Szakmai képzés A 9-10 évfolyam Pályaorientációs osztály 10. évfolyamot végzett tanulók számára (2 év) bolti eladó  élelmiszer- és vegyiáru- eladó  ruházati.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A tanulást és a megértést segítő módszerek alkalmazása
Advertisements

Az olvasástanítás módszere:
Határtalan Szív Alapítvány (Esztergom)
„Ezt egy életen át kell játszani”
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő közreműködésével a Nemzeti.
Így tanítom az erkölcstant… 1.osztályban
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés
NAT, kerettantervek, helyitantervek ( ember és természet műveltségi terület) 2013.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Összeállította: Gyulainé Bukovics Ildikó MEGELŐZÉS – ALKALMAZKODÁS - GONDOSKODÁS NKI Árpád Fejedelem Általános Iskola Interakció - Autonómia.
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
Készítette Kovács Nándor KONRACB.PTE
A kooperatív Tanulás ( Tanítva tanulás)
A pedagógiai értékelés „tantárgy” megvalósítása a Mérnöktanár-képzésben a Széchenyi István Egyetemen Dr. Nagy Tamás főiskolai docens május 31.
A kompetencia alapú szakképzés sajátosságai
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
A tanárképzésben megszerezhető kompetenciák a 8/2013 (I. 30
A Nógrád TISZK nyomonkövetési és pályakövetési rendszer modelljének, ezen belül a partneri igény és elégedettség mérési rendszerének kidolgozása. Salgótarján.
Vizuális nevelés tantárgypedagógia
A szövegértési feladatok összeállítása
Közismeret Osztályfőnöki Kommunikáció-magyar ( KO-MA) Matematika Idegen nyelv Természetismeret Társadalomismeret.
"Talán a legnagyobb pedagógiai téveszme az a vélemény, hogy az ember csak azt tanulja meg, amit megtanítanak neki. A mintegy mellékesen elsajátított, tartós.
 SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK VENDÉGEINKET  A TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben pályázat projektindító.
Avagy: Mit lát a pitypang magja repülés közben?
V ARJÚ L AJOS R EGIONÁLIS T ERMÉSZETTUDOMÁNYI E MLÉKVERSENY Bevált Jó Gyakorlat.
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
Harmadik matematikakönyvem
Egyéni fejlesztési tervek készítése és használata az iskolában
Ha javítani szeretnénk az eredményeken
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
A szövegértés-szövegalkotás programcsomag jellemzői
A 2014/2015 iskolai év pszichológusi tevékenységének beszámolója.
A 2007/2008-as tanév bemeneti kompetenciaméréseinek tapasztalatai a Rétközi Szakiskolában.
PÁLFFY MIKLÓS KERESKEDELMI SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA.
Kereskedelmi és Idegenforgalmi Középiskola Tokaj2007. január 31.
Idegenforgalmi, Kereskedelmi és Vendéglátó Szakképző Iskola Sopron Kompetencia mérések azok visszajelzései és hatása a napi munkára.
Hefele Menyhért Építő- és Faipari Szakképző Iskola Szombathely.
A különböző eszközök egymáshoz való viszonya IKER társadalmasítás workshop Budapest, április 12.
Mérés-értékelés konferencia március 12. Szolnok.
Tovább együtt eredményesen … A FELSŐ TAGOZAT ÍGY.
Mérés-értékelés konferencia március 28. Eger.
Wesselényi Miklós Középiskola, Szakiskola és Kollégium Nyíregyháza.
MÉCS CSEPELI VENDÉGLÁTÓIPAR SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA 1212 BUDAPEST PETŐFI TÉR 1. telefon/fax:
A szakiskolai kompetenciamérés tapasztalatai Jókai Mór Szakképző Iskola Bonyhád.
PÉCSI KERESKEDELMI, IDEGENFORGALMI ÉS VENDÉGLÁTÓIPARI SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA.
Portfólió Ember és társadalom műveltségterületi tanár- kémiatanár
Kompetenciafejlesztés - Tankönyvek
Motiváció és ellenőrzés az informatika órákon
A 2007/2008. tanév bemeneti kompetenciamérés tapasztalatai
SZFP II. Mérés-értékelés Fejlesztési Szakterület
Az iskola legfontosabb statisztikai adatai
Széchenyi István Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola
Nemzeti Köznevelési Portál
Móricz Zsigmond Gimnázium, Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium
Szakiskolai kompetenciamérés tapasztalatai
Szent László Középiskola Szekszárd
Regionális konferencia
Regionális konferencia
Szociális kompetencia
KRE-AKTÍV motivációs projekt
A szakiskolai kompetenciamérés tapasztalatainak hasznosítása
TANULÓINK SZFP-II programban résztvevő osztályok:
Tanácsok a portfólió készítéséhez
Tolna Megyei Önkormányzat Hunyadi Mátyás Középiskolája és Szakiskolája
PROJEKTMÓDSZER Tratnyek Magdolna PhD
Dobos C. József Vendéglátóipari Szakképző Iskola Budapest
Kompetencia alapú szakoktatás
Bolyai Farkas Szakképző Iskola
Előadás másolata:

Szakmai képzés A 9-10 évfolyam Pályaorientációs osztály 10. évfolyamot végzett tanulók számára (2 év) bolti eladó  élelmiszer- és vegyiáru- eladó  ruházati eladó  műszaki cikk eladó  bútor- és lakástextil eladó szakmákban

Projektnap 10. E osztály

Projekt végeredménye Ajándék-kosarak

Kompetencia mérés 2007/2008-as tanév 9. évfolyam részt vett2 osztály45 fő 91,8 % 10. évfolyam részt vett 2 osztály48 fő 96,0 %  A feladatlapok javítását az osztályfőnökök végezték, sajnos nem volt egyszerűen, mert többször érkezett módosítás a javításokhoz, igen időigényes volt a sok feladatlap többszöri kijavítása.  A kommunikáció feladatokat magyar szakos tanárok javítsák  A problémamegoldást a matematika szakos tanárok javítsák  A Szabálykövetés és a Szociális kompetencia feladatlapokat javítsák az osztályfőnökök. Ezek a javaslatok azért indokoltak, mert a javítások nem biztos hogy azonos megítéléssel kerültek értékelésre, a szubjektivitás befolyásoló a megoldás helyességében.  A tanulók és a szülők visszajelzést kaptak az elért eredményekről  Az osztályokban tanító tanárokat is tájékoztatták az elért eredményekről az osztályfőnökök.

Kompetencia mérés 10.D 2006/2007 és 2007/2008 tanév

Kompetencia mérés 10.E 2006/2007 és 2007/2008 tanév

Kompetencia mérés 2007/2008 tanév 9. évfolyam

Szociális kompetenciák A tavalyi eredménnyel összehasonlítva a D osztálynál 55,2 %, az E osztálynál 56,7% reális énképet mutatott. Az idei felmérésnél sajnos nagyon sok teszt nem értékelhető a 10. évfolyamos tanulóknál. Tavaly ilyen kategória nem volt. Ez a mutató 10. D osztálynál a tanulók 95,8 %, a 10. E osztálynál ez 88,4 %. Feltehetően a teszt nem volt összemérhető a tavalyival. A többi területen fejlődés mutatkozott, ezért érthetetlen a minősítés. Szociális kompetenciával kapcsolatos feladataink:  Az érzelmi és a verbális szociális kommunikáció fejlesztése: illemszabályok követése társas helyzetekben, csoportmunkában feladatok megoldása  Az együttélési képességek: kapcsolatkezelési, realitásérzéki, felelősségvállalási, kezdeményezőkészségi, érdekérvényesítő képességek fejlesztése szituációs gyakorlatokban  A mindennapi élet problémáinak megoldására segítségnyújtás a szociális körülmények feltárása után, az osztályfőnökök és a tanító tanárok segítségével

Kompetencia mérés 2007/2008-as tanév Tanulói vélemények:  Bonyolultan fogalmazták meg a feladatokat  Értelmezési problémáink adódtak  A kérdések formailag, tartalmilag szokatlanok voltak  A feladatok sok általunk nem ismert szót tartalmaztak  Egyes feladatok nem az életkorunknak megfelelőek voltak (pl: allergia, hitelkonstrukció)  Nem volt sikerélményünk, csak kudarcot éreztünk  Ha könnyűnek véltük a feladatot, valami buktatót kerestünk a megoldás során  Kevés volt az időnk a megoldáshoz  A feladatok megítélésére legtöbbször a „furcsa” szót használták a diákok a javító tanárok szerint

Kompetencia mérés 2007/2008-as tanév Szülői vélemények:  Nem tudom milyen feladatok voltak, így az eredmény nem sokat mond.  Az eredmények azt tükrözik, hogy nem minden feladat volt érdekes, nem volt ösztönző.  Nagyon hasznosnak és érdekesnek tartom a feladatlapokat, melyből következtethetek gyermekem ez idáig szerzett képességeiről, tapasztalatairól, megoldó képességéről és hiányosságairól.  A kompetencia mérés eredményeiről nem tudok véleményt nyilvánítani, ugyanis nem láttam a feladatlapot  Nincs sikerélményük, csak kudarc érzésük  Volt, hogy ellentmondást éreztem, de nem biztos, hogy jól gondolom  A feladatok, felmérések pozitív oldalai mellett negatívumként említették, hogy téves önértékeléshez vezetnek az értékelések.  Egyes feladatok meghaladják a szakiskolai szintet  A feladatok nem a megszerzett tudáson alapultak, nem az eddigi ismeretek felhasználását mérték

Kompetencia mérés 2007/2008-as tanév Tanári vélemények:  Nem tudják értelmezni több esetben a tanulók a feladatot (értő olvasás hiánya)  Sokszor nem volt egyértelmű az utasítás  A mérés nem az ő tudásuknak megfelelő feladatok elé állította a tanulókat, ezért sikerélményük sem volt.  Nagyon egyszerű feladatot is tartalmazott a mérés és ezt nem vették komolyan pl. Szabálykövetés 9. évfolyam 4. feladat.  Túl nehéz volt a Problémamegoldás 10. évfolyam 3. feladat és ezért nem is foglalkoztak vele  Olyan feladatok is voltak, amelyek megoldásához nem rendelkeznek ismeretekkel pl. 9. évfolyam Problémamegoldás 2. feladat  Ha egy feladat egyszerű volt, akkor a tanulók keresték benne a buktatót pl. fogmosási folyamat leírása  Egy-egy teszt nem ad valós képet egy tanulóról, a megítélés több esetben szubjektivitáson alapul  A javítási útmutató sem volt egyértelmű, többször módosították.  Az idő kevés volt a feladat megértéséhez és megoldásához

Tanári feladatok a visszajelzések alapján  Az eredmények alapján tanulságok levonása, hibák korrigálása  Hasonló tesztek összeállítása a tantárgyakhoz kapcsolódóan  Konzultáció az osztályban tanító tanárokkal  A projekt napok számának növelése, az önálló munkára nevelés, kutatómunkákra ösztönzés, az esztétikai érzék fejlesztése, csoportmunkával a siker élményének biztosítása.  A tananyag feldolgozásában több projektóra megtervezése a segédanyagok felhasználásával.  További fejlesztések kidolgozása  A tanfolyamokon szerzett tapasztalatok beépítése, felhasználása az oktató- nevelő munkában. A kollégák tájékoztatása a tanfolyamon megszerzett ismeretekről, az ott alkalmazott feladatok továbbadása, beépítése az oktatásba a tantárgyaknak megfelelően.  A kompetencia mérés feladataihoz hasonló feladatlapokat készítettünk, melyhez javítókulcsot is mellékeltünk.

Tanári javaslatok a fejlesztésekre  A tanulókhoz közelebb álló, általuk érthető, életkori sajátosságaiknak megfelelőbb feladatok, világosabb megfogalmazások legyenek a feladatlapokon  A Szociális kompetenciák feladatlap megoldásánál több tanári segítséget adjunk a bevezetőben a tanulók számára, ha közösen megbeszéljük, értelmezzük, és célirányossá tesszük a teszt kitöltését, nem ijednek meg a feladatoktól. A djunk több időt a megoldásra.  Több egyéni információ gyűjtés (projektórák) a problémamegoldó képesség javítására  Felzárkóztatás, korrepetálás az értő-olvasás, kommunikatív-, gondolkodási-, tanulási-, tudásszerző -, személyes-, szociális kompetenciák, problémamegoldó képességek fejlesztése.  A tanulók tekinthessék meg a kijavított feladatlapokat, a szülőkkel együtt.

A projektnapok fejlesztő hatásai  A tananyagot élővé teszi a tanulók számára  Tanára iránymutatásával körülnéz otthonában, környezetében  Önállóan anyagot gyűjt az általuk választott témakörökben  Fejlesztik ismeretszerző, problémamegoldó képességüket  Megismerik az árukat, az élelmiszerek egészségre gyakorolt hatását  Elsajátítják a baleset megelőzés és elsősegélynyújtás legfontosabb szabályait  Sikerélmény tölti el őket, az önálló ismeretszerzést kapcsolják az eddigi tapasztalataikhoz  Megtanulnak csoportban együtt dolgozni, alkalmazkodni, a feladatokat megosztani  Az ismeretekhez cselekvő tevékenység által, cselekedve jutnak hozzá, és jobban leköti a tanulókat, észre sem veszik és vége a foglalkozásnak  A projektmunka időigényes, de hasznos, így egy-egy témakörre több időt fordítottunk  A projektekhez az eszközös bőrönd nagyon nagy segítséget nyújt a feladat elvégzéséhez, hatékonyabb munkát érünk el vele.  A projekt eredménye sikerélménnyel tölti el a tanulókat  Kialakul közöttük az egészséges versenyszellem.

Projektnap Kenyér, bor, sajt

Projektnap Híres emberek

Anyaggyűjtés a projektek elkészítéséhez

Projektnap Energia

Projektnap Nem mese ez, gyermek

Köszönöm a figyelmet!