioszféra.
Generali Alapkezelő beszámolója Gyöngyház Nyugdíjpénztár részére
Az Országfásítási Program előkészítésének aktuális kérdései
A program értékelése Kerekasztal beszélgetés
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
A tehetséggondozás kihívásai
Víz Víz.
Előadás másolata:

Alternatív növények az élelmiszeriparban Készítette: Jevcsák Szintia Ph.D. hallgató Debrecen, 2015

Alternatív növények Köles Cirok Amaránt Hajdina (Pohánka) Quinoa Felhasznált irodalom

Alternatív növények A gabonafélék a keményítőben gazdag, jelentős fehérjetartalommal rendelkező lisztes szemet képező növények. A cereáliák közé soroljuk a búza (Triticum aestivum), a rozs (Secale cereale), az árpa (Hordeum vulgare), a zab (Avena sativa), a rizs (Oryza sativa), a kukorica (Zea mays), a köles (Panicum miliaceum) valamint a cirok (Sorghum vulgare) szemterméseit. Az álgabonák vagy más néven pszeudocereáliák (hajdina, amaránt, quinoa) botanikailag nem tartoznak a gabonafélék családjába, mégis együtt említik meg őket más gabonafélékkel, mivel nagy keményítőtartalmuk van, lisztes magvukat a gabonafélékhez hasonlóan hántolva, őrölve használják fel.

A köles a pázsitfűfélék (Poaceae) családjába és a kölesfélék (Panicoideae) alcsaládjába tartozó Panicum és Pennisetum, valamint más növénynemzetségek fajainak összefoglaló elnevezése. Egyéves, laza bugavirágzatú, emberi táplálkozásra alkalmas, apró magot termő pázsitfűfélék tartoznak ide.

 A fehérjetartalma, az aminosav-összetétele alapján a többi gabonafélékhez hasonlóan a közepes biológiai értékű fehérjékhez tartozik.  Jelentős a linolsav tartalma (esszenciális zsírsav).  Kiemelkedő a vas-, fluor-, foszfor-, kén-, cink-, magnézium-, kalcium-, szilícium- és a B1-, B2-, B6-vitamin-, valamint niacintartalma.  A köles rendszeres fogyasztása metionin-, cisztin- és ciszteintartalma révén elsősorban májbetegség (cirrózis) esetén javasolható.  Egyéb gyulladásos betegségek, mint például a hörgő-, vese-és hólyaggyulladás vagy akár tüdőbetegség esetén is érdemes gyakran fogyasztani.  Gluténmentessége révén a lisztérzékenyek (cöliákiások) is fogyaszthatják.  Élelmi rostjai és vízmegkötő tulajdonsága a bélrendszeri daganatok elleni védelemben, a székrekedés és divertikulózis megelőzésében is segítenek.

Világviszonylatban a cirok az ötödik legfontosabb gabonaféle a búza, a rizs, a kukorica és az árpa után. Napjainkban 42 millió hektáron termesztik a világ 98 országában. A termőterületek 59%-a Afrikában, 25%-a Ázsiában, 11%-a Észak- és Közép- Amerikában, 4%-a pedig Dél-Amerikában található. Európa cirok termesztése 1% alatti.

Az egyik közismert rendszerezés alapján az összes termesztett cirok egy fajba tartozik, mely a Sorghum vulgare Pers. és ezen belül változatokat különböztetünk meg:  Seprűcirok: Sorghum vulgare Pers var. technicum  Silócirok: Sorghum vulgare Pers var. saccharatum  Szemescirok: Sorghum vulgare Pers var. frumentaceum  Szudánifű: Sorghum vulgare Pers var. sudanense

 A cirok fontos forrása az ásványi anyagoknak, főleg vasban és cinkben gazdag, azonban alacsony a kalcium tartalma.  Minden cirok tartalmaz fenolsavat, a legtöbb pedig tartalmaz flavonoidokat is. Csak néhány pigmenttel rendelkező cirokfajta tartalmaz tannint.  A fenolsavak elsősorban a maghéjban és az aleuron rétegben helyezkednek el.  A cirok a fitkemikáliáknak köszönhetően véd az oxidatív stressz ellen, rákmegelőző, gyulladásgátló hatással rendelkezik, továbbá segít a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, illetve anti-hipertenzív hatása is van.

Az amaránt széles levelű növény, két sziklevéllel rendelkezik. Az Amaranthaceae családba tartozik. Magja gabonaszerű, ezért álgabonának (pszeudocereal) nevezik. Négyféle formája ismeretes. Az Amaranthus caudatus, az Amaranthus crentus és az Amaranthus hypocondriacus fajoknak elsősorban a magját hasznosítják.

 %-os fehérjetartalom frakcióiban glutén nem található, így cöliákiában szenvedő betegek diétájába is beépíthető.  A fehérjében nagyobb mennyiségben van jelen egy olyan esszenciális aminosav.Ez az aminosav a lizin.  A mag %-a szénhidrát, melynek nagy részét 2-3 mikronos szemcseméretű keményítő tesz ki.  6-10 %-os zsírsavtartalmának több mint 60%-a telítetlen zsírsav.

A mérsékelt övből származik, a keserűfűfélék csoportjába, a Fagopyrum nemzetégbe tartozik a pohánka. Magja lisztes, ezért termesztik valamint ebből kifolyólag sorolják a gabonafélék közé, azonban csak álgabona.

 A hajdina beltartalmi értékei kiválóak.  Esszenciális aminosavakat (lizin, triptofán), vitaminokat (B, E, P) valamint ásványi anyagokat (Ca, Fe, P, Mg, Cu) tartalmaz.  Energetizáló, erősítő tulajdonságai vannak.  Gazdag kalciumban, B-vitaminban, mely alkalmassá teszi a lábadozók, sportoló étrend kiegészítésére.  Revitalizáló és vízhajtó hatása is ismeretes.

Az Andok, Bolívia, Kolumbia és Peru területein évvel ezelőtt háziasították emberi fogyasztásra.

 Kedvező tápanyagtartalma miatt megelőzi a burgonyát és a kukoricát is Andokban élő embereknél.  Magas a lizin tartalma és teljes értékű fehérje forrás.  Élelmi rostot, foszfort, magnéziumot és vasat is tartalmaz.  Gluténmentes és mivel nagyon jó az emészthetősége.

 Bagdi A. (2008): Hántolt és hántolatlan köles táplálkozástani jellemzése és köles hozzáadásával készült tészta funkcionális tulajdonságainak vizsgálata, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Budapest.  Bhargava, A. – Shukla, S. - Ohri, D.:2006, Chenopodium quinoa—An Indian perspective. Industrial Crops and Products. 1 kötet. 23 szám oldal  Gondola I. - Iszályné T. J.:2006, Pohánka: az alternatív megoldás. Magyar mezőgazdaság. 61. évf. 19. sz oldal  Gyimes E. (2004): Összefüggés-vizsgálatok búzafajták (Triticum aestivum) szemtermésének agrofizikai tulajdonságai között, Doktori (PhD) értekezés, Agrárműszaki, Élelmiszeripari és Környezettechnikai Intézet, Mosonmagyaróvár.  J. R. N. Taylor, P. S. Belton, T. Beta, K. G. Duodu (2014): Increasing the utilisation of sorghum, millets and pseudocereals: Develoments in the science of their phenolic phytochemicals, biofortification and protein functionality, Journal of Cereal Science, p  L. Dykes – L. W. Rooney (2006): Sorghum and millet phenols and antioxidants, Journal of Cereal Science, p  Marázné Sz. L.:2007, Amaránt: termény és táplálék. Magyar Mezőgazdaság. 62. évf. 4. sz oldal  Marázné Sz. L.:2008, Az ökológiai gazdálkodás jelentős terménye lehet az amaránt. Agrofórum.19. évf. 11. sz oldal  M. M. O’Kennedy, A. Grootboom, P. R. Shewry (2006): Harnessing sorghum and millet biotechnology for food and health, Journal of Cereal Science, p  Németh T. (2009): A tápanyagellátás hatása a silócirok (Sorghum bicolor L./Moench) tápelem-felvételére, szárazanyag- felhalmozására és terméshozamára, Debreceni Egyetem, Debrecen, p. 4, 8-9.  Táplálkozási Akadémia (2014): Álgabonák. Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége, Budapest. Internetes források:   grc=rlp4A0RUOrKpvM%3A  m=isch&q=cirok&imgrc=UcCVazD737gq6M%3A  BigB#imgrc=_R5ruGhdCML3OM%3A  BigB#tbm=isch&q=hajdina&imgrc=aQ6jzcPU7QzlGM%3A  BigB#tbm=isch&q=quinoa&imgdii=JiGGuJJrCMU7NM%3A%3BJiGGuJJrCMU7NM%3A%3B4mXsAeMge-eXoM%3A&imgrc=JiGGuJJrCMU7NM%3A 